Salep faydaları ile öne çıkan ve sıcak tüketilen bir içecektir. Kış aylarının vazgeçilmezi ve genelde soğuk günlerde içilen salep, vücut ısısını yükseltir ve birçok hastalığa karşı korur. Aynı zamanda sütle hazırlandığı için kalsiyum ve protein bakımından zengindir.
Salebin faydaları nelerdir sorusundan önce salebin ne olduğuna ve nasıl üretildiğine kısaca değinmek gerekir. Salepgiller familyasına ait olan salep kırmızı veya mor renkli çiçekleri olan otsu bir bitkidir. Yumrularından elde edilen toz, kış aylarında içecek olarak tüketilir. Soğuk havalarda tercih edilen lezzetli bir içecek alternatif olmasının yanı sıra birçok yararı vardır. aşağıdaki gibidir:
Tarçınlı salep faydaları arasında başta kan şekerini dengelemesi yer alır. , tek başına insülin direncine iyi gelen bir baharattır. Zira içeriğinde yer alan glukomannan midede uzun süre tokluk hissi sağlar ve kan şekerinin birden yükselip düşmesini önler. Mideyi yatıştırıcı etkisi olan salep ve sindirimi kolaylaştıran tarçın birleştiğinde sindirim sistemini destekler.
Tarçınlı salep faydaları söz konusu olduğunda enerji verici özelliği de unutulmamalıdır. Özellikle de soğuk havalarda vücudu sıcak tuttuğu için daha zinde hissettirir. Sütle hazırlanan tarçınlı salep aynı zamanda rahatlatıcı ve sakinleştirici etkiler sunar. Ayrıca tatlı yeme ihtiyacını da giderdiği için kilo vermeye yardımcı olabilir. Tüm bu yönleriyle lezzetli ve sağlıklı bir içecek alternatifi olarak tüketilebilir.
Salebin faydaları ve zararları tüketmeden önce göz önünde bulundurulmalıdır. Her ne olumlu etkileri bulunsa da bazı yan etkiler sağlık üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilir. İçeriğinde bol miktarda bulunan glukoman lifi karın ağrısı ve gaz problemine neden olabilir. Aynı zamanda alt alt gastrointestinal sistemde daralmaya yol açar ve birtakım sindirim rahatsızlıklarını beraberinde getirir. Bu lif bazı ilaçların biyoyararlılığını azalttığı için salebin dikkatli tüketilmesi gerekir.
Salebin faydaları ve zararları incelendiğinde bir noktaya daha dikkat etmek gerekir. Doğal salep, oldukça yararlı olup içeriğinde nişasta ve şeker bulunanlar zararlı etkilere neden olabilir. Bu içeriğe sahip olan toz salep özellikle de tetikler. Doğal olması bağır sak hareketlerini düzenler, bronşit ve solunum enfeksiyonlarını önler. Fakat kıvam artırıcı ve nişasta gibi katkı maddeleri eklendiğinde kilo alma problemine de yol açar. Dolayısıyla tüm bunlar göz önünde bulundurularak salebin tüketilmesi gerekir.
Salebin faydaları nelerdir sorusuna ek olarak salep zayıflatır mı sorusu da oldukça merak edilir. Bu içecek sütle pişirildiği için yüksek oranda protein ve içerir. Bu sayede daha fazla yağ yakımını destekler ve kasları korur. Aynı zamanda üzerine tarçın eklendiğinde kan şekerini dengeler ve sürekli acıkma hissini kontrol altına alır. İçeriğinde bulunan glucomannan lifi de mideye doygunluk hissi verir.
Ara öğünlerde içildiğinde daha tok ve enerjik hissettirir ve metabolizmayı hızlandırır. Tüm bunlara bağlı olarak ölçülü miktarda doğal salebin tüketilmesi kilo vermeye yardımcı bir etki sağlar. Ancak bu süreci daha iyi yönetmek için sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapmaya da dikkat edilmelidir.
