Parmak yanığına ne iyi gelir sorusu internet ortamında en çok aranılan sorulardan biri olarak karşımıza çıkar.
Derecesine göre yanık yarası çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
Tıbbi müdahale ve hastanede bakım gerektirebilir. Yanık, farklı nedenlerden oluşabilen sık rastlanılan bir yaralamadır.
Parmak yanığı mutfakta veya günlük hayatta sıkça karşılaşılan yaralanmalardan biridir.
Parmak yanığına ne iyi gelir sorusu yanığın derecesine bağlı olarak farklı yanıtlar verilebilir. Basit yanık yaralarında evde ilk müdahale olarak parmak yanığı soğuk suya tutulabilir.
Doku hasarına yol açabilecek derecedeki yanık yaralanmalarına acil tıbbi müdahale gerekir. Bu gibi durumlarda hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi büyük önem taşır.
Ev kazalarından en sık rastlanılanlardan biri yanık yaralanmalarıdır.
Ütü yaparken, yemek pişirirken, çay demlerken, kızartma yaparken parmak yanığı oluşabilir. Parmak yanığına yol açabilecek nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Parmak yanığı belirtileri derecelerine, bulunduğu bölgeye, büyüklüğüne, yanık türüne göre farklılık gösterebilir.
Birinci derece parmak yanığı, derinin üst kısmında meydana gelen en basit yanık yaralanmasıdır. ile benzerlik taşır.
Parmak yanığının oluştuğu bölgede hafif kızarıklık ile kendini gösterir. Kurudur. Su toplama olmaz.
Birinci derece yanık yaralanması, doku hasarı gibi ciddi bir sağlık sorununa yol açmaz.
Evde ilk müdahale ve soğuk kompleks uygulamasıyla kontrol altına alınabilir.
İkinci derece cildin alt katmanındaki deri dokularını da etkileyen ağrılı yanık türüdür. İkinci derece parmak yanığında su toplaması, deri görünümünde daha fazla kızarıklık ve ağrı görülebilir.
Üçüncü derece parmak yanığı en tehlikeli yanık türüdür. Cildin yağ tabakasına kadar etki eder. Parmaktaki kemik, kas ve tendonlarda hasara yol açabilir.
Parmak yanığına ne iyi gelir sorusu üçüncü derece yanıklarda tıbbi müdahale gerektirir şeklinde yanıtlanabilir. Derhal en yakın sağlık merkezine başvurulması gerekir.
Parmak yanığı, birçok şekilde yaşanabilir. Buhar, kaynar su, sıcak nesnelerle temas, asit gibi kimyasallara maruz kalmak parmak yanığına yol açabilir.
Parmak yanığının nasıl oluştuğu yanık derecesini de belirleyebilir.
Genellikle sıcak nesnelerle ya da sıcak su ile temas sonucu oluşan parmak yanığı birinci derece yanık yaralanmasıyla sonuçlanabilir.
Birinci derece parmak yanığı iyileşmesi, ikinci ve üçüncü derece yanık yaralanmalarına göre çok daha hızlı olabilir.
Birinci derece parmak yanığı nasıl iyileşir şu maddelerle sıralayabiliriz:
Parmak yanığı özellikle ev kazalarında en sık rastlanılan yanık türlerinden biridir. Yanık tedavisinde yanığın nasıl oluştuğu önemli bir etkendir.
Mesela asit yanıklarının yol açtığı yanık tedavisiyle buhar yanıklarının yol açtığı yanık tedavisi farklılık gösterir.
O yüzden yanığın tedavisi oluş nedenine göre alanında uzman doktor tarafından belirlenir.
Birinci derece yanıklar, güneş yanığı gibi basit yanık türüdür. Bu yanık evde müdahale edilerek tedavi edilebilir.
Ancak ikinci ve üçüncü derece yanıklar yoğun tıbbi bakım gerektirebilir.
Özellikle kas, doku ve tendon zedelenmelerinin oluşmaması bakımından ilk müdahale ve doğru tedavi yönteminin uygulanması büyük önem taşır.
Parmak yanığı tedavisi, yanığın derecesine, yanan bölgenin büyüklüğüne, yerine, şiddetine göre alanında uzman doktor tarafından düzenlenir. Ancak ilk yardım müdahalesi olarak ilk yapılması gereken yanık bölgesinin hızlı bir şekilde soğutulması yer alır.
Bunun için parmak yanığı oluşan bölge 10-15 dakika kadar soğuk su altında tutulabilir. Soğuk su yanık hasarının ilerlemesine engel olmak için uygulanabilecek en etkili yöntemlerden biridir.
Sonrasında parmak yanığı bölgesi temiz bir bezle kurulanır.
Üzeri temiz bir örtü ya da steril bir gazlı bez ile sarılabilir. Yanık bölgesinde eğer kabarcıklar oluşmuşsa, bunların patlatılmamasına dikkat edilmesi önemlidir.
İlk yardım müdahalesinden sonra en yakındaki sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.
Parmak yanığı hangi elde meydana geldiğine göre farklı sorunlara yol açabilir.
Örneğin başparmakta meydana gelen parmak yanığı kişinin hareketlerini ciddi ölçüde kısıtlayabilir. Ayrıca yanığın nasıl oluştuğu ve yanık derecesi de önemlidir.
Tedavi sonrasında için dikkat edilmesi gerek noktalar vardır. Şu şekilde sıralayabiliriz:
Parmak yanığının iyileşme süresi yanığın türüne, derecesine, büyüklüğüne göre farklılık gösterebilir. Ayrıca müdahalesinin hemen uygulanması, soğuk suda en az 15 dakika bekletilmesi iyileşme sürecini etkileyen faktörlerden biridir. Birinci derece yanıklar genellikle en hızlı şekilde iyileşme gösterebilir. Genellikle 1 hafta ile 2 haftada birinci derece parmak yanığı iyileşebilir. İkinci ve üçüncü derece yanıklarda iyileşme süresi uzayabilir.
Üçüncü ve dördüncü yanık derecelerinde ateş ve mide bulantısı gibi belirtiler görülebilir. Özellikle yanığın türü ve boyutu büyük önem taşır. Ayrıca kişinin son tetanoz aşısının üzerinden 5 yıl geçtiyse başvurulması gerekir. Yanıkta renk değişiklikleri, sıvı akıntısı riskli olabilir. Bu gibi durumlarda geciktirilmeden acil müdahale edilmesi ciddi sağlık sorunlarının önüne geçilmesi açısından önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.