Güneş kremi alerjisi güneş kremlerinin içeriğinde bulunan bazı kimyasallara cildin verdiği tepki sonucu oluşur. Güneş kremini uyguladıktan kısa bir süre sonra ortaya çıkan bu durumun belirtileri kaşıntı, kızarıklık ve tahriş gibi semptomlardır.
Bu tip bir sadece hassas bir cilde sahip yetişkinlerde değil, çocuklarda ve bebeklerde de görülebilir. Bu yüzden güneşten korunmak için doğru ürünleri seçmek ve korunma yöntemlerini öğrenmek gereklidir.
cildi güneşin zararlı ışınlarından korumak için kullanılan koruyucu ürünlerdir. Koruma işlemini gerçekleştirebilmek için içeriği birçok kimyasal madde kullanılarak formüle edilir. Bu yüzden bireylerde güneş kremi alerjisi ortaya çıkabilir.
Güneş kremi kullandıktan sonra ciltte oluşan çeşitli alerjik belirtiler yetişkinlerde güneş kremi alerjisi habercisi olabilir. , ciltte oluşan istenmeyen ve rahatsız edici etkilerle kendini gösterir. Eğer güneş kremi kullandıktan sonra bu gibi rahatsız edici etkiler ile karşılaşılmışsa bir dermatoloğa başvurmak önemlidir.
Güneş kremi alerjisi belirtileri kremi uyguladıktan hemen sonra ortaya çıkabilir. Güneş kremlerinin içeriğinde bulunan kimyasal maddeler hassas ciltlerde çeşitli tepkimelere sebep olur.
Güneş kremi alerjisi nasıl anlaşılır diye sorulduğunda vereceğimiz cevap güneş kremi alerjisi belirtileri işte şu şekildedir:
Güneş kremi alerjisi ürünün içeriğinde bulunan çeşitli kimyasal bileşenler sebebiyle oluşabilir. Güneş kremlerinde bulunan oksibenzon, avobenzon ve oktokrilen gibi maddeler UV ışınlarını filtreleyerek cildi korur. Bu maddeler hassas ciltlerle nüfuz ettiğinde tarafından yabancı madde olarak algılanır ve bu da güneş kremi alerjisi durumunu oluşturur.
Güneş kremlerinde raf ömürlerini uzatmak için çeşitli kimyasal koruyucular ve parabenler bulunur. Parabenler cilt sağlığı için zararlı ürünlerdir. ve döküntüye yol açabilir. Parfüm ve koku verici diğer maddeler bu ürünlerin içeriğinde hoş bir koku vermesi için kullanılan bir diğer kimyasal maddedir. Parfümler kontakt dermatit adı verilen alerjik cilt reaksiyonuna neden olan bir bileşenlerdir.
Renklendiriciler, emülgatörler ve stabilizatörler gibi çeşitli katkı maddeleri de güneş kremlerinin içeriğinde bulunur. Bu maddeler kremlerin dokusunu iyileştirmek için kullanılır. Bu maddelerden dolayı da yetişkinlerde güneş kremi alerjisi görülebilir.
Bu ürünlerin içeriğinde birden fazla alerjen madde bulunur. Hassas bir cilde sahip kişiler için bu maddelere yüksek dozlarda maruz kalmak alerjik durumları daha kötü bir hale getirebilir. Sürekli ve yoğun kullanım sonucunda da cilt duyarlılığı artar ve çeşitli alerjik tepkiler görülebilir.
Bebeklerin cildi yetişkinlere göre daha incedir. Bu yüzden kimyasallara karşı daha hızlı tepki verirler. Bebeklerde güneş kremi alerjisi belirtileri her bebeğin verdiği tepkiye göre değişse de genellikle alerjik tepkilerin tamamı bebeklerde de görülebilir. Bebeklerde güneş kremi alerjisi belirtileri ebeveynlerinin dikkatli gözlemleri sonucunda anlaşılabilir. Çünkü bazı durumlarda kızarıklık veya döküntü gibi dışarıdan bakıldığında görülebilen tepkiler olmaz.
