Konserveler, mevsiminde bulunabilen yiyeceklerin mevsimi olmayan zamanlarda da tüketilebilmesi için geliştirilmiş besin saklama yöntemlerinden biridir.
Konserve yapımı ile besinler uzun bir süre tazeliğini koruyabilir ve daha sonra tüketilmek üzere hazır hale getirilebilir.
Konserve yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Konservenin içerisinde bakterilerin çoğalması sonucu konserve zehirlenmesi yaşanabilir.
Botulinus zehirlenmesi adıyla da bilinen konserve zehirlenmesi, clostridium botulinum bakterisinden kaynaklanır. Konserve haline getirilmiş besinlerde bulunan bu toksin, kişinin sinir sistemine saldırır ve sağlık problemlerine neden olur.
Konserve zehirlenmesi ciddi sonuçlar doğurabilen bir zehirlenme çeşididir. Sonuçları ölümcül olabileceğinden erken teşhis ve tedavi, konserve zehirlenmelerinde oldukça önemli bir yer tutar.
Clostridium botulinum bakterisinin neden olduğu konserve zehirlenmesi genellikle ev yapımı balık, et, peynir gibi konserve çeşitlerinde kendini gösterebilir.
Bakterilerin çoğalma nedeni konservelerin uygun süre ve sıcaklık dengesinde pişirilmeden kapatılmasıdır.
Clostridium botulinum bakterileri en az 2-3 saatlik bir kaynatmadan sonra yok olabilir.
Bakterilerin büyük oranda ev yapımı konservelerde çoğaldığı görülmekle birlikte hazır konservelerde de bu sorunla karşılaşmak mümkün olur.
Konserve zehirlenmesi nedir, sorusu konserve zehirlenmesi yaşamış kişilerin internet üzerinde cevabını aradıkları sorulardan biridir.
Konserve zehirlenmeleri clostridium botulinum bakterilerinin neden olduğu toksinlerden kaynaklanan bir zehirlenme türüdür.
Bu zehirlenme türünde evde tedavi olasılığı oldukça düşüktür.
Zehrin vücuttan atılması ve zehirlenme belirtilerinin ortadan kaldırılabilmesi için hastanın bir sağlık kuruluşuna başvurması gereklidir.
Besinin tüketilmesinden sonraki 18-36 saat içerisinde konserve zehirlenmesi belirtilerini göstermeye başlar.
Gıda zehirlenmelerinde çeşitli bulgular ortaya çıkar ve böylece zehirlenmenin teşhisi erkenden fark edilebilir. Bu bulgular konserve zehirlenmesi belirtileri içinde yer alabilir:
Belirtilerin çoğu çeşitli gıda zehirlenmeleri türlerinde kendini gösterir.
Kusma, ishal, güç kaybı, tansiyon düşüklüğü gibi belirtiler çeşitli bozulmuş gıda tüketimlerinden kaynaklanan gıda zehirlenmelerinde ortaya çıkar.
Bazı gıda zehirlenmeleri evde tost, patates gibi hafif yiyecekler tüketerek ve bol bol su içerek giderilebilir.
Konserve zehirlenmesi belirtileri hafif veya şiddetli olarak seyredebilir. Semptomların görülmesi durumunda en yakın sağlık kurumuna ve uzman bir hekime başvurulması gerekir.
Konserve zehirlenmeleri diğer gıda zehirlenmesi türlerine göre daha tehlikeli sonuçlar ortaya çıkartabilir, bu yüzden belirtilerin hafif veya ağır olmasına bakılmadan sağlık desteği alınması oldukça önemli bir yer tutar.
Konserve zehirlenmesi nasıl olur sorusu, konserve gıda tüketen ya da bozuk konservelerden şüphelenen kişilerin cevabını merak ettiği sorulardan biridir.
Konserve zehirlenmesi konserveler içerisinde uygun ortam bulduğunda yayılabilen clostridium botulinum bakterisinin yol açmasıyla meydana gelir.
Bu bakteri özellikle pancar, mantar, mısır, zeytin, ton balığı gibi konserveler içerisinde daha hızlı bir şekilde çoğalabilir.
Konserve zehirlenmesine neden olan bakterilerin oluşmasındaki en önemli etken konserve yapım sürecinde yeterli dikkatin sağlanmaması ve konservelerin gerekli koşullarda saklanmaması neden olur.
Konservelerin yapılıp saklanacağı kapların malzemeleri de konserve zehirlenmelerine neden olan faktörler içinde yer alabilir.
Konserve yapımı sırasında ısıya dayanıklılığı yüksek olan cam materyallere sahip kaplar ve paslanmaz malzemelerden kapaklar kullanılması gerekir.
Paslı veya paslanabilecek materyaller bakterilerin hızlı bir şekilde çoğalmasına ortam hazırlayabilir.
