Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🍺 Alkol Zehirlenmesi (Alkol Koması) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Alkol Zehirlenmesi Nedir? Alkol Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Alkol, kişi sağlığını oldukça kötü yönde etkileyen içecekler arasında ilk sıralarda yer alır.

Belirli bir miktarda alkol tüketimi farklı sağlık problemlerine yol açar. Fakat  da getiren aşırı miktarda alkol tüketimi ise daha tehlikeli sonuçlara yol açabilir.

Aşırı miktarda alkollü içecek tüketmek, kişinin zehirlenmesine sebebiyet veren bir durumdur.

Alkol, vücudun merkezi sinir sisteminin hasar görmesine neden olur. Bu durum kişinin beyin fonksiyonlarını da büyük oranda etkiler.

Alkol zehirlenmesi hafif bir şekilde meydana gelebildiği gibi orta derecede ya da aşırı şiddetli bir şekilde de kendisini gösterebilir. 

 daha tehlikeli sonuçlara sebebiyet veren alkol zehirlenmesi, kişinin sağlık durumunu olumsuz yönde etkiler. 

 vakalarının nedeni genellikle aşırı miktarda tüketime bağlı olarak görülür.

Alkol Zehirlenmesi (Alkol Koması) Nasıl Anlaşılır?

Alkol zehirlenmesi, kişide gözle görülür farklılıkların ortaya çıkması ile dahi anlaşılabilir. Kişilerin alkolden zehirlendiğini anlamak için ortaya çıkan bazı belirtiler gözlemlenir.

Sarhoşluk esnasında olduğu gibi alkol zehirlenmesi anında da kişi genellikle sendelemeye başlar ve baş dönmesi ile mide bulantısı gibi problemler ortaya çıkar. 

Bu gibi durumlarda alanında uzman hekimlerin muayenesi ve müdahalesi ile kişinin alkolden zehirlendiğine dair teşhis konulur.

Alkol tüketiminde kişilerin zehirlenmesine sebep olan temel madde etanoldür. Kandaki alkol oranı arttıkça zehirlenme riski de aynı şekilde artış gösterir.

Sarhoşluğun ortaya çıkardığı birçok belirti, aynı zamanda zehirlenme belirtisi olarak da bilinir. 

Genel olarak  ile bilinir. Alkol tüketimi desteklenen bir durum değildir. Fakat alkol tüketen birçok kişi vardır.

Bu durumun daha kontrollü olabilmesi adına ve kişi sağlığının korunması adına belirli bir miktardan fazla tüketilmemesi gerekir. Bazı kaynaklara göre kadınlar ve erkekler için alkol zehirlenmesinin hangi orandayken ortaya çıktığı belirtilir.

Doğruluğu kesin olmayan bu bilgiler doğrultusunda, kişilerin gün içerisinde belirli bir miktar bira tükettiğini varsayalım.

Bu noktada kadınların dört, erkeklerin ise beş 0,3'lük biradan daha fazla miktarda bira tüketmesi, kişinin zehirlenmesine yol açar.

Çoğu zaman 0,5 promilde dahi kişilerin alkolden zehirlenme ihtimali bulunur.

Alkol Zehirlenmesi (Alkol Koması) Belirtileri Nelerdir?

Alkol zehirlenmesi belirtileri, sarhoşluk halinde ortaya çıkan belirtiler ile neredeyse aynıdır.

Özellikle mide bulantısı ve sersemlik hali, alkol zehirlenmesi belirtilerinin en başında yer alır. Alkol zehirlenmesi yaşayan kişiler, kendilerini karda yürüyor gibi hissettiklerini belirtir.

Karda yürüme hissi olarak adlandırılan bu durum, yaşanan zehirlenme vakaları sonrasında alkol zehirlenmesi belirtileri arasında yer almaya başladı. 

Alkol zehirlenmesinin belirtileri, kişinin kanındaki promile bağlı olarak değişiklik gösterir.

Düşük seviyelerde alkol tüketen kişiler ilk olarak bir rahatlama hissine kapılır.

Özellikle utangaç ve çekingen kişilerin alkol ile birlikte çekingen davranışlar sergilemeyi bıraktığı gözlemlenir. Alkol, kişinin kaslarını gevşetir. Kişinin konuşkanlığını arttırır.

Bu süreç her ne kadar sarhoşluk sanılıyor olsa da aslında yaşanan olay hafif zehirlenme vakasıdır.

Alkol oranının artması ile birlikte belirtiler artar. Bu aşamada kişiler kas hareketlerini kontrol edememeye başlar.

Verilen tepkilerde yavaşlama meydana gelir. Aynı zamanda kişi denge kaybı yaşar. Çoğu zaman el ve ayaklarda titreme de meydana gelir. İlerleyen süreçte kişide konuşma bozuklukları görülmeye başlar.

Ruh halinde değişimler meydana gelir. Alkolün artması ile birlikte bulanık görme ya da çift görme gibi problemler de ortaya çıkmaya başlar.