Salebin faydaları bağışıklık sisteminden metabolizma sistemine kadar etki eder. Fakat bazı yan etkilere sahip olduğu için bazı kişilerin sınırlı tüketmeleri veya kaçınmaları gerekir. Sütle hazırlanan bir içecek olduğu için içerir, vücutta gaz ve şişkinliğe neden olur. Bu nedenle laktoz intoleransı olanların bu şekilde tüketmeleri sindirimi zorlaştırır. Laktozsuz süt ile hazırlandığında sindirimi kolaylaştırır ve şişlik hissi en aza iner.
Salep genelde şekerle tatlandırıldığı ve yüksek oranda karbonhidrat içerdiği için şeker (diyabet) hastaları için de uygun değildir. Bu nedenle az miktarda doğal tatlandırıcı kullanarak belirli ölçüde tüketilmesi gerekir. Ayrıca süte ve salebin içerisinde yer alan maddelere alerjisi olanların da uzak durmaları önemlidir.
Soğuk havalarda en çok tercih edilen içeceklerden biri olan salebin belirli miktarda tüketilmesi gerekir. Genelde her gün tüketilmesi önerilmeyen bu içeceğin haftada birkaç kez içilmesi önemlidir. Faydalarından yararlanmak için 1 fincan tüketilmesi uygundur. Çok fazla tüketildiğinde sindirim ve bağırsak sorunlarıyla birlikte farklı sağlık problemlerine de yol açabilir.
Salebin besin değerleri incelendiğinde yüksek lif içeriği, protein, demir, magnezyum ve çinko gibi mineraller ile B vitaminleri öne çıkar. 1 fincan salep toplam 188 kalori içerir ve 27.8 g karbonhidrat, 5.6 g protein ve 6 g yağ bulunur. Aynı zamanda 0.4 g lif, 14 mg kolesterol, 356 mg sodyum ve 1130 mg barındırır. 1 orta boy fincanda 836 mg kalsiyum, 6 iu A vitamini, 6 iu C vitamini ve 0.2 demir bulunur. Dolayısıyla içerdiği besin öğeleriyle faydalı bir içecek türüdür.
Evde salep yapımı oldukça kolaydır. Bunun için doğal toz salep, süt ve isteğe bağlı olarak tatlandırıcılar gerekir. Süt miktarı kişi sayısına göre belirlenebilir. İki kişilik için 2 su bardağı süt, 2 yemek kaşığı toz salep yeterlidir.
Yapımı için sütün tencereye alınması ve üzerine toz salebin yavaş yavaş eklenmesi gerekir. Pürüzsüz bir kıvam için sürekli tel çırpıcı yardımıyla karıştırılmalıdır. Kısık ateşte kaynayıncaya kadar pişirilmeli ve birkaç dakika daha karıştırdıktan sonra ocaktan alınmalıdır. Servis etmeden önce isteğe bağlı olarak toz tatlandırıcı veya bal eklenebilir. Ayrıca üzerine tarçın serperek aromatik bir lezzet elde edilebilir.
Salebin faydaları birçok olumlu etkiyi ifade etse de tüketirken bazı noktalara dikkat edilmelidir. Hazırlarken içine eklenen tatlandırıcı miktarı oldukça önemlidir. Özellikle de rafine şeker olabildiğince az tercih edilmelidir. Zira yapay tatlandırıcılar kilo kontrolünü zorlaştırır. Aynı zamanda nişasta içeren toz salep karışımlarından uzak durmak gerekir.
Salebin kilo aldırması kullanılan sütün yağ oranına ve tatlandırıcının yapaylığına bağlıdır. Zira yağlı süt ve rafine şekerle hazırlandığında yüksek kalori içerir ve kilo aldırabilir. Fakat light veya yarım yağlı sütle hazırlandığında, bal ile tatlandırıldığında ve bol tarçın eklendiğinde kalori miktarı azalır. Buna bağlı olarak kilo aldırma etkisi de düşer.
Salebin içerisinde yer alan müsilaj polisakkarit türlerinden biridir ve dışkı hacmini artırma özelliği vardır. Bu yönüyle iyi gelir ve sindirim problemlerini önler. Fakat bu özelliğinden yararlanmak için yeteri miktarda su tüketilmesi gerekir. Böylece çocuk ve yetişkinler ölçülü miktarda salep içerek kabızlığın giderilmesini sağlayabilirler.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.