Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Glukoz Tahlili Nedir? Glukoz Düşüklüğü, Yüksekliği!

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Glukoz nedir, kan tahlili yapılan testlerde glukoz değeri referans aralığının dışında çıkan kişiler tarafından sıklıkla araştırılan bir konudur. , vücuttaki hücrelerin enerji ihtiyacını karşılar. Bu sebeple vücut sağlığı için dengede olması çok önemlidir. Glukozun ne çok yüksek ne de çok düşük olması istenir. Tahlilde çıkan sonuçlar doktorlar tarafından yorumlanır ve gerek görüldüğü takdirde bir tedavi adımı atılır. Glukozun diğer adı da "kan şekeri" olarak bilinir. 

Glukoz Kan Tahlili Nedir? 

Glukoz nedir kan tahlili sorusuna verilebilecek ilk cevap,  parçalanmasıyla ortaya çıkan glukozun kandaki oranını ölçen bir test olduğudur. Tüketilen gıdalardan alınan karbonhidratlar, kana geçtikten sonra parçalanır ve glukoz adı verilen şeker ortaya çıkar.

Bu şeker, vücut hücrelerine enerji vererek onların çalışmasını sağlar. Fakat kanda belirli bir oranda varlığını devam ettirmesi gerekir. Bu sebeple kan tahlillerinde genellikle glukoz sonuçlarına çok önem verilir. Çünkü glukoz, sadece hücrelere enerji vermekle kalmaz vücudun dengesi konusunda da etki sahibidir. 

Kandaki glukoz oranını korumak da vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Bu yüzden beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Glukoz çoğunlukla meyvelerin içinde yer alır. Vücutta glukozu dengede tutan insülin ve glukagon isimli hormonlar da vardır. Glukoz, Yunanca'da "tatlı" anlamına gelir. En çok bulunduğu meyve üzüm olarak bilindiği için "üzüm şekeri" de denir. 

Glukoz Kan Tahlili Normal Değeri Kaç Olmalı? 

Glukoz nedir kan tahlili sonuçlarında yer alması istenen normal bir değer belirlenmiştir.  olarak seçilen bu değer; açlık hâlinde 70-100 mg/dl aralığındadır. Tokken verilen kan testlerinde ise glukoz değeri 140 mg/dl sınırının altında olmalıdır. Bu belirlenen aralıkta yer alan glukoz seviyesi için "normoglisemi" tanımı kullanılır. Bu da normal glukoz seviyesini ifade eder. 

Normal değeri belirlerken istenen açlık 8 saatlik bir yemek yememe durumudur. İstenen tokluk ise yemek yedikten iki saat sonrasıdır. Açlık ve tokluk kan şekeri ölçülürken bu durum ilgili kişiler tarafından bireye iletilir. Doktorlar bazı durumlarda tokluk kan şekeri sonuçlarını isterken bazı durumlarda da açlık kan şekerini görmek isterler. Normal değer aralığının üstünde ya da altında görülen kan şekeri hastayı hemen endişelendirse de en doğru sonuçlar doktorlar tarafından iletilir. 

Glukoz Kan Tahlili Düşüklüğü Nedenleri 

Glukoz düşüklüğü neden olur sorusu çok merak edilir. Çünkü referans aralığına göre düşük kalan glukoz, çeşitli sağlık sorunlarına zemin hazırlayabileceği gibi çeşitli sağlık sorunları da glukoz düşüklüğüne neden olabilir. Glukoz düşüklüğü önemsenmesi gereken bir durumdur.

Kan tahlillerinde glukoz seviyesinde düşüş gözlemlenmesine neden olabilecek durumlar şunlardır: 



  • Kalp yetmezliği
  • Böbrek hastalıkları
  • Karaciğer hasarları 

Glukoz düşüklüğü yaşayan kişiler, alkol tüketmemelidir. Çok yorulacakları spor hareketlerinden de kaçınmaları gerekir. Glukoz seviyesinde düşüklük olan kişiler için en yaygın belirtiler; soğuk terleme, depresyon, yorgunluk, el ve ayak üşümesidir. 

Glukoz düşüklüğü uzun vadede vücuda ciddi hasarlar verebilir. Bu sebeple dikkatli olunmalıdır. Bir gün içinde alınması gereken glukoz alınmadığı takdirde ani bir glukoz düşmesi görülebilir. Bu da bayılma gibi semptomlarla ortaya çıkabilir. 

Glukozu düşük kişilere bu tarz ani durumlara karşı yanlarında şeker taşımaları tavsiye edilir. Ayrıca gün içinde yemek yemeleri gereken saatleri atlamamaları ve düzenli beslenmeleri çok önemlidir. Özellikle düzenli su tüketimi tavsiye edilir.

Ancak hasta, glukoz seviyesi düşük olduğu için sürekli şekeri yüksek gıdalar tüketmemelidir. Bu yanlış bir hamle olur. Bazı durumlarda ilaç tedavisi önerilebilir. Hastalığın ileri dönemlerinde böbreklerin de zarar görmesiyle hastanın düzenli olarak diyalize girmesi gerekebilir. 