Kişi bu noktadan sonra hala alkol tüketimine devam ettiği takdirde; mide bulantısı, kusma, iştah kaybı, yorgunluk ve  hissi gibi belirtiler meydana gelir.

Gözlerde titreme başlar. Kişinin konuşması anlaşılamayacak noktaya gelir.

Oryantasyon kaybı kendini gösterir. Hafıza problemleri meydana gelir. Karın ağrısı, mide yanması,  gibi problemler de bu süreçte görülür.

Kişinin promil seviyesinin 4,0'ın üzerine çıkması halinde, kişide solunum problemleri başlar. Solunum hızı yavaşlar ve düzensizleşir.

Solunum felci meydana gelme riski vardır ve hatta solunum durabilir. Zehirlenmenin en şiddetli olduğu durumlarda ise kişilerin bilinci kapanabilir ve kişi komaya girebilir.

Bu zehirlenme vakasının bir üst noktası ise kalp durmasına ve kişinin hayatını kaybetmesine sebebiyet verir.

Alkol Zehirlenmesi (Alkol Koması) Nasıl Geçer? Alkol Komasına Ne İyi Gelir?

Alkol zehirlenmesinin nasıl geçeceği, zehirlenmenin şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Sarhoşluk olarak bilinen hafif zehirlenme halinde, kişinin kusması ile birlikte vücudundaki bazı zararlı maddeler çıkmış olur. Daha sonrasında ise kişinin su tüketmesinde fayda vardır.

Alkol, kişinin vücudundaki . Fakat şiddetli zehirlenmelerde durum çok daha risklidir.

Alkol zehirlenmesi yaşayan bir kişinin ilk olarak solunumunu kontrol etmek gerekir. Bu süreçte kişinin bulunduğu yere ambulans çağırılmasında fayda vardır. 

Alkol zehirlenmesi nasıl geçer sorusuna net bir yanıt vermek mümkün değildir.

Bu gibi durumlarda kişinin sağlığını riske atmamak adına, direkt olarak uzman hekimlere danışmak gerekir. Acil yardım ekibini beklerken zehirlenen kişiyi yan yatırarak sürece yardımcı olmak mümkündür.

Bu durum, kişinin zehirlenmeye bağlı olarak kusması halinde solunum yolunun tıkanmaması için gerçekleştirilir. Aksi halde kişi  solunum yolu tıkanabilir.

Alkol zehirlenmesine ne iyi gelir kısaca bahsetmek gerekirse, bu durum yine zehirlenmenin şiddetine bağlı olarak değişir.

Alkol zehirlenmesi sonrasında vücuttaki şeker ve sıvı miktarı düşer.

Bu nedenle  tüketimi, alkol zehirlenmesi sonrasında kişinin değerlerinin normale dönmesine yardımcı olur.

Alkol Zehirlenmesi (Alkol Koması) Tedavisi

Alkol zehirlenmesinin şiddetine bağlı olarak kişilerin hastaneye yatışı gerçekleşebilir. Zehirlenme durumu şiddetli değilse yatışa gerek kalmaz.

Bu süreçte doktor hastayı muayene eder. Gerekli testler ve tahliller yapılır. Dehidrasyon riski göz önüne alınarak zehirlenen kişiye sıvı tedavisi uygulanır.

Kişiye damar yolu aracılığı ile sıvı verilir. Böylelikle vücudun hidrasyon seviyesi düzelir ve elektrolit dengelenir.

Kişinin kalp atış hızı, kan basıncı ve solunum hızı düzenli olarak kontrol edilir. Gerekli olması halinde solunum tedavisine başlanır.

Oksijen kullanılarak bu sürece devam edilir. Oksijenin yetmemesi halinde ise kişi solunum cihazına bağlanır. Bu süreçte bazı kalp hastalıklarının ortaya çıkma riski de bulunur.

Bu nedenle çeşitli tedavi yöntemleri ile süreç devam eder. Son aşama olarak ise genellikle kişilerin psikolojik destek alması gerekir. 

Gebelikte Alkol Zehirlenmesi (Alkol Koması) Nasıl Olur? Bebeğe Geçer mi?

Alkol tüketimi genel olarak oldukça tehlikelidir. İnsan sağlığını riske atan alkolün özellikle bilinçsiz tüketimi, kişinin hayatının sonlanmasına dahi neden olabilir.

Alkol tüketimi her ne kadar onaylanmıyor ve desteklenmiyor olsa da birçok kişi bu içecekleri severek tüketir.

Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı durumlar söz konusudur. Örneğin aşırı alkol tüketimi, kişinin zehirlenmesine yol açar. Bu nedenle tüketilen alkol miktarına özen göstermek gerekir.

Gebelik sürecindeki kadınların alkol tüketmemesi konusunda uyarılar bulunur. Kişi alkolden zehirlenmemiş dahi olsa, hamile bireylerin alkol tüketmesi hem kendilerine hem de bebeklerine zarar verir. 

Gebelik sürecinde alkol içen kişiler, bebeklerinin gelişim sürecini olumsuz yönde etkiler. Kişinin alkol tüketimine bağlı olarak zehirlenmesi ise daha tehlikeli sonuçlara yol açar. Bu gibi durumlarda kişi bebeğini kaybedebilir.

