Tüketilen bazı besinler alerjen olarak bilinir. Alerjen besinler genellikle çoğu kişinin alerjisi olduğu ya da alerjik reaksiyonlara neden olabilecek besinler olarak bilinir. Antep fıstığı alerjisi de bu kategoride yer alır. Kuruyemiş alerjisine dahil olduğu düşünülen Antep fıstığı alerjisi yetişkin bireylerde sonradan ortaya çıkabilir hatta bebeklik döneminde de bu alerji türü ortaya çıkabilir. Kuruyemiş alerjisi türleri oldukça yaygın bir şekilde karşılaşılan durumlar arasında yer alır. Her kuruyemiş ise alerjen besin olarak geçmez.
Antep fıstığı kabuklu ağaç yemişi olarak bilinir. Kişilerin kabuklu ağaç yemişlerine karşı da hassasiyeti olabilir. Bu durumlar göz önüne alındığında hastaların hangi kuruyemiş türüne alerjisi olduğunu anlamak zorlaşabilir. Aynı zamanda kişilerin bütün fıstık türlerine dahi alerjisi olduğu görülebilir.
Antep fıstığı alerjisi özellikle cilt üzerinde bazı etkiler göstermeye yatkındır. Böylelikle hastalara teşhis koymak daha kolay bir hale gelir. Bu tip alerji vakalarında çok daha şiddetli belirtilerin ortaya çıkma riski vardır. Antep fıstığı alerjisi olan kişilerde çapraz reaksiyon görülme ihtimali de bulunur. Benzer tohumlara ya da yapılara sahip olan meyve ve kuruyemişler ile Antep fıstığı çaprazlanır. Örneğin Antep fıstığı alerjisi olan bir kişinin da alerjisi olabilir. Antep fıstığı; mango, ceviz, fıstık ve ayçiçeği tohumu ile benzerlik gösterir. Bu durum da çapraz alerjik reaksiyonun ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.
Antep fıstığı alerjisi kişinin cildinde ortaya çıkan bazı semptomlar ile anlaşılabilir. Gıda alerjilerinde cilt problemlerine ek olarak solunum yolu problemlerinin ortaya çıkma ihtimali vardır. Antep fıstığı alerjisi belirtileri doğrultusunda kişinin alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini anlamak mümkündür. Hastanelerde alerjik vakaların anlaşılması çok daha kolaydır. Doktor muayenesi ve yapılan bazı testler sayesinde uzman hekimler kişilere tanı koyabilir. Hastanede uygulanan işlemler doğrultusunda kişilerin tedavi sürecine başlanabilir.
Antep fıstığı alerjisi belirtileri her yaş grubunda farklı şekilde ortaya çıkabilir. Özellikle bebeklerde, yetişkinlere kıyasla farklı belirtilere sahip olması mümkündür. Bebeklerde Antep fıstığı alerjisi belirtileri çok daha hafif seyredebilir ya da daha tehlikeli sonuçlara da yol açabilir. Antep fıstığına karşı duyarlılığı olan kişilerde ortaya çıkan belirtileri üç farklı şekilde incelemek mümkündür.
Bazı alerjik reaksiyonlar hafif seyreder. Bebeklerde Antep fıstığı belirtileri ve yetişkinlerdeki semptomlar arasında hafif olarak görülenler öksürük, mide bulantısı ve karın ağrısıdır. Besinin vücutta sindirilemeyebilir. Bu nedenle de mide krampları ve de görülebilir.
Antep fıstığı alerjisi belirtileri orta derecede görüldüğünde ise kurdeşen dökme riski vardır. Bu süreçte ciltte kaşıntı başlar. Kaşınan bölgeler kaşımaya bağlı olarak kızarmaya başlayabilir. problemi başlangıcı da Antep fıstığı alerjisi belirtileri arasında yer alır. Kişinin gözlerinde sulanma görülür ve gözler kızarır. Cilt ödem yapmaya başlar.
Antep fıstığı alerjisinin belirtilerinin şiddetlenmesiyle birlikte ise kan basıncında düşüş gözlemlenir. Kişinin nabzı zayıflamaya başlar. belirtileri bu süreçte ortaya çıkar. Hastalar şiddetli alerjik reaksiyon nedeni ile şok geçirebilir. Bu şoka bağlı olarak kişiler bayılabilir ve bilincini kaybedebilir. Durumun bu denli şiddetlenmesi halinde ise riski ortaya çıkar. Komaya giren kişilerin bu alerjiye bağlı olarak hayati tehlikesi de ortaya çıkmış olur.
Besin alerjisi çoğu zaman kişinin uzun süre alerjisi bulunduğu besinin tüketilmemesi halinde, alerjinin ortadan kalkma ihtimali vardır. Fakat bu durum herkeste aynı etkiyi göstermeyebilir. Bazı kişilerde uzun süre Antep fıstığı tüketilmemiş olmasına rağmen tekrar Antep fıstığı tüketildiğinde alerji belirtilerinin ortaya çıkması mümkündür. Alerjiye bağlı ortaya çıkan belirtilerin ortadan kalkması için hastaların tedavi olması gerekebilir. Bazı durumlarda, kişilerin alerji durumuna bağlı olarak alerjik tedavilere de başlanılabilir.