Glukoz Kan Tahlili Yüksekliği Nedenleri 

Kan tahlilinde glukoz yüksekliği nedir sorusu da sıklıkla sorulur. Glukozun olması gerekenden fazla yüksek çıkması, kişide kilo alma gibi sorunların da varlığını gösterir. Kan tahlilinde çıkan bu sonuçla birlikte görülen birkaç belirti hipergliseminin varlığından bahsetmek için yeterlidir. Bu durum düzenli beslenilmediği takdirde ortaya çıkabilir.

Glukoz yüksekliği sebepleri arasında sayılabilecek bazı durumlar şunlardır: 

  • Vücut,  hormonu salgılamıyorsa
  • Diyabet
  • Aşırı şeker tüketimi
  • Yeterli su tüketmemek 
  • Fazla alkol ve kafein tüketmek 

Glukoz yüksekliği önü alınmadığı takdirde obeziteye kadar neden olabilecek bir durumdur. Sağlıklı beslenerek daha dengeli bir hâle getirilebilir. Ancak doktor kontrolüne başvurulmalıdır ve eğer alınması gereken ilaçlar reçete edilirse aksatmayarak kullanılmalıdır. Hekimin gerek görmesiyle bir  da alınabilir. 

Glukoz yüksekliği ilerlediği takdirde diyabet hastalığının da seyri değişir ve yaraların daha geç iyileşmesi, uzuv kaybı, kalp ve damar hastalıkları meydana gelebilir. Glukoz, vücut için aşırılığı tehlike oluşturan bir hormondur. Bu sebeple glukoz yüksekliğiyle ilgili olarak kısa sürede aksiyon alınması gerekir. 

Glukozla ilgili kan tahlili sonrası yapılabilecek bir diğer test de şeker yüklemesi testidir. Bu testte hasta önce aç bir şekilde kan tahlili verir. Sonrasında ise belirli aralıklarla şeker şurubu içirilir ve tekrar kan verir. Birkaç saat süren bu işlemin ardından hastanın saat başı ölçülen kanları rapor edilir ve şeker seviyesinin yükselişi gözler önüne serilir. Buna ‘Glukoz Tolerans Testi’, ‘Glikoz’ gibi isimler verilir. Genellikle hamilelikte yapılan bir testtir. 

Glukoz Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır? 

Glukoz nedir kan tahlili sorusuna cevap arayanlar, kamu ya da özel sağlık kurumlarında taleplerine göre tahliller yapılabilir. Glukoz için kan tahlili yaptırmak isteyenler öncelikle  bölümünden randevu almalılardır. Bu randevu sonucunda doktor muayene eder ve fiziksel muayenesinin ardından şikayetleri de dinledikten sonra genelde bir kan testi talep eder. 

Bu kan testi için hastanenin ilgili biriminden tekrar randevu talep edilir. Çıkan sonuçlar doğrudan sisteme kaydedilir ve talep edildiği takdirde hastaya bir çıktısı verilir. Tahlil sonuçlarına göre nasıl bir tedavi yöntemi uygulanacağına karar verilir. Kan tahlili için randevular bazen aynı güne, bazen de ertesi güne verilebilir. 

Glukoz Kan Tahlili Sonucu Nasıl Öğrenilir? 

Glukoz nedir kan tahlili sonuçlarını merak edenler nasıl öğrenebileceklerini araştırırlar. Kan tahlili sonuçları işlemler tamamlandıktan sonra hastanenin online sistemine ve e-nabız sistemine eklenir. Ancak tahlil sonuçları doğrudan doktorun bilgisayarına da iletildiği için kontrol muayenesinde sonuçlar doktor tarafından da öğrenilebilir. 

Glukoz Kan Tahlili Hakkında Sık Sorulan Sorular 

Glukoz Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır? 

Kan tahlili glukoz nedir sorusunun cevabını alanlar bu testin nasıl yapıldığını da araştırmaya başlar. Glukoz değerlerini içeren kan tahlilleri, test sonuçlarının gerekliliğine göre bir ya da birkaç tüp kan alınarak yapılır. Kan alınırken hastadan aç mı yoksa tok mu olduğunun bilgisi alınır. Doldurulan tüpler  gönderilerek analizinin yapılması istenir. 

Glukoz Kan Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar? 

Kan tahlili glukoz nedir sorusundan sonra en merak edilen sorulardan biri ise sonuçların kaç günde çıktığıdır. Sonuçların çıkma süresi kurumdan kuruma bağlı olarak değişebilir. Bazı hastanelerde sonuç aynı gün çıkarken yoğun kurumlarda sonuçların çıkması ertesi güne sarkabilir. Sonuçlar çıktıktan sonra hastanın kontrol randevusu alması gerekir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.