Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ İlaç Zehirlenmesi Nedir? İlaç Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



İlaçlar bazı hastalıklarda oldukça kurtarıcıdır. Birçok hastalık sürecinin tedavisinde de hastaların iyileşebilmesi adına doktorlar tarafından reçeteli ilaçlar, hastalara sunulur. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar vardır.

Bazı kişilerin ilaç içerisinde yer alan bileşenlere karşı alerjisi olabilir. İlaç alerjisi özellikle penisilin alerjisi olarak karşımıza daha sık çıkar. Kişinin alerji bilgilerini doktoru ile paylaşması gerekir. Aksi takdirde ilaç zehirlenmesi gibi tehlikeli vakalar ile karşı karşıya kalınabilir.

İlaç zehirlenmesi sadece ilaç alerjisine bağlı olarak ortaya çıkan bir durum değildir. Bilinçsiz olarak ilaç tüketimine bağlı olarak da kişilerde zehirlenmeninn ortaya çıkma riski bulunur. Doktor kontrolü haricinde ilaç kullanmak kişinin sağlığını olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Bilinçsiz olarak tüketilen ilaçlar kadar gıda ve vitamin takviyeleri de büyük risk taşır.

Özellikle bu tip takviyeleri ve durumunda, kişilerde ilaç zehirlenmesi gibi problemlerin ortaya çıkma riski bulunur. Bu nedenle doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç tüketmemeye özen göstermenizde fayda vardır. 

İlaçların içerisinde birden çok bileşen ve etken madde yer alır. Tüketilen ilaçların kutusu içerisinde prospektüs bulunur. Bu prospektüsler birçok kişi tarafından göz ardı ediliyor olsa da oldukça önemli bilgileri içerisinde barındırır. Prospektüs içerisinde, ilacın içerisindeki etken maddeler ve ilaç tüketimine bağlı olarak ortaya çıkabilecek yan etkilerin ne olduğu yazılıdır. Bu bilgiler doğrultusunda kişilerin ilaç kullanırken ortaya çıkabilecek problemler hakkında bilgi sahibi olması amaçlanır. İlaç kullanımından sonrasında herhangi bir sağlık probleminin ortaya çıkması halinde doktorunuza danışmanız gerekir.

İlaç Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?

İlaç zehirlenmesi durumunda kişide bazı semptomlar ortaya çıkmaya başlar. Bu semptomları göz önünde bulundurarak ilaç zehirlenmesi geçirip geçirilmediğini anlamak mümkündür. Bu durumu daha iyi anlayabilmek için kişinin ilaç zehirlenmesi belirtileri hakkında bilgi sahibi olması gerekir.

İlaç tüketimi sonrasında zehirlenme belirtilerinin ortaya çıktığını düşünüyorsanız, en yakın sağlık kuruluşunu ziyaret ederek şikayetlerinizi bildirmeli ve muayene olmalısınız. Belirttiğiniz şikayetler doğrultusunda doktor sizi muayene eder ve bazı testler talep ederek ilaç zehirlenmesi belirtilerine sahip olup olmadığınız ile ilgili teşhis koyar.

İlaç Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

İlaçların türüne bağlı olarak ortaya çıkan ilaç zehirlenmesi belirtileri birbirinden farklı olabilir. Örneğin ağrı kesici kaynaklı zehirlenme yaşayan kişilerde genellikle kulak çınlaması görülür. Bu duruma; , ciltte solgunlaşma, terleme ve mide problemleri eşlik eder. Aspirin zehirlenmesinde kişilerde sindirim sistemi ile ilgili problemler de görülür. Antidepresanlara bağlı olarak ortaya çıkan zehirlenme vakaları bu tip ilaçlara kıyasla çok daha tehlikelidir. Mide bulantısı antidepresan zehirlenmesinin en önemli belirtilerinden birisidir. Özellikle üst üste aşırı miktarda antidepresan tüketmek ve ilaç ile birlikte alkol tüketmek kişinin ölümüne dahi neden olabilir.

İlaçları genel olarak değerlendirmek gerekirse, ilaç zehirlenmesi belirtileri arasında genellikle uyku hali yer alır. Kişi ilaç tüketimi sonrasında mayışır ve sürekli uyuma ihtiyacı duyar. Kişinin solunum hızı artış gösterir ve mide bulantısı başlar. Çoğu zaman mide bulantısına  da eşlik eder. Kişinin  görülür. Aynı zamanda kas kasılmaları da ilaca bağlı zehirlenmelerde ortaya çıkan belirtiler arasında yer alır. Uzman hekimlerce muayene edilmeyen vakalarda kişinin komaya girme riski bulunur.

İlaç Zehirlenmesi Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

İlaç zehirlenmesi nasıl geçer sorusuna verilebilecek en doğru yanıt, kişinin sağlık kuruluşlarında tedavi olması gerektiğidir. İlaç zehirlenmesi oldukça ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle de kişilerin tedavi edilmemesi halinde hayati tehlike görülür. İlaç zehirlenmesine ne iyi gelir kısaca bahsetmek gerekirse, ilaç zehirlenmesi geçiren kişilerin ilk olarak temiz hava alması gerekir. Ardından direkt olarak sağlık kuruluşlarına başvurmakta fayda vardır.

