Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Ig Kan Tahlili Nedir? Ig Düşüklüğü, Yüksekliği!

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



lg, vücuttaki bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı ne kadar güçlü olduğunu ölçmeye yarayan bir kan testidir. Belirli zaman aralıklarıyla yapılır. Bu kan testi yardımıyla kişinin hastalığa yakalanma riski ölçülebilir. IG nedir kan tahlili sorusuna kanda oluşabilen granülositler, kanda üretilmeden önce IG (İmmatür Granülosit) testi ile belirlenmesine olanak veren bir testtir şeklinde yanıt verilebilir. 

 farklı türdeki immünglobulinleri (lg) üretme kapasitesi bu sayede ölçülebilir. İmmünglobulinler, beyaz kan hücresi olarak da bilinir. Beyaz kan hücreleri yabancı maddelere, antijenlere karşı savaşan faydalı proteinlerdir. Bu protein vücudunuzu enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olur.

Kan testiyle IG miktarı ölçülerek bağışıklık sisteminin ne kadar dayanıklı ve güçlü olduğu hakkında bilgi edinilebilir. IG nedir kan tahlili sorusuna vücudun antikor üretme potansiyelinin test edilmesi şeklinde yanıt verilebilir. IG kan testi herkes için uygun olmayabilir. Özellikle hamilelere ve çocuklara uygulanmaz. Alanında uzman doktor tarafından gerek görüldüğünde IG testiyle hastanın kanındaki ‘İmmatür Granülosit’ proteinleri ölçülür. 

Birçok hastalığın erken teşhis edilmesinde büyük fayda sağlar. Genellikle kanda oluşan granülositleri tespit etmek için bu testten yararlanılır. Güvenilir sonuçlar alınabildiği için yaygın olarak kullanılan bir testtir. Tahlil sonuçları kısa sürede çıkar. Özellikle yoğun bakım ünitesindeki hastaların enfeksiyon kapma riskine karşı önlem olarak sıklıkla IG testinden faydalanılır. 

IG Kan Tahlili Nedir? 

IG nedir kan tahlili için her IG türü miktarının ölçülmesi işlemidir şeklinde yanıt verilebilir. Kan testi sonucundan edinilen bilgiler, hastanın bağışıklık sisteminin nasıl çalıştığına dair önemli ipuçları sağlayabilir. Ayrıca çeşitli sağlık sorunlarının, ciddi hastalıkların erken teşhis edilmesine olanak tanır. Bu sayede hastalığın erken evrelerinde tedaviye başlanmasına yardımcı olabilir. 

Kan tahlilinde IG nedir sorusu kısaca, kandaki olgunlaşmamış bakterilerin tespit edilmesi amacıyla uygulanan özel bir kan testidir şeklinde yanıtlanabilir. Kişinin kan tahlili sonucuna göre IG düşüklüğü ya da IG yüksekliği saptanabilir. Alanında uzman doktor tarafından değerlendirilen sonuçlara göre hastaya tıbbi müdahale yapılabilir.

Hastanın kanında olgunlaşmamış granülositlerin ortaya çıkması hastanın vücudunun enfeksiyona, iltihaplanmaya erken aşamadaki tepkisini işaret edebilir. Kan tahlili IG nedir sorusu  riskine karşı erken teşhis olanağı sağlamak amacıyla da uygulanan bir kan testidir şeklinde yanıtlanabilir.      

IG Kan Tahlili Normal Değeri Kaç Olmalı? 

IG kan tahlili immunoglobulin adıyla bilinen proteinlerin kandaki seviyelerini ölçmeye yarar. Güvenilir sonuçlar veren bir test olması nedeniyle yaygın olarak kullanılır. İnsan vücudu bu proteinleri enfeksiyonlara karşı savaşmak için üretir. 

Kan tahlili IG nedir sorusu bağışıklık sisteminin nasıl çalıştığını değerlendirmek için yapılan kan testidir şeklinde de yanıtlanabilir. Ayrıca IG kan tahlili çeşitli hastalıkları teşhis etmeye yardımcı olabilir. Kan testinde üç farklı IG türü ölçülebilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz; 

  • lgA tipi; solunum ve sindirim sistemlerinin mukoza zarlarında bulunan bir antikor çeşididir.
  • lgG tipi; kanda en bol bulunan  türü olarak bilinir. Vücuda uzun süreli bağışıklık kazandırabilir. 
  • lgM tipi; enfeksiyonlara karşı ilk reaksiyon gösteren antikor türü olarak bilinir.

IG nedir kan tahlili sonuçlarında normal değer 20 ünite olarak kabul edilir. Doktorunuz sizin durumunuza göre IG değerinizi bazı başka testlerle beraber değerlendirebilir. IG nedir kan tahlili hakkında tüm yanıtlarınızı test sonuçlarınızla alabilir, konu ilgili tüm sorularınız için doktorunuza başvurabilirsiniz. 

IG Kan Tahlili Düşüklüğü Nedenleri 

IG düşüklüğü tehlikeli bir durum olarak sayılmaz. Normal değeri 20 ünite olarak kabul edilen IG kan tahlili testi 20 değerinin altında çıkarsa bu IG düşüklüğünü işaret etmektedir. IG (İmmatür Granülosit) testinin düşük çıkması çoğu durumda kişilerin bağışıklık sistemlerinin kuvvetli olduğu anlamına gelmektedir. Bu nedenle sağlık açısından riskli bir durum içermez. 

Kandaki IG düşüklüğü birçok nedenden kaynaklanabilir. Ayrıca düşük olan IG türüne bağlı olarak da test sonucu değerlendirmesi değişiklik gösterebilir. IG düşüklüğü neden olur sorusuna tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları şeklinde yanıt verilebilir. IG düşüklüğü, her hastalığı ölçmek için farklı kodlarla belirlenir. Bu kodlar lgG, lgA, lgM, lgD ve lgE olarak belirtilir. 

