Çekirdek en sık tüketilen kuruyemişler arasında yer alır. Ayçiçeği çekirdeği ve kabak çekirdeği oldukça lezzetlidir. Her yörede farklı isimlerle anılan bu kuruyemiş türlerinin sağlık açısından bazı faydaları da bulunur.
Özellikle ayçiçeği çekirdeğinin tip 2 diyabet rahatsızlığının önüne geçilmesine yardımcı olduğuna dair bazı bilgiler vardır. Yapılan bu araştırmalar sonucunda çekirdek tüketiminin başta cilt sağlığı olmak üzere kalp sağlığı, ve sinir sistemi için faydalı olduğu ortaya çıkmıştır.
Çekirdek tüketimi bazı kişiler ise oldukça zararlı bir durum haline gelebilir. Bunun nedeni ise çekirdek alerjisidir. Çok sık duyulan bir durum olmasa dahi bazı kişilerde kabak çekirdeği alerjisi ya da ayçiçeği alerjisi olduğu bilinir. Bu gibi durumlarda çekirdek tüketimi kişiye fayda sağlamaktan ziyade zarar vermeye başlar. Nadir görülen diğer bir alerjik durum ise tuzlu çekirdek alerjisidir. Bazı kişiler tuzlu çekirdeğe karşı alerjik reaksiyon gösterirken, tuzsuz olarak üretilen çekirdek türlerine ya da kabak çekirdeğine karşı herhangi bir reaksiyon göstermeyebilir.
Çekirdek alerjisinin temel nedenlerinden birisi aslında kişinin tohuma karşı alerjisinin bulunması olarak bilinir. Polen alerjisi olan kişilerde de çekirdek alerjisi gözlemlenme ihtimali bulunur. Bu durum daha çok ayçiçeği çekirdeğinde görülür. Kabak çekirdeği alerjisi de genellikle susam alerjisi olan kişilerde görülen bir durum olarak bilinir.
Tüketilen çekirdeklerin türüne göre kişinin alerjik durumunu belirlemek mümkündür. Çekirdeklerde bulunan tohumlar, polenler ya da diğer maddeler kişilerde oluşumuna sebebiyet verebilir. Tuzlu çekirdek alerjisi ise direkt olarak tuz hassasiyetine bağlı olarak ortaya çıkabilen bir durumdur.
Çekirdek alerjisi, kişinin çekirdek tüketimi sonrasında bazı belirtilerin ortaya çıkması halinde anlaşılabilen bir durumdur. Hangi çekirdek türünün tüketildiğine bağlı olarak hangi tür alerjinin bulunduğu anlaşılır.
Çekirdek tüketimi esnasında ya da çekirdek tüketimi sonrasında çekirdek alerjisi belirtileri görülür. Bu belirtiler kişinin bu besine karşı reaksiyon gösterdiği ve bu besini tüketmemesi gerektiğini gösterir. Çekirdek alerjisi aynı zamanda hastanelerde yapılan bazı tetkikler aracılığı ile de öğrenilebilir. Çekirdek alerjisine sahip olup olmadığınızı öğrenmek için alerji testleri yaptırarak sonuçlarınızı öğrenmeniz mümkündür.
Ayçiçeği çekirdeği alerjisi diğer gıda alerjileri ile benzer belirtileri ortaya çıkarır. Genel olarak çekirdek alerjisi belirtilerinin değerlendirilmesi halinde, alerji durumunda ilk olarak hafif belirtiler görülmeye başlanır. Ciltte kaşıntı ve kızarıklık oluşumu meydana gelir. Ciltte bazı bölgelerde şişlikler oluşur. Çekirdek alerjisi belirtileri, çekirdek türüne göre de değişiklik gösterebilen bir durum olarak bilinir. Genel olarak bütün birbiri ile benzer özelliklere sahiptir.
Ayçiçeği alerjisine bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler şu şekildedir;
Çekirdek alerjisine bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler anafilaksi olarak da görülebilir. Durumun bu denli şiddetlenmesi ise hastaların bilincinin kapanmasına, komaya girmesine ve hatta ölümüne dahi sebebiyet verebilir. Kabak çekirdeği alerjisi belirtileri ise şu şekildedir;
Çekirdek alerjisi de diğer gıda alerjileri gibidir. Bu tip besinlere karşı alerjiye sahip olunması halinde çekirdek tüketimini kesmek gerekir. Bunun haricinde alerjiye sahip kişilerin yapabileceği başka bir işlem yoktur. Alerjik hastalıkların birçoğu ömür boyu kişiye eşlik eder. Nadiren de olsa bir süre sonra durumunun kendi kendine ortadan kalkma ihtimali bulunur.
Çekirdek alerjisinde uygulanılabilen net bir tedavi yöntemi bulunmaz. Kişinin çekirdek tüketmesi halinde ortaya çıkan belirtilerin ortadan kaldırılabilmesi için ise bazı tedavi yöntemleri bulunur. Hafif belirtilerde hastaya bazı ilaçlar verilir. Bu ilaçların düzenli kullanımı halinde belirtiler zamanla ortadan kalkar.
