Susam diğer bir ismi ile küncü olarak bilinir. Afrika kökenli olan bu çiçekli bitki türünün yer aldığı familya içerisinde birden çok zehirli tür yer alır. Günümüzde tüketilen susam ise zehirli bir besin değildir. Diğer aile üyelerinden ayrılan susam mutfakların vazgeçilmez parçalarından birisidir. Susam tüketimine olan rağbet gün geçtikçe artış göstermeye devam eder. Tüketilen hamur işi besinlerde dahi susama yer verilir. Gıda sektöründe kendisine önemli bir yer edinmiş olan susama karşı hassasiyet de susam tüketimi kadar artış gösterir. Son dönemlerde özellikle küçük yaştaki çocuklarda görülmeye başlandı. Susamın vücutta ortaya çıkarmış olduğu zararlı etkiler doğrultusunda birçok kişi susam tüketimini sonlandırmak zorunda kaldı.
Susam alerjisi ülkemizde pek sık duyulmamış olabilir. 2010 senesinde yapılan bir anketin sonuçlarına göre ise Amerika'daki yüz binlerce kişinin susam alerjisine sahip olduğu ortaya çıktı. Asya yemeklerinde de çoğunlukla faydalanıldığı bilinir. Bu gibi yemeklerin tüketiminin susam alerjisi belirtilerini tetiklediği hakkında da bazı bilgiler vardır. Bu durum susam kadar susam yağının da alerjik reaksiyonlara yol açtığını gösterir.
Susam alerjisi sadece Amerika ile sınırlı kalmayıp ülkemize kadar da yayılım göstermiş olan bir durumdur. Sonradan ortaya çıkan bu alerjik vaka bebeklerde dahi gözlemlenebilir. Normalde zararsız olan bu besin, alerjik hastalıklara sahip bireylerde tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle susam alerjisi belirtilerine dikkat etmek gerekir.
Susam alerjisi belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu nedenle ortaya çıkabilecek olan reaksiyonlar tam olarak bilinemez. Susam alerjisi sıklıkla karşılaşılan bir durum olmadığı için alerji durumunun anlaşılması da diğer alerji türlerine kıyasla biraz daha zordur. Susam tüketimi sonrasında ortaya herhangi bir semptomun çıkmasına bağlı olarak alerjik reaksiyon oluşup oluşmadığı gözlemlenebilir.
Kişinin susam haricinde farklı besin maddelerine karşı da alerjisi olma ihtimali vardır. Bu nedenle hangi besini tükettiğini ve besin içerisinde ek bir gıda olup olmadığını doktora bildirmelidir. Susam alerjisi ancak alerji testi yapılarak anlaşılabilen bir durumdur. Bu nedenle de direkt olarak hastaların susam alerjisi olup olmadığını belirtmek mümkün değildir.
Susam alerjisi farklı belirtiler gösterebilen bir alerjik hastalıktır. Bünyesi alerjiye yatkın olan kişilerde susam alerjisinin görülme riski daha yüksektir. Bebeklerde susam alerjisi belirtileri ile yetişkinlerde ortaya çıkan belirtiler dahi farklılık gösterebilir. Genel olarak bebeklerde susam alerjisi belirtileri ve yetişkinlerde görülen belirtiler şu şekildedir;
Bu belirtiler hafif şiddetli olarak bilinir. Alerjik reaksiyonların orta şiddetli belirtileri ve anafilaksi belirtileri de bulunur. Orta şiddetli susam alerjisinde ortaya çıkan belirtilerde kişinin anafilaksi belirtileri göstermemesi adına acil müdahale gerekir. Anafilaksi belirtilerinin ortaya çıkması halinde ise hastalarda;
Susam alerjisi nasıl geçer tam olarak bilinen bir durum değildir. Alerji hastalıklarının geçmesi için uygulanabilen tedavi yöntemleri vardır. Fakat bazı alerjik hastalıklar tedavi ile geçmeyebilir ya da ilerleyen süreçte tekrar ortaya çıkabilir. Bu nedenle de alerjik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin ortadan kaldırılmasına yönelik tedavi yöntemlerine başvurulur.
Bu gibi durumlarda hastaların susam alerjisi olduğu teşhis edilmiş ise beslenme düzeninden ve hayatından direkt olarak susamı çıkarması gerekir. Susam ya da susam içerikli herhangi bir ürünün tüketilmesi ya da kullanılması, hastanın alerjik belirtilerinin tekrar ortaya çıkmasına neden olur.
Susam alerjisi olan kişilerin tedavi edilebilmesi için duyarsızlaştırma yöntemi uygulanabilir. Bu tedavi yöntemi sadece yetişkin hastalara tavsiye edilir. Kişi belirli aralıklarla susama maruz bırakılır. Küçük dozlarda başlanan bu işlem bir süre sonra tam doza kadar yükseltilir. Bu işlem sayesinde hastanın vücudu bir süre sonra susama alışmaya başlar. Bu tedavi yönteminin uygulanmasında verilen miktar oldukça önemlidir.
