Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🥛 Süt Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Günlük alınması gereken vitamin ve mineral ihtiyacı kalsiyum, çinko, fosfor, B1, B2, B6 ve B12 vitaminleri; sütte bulunur. Yetişkin bireylerde yüksek tansiyonu önleyen süt, Tip-2 ve kolon kanseri gibi birçok hastalığın önleyicisidir. Sütün faydaları için detaylı bilgiye “Sütün Faydaları Nelerdir?” isimli içeriğimize göz atabilirsiniz.

Bebekler ve çocuklar için süt, en iyi besin kaynaklarından biridir. Ancak süt tüketimi de tıpkı diğer gıda çeşitleri gibi zehirlenmeye yol açabilecek çeşitlerde dikkat çeker. Süt zehirlenmesi; kaynatılmamış veya bozuk ya da kötü saklama koşulları nedeniyle mikroorganizmaların üremesi sonucuyla olur. Sindirim sistemini doğrudan etkileyen gıda zehirlenmesi kapsamında da belirtilen süt zehirlenme vakaları günümüz koşullarında oldukça fazladır. 

Süt Zehirlenmesi Nedir?

Uzun süre bekletilen süt ve süt ürünleri içeren gıda türleri zehirlenmeye neden olur. “Süt zehirlenmesi nedir?” sorgulamasına yönelik süt ve süt ürünleri kapsamında değerlendirilen sütlü tatlılar, dondurmalar veya diğer süt içeren gıdaların yanlış koşullarda saklanması ve beraberinde tüketilmesi nedeniyle oluşan rahatsızlıktır. Bozuk süt tüketiminde hızlıca sindirim sisteminde mide bulantısı başlaması en baskın belirtidir.

Bekleyen süt ürünlerinde mikropların türemesi çok yönlü vücut fonksiyonlarını bozar. Besin zehirlenmesi yönünde değerlendirilen durum için ilk yapılacak müdahale kişinin hastaneye götürülmesi olmalıdır. Aniden başlayan belirtiler; kişide kusma, kramp şeklinde de görülebilir. Farklı semptomlar oluşması kişiden kişiye değişkenlik içerir. 

Süt tüketimi en çok küçük çocuklar tarafında yapılır. Günümüz koşullarında süt içeren birçok içecek ve tatlı türü beklemiş olması halinde ciddi yan etkiler oluşturur. Kişinin bağışıklık sistemi, vücut ağırlığı tüketmiş olduğu bozuk sütü tolere edebilecek durumdaysa ateş ve ishal olmasıyla atlatabilmesini kolaylaştırır. Ancak düşük bağışıklık sisteminde ciddi hasar oluşturabileceğinden önlem alınması gerekir. Alınabilecek ilk önlem ise; en yakın sağlık kuruluşuna gitmektir. 

Süt Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Günlük süt tüketimi her zaman taze olmalıdır. Özellikle küçük çocukların kemik ve vücut gelişimi açısından kaynayıp dinlendirilmiş taze süt tüketimi çok önemlidir. Süt, önemli bir besin kaynağı olup beyin, sinir, sindirim sistemlerinin gelişmesi açısından tüketilmesi tavsiye edilen gıdalardandır. Bu bakımdan çok yoğun tüketim kitlesi var diyebilmek mümkündür. 

Çocuklar haricinde yaşlıların ve orta yaş kesiminin kemik erimesini engellemesi tüketim oranını arttıran başlıca durumlardır. Fakat süt tüketimi yaparken son kullanma tarihine son derece dikkat edilmelidir. Çünkü süt ve süt ürünleri uzun süre formunu koruyamayan ve zararlı bakterilerin oluşmasına olanak tanıyan gıdalardır.

Bozuk veya bekletilmiş süt tüketiminde süt zehirlenmesi belirtileri aşağıdaki gibi sıralanıyor olup ileri seviyedeki zehirlenmelerde ciddi rahatsızlıklar oluşmasını sağlayabilir. 

  • Mide bulantısı 
  • Kusma
  • Yüksek ateş 
  • İshal 
  • Karın ağrısı ve kramp 
  • Baş dönmesi 
  • Baş ağrısı 
  • Sıvı kaybı 

Gözlemlenmiş belirtilerden herhangi birini süt tükettikten sonra hissederseniz acilen hastaneye gitmeniz gerekir. İleri düzeydeki zehirlenmelerde belirtilen maddeler, daha da şiddetlenebilir. 

Süt Zehirlenmesi Neden Olur?

Süt zehirlenmeleri açısından bozuk süt ve süt ürünleri başta olmak üzere tarihi geçmiş gıda tüketimleri en hızlı zehirlenme vakaları arasında sayılır. “Süt zehirlenmesi nasıl olur?” sorgulamasına yönelik sütün kötü saklama koşulları sonrasında tüketilmesiyle oluştuğunu belirtmeliyiz. Bağırsaklarda hızlı bir şekilde enfeksiyon başlatan süt zehirlenmesi, kişide bulantı ve kusma semptomları beraberinde anlaşılır. Oluşan semptomlar kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Hafif veya şiddetli hissedilen belirtiler, bozuk sütün tüketim ve zehirlenme oranına bağlı hissedilir. 

Vücudun organlarına karşı büyük faydası bulunan süt, insan sağlığına çoklu yönden faydalar sağlar. Tıbben açıklanmış durumlar arasında mide ve sindirim sistemine yönelik önemli katkıları olduğu belirtilir. Ancak tüketim şekline her zaman dikkat edilmesi gerekir. 

