Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Böbrek Taşı Nedir? Böbrek Taşı Neden Olur?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Böbrek Taşı Nedir? Böbrek Taşı Neden Olur?

Böbrek taşı oluşumu özellikle erkeklerde en sık görülen böbrek hastalıklarından birisidir. Böbrek hastalıklarının temel nedeninin yetersiz su tüketimi olduğu bilinir. Böbrek taşı neden olur, sorusuna da aynı şekilde yetersiz sıvı tüketimine bağlı olduğu yanıtını vermek mümkündür. Böbrek taşının oluşmasının tek nedeni ise  değildir. Bu önemli bir etken olsa da böbreklerde taş oluşumu birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. 

Yapılan bazı araştırmalar sonucunda böbrek taşı oluşumunun kadınlara kıyasla erkeklerde daha sık görüldüğü ortaya çıkar. Erkeklerin taş dökme süreci de kadınlara kıyasla çok daha zor ve sancılı geçer. Böbreklerde oluşum gösteren taşların farklı türleri de vardır. Bu türler genellikle şekil ve boyutlarına göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda taşın böbrekte oluştuğu bölgeye bağlı olarak da taşın türü değişiklik gösterir.

Taş türlerinin bulunması ise böbrek taşı neden olur sorusuna verilebilecek farklı yanıtları beraberinde getirir. Farklı türlerin oluşum nedenleri de birbirinden farklı olabilir. Örneğin sistin taşı olarak bilinen bir böbrek taşı türü vardır. Sistin böbrek taşı neden olur sorusunun yanıtı, genetik faktörlerdir.

Oldukça nadir görülen sistin böbrek taşını diğer taş türlerinden ayıran en büyük özelliği ise bu taşın kadınlarda daha sık görülmesidir. Taş oluşumları bazı belirtiler ile birlikte ortaya çıkar. Bu belirtiler kişinin günlük hayatına devam edebilmesini dahi zorlaştıracak derecede şiddetli bir şekilde seyredebilir.

Böbrek Taşı Oluşumuna Sebep Olan Hastalıklar Nelerdir?

Bilinen bilgiler üzerine böbrek taşı oluşumu yetersiz su tüketimine bağlı olarak ortaya çıkan bir sağlık problemidir. Bunun haricinde sağlıksız ve düzensiz beslenme de yine taş oluşumuna neden olan etkenlerden birisi olarak bilinir. Aynı zamanda genetik aktarıma bağlı olarak da kişilerin böbreklerinde taş oluşması mümkündür. Fakat bu tip durumların haricinde de taş oluşumunu tetikleyen bazı hastalık türleri bulunur.

Böbrek taşı neden olur ve hangi hastalıklar taş oluşumunu tetikler şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Dent hastalığı
  •  ve enfeksiyonun sık sık tekrarlanması
  • Doğumsal böbrek anomalisi
  • Crohn hastalığı
  • Gut hastalığı
  • Medüller sünger böbrek hastalığı
  • Hiperparatiroidizm
  • Kronik bağırsak ve böbrek hastalıkları
  • Renal tübüler asidoz

Aşırı miktarda tuz tüketimi, sağlıksız beslenme, su tüketiminin yetersi olması, alkol ve kafein tüketimi gibi birçok nedene bağlı olarak böbrek taşı oluşumu gözlemlenebilir.

Böbrek Taşı Türleri ve Belirtileri Nelerdir?

Böbrek taşları dört farklı türde incelenir. Sistin böbrek taşı türü genetik aktarım sayesinde ortaya çıkar. Bu taş tipi özellikle kadınlarda görülür. Sistin taşı nadir görülüyor olsa da oluştuğu zaman sürekli olarak tekrarlamaya yatkın bir yapısı vardır. Bu durum böbrekler için oldukça zararlıdır. Böbreklerde sürekli taş oluşması,  neden olabilir.

Kalsiyum oksalat böbrek taşı, günümüzde en sık rastlanan böbrek taşı türü olarak bilinir. Bu türün oluşumu özellikle sıvı eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar. Yetersiz beslenme, aşırı miktarda D vitamini takviyesi alınması, böbrek ya da bağırsak ameliyatları da bu taşın oluşma nedenlerindendir. Ürik asit taşları ise idrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkar. Struvite taşları hiçbir neden olmaksızın dahi oluşabilir ve belirti göstermeden büyüyebilir.

Genel olarak böbrek taşlarının belirtileri şu şekilde bilinir:

  • Böbreklerde ağrı hissi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Bel, sırt ve göğüs bölgesinde şiddetli ağrı 
  • Kasıklarda ağrı 

Bu belirtilerin haricinde kişinin idrarında da bazı farklılıklar ortaya çıkar. Kişi idrarını yapmakta zorlanır ve bir süre sonra idrara çıkma sıklığı azalır. Aynı zamanda idrardan kötü bir koku ve kan da gelebilir. İdrar yoğun bir şekilde, asidik yapıdadır. İdrar rengi normalden daha koyu ve bulanık olabilir. Belirtilerin şiddetlenmesi halinde ise kişilerde; ateşlenme, aşırı üşüme ve titreme krizleri ortaya çıkabilir.