Güneş kremi sürdükten sonra bebeğin huzursuz olması, ağlaması veya krem sürülen bölgeye sıklıkla ellerini götürerek kaşımaya çalışması gibi tepkilerden de güneş kreminin alerji yaptığını anlayabiliriz. Bunlar dışında alerjik reaksiyon olarak belirttiğimiz kaşıntı, kızarıklık, kabarcıklar, kuruluk ve şişlik gibi belirtilerin tamamına bebeklerde de rastlayabiliriz.
Güneş kremi alerjisi sorunun kaynağını bulup doğru tedavi uygulandığında yönetilebilen bir durumdur. Bu rahatsızlığı iyileştirmek için ilk adım alerjenin kaynağının belirlenmesidir. Kullanılan ürünün içeriği incelenmeli ve içerisinde bulunan hangi bileşenin alerjiye neden olduğu tespit edilmelidir. Böylelikle gelecekte benzer ürünlerden uzak durulabilir ve cilt sağlığı riske atılmamış olur.
Bu alerji sebebiyle doktora başvurulduğunda antihistaminik ilaçlar önerebilir. Bu ilaçlar kaşıntı ve kızarıklıkların şiddetini kontrol altına almaya yardımcı olur. Yine doktor tavsiyesi ile topikal steroid kremler kullanılabilir.
Bu kremler de kaşıntının hafiflemesini sağlayarak iltihaplanmayı azaltır. Bu tip kremler kısa süreli kullanımlar için uygundur. Uzun süreli kullanımlarından kaçınmanız gerekir. ve şişliği azaltarak cildi rahatlatmak için soğuk kompres uygulanabilir. İnce bir bezle sarılmış buz torbası bölgenin kısa süreli olarak rahatlamasına yardımcı olur.
Alerji yapmayan güneş kremleri hipoalerjenik, parfümsüz ve mineral bazlı kremlerdir. Mineral bazlı kremler alerji yapmazlar fakat ciltte beyaz bir kalıntı bırakabilir. Bu tip içerikli ürünleri bebekler ve hassas cilde sahip bireylerin kullanması daha güvenli bir korunma yöntemidir.
Hipoalerjenik kremler ise dermatologlar tarafından test edilmiş ve özel olarak hassas cilde sahip bireyler için üretilmiştir. Bu tarz kremler paraben ve fitalat gibi alerji oluşturabilecek maddeler içermez ve alerji yapma riskleri azdır. , yeşil çay ve gibi doğal içeriğe sahip organik güneş kremlerinin de alerji oluşturma riski düşüktür. Bu kremler içeriğinde parfüm ve boya benzeri yapıları da barındırmazlar.
Eğer bilinçli olunmazsa ve cilt sağlığı korunmaya çalışılmazsa güneş kremi alerjisi nedeniyle ciltte iz kalabilir. Ciltte iz kalması cilt tipiniz, alerjinin şiddeti ve nasıl tedavi edildiği ile yakından ilgilidir.
Kızarıklık ve kabarcıklar şeklinde ortaya çıkan reaksiyonlar hafifse ve doğru bir şekilde tedavi edilirse ciltte kalıcı bir şekilde iz kalmaz. Fakat kabarcıkların patlaması sonucunda ciltte açık yaralar oluşmuşsa bunların izlerinin kalması olasıdır. Bu tip yaralar iyileşme sürecinde pigment değişikliğine neden olur ve yara izleri kalabilir. Bu yüzden ciltte herhangi bir kalması istenmiyorsa böyle bir alerjik reaksiyonla karşılaşıldığında derhal önlem alınmalıdır. Uzman bir dermatoloğa başvurarak uygun bir tedavi planı hazırlanmalıdır. Böylelikle ciltte herhangi bir iz kalma riski olmadan hızlı bir iyileşme sürecine girilebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.