Konserve zehirlenmelerinden korunmak için bozulma belirtileri gösteren, kavanozdan sızan, kötü kokan konserve yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir.
Konservelerin bozukluğu dışarıdan belli olmamış ve konserve tüketilmişse de belirtilerin ortaya çıktığı ilk anda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak yerinde bir tercih olur.
Konserve ürünün tüketiminden sonra yaklaşık 12-72 saat içinde konserve zehirlenmesi belirtileri ortaya çıkar.
Belirtiler bulantı, kusma, ishal, bulanık görüş, zayıflık hissi ve solunun problemi gibi durumlarla kendisini gösterir. Zehirlenme belirtilerinin ilk görüldüğü anda bir sağlık kuruluşuna başvurmak hayati önem taşır.
Botulinum zehirlenmeleri ölümcül sonuçlara neden olabileceğinden evde tedavi yöntemi uygulanmaması gerekir.
Konserve zehirlenmesi yaşadığından şüphelenen kişi en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
İlk belirtilerin görüldüğü anda tedaviye başlanması halinde zehir hızlı bir şekilde vücuttan atılabilir ve kötü sonuçlardan kolaylıkla kurtulunabilir.
Bu zehirlenme çeşidinde tedavinin gecikmesi iyileşme sürecinin de gecikmesine hatta ölümcül sonuçlara neden olabilir.
Solunum sistemi üzerinde doğrudan etkili olan botulinum zehirlenmelerinin ileri vakalarında yoğun bakım tedavileri ile karşılaşılabilir.
Bu yüzden erken teşhis ve tedavi botulinum zehirlenmelerinde oldukça önemli olur.
Konserve zehirlenmesi, tanı ve tedavisi mümkün olan en kısa zamanda gerçekleştirilmelidir.
Çünkü diğer gıda zehirlenmelerinin aksine Clostridium botulinum bakterisinin ortaya çıkardığı zehir kişileri ölüme götürebilir.
Kendi kendine geçmez ve toksinin vücuttan atılması gerekir. Bunun için en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Botulinum zehirlenmelerinde kişiye öncelikle solunum desteği uygulanır ve hayati risklerin ortadan kaldırılması hedeflenir.
Vaka durumuna göre yoğun bakım da toksin tedavisi için bir seçenek olabilir.
Zehrin etkisini yitirmesi için hastaya antitoksin serum verilir. Antitoksin serum sayesinde toksinler nötralizeedilir ve işlevini kaybeder.
Vaka ileri seviyede değilse bu işlem uygulanarak hastanın vücudundan zehrin uzaklaştırılması sağlanabilir.
Erken teşhis zehirlenmenin giderilmesinde önemli bir yere sahip olur.
Birkaç saat içerisinde kolaylıkla tedavi edilebilen botulinum zehirlenmesi geç fark edilmesi durumunda yoğun bakım ünitesi gibi ciddi sonuçlara neden olabilir.
Clostridium botulinum bakterilerinin ürettiği toksinlerle ortaya çıkan ve profesyonel tedavi edilmediği durumda ölümcül sonuçlara neden olabilen bir zehirlenme çeşididir.
Konserve ürünlerin tüketiminden 12 saat sonra zehirlenme belirtileri görülmeye başlanır. Bulantı, kusma, çift görme, ishal, kabızlık, tansiyon düşüklüğü, vücutta şişme ve solunum problemi gibi belirtiler konserve zehirlenmelerinin başlıca semptomları içinde kendine yer bulur.
Konserve haline getirilmiş besinlerin bozulduğuna dair bazı göstergeler mevcuttur. Konservenin kapağı açıldığında kötü bir koku gelmesi konservenin bozulduğunun en net belirtisidir. Bu tür konserveler kesinlikle tüketilmemelidir. Konserve içinde köpürme, ekşime gibi belirtiler olması da konservenin bozulduğunu gösterir. Konservenin kapağından sızdırması da bozulmuş konserve belirtisidir.
Konserve zehirlenmesi diğer gıda zehirlenmelerinden çok daha güçlü etkilere sahip olur. Bazı gıda zehirlenmeleri hafif yiyecekler ve bol sıvı desteği ile giderilse de konserve zehirlenmelerinde bu tedaviler etkili olmaz. Zehrin vücuttan tamamen uzaklaştırılması gerekir, bu da bir sağlık kuruluşuna başvurmak ve profesyonel bir tedavi desteği almakla mümkün olabilir.
Clostridium botulinum bakterisi tarafından meydana getirilen botulinum toksini ve felç gibi sonuçlara neden olabilir.
Konservede kabarıklık, renk değişiklikleri gibi göstergeler varsa bu konservenin zehirli olduğu kolaylıkla anlaşılabilir. Kapakta sızma ve küflenme gibi belirtiler konservenin zehirli olduğunu ve tüketilmemesi gerektiğini gösteren belirtiler içinde yer alır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.