Süt Zehirlenmesi Kaç Saatte Belli Olur?

Düzenli süt tüketimi yapan bireyler açısından dikkat edilecek en önemli husus; sütün doğru koşullarda tüketilmesi gerektiğidir. Uzun süre dolapta bekletilen pastörize sütlerin içinde zararlı mikroplar ve mikroorganizmaların üremesi mümkündür. Kişiler farkında olmadan tükettiği bozuk süt sonrasında zehirlenebilir.

Süt zehirlenmesi ortalama 6 ile 24 saat arasında belli olur. Hissedilen semptomlar belirtilen süre içinde şiddetlenebilir. Bulantıyla başlayan zehirlenme hali yerini ishale bırakabilir. Aynı şekilde sadece baş ağrısı hissedilirken aniden yüksek ateş oluşması ve kişinin kendini rahatsız hissetmesi mümkündür. 

Erken müdahale açısından belirtilen zehirlenme süreci çok önemli rol üstlenir. Çünkü yapılan tedavi kapsamında bağırsak enfeksiyonu yaşayan kişiler aynı gün gündelik yaşamına geçiş yapabilir. Her ne kadar faydası çok olsa da gıda tüketimlerinde her zaman dikkatli olunmalıdır. Faydası olan her ürünün yanlış koşullarda saklanması, bozuk veya bayat tüketilmesi veya yanlış bir uygulama eşliğinde kullanılmasıyla zehirlemesi mümkündür. 

Süt Zehirlenmesi Nasıl Geçer?

Süt zehirlenmeleri de tıpkı diğer gıda zehirlenmeleri gibi vücudun susuz kalmasına veya sıvı kaybı yaşamasına neden olan zehirlenmelerdir. Pastörize edilmemiş sütler, yumuşak peynir çeşitleri, donmuş süt ürünleri veya yoğurtlar gıda zehirlenmesine sebebiyet verir. Süt zehirlenmesi, bağırsak florasını bozduğu için yapılması gereken en doğru müdahalenin sağlık kurumuna gitmek olduğu belirtilir.

Ancak kişilerin bulunduğu ortamda yapabileceği şeyler arasında bol sıvı alımı başta gelir. Zehrin atılmasına yardımcı olması açısından su tüketimi önemli rol üstlenir. Doktor kontrolü sonrasında belirtilen süre içinde kolay sindirilebilir hafif gıda türleri tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Ayrıca gıda tüketiminde hijyen kurallarına da dikkat edilmesi gerekir. Gerekli gıda hijyeni sağlanmıyor ve tüketilen gıda türlerine dikkat edilmiyorsa yaşanan semptomlar devam edecektir. 

Tıbbi yardımlar; zehirlenmelerin önüne geçebilecek en önemli ve doğru adımlardır. İnsan hayatını riske atabilecek durumlardan kaçınılmalıdır. Bilinçsiz davranmak, zehirlenme şeklini daha da içinden çıkılmaz hale sokabilir. Bu yüzden doğru yardım ve ilk müdahale açısından sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Süt Zehirlenmesi için Ne Yapmalı?

Sıkça sorulan sorular kapsamında süt zehirlenmesi için ne yapmalı sorusu oldukça merak edilir. Araştırmalar ve uzman hekimlerin görüşüne göre bozuk sütten küçük yudumlarla içilmesi halinde hafif semptomlar oluşur. Ortalama 24 saat içinde oluşan semptomların kendiliğinde geçmesi mümkün olur. Ancak bozuk süt tüketim oranı fazla ise hafiften şiddetli hale dönüşecek semptomlar için hastaneye gidilmesi önerilir. 

Sütün İçindeki Bakteriler Kaç Derecede Ölür?

Süt zehirlemesini engelleyebilme veya doğru tüketim açısından sorgulanan sorulardan biri de sütün içindeki bakteriler kaç derecede ölür şeklinde belirlenmiştir. Süt, çok faydalı mineral ve vitaminler açısından zengin bir gıda kaynağı olsa da yanlış koşullarda tüketilmesi zehirlenmeye sebep olabilir.

Özellikle günlük süt tüketimi yapacak kişilerin sütü en az 140 derecede kaynatması gerekir. İçinde üreyen bakteriler 140 derecede ölür. Bu sayede tüketim şeklinde sorun oluşmaz. Ancak kaynatılması sonrasında uzun süreliğine bekletilmemesi gerekir. Çünkü hızlı bozulan gıdalar arasındadır. Bu tip durumlar faydadan çok zarara neden olacağı için “Sütün Zararları Nelerdir?” isimli yazımızdan detayları okuyabilirsiniz.

Süt Ne Kadar Sürede Bozulur?

Süt önemli besin kaynaklarından biri olmasına karşılık uzun süre bekletilmesi önerilmeyen bir gıda türüdür. Zehirlenmeye sebep olan süt, buzdolabında 5 derecede saklanması gerekir. Yaz mevsiminde en fazla 1 gün saklanılması ön görülen sütler, kış aylarında ortalama 3 gün saklanabilir.

Uzun ömürlü süt çeşitleri ise kutularının açılmaması durumunda 4 aya kadar saklanabilir. Ancak kutusu açılmış ise en hızlı süre zarfında tüketilmelidir. Çünkü en hızlı süt zehirlemesi yapabilen çeşitleri açık kutularda saklanan ve uzun süre bekletilip tüketilen sütlerdir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.