Tahlil sonuçlarında hangi IG ölçümünde düşüklüğün saptanmasına bağlı olarak doktorunuz altta yatan nedeni belirlemek için ek testler isteyebilir. IG düşüklüğünün nedenleri altta yatan etkenlere bağlı olarak farklılık gösterebilir.  

IG Kan Tahlili Yüksekliği Nedenleri

IG kan tahlili, yanlarına eklenen bazı ek testlerle birlikte çeşitli hastalıkların ve olgunlaşmamış antikorlarının teşhisinde kullanılabilir. Teşhis edilen hastalıklara örnek verecek olursak bunlardan biri lgA testi ile ölçülebilen çölyak hastalığıdır. Ama IG testlerinin yüksek çıkmasının sebepleri arasında ilk sırayı baskılanmış bağışıklık sistemi almaktadır. 

, ilik kanseri,  gibi çeşitli hastalıkların tedavi sürecinden sonra bağışıklık sistemi ilaçlarla baskılanır. Bu durum, bağışıklık sistemini risklere açık hale getirebilir. Bu noktada IG testleri yüksek çıkabilir. IG kan tahlili yüksekllginde altında yatan nedenlerin tanısı ve tedavi süreci geciktirilmeden başlatılır.  

IG yüksekliği, çeşitli sağlık sorunlarının belirtisi olarak ortaya çıkabileceği için IG düşüklüğünden daha riskli görülebilir. Kan tahlilinde IG yüksekliği nedir sorusuna immunoglobulin seviyesinin yükselmesidir şeklinde yanıt verilebilir.

IG yüksekliği nedenleri arasında en yaygın olarak görülenler arasında şunlar yer alır: 

  • , bağışıklık sistemi vücudun kendi sağlıklı dokularına saldırır. Bu durum, IG seviyelerinde, özellikle de lgG ve lgA seviyelerinde artışa yol açabilir. 
  • Bazı  türleri, IG seviyelerinde artışa veya azalmaya yol açabilir. Multiple myeloma gibi kan kanserleri, IG seviyelerinde belirgin bir artışa sebebiyet verebilir.
  • , bağışıklık sisteminin zararsız maddelere aşırı tepki vermesiyle ortaya çıkabilir. Alerjik reaksiyon sırasında, vücut lgE adı verilen bir immunoglobulin türü üretebilir. Bu durum, kandaki ıgE seviyesinde bir artışa yol açabilir.
  • Helmint enfeksiyonları gibi paraziter enfeksiyonlar, lgE ve lgA seviyelerinde artışa neden olabilir. 
  • Kronik karaciğer, böbrek rahatsızlıklarının belirtisi olarak hastada IG yüksekliği görülebilir. 
  • Düzenli olarak kullanılan bazı ilaçların yan etkisi IG yüksekliğine yol açabilir. Bu tür etkiler genellikle geçicidir. İlaçlar bırakıldığında kendiliginden IG değerleri düzelebilir.  

Eğer kan tahlili sonuçlarınız hakkında herhangi bir şüpheniz varsa doktorunuza danışabilirsiniz. Doktorunuz, IG yüksekliği altında yatan nedeni belirlemek için sizden ek testler isteyebilir. Sağlık durumunuza göre doktorunuz sizin için en doğru tedavi yöntemini önerir. 

IG Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?

IG kan tahlili için sizi muayene eden doktorunuzun önerdiği bir laboratuvardan  alabilirsiniz. Eğer doktorunuz bir hastaneye bağlı çalışıyorsa randevunuzu hastanenin laboratuvar bölümünden de rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Bazı hastanelerde doktor randevusundan sonra laboratuvar bölümünde sıra alarak doktorunuzun istediği kan tahlillerini kolaylıkla yaptırabilirsiniz. 

IG Kan Tahlili Sonucu Nasıl Öğrenilir? 

Laboratuvara IG kan tahlili verdiğiniz sırada size sonuçların ne zaman çıkacağını öğrenebilirsiniz. Ayrıca tahlil sonucunuz çıktıktan sonra doktorunuz sizi bilgilendirmek için kontrole çağırabilir. Tahlil sonuçlarınızı ve laboratuvar raporu hakkındaki değerlendirmeleri doktorunuzdan detaylı şekilde öğrenebilirsiniz. 

IG Kan Tahlili Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

IG Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır? 

IG kan tahlili testi genellikle kolunuzdaki damardan alınan küçük bir kan örneği kullanılarak yapılır. Hemşire, iğne yardımıyla damarınızdan bir miktar kan alır. Bu işlem genellikle birkaç saniye içinde biter. Ağrısızdır. Kan alındıktan sonra iğnenin girdigi yere küçük bir bant yapıştırılır. Elinizi birkaç saniye üstüne bastırmanız istenebilir. Bu sayede cildinizde iğneden kaynaklanan morarma, kızarıklık gibi belirtileri önleyebilirsiniz. Sizden alınan kan örneği analiz için laboratuvara gönderilir. Laboratuvarda, IG seviyelerini ölçmek için farklı yöntemler kullanılabilir.  

IG Kan Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar? 

IG kan tahlili sonuçları genellikle birkaç gün içinde hazırlanır. Ancak tahlil yaptırdığınız laboratuvardaki yoğunluğa bağlı olarak bu süre değişiklik gösterebilir. Sonuçlarınızın ne zaman çıkacağı ile ilgili en doğru bilgiyi tahlil yaptırdığınız  görevlilerinden öğrenebilirsiniz. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.