2 derece yanık, yanık dereceleri arasında en sık meydana gelen durumdur. Yanık ise derecesine göre vücutta farklı hasarlara neden olan bir durumdur.
Yanıkların dereceleri, kişilerde sarsıcı acılara ve duygusal travmalara neden olabilir.
Özellikle yanığın meydana geldiği bölge de kişilerin psikolojik olarak ne kadar etkilenebileceği üzerinde etkili olan bir unsurdur.
Yanıklar, farklı birçok neden bağlı olarak meydana gelebilir. İnsanların bir anlık dalgınlıkları, geçirdikleri kazalar, iş kazaları ya da güneşe çok fazla maruz kalınması yanıkların en çok meydana gelmesine neden olan olaylar içerisinde yer alır.
Yanıklar; derinlik ve şiddet açısından cilt yüzeyine ne kadar nüfuz ettiğine bağlı olarak birinci, ikinci ya da üçüncü derece olacak şekilde sınıflandırılmaktadır.
Bu yanık dereceleri, kişilerin durumunun ne kadar ciddi olduğunu ifade etmektedir.
Birinci derece yanıklar genel olarak sadece derinin en dış tabakası olan epidermis tabakasını etkilemektedir.
Yanığın fiziksel görünümü kırmızı, kuru ve kabarcıksızdır. Yanık bölgesinde hafif bir ağrı hissedilebilir. Birinci derece yanıklara genel olarak örnek verilebilir.
Bu tür yanma vakalarında uzun süreli doku hasarı çok nadir görülen bir durumdur.
Genel olarak cilt renginde hafif bir değişim gözlemlenebilir.
2 derece yanık durumlarında artık derinin en dış tabakası olan epidermisin yanı sıra dermis olarak isimlendirilen tabakayı da etkiler. İkinci derece yanık vakalarında, yanığın fiziksel görünümü ise birinci derece yanıklara göre daha farklıdır.
Bu yanık durumunda deri; kırmız, beyaz bir renge sahip olurken, kabarcıklı, benekli ve şiş bir fiziksel görünüme de sahip olabilir.
Bu yanık türünde ise kişilerin hissettiği ağrının şiddeti, orta dereceli olarak tanımlanabilir.
Bunlara ek olarak üçüncü derece yanıklarda ise epidermis ve dermiş tabakalarının yok olması, cildin yağ tabakasına kadar yanığın ilerlemesi, kemik, kas ve tendonlarda kalıcı hasarların meydana gelmesi söz konusudur.
Üçüncü derece yanık olayları, kişilerin sinir uçlarının tahrip olmasına neden olacağı için genellikle his kaybı yaşanmasına da neden olur.
Ancak toplumumuzun geneline bakıldığında en sık karşılaşılan yanık türünün 2 derece yanık olduğu görülmektedir.
Özellikle çok fazla güneşe maruz kalınması durumunda bu yanığın meydana gelmesi kaçınılmaz olacaktır.
2 derece yanık, cildin epidermis ve dermis tabakasının hasar görmesine neden olan bir durum olarak tanımlanır.
İkinci derece yanıklarda durumun ciddiyeti artar ve yanığa bağlı olarak gelişme gösteren semptomlarda da artık meydana gelir.
Ağrı, kızarıklık ve şişme gibi semptomlar kişinin oldukça rahatsızlık hissetmesine neden olur.
Bu tür yanıklarda uygulanması gereken tedavi yöntemleri, birinci derece yanıklarda uygulanan tedavi yöntemlerinden biraz daha fazla dikkat gerektirir. Bazı durumlarda ise 2 derece yanıklar için tıbbi müdahalede gerekli olabilir.
İkinci derece yanıkların meydana gelmesi halinde ilgili bölgeye uygulanması gereken tedavi yöntemleri sırası ile şu şekildedir;
2 derece güneş yanığı, genel olarak ikinci derece yanıklara en fazla neden olan durumların başında yer alır. Özellikle açık alanda çalışanlar ve yaz tatili için sıcak iklimleri tercih eden kişilerin, uzun süre güneş ışığına maruz kalması, 2 derece güneş yanığı durumunun meydana gelmesini tetikler. 2 derece güneş yanığına ne iyi gelir, sorusuna verilecek yanıt ise şu şekilde maddelenebilir;
Yanık tedavilerinde doğru bilinen birçok yanlış uygulama yer alır. Bunlardan kesinlikle uzak durulması ve yukarıda belirttiğimiz tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. Uzak durulması gereken yanık uygulamaları şu şekilde sıralanabilir;
Genel olarak bakıldığında insanların el bölgelerinin daha sık yandığı görülmektedir. Bu gibi durumlarda soğuk kompres uygulamalarının yapılması gerekir. El bölgesindeki yanan bölgenin soğuk suyun altına tutulması ile anlık olarak yanığın şiddeti hafifletilebilir. Ardından durumun ciddiyetine göre en yakın başvurulması gerekir.
için ilk olarak soğuk sudan faydalanmak gerekir. Yanmanın en belirgin semptomlarından biri olan acı hissinin azaltılması için yanan bölgenin on ila on beş dakika soğuk suyun altında tutulmalıdır. Soğuk suyun olmadığı durumlarda ise yanığı üzerine serin, temiz ve nemli bir bezin konulması tercih edilebilir
2 derece güneş yanığının meydana geldiği cilt yüzeyinde, içi su dolu kabarcıklar meydana gelmektedir. Bu kabarcıklar, güneşten etkilenerek yanan bölgenin korunmasını sağlar. Aynı zamanda yanık bölgede riskinin meydana gelmesini de engeller. Bu nedenle de su kabarcıklarının patlatılması uzman hekimler tarafından özellikle belirtilmektedir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.