Çınar yaprağı faydaları ile bilinen ve sıkça tüketilen bir bitki türüdür. Çevremizde sıklıkla gördüğümüz çınar ağaçları manevi açıdan da tarih boyunca çeşitli inanışlara konu olmuş bir ağaç türüdür. Günümüzde ise hastalıklara iyi gelen yönüyle öne çıkar ve birçok farklı hastalık için kullanılır.
Çınar ağacı yaprağı faydaları ile öne çıkan bir ağaç türüdür. Geçmişi ise bin yıllar öncesine dayanır. Türkiye'de yetişebilen tek türü ise doğu çınarıdır. 50 metreye kadar uzayabilen çınar ağaçlarının anavatanı Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa'nın doğu bölgeleri olarak bilinir. Hızlı büyüyen bu ağaç türleri oldukça uzun ömürlüdür ve Batı çınarı, Meksika çınarı, Doğu çınarı, Arizona çınarı gibi çeşitli türleri bulunur.
Çınar yaprakları, mitolojide aşk ve sonsuzluğu simgeleyen çınar ağaçlarının önemli bir parçasıdır. Manevi değeriyle de öne çıkan çınar ağaçları oldukça dirençli bir yapıya sahiptir. Ağacın yapısı oldukça kalındır. Ağrı kesici özelliği ile öne çıkan bitki, birçok hastalığın bitkisel tedavisinde tercih edilir.
Çınar yaprağı bitkisel bir tedavi yöntemi olarak yüzyıllardır tercih edilir. Çınar yaprağının faydaları nelerdir sorusu detaylı olarak yanıtlanırsa, aşağıdaki listeye ulaşmak mümkündür;
Birçok bitkisel ürün çok tüketildiği takdirde çeşitli sorunları da beraberinde getirebilir. Çınar ağacı yaprakları için de durum aynısıdır. İster çayını tüketiyor olun ister kürünü yapıyor olun mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gereken hastalıklar olabilir. Hamile ve emziren kadınların öncelikle çınar yaprağı da dahil olmak üzere birçok bitkisel ürünü mutlaka doktor kontrolünde kullanması gerekir.
Bununla birlikte tansiyon hastası kişiler ile belirli bir kronik rahatsızlığa sahip kişilerin de mutlaka bitkisel tedavi sürecine dikkat etmesi gerekir. Çınar yaprağının faydaları çok olsa bile bu hastalıklarda yan etkiler gözlemlenme olasılığı bulunur. Belirli ürünlere karşı alerjisi olan kişilerin de mutlaka doktor kontrolünde kullanım yapması tavsiye edilir.
Çınar yaprağının faydalarından yararlanmak için doğru biçimde kullanılması gerekir. Çınar yaprağını ağaçtan topladıktan sonra kurutarak, kürünü yaparak ya da çayını demleyerek yararlanmak mümkün. Her birisi için öncelikle aktarlardan alınmış çınar yaprağı kullanılması gerekir.
Çınar yaprağı çayını ise direkt içebilir ya da ağrılı bölgeye bir bez yardımı ile uygulayabilirsiniz. Özellikle ağrılı bölgelerki sancıyı dindirmek için tercih edilir. Çayı tüketen kişilerin ise tüketim miktarına dikkat etmesi gerekir. 15 günlük kullanımdan sonra mutlaka 3 gün ara verilmeli sonrasında tekrar 15 gün tüketim yapılmalıdır. Çınar yaprağından yapılacak çayın art arda içilmesi tavsiye edilmez.
Çınar yaprağının faydaları için farklı bir kür tarifi de bulunur. Kürün yapımı oldukça kolaydır. Malzeme olarak 2 tane taze çınar yaprağı ve bir bardak temiz içme suyu yeterlidir.
Kürü hazırlamak için öncelikle taze toplanan yaprakları 10 gün boyunca güneş altına kurutmak gerekir. Bu dikkat edilmesi gereken kurallardan birisidir. Devamında ise bir bardak suyu tencerede kaynatmalı, su kaynadıktan sonra kuruttuğunuz yaprakları içine atmanız gerekir. 1 dakika kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan alın ve ılımaya bırakın. Yarım saat ılımasını bekledikten sonra tüketmeye başlayabilirsiniz. İdeal ve etkili olacak kullanım şekli için her akşam yemekten ve uyumadan önce birer fincan ılık biçimde tüketilir.
Çınar yaprağı çayı faydaları arasında bitkinin kemik güçlenmesini desteklemesi öne çıkar. Spor yapanların sıkça tercih ettiği çay aynı zamanda kireçlenmeye karşı da etkilidir. Çınar yaprağı tüketmenin en kolay yanlarından biri de çayını tüketmektir. Her bitkisel ürün gibi bu yaprağın da çayını yapmak çok kolaydır. Çay tarifi için gerekli malzemeler arasında su, mutfak gereçleri ve çınar yaprakları yer alır. Suyu ocakta tencere ya da çaydanlıkta kaynattıktan sonra içine birkaç yemek kaşığı kurutulmuş defne yaprağı ekleyebilir, birkaç dakika demledikten sonra süzebilirsiniz. Çay çok tatsız geliyorsa içine bal katarak tüketebilirsiniz.
Çayı günde iki kere tüketebilirsiniz ama mutlaka iki içim zamanı arasında en az 3 saat fark olmalıdır. Akşam yemekten önce içtiyseniz sonrasında sabah ya da gece uyumadan önce içebilirsiniz.
Çınar yaprağının belirli miktarda tüketimi ile herhangi bir zararı olmaz. Çok fazla tüketimi sonucunda ise hassas cilde sahip olanlarda , kızarma görülebilir. Tansiyon hastası kişiler doktor kontrolünde bilinçsiz biçimde içerse tansiyon yükselmesi görülebilir. Nadir olarak ise kusma ve bulantı görülebilir, bu özellikle erken toplanan çınar yapraklarında görülebilir bir durumdur.
Çınar yaprağı özellikle problemleri için tercih edilir. Yapraktan yapılan kürü düzenli kullanmak kireçlenme kaynaklı ağrıları azaltmaya yardımcı olabilir. Etkilerinden yararlanmak için ise bu kürün mutlaka düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Tüketim konusunda doktorunuza danışmanız önemlidir.
Çınar yaprağının toplanması için en uygun zaman sonbahar dönemleridir. Bu dönemlerde ağacın yapraklarının sokakları süslediği görülebilir. Bu dönemde toplanan çınar yaprakları kurutularak çay ya da kür olarak bitkisel tedavi yöntemlerinde kullanılabilir. Daha öncesinde toplanan yaprakların bulantı, kusma gibi yan etkileri olabileceği için mutlaka dikkat edilmesi gerekir.
Çınar ağacı yaprağının zayıflamaya bir etkisinin olup olmadığı doğrudan kanıtlanmamıştır. Bu ağacın yaprakları doğru zamanda toplandığında ödem attırıcı bir etkiye sahiptir. Çok yemek yenilen, az su içilen günlerde ortaya çıkan ve şişliğe neden olan ödemlerden kurtulmak için çınar yaprağı çayı yaparak düzenli olarak tüketebilirsiniz. İçerdiği değerlerle çınar yaprağı metabolizmanızı hızlandırıcı etkiye de sahiptir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.