Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🍑 Şeftali Alerjisi Nedir? Şeftali Alerjisi Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Şeftali en sevilen yaz meyveleri arasında yer alır. Hoş kokusu ve lezzeti ile birçok kişinin sevdiği bu meyve alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu durum özellikle  seven kişiler için oldukça üzücü bir durum haline gelebilir.

Bunun nedeni ise şeftali alerjisinin ilerleyen süreçlerde de ortaya çıkabiliyor olmasıdır. Bebeklerde şeftali alerjisi görülebildiği gibi küçüklüğünde bu meyveye alerjisi olmayan birinin seneler sonrasında şeftaliye karşı alerjik reaksiyon göstermesi mümkündür. 

Şeftali alerjisi kendini iki farklı şekilde gösterebilir. Bazı kişilerin direkt olarak şeftaliye alerjisi vardır. Bazı kişilerin ise huş ağacında bulunan polene karşı alerjisi bulunabilir. Bu durumda da kişi şeftali tüketemez. Nadiren de olsa bazı kişilerin şeftali kokusuna bağlı olarak da alerjik reaksiyonlar göstermesi mümkündür. Aynı zamanda kişinin cildine şeftalinin temas etmesi de alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Şeftali alerjisi en sık bilinen meyve alerjilerinden birisidir.  kaynağı olarak da bilinen şeftalinin içerisinde yer alan protein, huş ağacı polenine benzerlik gösterir. Çoğu zaman vücut bunu ayıramaz ve kişinin huş ağacı polenine alerjisi olması halinde, şeftali tüketimine bağlı olarak da alerjik reaksiyonlar gözlemlenir.

Şeftali Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Şeftali alerjisi, kişinin şeftali tüketimi sonrasında ortaya çıkan belirtiler neticesinde anlaşılabilir bir durumdur. Şeftali alerjisi belirtileri oldukça kısa bir süre içerisinde kendini gösterir. Alerjik reaksiyona sahip olan kişilerin bu meyveyi tüketmesi farklı sağlık problemlerine de yol açabilir. Ortaya çıkan belirtiler neticesinde ve kişiye uygulanan alerji testleri sonuçlarına göre kişinin şeftali alerjisi olup olmadığı kolaylıkla anlaşılır.

Şeftali Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Şeftali alerjisi belirtileri, kişinin meyveyi tüketmesinden sonra ortaya çıkar. Bu belirtiler doğrultusunda kişinin meyveye karşı duyarlılığı olup olmadığını anlamak da mümkündür. Şeftali alerjisi belirtileri arasında genellikle ağızda ve boğazda kaşıntı oluşumu yer alır. Bu belirtilerin haricinde ise kişinin dudakları ve dili şişebilir. Boğaz yollarının tahriş olması ve dudakların kızarması da bu süreçte görülen belirtiler arasındadır. Bu belirtiler, oral belirtiler olarak bilinir.

Oral belirtiler haricinde ise bir de cilt belirtileri bulunur. Kişinin cildi kaşınmaya ve kızarmaya başlar. Şeftali alerjisi aynı zamanda kurdeşen dökülmesine de sebep olabilir. Cildin herhangi bir kısmında çıban oluşumunun meydana gelme ihtimali de bulunur. Alerjiye bağlı olarak ortaya çıkan  belirtiler arasında ise; karın ağrısı, midede yanma oluşumu, mide bulantısı, ishal, kusma ve mide krampları yer alır.

Şeftali alerjisine bağlı olarak solunum problemleri de ortaya çıkabilir. Solunum problemleri belirtilerinde; burun kaşıntısı, hapşırma, öksürük, nefes alırken hırıltı çıkartma, boğulma hissi, rinit, nefes darlığı ve göğüs ağrısı yer alır. Şeftali alerjisinin belirtileri bir farklı kategoride daha incelenir. Bu kategori anafilaksi olarak da bilinir. Anafilaksi kategorisinde yer alan belirtiler ise diğer belirtilere kıyasla çok daha şiddetlidir.

 belirtilerine bağlı olarak kişi baygınlık geçirebilir. Kişide konuşma bozuklukları görülür, nabzı hızlanır, kan basıncı düşer ve bilinci kapanır. Aynı zamanda anafilaksi belirtiler arasında nefes darlığı da yer alır.

Şeftali Alerjisi Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Şeftali alerjisi nasıl geçer sorusuna bu alerjinin geçmesi için herhangi bir tedavi yöntemi olmadığını belirterek yanıt vermek mümkündür. Gıda alerjilerinin ortadan kalkması için hastaya uygulanabilecek bir tedavi yöntemi bulunmaz. Bu durumda yapılabilecek en doğru şey şeftali tüketiminden kaçınmak olur. Şeftali alerjisine bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin ortadan kalkması için ise doktorlar tarafından bazı ilaçların reçetelenmesi mümkündür.

Şeftali Alerjisi Tedavisi

Şeftali alerjisinde uygulanabilecek en etkili yöntem, şeftaliden ve şeftali içeren yiyecek içeceklerden uzak durmaktır. Vücuda uzun bir süre şeftali ve şeftali içeren bir besinin girmemesi halinde vücut bir süre sonra kendini resetleyebilir. Böylelikle bir süre sonra otomatik olarak şeftali alerjisi de ortadan kalkar. Fakat bu kesin ve net bir bulgu değildir.