Cilt problemleri için ise bazı merhemler ve losyonlar önerilir. Cilde bu ilaçların sürülmesiyle ciltte oluşan kaşıntı hissi ve şişkinlikler yok olur. Şiddetli alerjik reaksiyonlarda ise kişiye uygulanabilecek farklı tıbbi tedavi yöntemleri vardır.
Gıda alerjileri direkt olarak nesilden nesle aktarılabilir özelliğe sahiptir. Bu durum her zaman bu şekilde ilerlemiyor olsa da annede çekirdek alerjisi varsa bu durum bebeğe de geçebilir. Anne adayının gebelik sürecinde çekirdek tüketmesi ve bu tüketime bağlı olarak bazı belirtilerin ortaya çıkması mümkündür.
Bu belirtilerin şiddetli olarak görülmesi halinde hem anne adayı hem de bebek zarar görebilir. Bu süreçlerde anne adaylarının beslenme düzenlerine ekstra dikkat etmesi gerekir. Annenin sağlığının zarar görmesi bebeğin gelişim sürecini yakından etkileyen bir durum olarak bilinir. Bu nedenle de alerjiye ya da zehirlenmeye neden olabilecek yapıdaki besinlerin tüketilmemesi gerekir.
Çekirdek alerjisine bağlı belirtiler, çekirdek tüketiminden birkaç dakika sonra ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin görülmesi birkaç saat sonra da olabilir. Genellikle alerji belirtileri aynı gün içerisinde ortaya çıkar. Gıda alerjileri sağlık kuruluşlarında yapılan bazı testler sayesinde ise ortalama bir saatlik bir süreç içerisinde öğrenilebilir.
Alerji hastalıkları prick testi yardımı ile teşhis edilir. Cilt üzerine iğne batırılarak uygulanan alerji testi iğne ile yapılmasına rağmen acısızdır. Hastaların hangi gıdalara alerjisi olduğu da bu yardımı ile ortaya çıkar. Alerji testi haricinde ise hastalardan kan alınarak, kan testi yapılır. Yapılan kan testinin sonuçlarına bağlı olarak da bazı alerji hastalıklarının öğrenilebilmesi mümkündür.
Alerjik hastalıkların insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunur. Çoğu alerjik hastalık ölümle sonuçlanmaz. Bu durum ise tamamen alerjinin şiddetine bağlıdır. Kişinin alerji durumu şiddetli ise bu durumda kişinin ölüm riski de bulunur. Şiddetli bir alerjik reaksiyonda hastaların solunum yollarında problemler oluşur ve hasta nefes alamaz.
Hastaların bilinci kapanabilir ve şok geçirebilir. Geçirilen şok sonucunda hastalar komaya girebilir. Bu sonucunda kişinin ölme ihtimali artış gösterir. Direkt olarak çekirdek alerjisi öldürmeyebilir fakat ortaya çıkan belirtilerin şiddetlenmesi ve kişiye tıbbi müdahalede bulunulmaması halinde ölüm ihtimali vardır.
Alerjik hastalıkların evde tedavisi ilaç kullanımı ile ilerler. Doktor tarafından hastaya verilen ilaçlar ya da merhemler evde kullanılmaya devam edilir. Bu durumun haricinde ise evde uygulanan ek bir tedavi yoktur. Hastanın belirtileri şiddetli ise hayati tehlikeden hastayı korumak adına hastanede tedavi sürecine devam edilmesi uygun görülür.
Çekirdek alerjisinin belirtileri tedavi edilebilir. Tedavi sonrasında bu belirtilerin ortadan kalkması, hafif belirtilerde birkaç gün sürer. Şiddetli belirtilerde bu durum birkaç haftaya kadar uzayabilir. Daha ağır belirtilerin ortaya çıkması ile kişinin tedavi sürecine bağlı olarak iyileşme süreci de değişir.
Gıda alerjilerine bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler arasında genellikle baş ağrısına rastlanmadığı bilinir. Hastaların belirtileri, kişinin bağışıklık sistemine göre ve bünyesinin ne kadar hassas olduğuna göre değişebilir. Bu nedenle her hasta aynı belirtiyi göstermeyebilir. Bazı hastalarda çekirdek alerjisine bağlı baş ağrısı görülebilir. Genelde migren hastalarında alerji durumu gözlemlendiğinde baş ağrısı ortaya çıkar.
Çekirdek alerjisinin hastalarda ateş yaptığı hakkında tıbbi bir bilgi yoktur. Ateş durumu genellikle hastanın enfeksiyon kapması ya da vücudunda iltihap oluşması halinde görülen bir durum olarak bilinir. Hastanın cildi kaşınmaya bağlı olarak iltihaplanabilir. Bu durumun ciddileşmesi ise ateşin yükselmesine neden olabilir.
Hastaların çekirdeğe karşı alerjisi olduğuna dair teşhis konulmuş ise hastaların çekirdek tüketmemesi gerekir. Bunun haricinde ise beslenme düzenlerinde ekstra bir değişiklik yapılmasına gerek yoktur. Doktorlar tarafından başka bilgiler verildiği takdirde ise bu bilgilere uygun şekilde beslenmek gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.