Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Mekik Çekmenin Faydaları Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Mekik çekmenin faydaları formda olmak, farklı kaslarını çalıştırmak isteyenler için önemlidir. Evde spor yapmak isteyenler tarafından tercih edilen, aynı anda birçok kasın çalışmasına imkan tanıyan mekik, faydalı bir egzersizdir.

Özellikle sırt gelişimi konusunda etkilidir. Karın kasların etkili bir şekilde çalıştıran, egzersiz yapmak için spor salonuna gitmeye ya da dışarı çıkmaya duyulan ihtiyacı ortadan kaldıran mekik, düz bir zeminde yapılır. Mekik çekerken rahatsızlık hissetmemek ve belinizi rahat olmasını sağlamak için yere spor matı veya kalın bir havlu serebilirsiniz.

Sağlıklı bir yaşam düzenine sahip olmak için düzenli olarak spor yapmak gerekir. Fakat spor salonuna gitmek veya dışarı çıkarak spor yapmak için vakit bulamıyor olabilirsiniz.

Bu gibi durumlarda hem egzersizlerinizi ihmal etmemek hem de egzersiz ihtiyacınızı kısa süre içerisinde karşılamak için evde mekik çekebilirsiniz. Kolaylıkla gerçekleştirilebilecek ve ekstra bir ekipmana ihtiyaç duymayan mekik, oldukça etkili bir egzersizdir. Aynı anda birçok kasın çalışmasını sağlar. 

Mekik çekerken dikkat edilmesi gereken etkenler olduğunu söylemek gerekir. Eğer mekik çekerken uzun süreli ağrı ve acı ile karşılaşıyorsanız tekrar denemeden önce mutlaka bir uzmana danışmalısınız.

Mekik hareketinin yanlış yapmak çeşitli kasların hasar görmesine ve buna bağlı olarak ağrının meydana gelmesine yol açabilir. Bu gibi durumların oluşmasını engellemek için bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Mekik konusunda bir uzmandan yardım almak mekik çekmenin faydaları konusunda daha etkili bir egzersiz yapabilmenize yardımcıdır. 

Mekik Çekmek Faydalı mıdır?

Mekik çekmenin faydaları neredeyse tüm spor otoriteleri tarafından kabul edilir ve pek çok sporcu düzenli olarak bu hareketi uygular. Özellikle spora uzun süre vakit ayırmak istemiyor ancak günlük egzersiz ihtiyacınızı karşılamak istiyorsanız mekik sizin için en uygun hareketlerden biridir.

Vücudun tamamını etkin hale getiren dolayısıyla yağ yakımı konusunda etkili bir egzersiz olduğu bilinen mekik, uzman kişilerden amatör sporculara kadar herkes tarafından yapılabilir. Çoğunlukla karın kaslarını sıkışmasa dolayısıyla daha düz ve kaslı bir karın bölgesine sahip olunması amacıyla yapılır.

Buna bağlı olarak mekik çekmenin faydaları şu şekilde özetlenebilir:

  • Mekik çekmek vücudun tamamının çalışmasını sağlayarak metabolizmanın hızını artırır. Bu durum özellikle diyet sürecinde olanlara ve kilo vermek isteyenlere önemli bir yardımcıdır. 
  • Karın ve bel kaslarını hızla çalıştırdığı için bu bölgelerin güçlenmesini sağlar ve gözle görülür değişiklikler yaratır. 
  • Kan basıncını dengeleme konusunda fayda sağlayabilir. 
  • Vücudun daha estetik bir görüntü kazanmasına katkıda bulunabilir.

Bu gibi faydalar mekik çekmek isteyen kişilerin sayısını arttırıyor. Ancak mekik ile gözle görülür değişiklikler elde etmek istiyorsanız mutlaka düzenli olarak yapmanız gerektiğini söylemek mümkündür.

Eğer hali hazırda bir spor rutininiz varsa ısınma ya da soğuma aşamasına mekik ekleyebilirsiniz. Herhangi bir egzersiz planınız bulunmuyorsa mekik çekmenin yanı sıra diğer egzersizler de yaparak düzenli bir egzersiz rutini oluşturabilir ve böylelikle kısa süre içerisinde gözle görülür bir fark yaratabilirsiniz.

Evde Nasıl Mekik Çekilir, Mekik Çeşitleri Nelerdir?

Mekik çekmenin faydaları nelerdir sorusu için karın ve sırt kaslarını çalıştırması başlıca söylenebildiği gibi bu etkileri gösterebilmesi için mekik hareketlerini de doğru olarak bilmek gerekmektedir.

Bu sayede egzersiz yapmak ve vücudunuzu şekle sokmak için spor salonuna ödeme yapmanıza ya da vakit ayırmanıza gerek kalmaz. Evde nasıl mekik çekilir sorusuna yanıt vermeden önce mekik çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Evde uygulayabileceğiniz farklı mekik çeşitleri bulunur.