Böbrek Taşı Oluşumunu Tetikleyen Besinler Nelerdir?

Bazı besinlerin tüketimi halinde böbrek taşı oluşumu tetiklenebilir. Özellikle aşırı tuzlu yemek yenmesi halinde böbreklerde sorun meydana gelir. Tuz böbrekler için zararlıdır. Tuz tüketimi yeterli miktarda olmalıdır. Aşırı miktarda tuz tüketmek kadar tuzsuz kalmak da sağlık problemlerine yol açar. 

Çikolata da böbrek taşı riskini arttıran besinlerden birisi olarak bilinir. Çikolatanın da bilinen birçok faydası vardır. Hem bu faydalarından yararlanmak hem de tatlı ihtiyacını karşılamak için çikolata tüketimi belirli bir oranda gerekli kabul edilir. Bu durumda böbrek sağlığınızın da zarar görmemesi için az miktarda bitter çikolata tüketilebilir.

Sağlıklı olan bazı yeşillikler ve besinler de aslında böbreklere zarar verebilecek yapıya sahiptir. Örneğin ıspanak ve turp sağlık açısından birçok olumlu fayda sağlarken aşırı tüketimi böbrek taşı oluşumuna yol açabilir. Pancar, tavuk, sakatat, kırmızı et, yumurta gibi besinlerde de tüketimine dikkat etmek gerekir. Bu besinlerin de aşırı miktarda tüketilmesi böbrekler için sağlıksızdır. 

İçecek olarak ise  ve çay tüketimi taş oluşumuna neden olur. Kafein tüketimini de minimum düzeyde tutmak gerekir. Aşırı miktarda kafein de yine böbrek taşlarının oluşumunu tetikleyicidir. Çilek, maydanoz ve soya içerikli ürünler de böbrek taşına neden olabilir.

Böbrek Taşına Ne İyi Gelir?

Böbrek taşı olan kişilerin bol sıvı tüketmesi gerekir. Özellikle su tüketimi oldukça önemlidir. Taze sıkılmış meyve suları da bu süreçte tercih edilebilir. Gün içerisinde iki buçuk litre su tüketilmesi hem böbrek taşı oluşma riskini azaltır hem de böbrek taşının daha kolay düşürülmesine yardımcı olur. Meyve sularının ise hazır olarak tüketilmemesi gerekir. Taze meyveler kullanılarak evde sıkılan meyve suları, böbrek taşı oluşumunun önüne geçmek için tüketilebilir. Bunların haricinde ise  tüketmek ve düzenli olarak egzersiz yapmak böbrek taşına iyi gelir. 

Böbrek Taşı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Böbrek Taşı Nasıl Anlaşılır?

Böbrek taşı oluşumunda bazı semptomlar ortaya çıkar. Kendinizde böbrek taşı belirtilerinden bazılarını dahi görüyorsanız mutlaka uzman bir hekime başvurmanız gerekir. Doktorlar fiziksel muayene sonrasında hastalara tanı koyabilmek için detaylı ultrason talep eder.  çekimi ile de böbrek taşı tanısı konulması mümkündür. 

Böbrek Taşı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Böbrek taşı oluşumu görülen ya da taş düşüren kişiler bir süre hafif besinler tüketmeli. Bu süreçte alkol, çay ve kafein tüketimi sınırlandırılmalıdır. Su tüketimine dikkat edilmelidir. Doktorunuz tarafından yemeniz ya da yememeniz gereken besinler varsa bu sizlere bildirilir. Bazı durumlarda hastalara beslenme listeleri de verilebilir. Bu listeye uygun olacak şekilde beslenmeye dikkat etmek gerekir.

Böbrek Taşı Tedavisi Nasıl Olur?

Böbrek taşlarının tedavisi için tercih edilen farklı yöntemler bulunur. Bu yöntemlerin seçimi ise doktorlara aittir. Hastanın genel sağlık durumu ve böbrek taşının boyutuna göre tedavi yöntemine karar verilir. Taş kırma işlemi uygulanarak tedavi gerçekleşebilir. Taş kırma işleminin ise farklı türleri olabilir. 

En sık tercih edilen tedavi yönteminin ise lazer ile taş kırma işlemi olduğu bilinir. Bunun haricinde ise  ile taş ve kum alınabilir. Bazı kişiler böbrek taşlarını düşürebilir. Bu durum özellikle küçük boyutlardaki kumlarda karşılaşılan bir durum olarak bilinir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.