Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🩺 Erotomani Nedir? Erotomani Ne Demektir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Erotomani Nedir? Erotomani Ne Demektir?

Erotomani, son yıllarda sosyal medya kullanımının artmasıyla beraber günümüzde rastlanan ve tanısı zor olan bir rahatsızlıktır.

Halk arasında ‘Eros Hastalığı’ olarak da bilinir. Erotomani nedir, sorusuna kişinin, ünlü ya da sosyal statüsü yüksek olan birinin kendisini sevdiğini ve kendisine aşık olduğunu düşünmesi, şeklinde cevap verilebilir. 

Kendilerine yoğun bir aşk duyulduğuna inanılmasıyla beraber olaylar aksini gösterse de bu düşünceyi devam ettirme eğilimindedirler. Sosyal çevresi tarafından böyle bir durumun olmadığı belirtilse de durumu kabullenmezler.

Haklı nedenlerle öyle olduğunu gösteren birçok kanıt gösterebilirler şeklinde bir ifade erotomani nedir sorusuna da cevap olarak verilebilir.

Tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır ve uzman bir doktor tarafından yapılan testin sonucunda tanısı konulabilir.

Erotomani Nedir?

Erotomani Nedir?

Erotomani, De Clérambault sendromu olarak da bilinir.

Erotomani, bireyin yüksek statüye sahip/ ünlü bir kişinin kendisine aşık olduğunu iddia etmesidir.

Rahatsızlığın görüldüğü kişilerde genellikle duygularının karşılıklı olduğuna dair bir inanca sahip olması şeklinde bir ifade de erotomani ne demek sorusuna yanıt olarak verilebilir. 

Kendince kanıtları vardır, o kişinin farklı sebeplerle geçerli nedenlerinin olduğunu, kendisinden uzak durduğunu ama manalı bakışlarıyla beraber gazete, sosyal medya gibi araçlardan kendisine mesajlar verdiğini belirtir.

Psikiyatrik bir hastalıktır ve nadir olarak rastlanır. 

Erotomani belirtileri aniden başlayabilir ve uzun süre devam edebilir.

Erotomani sendromunda görülen sanrılar,  veya şizofreni gibi diğer zihinsel rahatsızlıklardan olayı meydana gelebilir. Antidepresan kullanımına bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Erotomani Belirtileri Nelerdir?

Kişinin kendisine aşık olduğunu dair kesin bir inanca sahip olması erotomani belirtileri arasında en sık rastlanılandır.

Kendisi bu durumun farkında olmadığı gibi bir yakını tarafından öyle bir şeyin olmadığı belirtildiği takdirde de depresif ruh haline girer, kendisine yalan söylenildiğini ifade eder ve durumu kabullenemez.

Karşılıksız aşk sendromu olarak da bilinen bu psikolojik rahatsızlığın en sık görülen belirtileri şu şekilde ifade edilebilir:

  • Yalnızlık ve boşluk hissi
  • Düşük benlik saygısı
  • Suçluluk ve utanç duygusu
  • O kişinin kendisiyle iletişim kurmak için çaba gösterdiğine inanmak
  • Sürekli olarak hediye göndermek ve sosyal medya üzerinden mesaj göndermek
  • Sosyal medya üzerinden sürekli takip etmek
  • Kendisine inanmayan kişilere karşı aşırı öfkelenmek

Erotomani, ciddi bir boyuta ulaştığında kişinin günlük hayatı ve sosyal çevresi de bu durumdan olumsuz etkilenir.

Bu  sahip olan kişiler üzerinde test uygulanarak en kısa süre içerisinde uzman bir doktor tarafından tedavi edilmesi gerekir. 

Erotomani Nedenleri Nelerdir?

Erotomani Nedenleri Nelerdir?

Bipolar bozukluk,  ve alzheimer hastalığı gibi birçok psikolojik psikiyatrik hastalığa bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Sanrısal olan bu psikolojik rahatsızlıkta kıskançlık ve büyüklük gibi bazı duygular baskın olur. Sosyal medya araçları ise bu rahatsızlığın tetiklenmesine neden olabilir.

Duygusal ve davranışsal nedenler olarak ikiye ayrılır. Bazı neden olduğu duygusal ve davranışsal faktörler ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Psikolojik rahatsızlıklar
  • Aşırı strese maruz kalma
  • Kişinin düşük özgüvene sahip olması
  • Yalnızlık
  • Yoğun suçluluk ve duygusu
  • Kendisine inanmayan ve karşı çıkan kişilere karşı öfke duyulması
  • O kişiye karşı agresif davranışlar göstermek
  • Sosyal medya üzerinden mesaj atmak, aramak ve sürekli takip etmek
  • Sosyal medya üzerinden o kişinin paylaşımlarında gizli mesajlar aramak

Kişiden kişiye değişiklik gösterse de sıklıkla bu nedenlerle karşılaşılabilir. Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis ve erken tedavi oldukça önemlidir.

Psikiyatrist ve psikologlar tarafından rahatsızlığın belirlenmesi sonucunda nedenleriyle birlikte kişi üzerinde tedavi sürecine gidilir.