Bu nedenle de bir süre şeftali tüketmeyip daha sonrasında tekrar şeftali tükettiğinizde alerjik reaksiyon gösterme riskiniz vardır. Doktor onayı olmadan herhangi bir tedavi yöntemini kendiniz uygulamamalısınız. Aksi takdirde daha riskli sonuçların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilirsiniz. 

Şeftali Alerjisi Gebelikte Nasıl Olur? Bebeğe Geçer mi?

 sonradan ortaya çıkabilen alerji türleri arasında yer alır. Şeftali alerjisi de kişilerde ani bir şekilde ortaya çıkabilir. Özellikle  sürecindeki kadınlarda yeni alerjilerin ortaya çıkma riski çok daha yüksektir. Bu süreçte şeftali alerjiniz ortaya çıkabilir ve vücudunuz reaksiyon göstermeye başlayabilir.

Bu durumda doktorunuza danışmalı ve şeftali tüketimini kesmelisiniz. Şeftali alerjisinin bebeğinize geçme ihtimali de bulunur. Fakat bu süreçte şeftali tüketmediğiniz takdirde bebeğiniz bu durumdan zarar görmez. 

Şeftali Alerjisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Şeftali Alerjisi Kaç Saat Sonra Belli Olur?

Şeftali alerjisinin belirtilerinin ne kadar süre içerisinde ortaya çıkacağı kişiden kişiye değişen bir durumdur. 

Şeftali Alerjisi Hangi Tahlille Anlaşılır?

Şeftali tüketimi esnasında ya da şeftali tükettikten sonra herhangi bir belirtinin ortaya çıkması halinde en yakın sağlık kuruluşunu ziyaret etmeniz gerekir. Doktora belirtilerinizi aktardıktan sonra teşhis koyulabilmesi adına bazı testler uygulanır. İlk olarak kan testi ile alerjik reaksiyon olup olmadığı gözlemlenir. Daha sonrasında ise kişinin neye alerjisi olduğunu belirlemek için deri prick testi olarak da bilinen cilt  uygulanır. 

Cilt testinin uygulanamadığı noktalarda ise yükleme testi ile kişiye belirli miktarlarda şeftali verilir. Şeftali tüketimine bağlı olarak vücudun ne tür tepkiler gözlemlendiği incelenir. Bu işlemler sayesinde de kişiye şeftali alerjisi tanısı konulabilir. 

Şeftali Alerjisi Öldürür mü?

Şeftali alerjisi olan kişilerin, şeftali tüketmesi ya da şeftali içeren yiyecek ve içecekler tüketmesi halinde vücut tepki göstermeye başlar. Ortaya çıkan bu alerji belirtileri kişinin alerjik durumuna göre şiddetlenebilir. 

Alerjisi olan bir kişinin aşırı miktarda şeftali tüketmesi halinde kişinin hayati riski artar. Bunun nedeni ise aşırı tüketime bağlı olarak anafilaksi belirtilerinin ortaya çıkmasıdır. Kısaca şeftali alerjisinin şiddetli olarak görülmesi, kişinin ölümüne sebebiyet verebilir.

Şeftali Alerjisi Evde Tedavisi Nasıl Olur?

Şeftali alerjisi için evde tedavi uygulanmaz. Ancak kişinin anafilaksi belirtileri ortaya çıkmışsa, kişi şoka girebilir ya da bilinci kapanabilir. Bu gibi durumlarda sağlık ekipleri eve gelerek kişiye ilk müdahaleyi evde gerçekleştirebilir. Fakat hastanın tedavi süreci ilk uygulama yapıldıktan sonrasında hastane ortamında devam eder.

Şeftali Alerjisi Kaç Günde Geçer?

Şeftali alerjisinin geçmesi çok sık görülen bir durum değildir. Ancak kişi uzun süre boyunca şeftaliden ve şeftali içeren besinlerden uzak durduğunda, vücut bir süre sonra alerjik durumu ortadan kaldırabilir. Fakat bu durumun kesinlikle böyle gerçekleşeceğini belirtmek mümkün değildir. Şeftali alerjisine bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler ise şeftali tüketiminin sonlanmasından birkaç gün sonra ortadan kalkar.

Şeftali Alerjisi Baş Ağrısı Yapar mı?

Gıda alerjilerinde çoğunlukla baş ağrısına rastlanmaz. Bu tip alerjilerin farklı semptomları vardır. Şeftali alerjisi özellikle cilt problemleri olarak kendisini gösterir. Aynı zamanda solunum yolu problemlerine de yol açtığı bilinir. Fakat baş ağrısı, şeftali alerjisi semptomları arasında yoktur.

Şeftali Alerjisi Ateş Yapar mı?

Şeftali alerjisi ateşlenme problemine neden olmaz. Bu tip vakalarda genellikle cilt üzerinde şişkinlikler ve nefes darlığı gibi semptomlar ortaya çıkar. Şeftali alerjisine bağlı olarak ateşlenme problemi olup olmadığı ile ilgili net bir bilgi yoktur.

Şeftali Alerjisi Sonrasında Beslenme Nasıl Olmalı?

Şeftali alerjisi sonrasında kişinin alerjik belirtileri bazı ilaçlar ve tedavi yöntemleri ile ortadan kaldırılır. Bu tedavi süreci tamamlandıktan sonrasında şeftali alerjisi olan kişilerin, beslenme düzenlerinden şeftaliyi çıkartmaları gerekir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.