Kişinin vücudunun besinin etkilerini tolere edebilecek olması gerekir. Aksi takdirde hasta şiddetli alerjik belirtiler göstermeye başlayabilir. Bu işlem hastanın vücudunun susama karşı alerjik belirtiler göstermediği ana kadar sürer. Uygulanan duyarsızlaştırma tedavisinin evde uygulanmaması gerekir. Hatalı miktarda susam tüketmeniz anafilaksi belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olur ve ölüm riski taşır.
Susam alerjisinin genetik olarak aktarılıp aktarılmadığı ile ilgili net bir bilgi yoktur. Bu nedenle de gebelik sürecindeki anne adayının, susam alerjisini bebeğe aktarıp aktaramayacağı hakkında yorum yapmak mümkün değildir. Gebelik sürecindeki kişinin susam alerjisi olması halinde, gebelik süreci boyunca beslenme düzenine daha fazla dikkat etmesi gerekir. İçerisinde susam olan besinlerin tüketilmemesi gerekir.
Susam sadece besinlerde değil sabun dahil birçok üründe yer alabilir. Alınan ürünlerin içeriğine dikkat edilmelidir. Susam alerjisi sadece gıda olarak tüketimde değil aynı zamanda susam içeren ürünlerin cilt ile temasında da kendisini gösterebilir. Alerjik hastalıkların ortaya çıkartmış olduğu şiddetli reaksiyonlar hem annenin hayatını hem de bebeğin hayatını riske atabilir. sorunlar ortaya çıkabilir. Anne ve bebek hayatını kaybedebilir.
Alerjik belirtilerin ortaya çıkma süreci değişkendir. Susam tüketimi esnasında dahi belirtilerin ortaya çıkma ihtimali bulunur. Susam alerjisi olan kişilerin susam tüketmesinden birkaç saat sonra da belirtilerin ortaya çıkma riski vardır. Susam alerjisi, susam tüketiminde bulunulduğu gün ortaya çıkar. Bazı durumlarda ise susam tüketiminden bir sonraki gün de belirtilerin ortaya çıkma ihtimali bulunur.
Alerji hastalıklarının en doğru şekilde anlaşılabilmesi için alerji testi gereklidir. Alerji testi kişinin cildi üzerinde bazı işlemler yapılarak gerçekleştirilir. Bu işlem sonucunda hastanın susam alerjisi olup olmadığı ortaya çıkar. Diğer alerji hastalıkları da alerji testi sonucunda ortaya çıkmış olur.
Susam alerjisi başlı başına bir ölüm sebebi değildir. Susam alerjisine bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler ise hastaların hayatını kaybetmesine neden olabilir. Belirtilerin hafif bir şekilde seyretmesi genellikle tehlikeli bir durum olarak görülmez. Ancak belirtilerin şiddetlenmesi ve anafilaksi belirtilerinin ortaya çıkması halinde hayati tehlike başlar.
Evde tedavi uygulaması özellikle yaşlı ve engelli bireyler için uygun görülen bir durumdur. Hastaların hastaneye gidemeyecek durumda olması halinde evde tedavi yöntemleri uygun görülür. Sağlık personelleri ambulans ile de hastaları, hastaneye sevk edebilir. Böylelikle hastane ortamında tedavi gerçekleşir. Ciddi hastalıklarda hastaların, hastane ortamında tedavi görmesi gerekir.
Susam alerjisi belirtileri birkaç gün içerisinde, susam tüketiminin bırakılması ile ortadan kalkabilir. Ciddi semptomların ortaya çıkmasında ise hastalar tedavi görmelidir. Tedavi süreci, iyileşme sürecini etkiler. Duyarsızlaştırma tedavisinin ise ne kadar süreceği hakkında kesin bir bilgi vermek mümkün değildir.
Gıda alerjilerinde ortaya çıkan belirtiler arasında genellikle baş ağrısı yer almaz. Hastanın belirtileri şiddetlenmiş ise baş dönmesi meydana gelebilir. Susam yağının kokusuna bağlı olarak alerjik belirtiler ortaya çıkmış ise koku yoğunluğuna göre görülme ihtimali bulunabilir.
Susam alerjisinin belirtileri arasında ateş düşmesi ya da ateş yükselmesi yer almaz. Gıda alerjilerine genel olarak bakıldığında bu tip bir semptomun oldukça nadir görüldüğünü belirtmek mümkündür. Susam tüketimi ya da cildin susam içeren ürünler ile temas etmesi halinde görülmez.
Susam alerjisinde hastaların susam içeren her üründen ve besinden uzak durması gerekir. Hastaya duyarsızlaştırma tedavisi uygulanmış ise susam tüketimine devam edilebilir. Beslenme düzeni ile ilgili detaylı bilgiler doktorlar tarafından hastalara bildirilir. Tedavi sonrasında hastaların uyması gereken beslenme listesi varsa, hastaya bu liste verilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.