Sinameki faydaları sayesinde alternatif tıpta yer edinen bir bitkidir. Sinameki, Cassia familyasında yer alan ve latince ismiyle Cassia angustifolia olarak bilinen bir bitkidir. Birçok yararlı etkisiyle geleneksel tıpta yer almasının yanı sıra modern tıpta da kolonoskopik yöntemler öncesinde kullanımıyla işe yarar. Çoğunlukla bitki çayı olarak tüketilir fakat bitkinin yapraklarından toz, kapsül ve ekstraktı da elde edilebilir. Cilt, bağırsak ve sindirim gibi insan vücudunda birçok alanda işe yarayan sinamekinin faydalarını kapsamlı bir şekilde ele almak gerekir.
Bitkisel tedavi yöntemlerinde kullanılan sinemaki otu Cassia familyasına ait olan bir bitkidir. Geçmişi M.S 9. yüzyıla kadar dayandığı için yüzyıllardır kullanılır. Sıcak iklimi seven bitki Sudan, Somali ve Hindistan gibi ülkelerde yaygın olarak bulunur ve Türkiye'de de Güney Akdeniz ve Ege topraklarında yetiştirilir.
Dünya üzerinde yaklaşık 300 türü olan sinamekinin bazıları acı bazıları da tatlı tada sahiptir. Mart ayı geldiğinde Ekim ayına kadar hasat edilen sinameki otu kurutulduktan sonra farklı amaçlarla kullanılır.
Sinameki faydaları ile öne çıkan özel bir bitkidir. Özellikle bağırsak hareketlerini düzenleyen bir bitki olduğu için kabızlığa iyi gelir. Geleneksel tıpta işe yarayan sinamekinin diğer faydaları ise şu şekildedir:
Sinameki faydaları müsilaj etkisi ve içerdiği değerli bileşenlerle doğrudan ilişkilidir. Özellikle bağırsaklara olan yararıyla kabızlık için doğal bir tedavi yöntemidir. Fakat herhangi bir hastalık için ilaç kullanımı söz konusuysa tüketmeden önce mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Sinameki, en fazla bitki çayı olarak hazırlanan ve tüketilen bir bitkidir. İçeriğinde bulunan A, B6, D, E ve K vitaminleri ile birlikte çinko, demir, fosfor, kalsiyum ve magnezyum mineralleri oldukça etkilidir. Tüm bunlar müshil etkisiyle kabızlık problemini gidermeye yardımcı olur. Aynı zamanda mide sistemindeki bakterileri önlediği için mide ülseri riskini azaltır. Sinameki çayı faydaları arasında şunlar da yer alır:
Sinameki çayı faydaları arasında kan tan temizleyici etkisi de yer alır. Dolaşım sistemi ve lenf benzlerini desteklediğinden kandaki zararlı maddelerin giderilmesini sağlar. Tüm bu faydalarıyla sinameki çayı belirli aralıklarla tüketildiğinde etkisini gösteren bir bitkidir. Özellikle de kabızlık sorununda kısa süre içinde işe yaradığı bilinir.
Sinameki otu faydaları sayesinde sindirim sisteminden kan dolaşım sistemine kadar birçok yararlı etki sunar. Antioksidan içeren bir bitki olduğu için genel vücut durumunun daha iyiye gitmesine yardımcı olur. Sinameki otunun diğer faydaları arasında şunlar da yer alır:
Sinameki otu saça faydaları ile de tercih edilen bir bitkidir. Özellikle canlılığını yitiren ve çok fazla dökülen saçlar için oldukça etkilidir. Besleyici etkisiyle daha canlı görünmesini sağlayan sinameki otu aynı zamanda yavaş uzayan saçlar için de doğal bir çözümdür. Bununla birlikte kaşıntı, kepeklenme ve benzer problemlerin de ortadan kaldırılmasına destek olur.
Sinameki otu saça faydaları arasında kırık oluşumunu gidermesi de bulunur. Saçları daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde uzatmak için çayını saç derisine uygulamak ve bir müddet bekletmek mümkündür. Ayrıca sinameki yağı ve badem yağı birleşimiyle oluşturulan karışım saç derisine uygulandığında diğer tüm faydaları görülebilir.
Sinameki faydaları söz konusu olduğunda zayıflatma etkisi de merak edilir. Sinameki otundan hazırlanan bitki çayı antioksidan etkisiyle vücuttaki ödem birikimini azaltır. Bu etkisiyle bağırsakların daha hareketli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Buna bağlı olarak vücutta yağ yakımını hızlandırır.
Ayrıca iştah kontrolünde ve açlık hissini bastırmada işe yaradığı için sürekli yemek yeme isteğinin önüne geçer. Tüm bunlara bağlı olarak spor ve sağlıklı beslenmeyle birlikte belirli aralıklarda ölçülü miktarda sinameki çayı tüketmek kilo vermeye yardımcı olur.
Kurutulmuş sinameki yapraklarıyla demleme usulü bitki çayı yapımı oldukça kolaydır. Bunun için yaprakların ince şekilde kıyılması ve 2 çay kaşığı kadar kenara ayrılması gerekir. Ardından 300-400 ml sıcak suya eklenerek 5-10 dakika boyunca demlenmesi beklenir. Demlenen sinameki çayı bir fincana aktarılarak içilebilir. Fonksiyonel şeker bağları olduğu için kendine özgü aroması vardır ve şeker ilave edilmeden tüketilebilir.
Sinameki çayı yararlarıyla bilinse de bazı yan etkileri vardır. İdrar söktürücü ve bağırsak hareketlerini hızlandırıcı etkisiyle kalp ritmini ve elektrolit dengesini değiştirebilir. Bununla birlikte ishale ve idrarda kahverengi renk değişikliğine neden olur. Ayrıca zun süre kullanımı karaciğer sağlığını da olumsuz etkileyebilir.
Sinameki genelde kabızlık için kullanılan bitkisel bir tedavi yöntemidir. Fakat bazı etkileriyle bağırsak tıkanıklığı, mide iltihabı, ishal, apandisit, ülseratif kolit ve hemoroid gibi rahatsızlıkları olan kişilerin tüketmemesi gerekir. seviyelerini de düşürebileceğinden potasyum eksikliği yaşayan kişilerin kaçınması önemlidir. Ayrıca kan inceltici ve diyabet ilaçlarıyla etkileşime giren sinamekiyi tüketmeden önce doktora danışmak gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.