Bol miktarda protein, lif ve vitaminler bulunduran börülce faydaları saymakla bitmez.
Bilimsel adı “vigna unguiculata” olan börülce, bir tarım bitkisidir ve yaz mevsiminde yetişir.
Hem taze hem de kuru halde bulunabilen börülcenin insan vücuduna birçok yararı bulunmasının yanında tadı oldukça lezzetlidir.
Ülkemizin Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen börülce taze bakla veya kuru tohumlarıyla tüketilir.
Yaş börülce, ince ve uzun yeşil bitkilere benzerken, kuru börülce göbeği koyu renkli ufak fasulyelere benzer.
Bu nedenden dolayı kuru börülce karnıkara olarak da bilinir.
Börülce faydaları bakımından daha zengin bir içeriğe sahip olması için farklı besinlerle birleştirilerek ana yemek olarak da tüketilebilir. Börülcenin aynı zamanda birçok salata çeşidi bulunur.
Yaş börülcenin ve zeytinyağlı mezesi de yapılır. Bazı Afrika ülkelerinde börülceden kahve ve çorba yapıldığı bilinir.
Kuru bezelyenin tadı fasulyeye benzerken yaş börülcenin tadı oldukça tazedir.
Bol iyot barındıran börülcenin tadı ekşi ve tuzlu olduğundan dolayı, yemeği yapılırken bir miktar şeker ile tadının dengelenmesi önerilir.
Lezzetli bir tada sahip olmasının yanında sağlıklı yaşam için tercih edilebilen börülcenin birçok yararı bulunur.
Yazın kolaylıkla ulaşılabilen taze börülceden oldukça sağlıklı ve kıymalı yemekler yapılabilir. Taze börülce faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Yazın yetişen börülcenin kuru hali, kışın da bu bitkiden yararlanabilmeyi sağlar.
Kuru börülce, fasulye benzeri bir bakliyat olarak tüketilebilir. Kuru börülce faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Börülce faydaları ile öne çıkan bitkilerden biridir.
İçeriğindeki bakteriler ile havadaki azotu yutar, bu sayede verimsiz sayılabilecek topraklarda da yetişebilen börülce, yetiştiği toprağı da verimlendirir.
Kendinden sonra yetişecek bitkilere de fayda sunan börülce, hızla büyüyen bir bitkidir ve topraktaki erozyon ve su kaybını önleyerek yabancı ot gelişimini azaltır.
Kolay yetişen ve toprağına katkıda bulunan börülcenin insan ve hayvan sağlığına da birçok faydası vardır;
Kuru ve taze olarak tüketilebilen börülcenin yanında bir de deniz börülcesi bulunmaktadır.
Taze olarak tüketilen deniz börülcesi, börülce çeşitlerinden biridir. Ispanakgillerin bir üyesi olan deniz börülcesinin tadı ekşi ve tuzludur.
Deniz börülcesi en az diğer börülce türleri gibi faydaları ile bilinir. Uykusuzluk, depresyon, kabızlık, guatr gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilinen ile dikkat çeker. Ayrıca yüksek lif içeriği ile iyi bir diyet yemeğidir.
Diyet yapanlar ve sağlıklı beslenenler için taze börülce zeytinyağlı veya ana yemek olarak tüketilebilir. Yüksek lif içeriği ve bol su içerek taze börülce, ödem atmaya yardımcı olurken lifli yapısı sayesinde uzun süre tokluk sağlar. Ayrıca içeriğindeki protein ile kaliteli bir besindir. Spor yapanlar için yararlıdır. Kuru börülce salata ve ana yemek olarak tüketilebilir, yüksek besin değeri ve tok tutma özelliği ile kilo vermeye yardımcı olur.
Kuru börülce faydaları ve zararları bakımından dikkatli olunması gerekir. Oldukça faydalı bir sebze olsa da kuru börülce fazla tüketildiğinde alerjik reaksiyonlar yaratabilir. Bunun yanında diğer bakliyatlar gibi pişirmeden önce mutlaka suda ıslatılmalıdır. Aksi halde tüketildiğinde hazımsızlık ve şişkinlik yaratabilir ve gaz şikayetlerini de beraberinde getirebilir.
Bol lif içeriği nedeniyle kuru, taze ve deniz börülcesi ishale neden olabilir, bu sebzelerin dengeli tüketilmesi tavsiye edilir.
Kırmızı börülce, lektin içeriği nedeniyle iyi pişirilmediğinde yol açabilir. Mide bulantısı, kusma, ishal gibi etkiler gösterebilir.
Yaz mevsiminde bulunabilen taze börülceyi depolamak için derin dondurucu veya buzluk yardımcı olabilir. Taze börülceyi ister şoklama yöntemi ile derin dondurucuda saklayabilir isterseniz de kısa süreli kaynatarak soğutup hava almayacak şekilde poşetleyerek dondurucuda depolayabilirsiniz. Ancak bu yöntemle börülcelerinizi en fazla 10 ay kadar saklayabilirsiniz ve yalnızca kullanacağınız miktar kadarını çözebilirsiniz.
Börülcelerinizi porsiyonlara bölerek dondurabilirsiniz.
Kuru börülce, erzak olarak kolaylıkla saklanabilir. Kuru börülcenizi güneş almayan, kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde bir sene kadar saklayabilirsiniz. Dilerseniz kuru börülcelerinizi bez torba veya cam kavanozlarda içerisinde bir miktar kaya tuzu ile de saklayabilirsiniz. Tıpkı taze börülce gibi kuru börülcelerinizi de haşlayarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Börülcenin günlük tüketim miktarı kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Öncelikle sağlık sorunları, kilo, hareketli yaşam ve protein ihtiyacı gibi konular göz önünde bulundurmalıdır. Ortalama 200 grama kadar taze veya kuru börülce tüketimi protein, lif ve diğer besinlerin tüketiminin bir kısmını karşılasa da bir beslenme uzmanına danışmak gerekebilir.
Bir porsiyon kuru börülcede ortalama 165 kalori bulunur. Bunun 22.78 gramı karbonhidrat, 12.07 gramı protein ve 2.59 gramı yağdır. İçeriğinde ise lif, fosfor, demir, potasyum, folik asit, mangan mineralleri, B1 ve K vitamini bulunur. Kuru börülce tüketilirken yanında tam tahıllar almak önemlidir. Bu sayede kuru börülce içeriğindeki protein kalitesi artış gösterir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.