Alerjik vakalarda uygulanabilecek pek fazla tedavi yöntemi yoktur. Kişinin alerji durumu şiddetli değilse bazı tedavi yöntemleri uygulanılabilir. Bu tedavi yönteminde kişilerin neye alerjisi varsa alerjisi olan besin verilir. Bu besinin tüketimi ile vücudun tepkileri ölçülür. Böylelikle belirli bir miktarda ve düzenli olarak hastalara bu besin tükettirilerek bağışıklık kazandırılması sağlanır.
Antep fıstığı alerjisine bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin ortadan kalkması için ise farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Kişinin belirtilerinin şiddetine bağlı olarak ilaç tedavisine başlanabilir. Solunum sisteminin etkilendiği durumlarda ise kişilere oksijen verilebilir. Uygulanacak tedavi yöntemleri hastanın durumuna bağlı olarak doktorlar tarafından belirlenir.
Antep fıstığı alerjisi gebelik sürecinde de ortaya çıkabilecek bir alerji türü olarak bilinir. Bu tip vakalarda aktarımların da etkisi vardır. Hamilelik sürecinde olan kadınlar, bebeklerine bu alerjik hastalıkları aktarabilir. Hamilelik sürecinde olan kadınlar normale kıyasla çok daha hassas bir yapıya sahip olabilir. Bu nedenle hamilelik dönemindeki alerjik vakalar kişilere daha fazla zarar verebilir. Gebe kişiler bu durumlardan daha çok etkilenmeye yatkındır.
Alerji belirtileri, alerjik besinlerin tüketilmesi ile birlikte ortaya çıkar. Antep fıstığı alerjisi olan bir kişi Antep fıstığı ya da içerisinde Antep fıstığı bulunan herhangi bir besini yemeye başladığı an ağzında hissi oluşabilir. Aynı zamanda ciltte kabarmalar da görülebilir. Alerjik belirtilerin ortaya çıkması üç saat içerisinde gerçekleşir. Bazı durumlarda bu süre uzayabilir. Alerjisi olan kişinin bünyesine bağlı olarak, etkilerin ortaya çıkması bir günü de bulabilir.
Alerji hastalıklarının öğrenilebilmesi için uygulanan bazı alerji testleri vardır. Bu alerji testleri hastanelerde uzman hekimlerin gözetiminde gerçekleşir. Yapılan alerji testleri maruz bırakma ve cilt testi olarak iki farklı şekilde uygulanabilir. Maruz bırakma olarak bilinen teknikte hastaya belirli dozlarda alerjik gıda verilir. Bu durum alerji testinin yapılamayacağı durumlarda uygulanır.
Genellikle cilt üzerinde iğne yardımı ile uygulanmakta olan alerji testleri ile Antep fıstığı alerjisi teşhis edilebilir. Bu aşamada kan tahlilinden de yardım alınabilir. Doktorların muayenesi ve yapılan testler sonucunda kişinin Antep fıstığına alerjisi olup olmadığını öğrenmek mümkün hale gelir.
Alerji hastalıkları kişilerin ölümüne yol açabilecek kadar tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Alerjik belirtilerin anafilaksi aşamasına gelmiş olması, kişilerin komaya girmesine neden olur. Komadan çıkamayan kişilerin ise ölüm riski oldukça yüksektir. Hafif alerjik durumlarda ise ilaç tedavisi ile kişi kısa sürede iyileşmeye başlar.
Alerjik reaksiyon gösteren kişilerin hastaneye giderek tedavi olması gerekir. Şiddetli belirtilere sahip olan kişilerde nefes darlığı ve bilinç kaybı gibi durumlar ortaya çıkabilir. Kişiler bayılma hissine sahip olabilir. Bu gibi durumlarda kişinin hastaneye gitmesi mümkün olmayabilir. Bu tip vakalarda sağlık personelinden yardım istemek mümkündür. Sağlık personelleri kişilere ilk müdahaleyi evde yaparak, kişiyi hastaneye götürür. Böylelikle hastanede tedavi sürecine başlanır.
Alerji hastalıklarının belirtileri, kişinin alerjik besini tüketmeyi kesmesi ile birlikte ortadan kalkmaya başlar. Şiddetli belirtilerde kişinin tedavi olması gerekir. Tedavi sonrasında kişi birkaç gün içerisinde iyileşme gösterir. Kişinin tamamen iyileşmesi ise birkaç haftayı bulabilir.
Antep fıstığı alerjisi farklı belirtilere sahip olacak şekilde görülebilir. Yetişkin bireylerde gıda alerjilerinin şiddetlenmesi, baş ağrısına neden olabilir. Genel olarak Antep fıstığı alerjisi belirtileri incelendiğinde, bu belirtiler arasında baş ağrısına yer verilmediği bilinir. Kısacası baş ağrısı, Antep fıstığı alerjisinde görülen bir durum değildir.
Ateş yükselmesi özellikle enfeksiyona ve iltihaba bağlı olarak görülen bir durumdur. Antep fıstığına karşı duyarlılığı olan kişilerde de bazı belirtiler gözlemlenir. Bu belirtiler arasında enfeksiyon ya da iltihaplanma durumu yoktur. Bu nedenle kişilerde ateşlenme görülme riski oldukça düşük olarak bilinir.
Alerji hastalıklarında kişinin durumuna bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Kişi aşırı miktarda Antep fıstığı tüketmiş ise midesi yıkanabilir. Bu gibi durumlarda hafif besinlerin tüketilmesi ve bol su içilmesi önerilir. Beslenme düzeni hakkındaki daha detaylı bilgileri doktorunuzdan almanız mümkündür. Antep fıstığı içeren ürünlerin tüketiminden uzak durmak bu noktada en uygun davranıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.