Böğürtlen yaprağı faydaları, şifalı bitkilere ilginin artmasıyla birlikte merak edilen önemli konulardan biri haline gelmiştir. Bunun başlıca sebebi ise böğürtlen yaprağı çayına gösterilen ilgidir.
Bitki çayları arasında sık tercih edilen ve sevilen böğürtlen yaprağı çayı, hem cilt hem de bağışıklık sistemi için çeşitli faydalar sunar. Bu sebeple de oldukça popülerdir ve özel olarak kış aylarında tüketilen bir bitki çayıdır. Düzenli böğürtlen çayı tüketimi ile kış aylarında enerjinizi korumanız ve uzun süre dinç kalmanız mümkündür.
Böğürtlenin kökünden yaprağına kadar her bölümü faydalı olduğu için “Böğürtlen yaprağı faydaları nelerdir?” sorusu sıklıkla sorulur. Fakat faydalarından önce böğürtlen yaprağını yakından tanımak gerekir. Böğürtlen yaprağı, böğürtlen meyvesinin gövdesinin üzerinde bulunan yeşil renkli bir bölümdür. Fotosentez işlevini yerine getirmesi sebebiyle böğürtlen için oldukça önemlidir. Antioksidan bakımından zengin olmasıyla dikkat çeken böğürtlen yaprağı, pek çok meyve yaprağı gibi tüketilmesi halinde çeşitli faydaları da beraberinde getirir. Örneğin, ayva yaprağı gibi soğuk algınlığına karşı etkilidir.
Öte yandan, böğürtlen gülgiller familyasına ait bir bitkidir. Yaprağının yapı olarak belirgin damarları, tüyleri ve dişleri vardır. Tüyler yaprağın alt kısmında yer alırken, dişler kenarlarda sıralı halde bulunur. Ayrıca böğürtlen dikenli bir gövdeye sahip olduğu için yapraklarının toplanması biraz zahmetli olabilir. Bu kapsamda dikenlerin daha yumuşak olduğu uç kısımlardaki küçük ve taze yapraklar tercih edilebilir. Böğürtlen yaprakları gövdeden yukarı doğru çıktıkça boyutu küçülür ve daha taze bir yapıya sahip olur.
Böğürtlen yaprağının nasıl tüketileceği, böğürtlen yaprağı faydaları kadar önemli bir konudur. Böğürtlen yaprağı da diğer bitki yaprakları gibi çay şeklinde tüketilebilir. Bu tip bitki çayları kış aylarında veya hastalık durumunda iyi bir şifa kaynağı olabilir. Örneğin, grip gibi hastalık durumlarında 1-2 fincan böğürtlen çayı içmek daha iyi hissettirebilir. Tercihe göre sabah-akşam olmak üzere farklı zaman dilimlerinde tüketilebilir. Tercihe göre gün içinde enerji vermesi için iş yerinde dahi böğürtlen yaprağı tüketilebilir.
Böğürtlen çayı yapmak için ise ilk önce bir suyunu kaynatmak ve 1-2 dakika dinlendirmek gerekir. Ardından içerisine böğürtlen yaprakları koyulabilir. Eğer yapraklar taze ise tekrar kaynatmadan birkaç dakika demlemeye bırakmak gerekir. Fakat kuru yapraklardan böğürtlen çayı yapılacak ise yapraklar su ile birlikte birkaç dakika kaynatılabilir. Bu şekilde kaynatılan su kıvama geldiğinde koyu mora benzer bir renge bürünür. Ardından ocaktan alınarak dinlenmeye bırakılabilir. Tercihe göre de sıcak veya soğuk tüketilebilir. Hatta yaz aylarında lezzetli bir soğuk çay dahi yapılabilir.
Böğürtlen yaprağı faydaları ile rahat bir kış mevsimi geçirmek mümkündür. Ihlamur çayı, zencefil çayı, ekinezya çayı, adaçayı, ve salep gibi soğuk algınlığına iyi gelen böğürtlen yaprağı, kış aylarında hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra böğürtlen yaprağının faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Böğürtlen yaprağı faydaları konusunda önemli olan detaylardan biri de doğru şekilde kullanılmasıdır. Çünkü böğürtlen, karadut, yaban mersini ve armut gibi meyvelerin yaprakları doğru şekilde değerlendirildiğinde çeşitli faydalar sunar.
Bu kapsamda böğürtlen yaprağı kullanırken şu detaylara dikkat etmekte fayda vardır:
Soğuk algınlığına karşı vücudun korunmasına destek olan böğürtlen yaprağı, nezle ve grip gibi hastalıklarda iyileşmeyi kolaylaştırır. Bu bağlamda su kaynatılıp hafif ılıması için bekletildikten sonra demlenerek tüketilir. Özellikle kış aylarında tercih edilen böğürtlen yaprağı, bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur.
Böğürtlen yaprağından hızlı ve pratik bir şekilde çay yapılabilir. Bu kapsamda, kaynatılmış suyu hafif ılıklaştıktan sonra içerisine böğürtlen yaprağı ekleyerek bir süre demlenmesini beklemeniz gerekir. Yaprakları su ile birlikte kaynatmaya gerek yoktur. Ardından ağız yanmaması için çayın ılıması beklenebilir. Daha sonra rahatlıkla içilebilir.
Böğürtlen yaprağı, gölgede veya güneşte kurutulabilir. Güneşte kurutmak için yaprakların solmamış ve buruşmamış olması önemlidir. Canlılığını koruyan yapraklar doğrudan güneş ışığına bırakılmalı ve kurutulmalıdır. Gölgede kurulurken de aynı yöntem uygulanabilir. Yapraklar gölgede kendi halinde solacak ve zaman içinde kuruyacaktır. Bu sebeple gölgede böğürtlen yaprağı kurutmak daha uzun sürebilir.
Böğürtlen yaprağı arazisi temiz olan yerlerde toplanmalıdır. Ayrıca böğürtlen ve yaprağını toplamak için nisan-eylül ayları arasındaki dönem tercih edilebilir. Bu dönemlerde böğürtlen yaprakları daha taze olacağı için istenilen verim alınabilir. Hatta böğürtlenlerin olgunlaştığı dönemlerde toplanması daha yararlı olabilir. Ayrıca kurutulması da bu dönemlerde daha kolay olur.
Hamilelerin doktora danışmadan böğürtlen yaprağı çayı gibi bitki çayları tüketmesi sakıncalı olabilir. Bu dönemlerde kullanılan ilaçlar bitki çayları ile etkileşim sağlayacağı için dikkat etmekte fayda vardır. Ayrıca bebeklerin tüketmemesi de önemlidir. Bebekler hassas bir bünyeye sahip olduğu için böğürtlen yaprağı çayı ağır gelebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.