Erotomani Çeşitleri Nelerdir?

Karşılıksız aşk sendromu olarak bilinen bu rahatsızlık kendi içinde ikiye ayrılır.

Uzmanlar tarafından psikolojik rahatsızlık olan bu hastalık birincil ve ikincil erotomani olarak iki gruba ayrılır. Birincil olarak belirtilen sanrısal bozukluğun bir alt türü olarak değerlendirilir.

Bu türde herhangi bir başka psikolojik rahatsızlık görülmez ancak burada semptomlar hızlı başlayabilir ve uzun süreli devam edebilir.

Kişinin tedaviye yanıt verme seviyesi ise daha düşük olabilir.

Halüsinasyon görme gibi durumlarla karşılaşılmaz ancak kronik şekilde ilerleyebilir.

İkincil olarak belirtilen ise sanrısal bozuklukla beraber bir diğer psikolojik rahatsızlıkların da bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir.

Semptomlar birinciye göre daha yavaş başlayabilir ve buna bağlı olarak da kişinin ruhsal durumunda yaşadığı duygusal ve sinirsel iniş çıkışlarla ortaya çıkabilir. 

Bipolar bozuklukla ilişkili olan bu hastalık,  bozukluğu, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı,  gibi bazı rahatsızlıklar sonucu da kişide görülebilir.

Yapılan test sonucu kişi üzerinde terapi ve ilaç tedavisiyle birlikte olumlu sonuçlar alınabilir.

Ancak, tedavide olumlu sonuç alabilmek için ilaç kullanımı düzenli olmalı ve doktor kontrolleri mutlaka sağlanmalı. 

Erotomani Tanısı Nasıl Konulur?

Erotomani,  arasında görülen psikolojik bir rahatsızlıktır.

Tedavi sürecinde ise kimi zaman psikiyatristler bu rahatsızlığı belirleyemeyebilir ve bazı semptomların görülmesi durumunda da tanımını yapamayabilirler.

Tanısı zor olan psikolojik rahatsızlıklar arasında yer alır. Bu nedenle, doğru bir tanı koymak adına erotomani testi yapılabilir.

Sanrılarla ortaya çıkan bu rahatsızlığın tanısını yapabilmek için bazı koşullar gereklidir. Bu koşullar şu şekilde açıklanabilir:

  • Şizofreni gibi psikolojik rahatsızlıklar dikkate alınmadan değerlendirilmeli,
  • Kişide depresyon görülüyorsa sanrısal dönemin süresi daha uzun olmalı,
  • Etkilenen kişinin hayatı diğer tüm yönlerden normal olmalı,
  • Sanrı sadece rahatsızlığın görüldüğü kişide uygulanmalı.

Erotomani Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Halk arasında platonik olarak adlandırılan ve rahatsızlığın ilerleyen boyutlarında kişide bipolar bozukluğa da neden olabilir.

Bu rahatsızlığın her hastalık da olduğu gibi en kısa süre içerisinde tespit edilmesi ve tedavi edilmesi oldukça önemlidir.

Test sonucu rahatsızlığın görüldüğü kişilerde uzman bir doktor tarafından tedavi sürecine gidilir. Tedavi süreci kişinin rahatsızlık seviyesi ve durumuna göre değişkenlik gösterebilir. 

Tedavi sürecinde psikoterapi ile beraber ilaç kullanılması rahatsızlığın tedavi edilmesin de önemlidir.

Doktor tarafından verilen ilaçlar yine doktor kontrolü altında kullanılmalıdır. Tedavi yöntemleri arasında  ve bilişsel davranışçı terapi tedavi sürecinde etkili bir yöntem olarak bilinir.

Bu tedavi yöntemlerinde amaç daha çok sosyal olarak kabul görmeyen davranışları azaltmak ve kişinin sosyal hayata geri dönmesini destelemektir.

Erotomani Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kimler Erotomani Riski Altındadır?

Psikolojik rahatsızlık olan bu hastalık genellikle ergenlik döneminde ve orta yaşlarda görülür. Ailede sanrısal bozukluk rahatsızlığı olması durumunda da sıklıkla karşılaşılır. Kadınlarda erkeklere göre daha sık rastlandığı görülür. Beyin kanaması, felç ve nörobilişsel rahatsızlık yaşayan kişilerde de görülme riski daha fazladır.

Erotomani tehlikeli bir rahatsızlık mıdır?

Birçok kişinin merak ettiği bir diğer konu ise hastalığın tehlikeli olup olmadığıdır. Hastalığın seviyesine ve süresine göre kişiler üzerinde tehlikeli olabilir. Bazı durumlarda rahatsızlığın görüldüğü kişiye göre haftalar ve yıllar sürebilir. Bu nedenle, erken teşhis konulması ve tedavi sürecine başlanılması kişinin genel ruh sağlığı için de önemlidir. Aynı zamanda, kişi karşı taraf içinde bir tehdit oluşturabilir. Bununla beraber iş, okul ve sosyal hayatının da olumsuz etkilenmesine neden olabilir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.