Aynı zamanda hem annenin hem de bebeğin hayatını kaybetme riski bulunur.

Alkol Zehirlenmesi (Alkol Koması) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Alkol Zehirlenmesi (Alkol Koması) Kaç Saat Sonra Belli Olur?

Alkol zehirlenmesi ilk olarak hoş bir sarhoşluk ile başlar. Fakat sarhoşluk aşamasında kişide çok fazla zehirlenme belirtisi görülmez. Şiddetli bir şekilde ortaya çıkan alkol zehirlenmesinin belirtileri ise 10 ila 24 saatlik bir süreç içerisinde görülmeye başlar. Alkol zehirlenmesi gibi durumlarda erken tanı oldukça önemlidir. Kişinin kendini kötü hissetmesi halinde direkt olarak hastaneye başvurması gerekir. Burada yapılan bazı tetkikler sayesinde alkol zehirlenmesi olup olmadığı daha kolay bir şekilde öğrenilebilir.

Alkol Zehirlenmesi (Alkol Koması) Hangi Tahlille Anlaşılır?

Kişilerin alkolden zehirlenip zehirlenmediğini anlamak için etanol yani etil alkol testi yapılır. Bu test ise üç farklı şekilde uygulanır. Kişiden kan alınarak alkol zehirlenmesi olup olmadığını anlamak mümkündür. Aynı şekilde idrar tahlili ile de bu durumu açıklığa kavuşturmak mümkündür. Trafik çevirmelerinde kullanılan promil testi de yine hastanelerde, kişinin alkol zehirlenmesi yaşadığını anlamak için kullanılır.

Alkol Zehirlenmesi (Alkol Koması) Öldürür mü?

Alkolden zehirlenmek oldukça tehlikeli bir durumdur. Kişinin zehirlenmesinin şiddetine bağlı olarak bilinç kaybı meydana gelebilir. Kişi komaya girebilir. Vücuttaki alkol oranının daha da artmış olması halinde ise kişinin kalbinin durma ihtimali oldukça yüksektir. Kısacası alkol zehirlenmesi, kişinin ölümüne sebebiyet verebilir.

Alkol Zehirlenmesi (Alkol Koması) Evde Tedavisi Nasıl Olur?

Alkol zehirlenmesinin ilk müdahalesinin hastanede, alanında uzman hekimler tarafından yapılması gerekir. Doktorun uygun görmesi halinde ise kişiler tedavi süreçlerine evden devam edebilir. Bu gibi zehirlenme vakalarında genellikle kişiler hastaneye yatırılır. Zehirlenme şiddetli değilse doktorunuz evinize dönmenize müsaade edebilir. Bu süreçte direkt olarak evde tedavi işlemi uygulanmaz. Kişi düzenli olarak doktor randevularına gider ve doktorun vermiş olduğu ilaçları düzenli olarak kullanır. Böylelikle tedavi süreci gerçekleşir. 

Alkol Zehirlenmesi (Alkol Koması) Kaç Günde Geçer?

Alkol zehirlenmesinin kaç gün içerisinde geçeceğine dair net bir bilgi vermek doğru değildir. Bu süreç, kişinin zehirlenme şiddetine ve bu doğrultuda hastaya uygulanacak tedavi yöntemine göre değişiklik gösterir. Kişinin ne kadar süre içerisinde iyileşme göstereceği, kişinin sağlık durumu ile direkt olarak ilgili olan bir durumdur. Kişinin ne kadar süre tedavi görmesi gerektiği de yine bu etkenlere göre değişiklik gösterir.

Alkol Zehirlenmesi (Alkol Koması) Baş Ağrısı Yapar mı?

Alkol tüketiminin belirli bir miktarın üzerine çıkması halinde kişide baş ağrısı durumu meydana gelir. Aşırı alkol tüketimi, alkol zehirlenmesine yol açar. Baş ağrısı, kişinin alkol zehirlenmesi yaşamaya başladığının bir işareti olarak dahi kabul edilebilir. Kısacası alkol zehirlenmesi geçiren kişilerde baş ağrısı oluşumu görülebilir. 

Alkol Zehirlenmesi (Alkol Koması) Ateş Yapar mı?

Genel olarak ortaya çıkan birçok zehirlenme vakasının kişilerin ateşlenmesine yol açtığı bilinir. Kişinin vücudunda zararlı maddelerin olması, kişinin ateşinin yükselmesine neden olur. Bu durum alkol zehirlenmesi için de geçerlidir. 

Alkol Zehirlenmesi (Alkol Koması) Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Alkol zehirlenmesi geçiren kişilerin, zehirlenme sonrasında sıvı tüketimlerine dikkat etmeleri gerekir. Bu süreçte hafif besinler tüketmekte fayda vardır. Doktorunuz tarafından verilmiş olan bir beslenme listesi bulunuyorsa bu listeye uygun olacak şekilde ilerlenmesi gerekir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.