Bunlardan bazıları:

  • Düz mekik: Mekik denildiğinde akla gelen ilk çeşit düz mekiktir. Zemin üzerine pilates matı kullanarak gerçekleştirilebilecek bu mekik çeşidi, sırt üstü uzandıktan sonra ayak tabanları yerde olmalıdır. Ardından dizleri kırmadan ellerin iki kulağını yanına getirilmesini gerekir. Daha sonra karın bölgesini sıkarak üst vücudunuzu kaldırmalı, oturur pozisyona gelmelisiniz. 
  • Yan mekik: Özellikle yan bölgelerde meydana gelen yağlanmadan rahatsız olanların tercih etmesi gereken bir mekik türü olan yan mekik, iç ve dış karın kaslarına odaklanır. Zeminde sağ tarafa doğru uzanıp dizleri büktükten sonra sağ kolu zeminden dışarı doğru uzatmak gerekir. Sağ ve sol olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilir.
  • Yarım mekik: Yalnızca karın kaslarına odaklanan yan mekik, düz mekik pozisyonu aldıktan sonra yarım şekilde yapılmalıdır. Eller kulakların yanında olabileceği gibi çapraz olarak göğüs üzerine de yerleştirilebilir. Vücudu tam olarak kaldırmak yerine yarım kaldırmak gerekir.

Mekik Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Mekik çekmek pek çok açıdan faydalıdır. Vücuttaki farklı kasların aynı anda çalışmasını sağlar. Etkili bir egzersiz olduğu bilinir. Özellikle profesyonel sporcular tarafından en sevilen egzersizlerden biridir. Ancak mekik çekerken dikkat edilmesi gereken bazı etkenler olduğunu bilmelisiniz. 

Mekik çekmeye hazır pozisyona gelmek için sırt üstü uzandıktan sonra dizleriniz, 90 derecelik açı ile kırmanız gerekir. Aksi taktirde bel bölgesine daha yoğun bir ağırlık bineceği için sonrasında bel ağrıları ile karşılaşabilirsiniz. Ayak tabanlarınızın tamamen zemine temas etmesi önemlidir. Dizlerinizin kalça hizasında açık olması en önemli detaylardan biridir. 

Mekik çekerken ellerinizi başınıza koymalı fakat parmaklarınızı birbirinize geçirmekten uzak durmalısınız. Aksi taktirde güç boyun bölgenizde olacağı için bu bölgede hassasiyet veya ağrı hissedebilirsiniz. Bununla birlikte mekik çekerken kullandığınız zemine bir pilates matı veya kalın bir halı sermelisiniz. Sert zeminde mekik çekmek bel ve sırt ağrılarına yol açabilir. 

Mekik Çekmenin Yan Etkileri Var mıdır?

Mekik çekmenin faydaları nelerdir sorusu sonrasında olası zararlarının da üstünde durulması gerekir. Uzun yıllardır profesyonel sporcular da dahil olmak üzere herkesin egzersiz planı için uygun olan mekik, çok sayıda fayda sağlar. Fakat bu aşamada özellikle yanlış yapılan mekiğin çeşitli problemler ve yan etkilere neden olabileceği söylenebilir. 

Özellikle sert bir zeminde mekik çekmek bel ve sırt ağrılarına, mekik çekerken ağırlığı boyna vermek ise boyun ağrılarına yol açabilir. Bununla birlikte mekik çekmeyi engelleyecek fiziksel bir rahatsızlığınız varsa veya yakın zamanda estetik bir operasyon geçirdiyseniz bu gibi egzersizlerden uzak durmalısınız. Olası bir cerrahi müdahale sonrası ne zaman egzersiz yapabileceğiniz ile ilgili mutlaka uzmandan bilgi almalısınız.

Sık Sorulan Sorular

Kimler mekik çekmekten uzak durmalıdır?

Eğer bel ağrısı veya bel fıtığı gibi genellikle bu bölgede meydana gelen ağrılara yol açan bir rahatsızlığınız bulunuyorsa mekik çekmekten uzak durmalısınız.

Aynı zamanda yakın süre içerisinde herhangi bir estetik operasyon veya cerrahi müdahale geçirdiyseniz, belirli bir süre boyunca mekik çekmek gibi egzersizleri yapmamalısınız. Mekik çektikten sonra istenmeyen ağrılar ya da semptomlar ile karşılaşıyorsanız yeniden denemeden önce bir uzmana danışmaya özen göstermelisiniz. 

Bel fıtığı olanlar mekik çekebilir mi?

Mekik çekmenin faydaları ve zararları hakkında bilgi sahibi olmak daha bilinçli bir sporcu haline gelmeniz konusunda önemlidir. Aktif bir yaşam tarzı daha sağlıklı olmanıza katkı sağlar. Bununla birlikte mekik gibi egzersizler evde kolaylıkla yapılabilir. Ancak bu durum mekik egzersizinin herkes için uygun olduğunu göstermez.

Özellikle bel fıtığı gibi problemler yaşayan kişilerin mekik gibi egzersizlerden uzak durması önerilir. Bu gibi egzersizler bel bölgesine ağırlık bindirdiği için kontrollü bir şekilde egzersiz yapmanızı engeller ve daha yoğun ağrılar yaşamanıza yol açabilir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.