İlaç Zehirlenmesi Tedavisi

İlaç zehirlenmesi sonrasında ilk olarak kişiler fiziksel muayeneden geçer. Hastalığın teşhis edilebilmesi için ise kan tahlili talep edilir. Bu süreçten sonra zehirlenmenin şiddetine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Genellikle ilaç zehirlenmesi yaşayan kişilerin midesi yıkanır. Böylelikle mide rahatlamış olur.

Gebelikte İlaç Zehirlenmesi Nasıl Olur? Bebeğe Geçer mi?

Gebelik süreci kadınların en hassas olduğu dönemlerden birisidir. Bu süreçte doktor onayı olmadan hiçbir ilaç kullanmamak gerekir. İlaçların kişiler üzerinde bırakabileceği etkiler değişkenlik gösterebilen bir durumdur. Bu nedenle de bilinçsiz ilaç tüketimi kişinin zehirlenmesine yol açabilir. Bu zehirlenmenin şiddetli olması halinde kişi  girebilir ya da hayatını kaybedebilir. Bu süreçte bebeğin de zehirden etkilenme riski vardır. İlaç zehirlenmesine bağlı olarak anne karnındaki bebek hayatını kaybedebilir. 

İlaç Zehirlenmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İlaç Zehirlenmesi Kaç Saat Sonra Belli Olur?

İlaç zehirlenmesine bağlı olarak ortaya çıkan semptomlar, ilacın türüne ve tüketilen doza göre değişiklik gösterir. Daha az risk barındıran ilaç türleri vardır. Bu tip ilaçlarda zehirlenme belirtileri birkaç saat sonra ortaya çıkabilir. Fakat  gibi ilaçlarda zehirlenme belirtilerinin ortaya çıkma süresi ortalama olarak bir saat civarındadır. Bu nedenle ilaç tüketimi sonrasında ortaya çıkan belirtileri göz ardı etmemek gerekir.

İlaç Zehirlenmesi Hangi Tahlille Anlaşılır?

İlaç zehirlenmesi de diğer zehirlenme vakalarında olduğu gibi kan tahlili ile anlaşılabilen bir durumdur. Kan tahlili, kişinin vücuduna zehirli maddelerin karışıp karışmadığını gösterir.  bazı etken maddelere göre değişiklik gösterir. Kişinin değerlerinin normal olmaması, ilaç zehirlenmesinin bir göstergesi olarak kabul edilir. Bu süreçte kişinin doktora bildirmiş olduğu şikayetleri ve semptomları da hastalığın teşhisi için oldukça önemlidir.

İlaç Zehirlenmesi Öldürür mü?

İlaç zehirlenmesi oldukça riskli durumlar arasında yer alır. Tüketilen ilaç türüne ve ilacın tüketim dozuna göre kişinin hayati riski olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. Yüksek dozda ilaç tüketimine bağlı olarak kişilerin ölüm riski bulunabilir. Bazı durumlarda kişi komaya girebilir. Bu durum hakkında net bir bilgi vermek mümkün olmasa da ilaç zehirlenmesinin kişinin hayati riskini artırdığını belirtmek mümkündür. Bu nedenle de bilinçsiz bir şekilde ilaç tüketiminden kaçınmak gerekir.

İlaç Zehirlenmesi Evde Tedavisi Nasıl Olur?

Şiddetli zehirlenme vakalarında kişi hastaneye gidebilecek durumda olmayabilir. Bu gibi durumlarda sağlık personelleri hastaya ilk müdahaleyi evde yapar. Fakat kişi hastaneye gidebilecek durumda ise bütün müdahalelerin hastane ortamında gerçekleştirilmesi çok daha sağlıklıdır. Hastanın tedavi sürecine hastanede devam etmesi gerekir. Tedavi süreci tamamlandıktan sonra hastalar taburcu edilir. Taburcu işleminden sonrasında ise doktorun uygun gördüğü, evde uygulanmasına devam edilecek tedavi yöntemleri varsa hastanın bunlara uyması gerekir.

İlaç Zehirlenmesi Kaç Günde Geçer?

Zehirlenme vakaları ortalama bir haftalık bir süreçte ortadan kalkar. Bu durum kişinin bünyesine bağlı olarak da değişebilir. Tedavi süresine bağlı olarak iyileşme süreciniz de değişir.

İlaç Zehirlenmesi Baş Ağrısı Yapar mı?

Tüketilen ilaca bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler değişiklik gösterir. Bazı ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkan zehirlenme vakalarında baş ağrısı görülebilir. Her ilaç zehirlenmesinde bu belirtinin ortaya çıkacağı hakkında ise net bir bulgu yoktur.

İlaç Zehirlenmesi Ateş Yapar mı?

İlaç zehirlenmesi durumunda genellikle kişilerde ateşlenme durumu gözlemlenmez. Fakat kişinin  varsa bu durumda zehirlenmeye ve alerjik reaksiyona bağlı olarak ateş yükselmesi gibi durumların ortaya çıkma ihtimali vardır.

İlaç Zehirlenmesi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Zehirlenme vakalarında kişinin midesi yıkanabilir. Farklı tedavi yöntemlerinin uygulanması da mümkündür. Bu durum kişinin midesinde yara oluşumuna ya da hassasiyete yol açabilir. Bu nedenle  sonrasında bol sıvı tüketiminde bulunmak gerekir. Aynı zamanda hafif ve mideyi rahatsız etmeyecek, sindirilmesi kolay besinlerin tüketilmesi de sağlık açısından faydalı olur.

Sağlık Destek Sitesi hastanesi youtube videosu







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.