Kavun çekirdeğinin faydaları, insan vücudunun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri bünyesinde barındırması sayesinde çokça fazladır. , lezzeti ve kokusu ile en çok tercih edilen meyvelerdendir. Kavun çok lezzetli bir meyve olmasının yanında, çekirdeği ile de metabolizmayı destekleyerek iyileştirici etki gösterir. İhtiyacınıza göre kullanabileceğiniz kavun çekirdeği her haliyle size faydalı olabilecek özelliklere sahip.
Kavun çekirdeği, kavunun içerisinde bulunan, beyaz damarların içine yerleştirilmiş çekirdeklerdir. Bu çekirdekler vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Farklı şekillerde tüketilerek metabolizmayı destekleyerek fayda sağlar.
Kavunla çekirdekler benzer besin öğelerine sahiptir. İçinde bulundurduğu A, B6, B12, D, E, K, niasin (B3), riboflavin (B2), tiamin (B1), pantotenik asit (B5) vitaminleri ve kolin bakımından zengindir. Kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, selenyum ve çinko minerallerini yüksek miktarda içerir.Kavun çekirdeğinin bulundurduğu bu vitaminlerin vücutta ağrı kesici etkisi bulunur.
Bu nedenle, vücutta iltihaplanmanın azaltılmasına destek olurken eklem sağlığını destekleyebilir ve iltihaplanmaya bağlı hastalıkların riskini azaltabilir.
Kavun çekirdeği, insan sağlığı için iyileştirici faydaları nedeni ile tercih edilebilir. Kavun çekirdeği faydaları nelerdir, sorusunun yanıtları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Kavun çekirdeğinin faydaları arasında mide rahatsızlarında rahatlatıcı ve destekleyici özellikleri sayılabilir. Kavun çekirdeği bitki çayı olarak tüketildiğinde bünyesinde barındırdığı minareller midenin rahatlamasına fayda sağlar. Yemekten sonra meydana gelen şişliği gidermek ve mide hasarlarını onarmak kavun çekirdeğinin mideye faydaları arasındadır.
Kavunun çekirdeğini kurutarak tüketebilirsiniz. Kuruttuğunuz kavun çekirdeklerinin kabuklu kısımlarını soyarak kolayca yutabilirsiniz. Suda kaynatarak kavun çekirdeğinden hazırlayacağınız çayı tüketerek kavun çekirdeğinin faydalarından yararlanabilirsiniz. Kurutulan kavun çekirdeklerinden meyve suyu hazırlayabilirsiniz. Atıştırmalık olarak tüketmek isterseniz kavun çekirdeklerini kavurabilirsiniz.
Kavun çekirdeği yüksek miktarda antioksidana ve minerallere sahiptir. Yazın kavun çekirdeklerini kurutarak kışa hazırlık yapabilirsiniz. Kış aylarında düşen bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve solunum yolunuzu rahatlatmak için kavun çekirdeklerini suda kaynatarak içebilirsiniz. Öksürük ve ses kısıklığında, balgam atmanızı destekleyerek rahatlatıcı etki sağlayabilir.
Kavun çekirdeği, kadınlar ve özellikle gebeler üzerinde metabolizmayı destekleyici özellikleri bulunur. Kavun çekirdeği; A vitamini, C vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir bakımından zengin lif oranı yüksek bir meyvedir.
Hamilelikte kavun çekirdeğinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Kavun çekirdeği yüksek miktarda antioksidan ve minerallere sahiptir. Bu nedenle kavun çekirdeği sütünün faydaları da metabolizma için destekleyicidir. Yazın kavun çekirdeklerini kurutarak kışa hazırlık yapabilirsiniz. Özellikle kış aylarından etkileniyorsanız bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve solunum yolunuzu rahatlatmak için kavun çekirdeği sütünün faydalarından yararlanabilirsiniz.
Kavun çekirdekleri genel olarak faydalı olarak bilinsede kronik diyabet ve şeker hastaları için zararları olabilir. Bu hastalıklara sahip kişilerin doktorlara danışarak kullanmaları daha sağlıklı olacaktır.
Kavun çekirdeği problemleri yaşayan kişilerde farklı etkiler gösterebilir. O nedenle bu rahatsızlığa sahip kişilerin kavun çekirdeğini tüketirken dikkatli olmasında fayda vardır. Ülser hastaları da kavun çekirdeğini mutlaka dikkatli bir şekilde kullanmalılar. Aksi takdirde sağlığa pek çok zararı olabilir. Kavun çekirdekleri tüketilirken doktora danışılmalıdır.
Kavun çekirdeği antioksidan özelliğe sahip vitamin ve lifler içerir. Bu nedenle cilde de sürülebilir. Ciltte biriken yağ ve kiri arındırarak cildin arınmasına yardımcı olur. İçindeki vitamin ve mineraller gözeneklerin sıkılaşmasına yardımcı olabilir.
Kurutulmuş kavun çekirdeklerini yutmak oldukça kolaydır. Belli sıcaklıkta kavun çekirdeklerini kurutarak, dış kabuğunu soyduktan sonra içlerini yutarak tüketebilirsiniz. Yutulan kavun çekirdekleri küçük olduğu için yutulduktan sonra mide asidi ile kısa sürede eritilerek hazmedilebilir.
Kavun çekirdekleri birbirinden farklı şekilde tüketilebilir. Özellikle yazın kurutulan kavun çekirdeklerinin kabuklu kısmı soyulup içleri yutulabilir. Bunun yanı sıra kavun çekirdeklerinden su hazırlanarak bu da içilebilir. Ayrıca kavun çekirdeği çayı da yapılıp içilebilir. Kavun çekirdekleri yaş veya kuru olarak bir miktar su ile kaynatılır. Süzülen bu çay tüketilebilir.
Kavun çekirdeği içeriğinde önemli yağ asitlerini bulundurur. En iyi şekilde faydalanmak için günde 30 gramı geçmeyecek şekilde ölçülü olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Kavun çekirdeği yüksek miktarda tüketmek aşırı kalori alımına sebep olabilir. Ancak bir ya da iki dilim kavunu çekirdeğiyle birlikte tüketmek sorun teşkil etmeyeceği gibi tam tersine çekirdekte bulunan besinleri de vücuda sağlar. En sağlıklı kullanım için uzman bir doktora başvurabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.