Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Alkalen Fosfataz Kan Tahlili Nedir? Alkalen Fosfataz Düşüklüğü, Yüksekliği!

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Alkalen fosfataz kısaca "Alp" olarak bilinir.  kan tahlili sonuçlarına bağlı olarak anlaşılır. Kişinin kan değerleri çıktıktan sonrasında vücudunda alkalen fosfataz düşüklüğü ya da yüksekliği olup olmadığı ile ilgili bilgi sahibi olmak mümkün hale gelir. Peki kan tahlilinde alkalen fosfataz nedir ve ne anlama gelir? 

Kan tahlili alkalen fosfataz nedir sorusunun yanıtını alabilmek için ilk bakılması gereken yerdir. Fakat çıkan sonuçlara bakarak kişi kendi sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olamaz. Bu sonuçların uzman doktorlar tarafından incelenmesi gerekir. Alkalen fosfatazın vücudumuzdaki görevinden de bahsetmek gerekir.

Kişi kendi vücudunun işleyişi hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Alkalen fosfataz nedir kan tahlilinde değerler nasıl olmalıdır bunların bilinmesi büyük önem taşır. Alkalen fosfataz, insan vücudunda doğal olarak bulunan bir enzimdir. Bu enzim kanda yer alır. Alp enziminin temel görevi ise protein yapıdaki maddelerin parçalanmasını sağlamaktır. 

Alkalen Fosfataz Nedir Kan Tahlilinde Nasıl Anlaşılır?

Alkalen fosfataz adı ile bilinen enzim özellikle iskelet sisteminde ve bağırsak sisteminde üretilir. Aynı zamanda bu enzimin mide sisteminde de üretildiği bilinir. İnsan vücudunda en çok üretilen enzimlerden birisi olarak da bilinir. Kişinin kemik gelişiminin en önemli parçalarından birisi de alkalen fosfataz enzimidir. Kan tahlili alkalen fosfataz nedir ve kişinin değerleri nasıl olmalıdır anlamak için uygulanır.

Kan tahlili sonuçlarında alkalen değerlerinin anlaşılması biraz zordur. Direkt olarak sonuçlara bakıldığında kişinin Alp değerlerinin bu sonuçlar içerisinde yer aldığı görülür. Aynı zamanda alkalen değerlerinin normalde hangi referans aralığında olması gerektiğini de yine çıkan kan tahlili sonuçlarında görmek mümkündür. 

Kişinin sonuçları ve normal değerler göz önüne alındığında, kişinin alkalen fosfataz yüksekliği ya da düşüklüğü olup olmadığı anlaşılır. Lakin direkt olarak alkalen değerlerine bakarak bir kanıya varmak mümkün değildir. Alkalen fosfataz nedir kan tahlilindeki diğer sonuçlara bağlı olarak da değişkenlik gösterebilir.

Alkalen Fosfataz Kan Tahlili Normal Değerleri Kaç Olmalıdır?

Alkalen fosfataz nedir kan tahlilinde çıkan sonuçlara bağlı olarak belirlenir. Sağlıklı bir insan vücudunda olması gereken Alp değerleri, kişinin yaşına ve hatta cinsiyetine göre değişiklik gösterebilir. Belirlenen referans aralığı aynı zamanda laboratuvardan laboratuvara göre de değişebilir.

Laboratuvarların bazılarında farklı ölçüm sistemlerinin uygulanıyor olma ihtimali vardır. Fakat bu durum kişinin sonuçlarının hatalı ya da yanlış olduğu anlamına gelmez. Genel olarak bilinen referans aralığı ise 20 ila 140 IU'dur. Bazı laboratuvarlarda bu değerlerin 44 ila 147 IU ya da 30 ila 120 IU arasında değişiklik gösterebildiği hakkında bazı bilgiler bulunur.

Kan değerlerinizin hangi referans aralığında olması gerektiği hakkında ise en doğru bilgileri doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Bu bilgileri öğrenmek için ise ilk olarak muayene olmalı ve sonrasında kan tahlili vermelisiniz. Çıkan kan tahlili sonuçlarınız, doktorunuz tarafından incelenir. Böylelikle sağlık durumunuz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kan Tahlilinde Alkalen Fosfataz Düşüklüğü Neden Olur?

Alkalen fosfataz düşüklüğü,  bağlı olarak ortaya çıkabilen bir durumdur. Kişinin kan tahlillerinde alkalen fosfataz düşüklüğü görülmesinin farklı sebepleri de bulunabilir. Örneğin  de yine bu değerlerin düşme sebeplerinden birisi olarak kabul edilir.

Alkalen fosfataz değerlerinin düşmesinin diğer nedenleri arasında şu maddeler de yer alır:


  • Vücutta protein eksikliği
  • Tiroit problemleri
  • Pernisiyöz anemi

Kan Tahlilinde Alkalen Fosfataz Yüksekliği Nedir?

Alkalen fosfataz yüksekliği, kişinin karaciğerinde problem olabileceğini gösteren bir işaret olarak bilinir. Aynı zamanda  hastalığına bağlı olarak da kişide alkalen fosfataz yüksekliği görülme ihtimali bulunur. Karın bölgesinde yer alan organlar bazı nedenlere bağlı olarak iltihaplanabilir. Bu durum da yine farklı hastalıklar ile ilişkilendirilir. Bu organların iltihaplanmasına bağlı olarak kişinin Alp değerleri yükselir.

Kişinin  oluşumuna bağlı olarak da bu değerin yükselmesi mümkündür. Safra kesesinde herhangi bir problem meydana gelmesi, kişinin karaciğerine de zarar verir. Bu durumda kişinin karaciğeri hasar görür. Karaciğer hasarı ile birlikte de alkalen fosfataz değerleri yükselir.

Bunların haricinde ise kan tahlilinde alkalen fosfataz değerleri, şu nedenlere bağlı olarak yükselir:


  • Hepatit
  • Lenfoma
  • Hipertiroidizm

  • Hipertiroid

Alkalen Fosfataz Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?

Alkalen fosfataz tahlili yaptırmak isteyen hastaların herhangi bir kan tahlili randevusu oluşturmasına gerek yoktur. Kişiler ortaya çıkan bazı belirtiler doğrultusunda hastanelere başvurur. Kişinin problemi neyse o konu ile ilgili alanlarda hizmet veren doktorlardan randevu almak gerekir. 

Doktor randevusunda ise kişiler fiziksel olarak muayene edilir. Bu muayene esnasında kişinin şikayetleri de dinlenir. Yapılan muayene sonrasında kişiden bazı testler ve tahliller istenilebilir. Bu tahliller arasında genellikle idrar tahlili ve kan tahlili yer alır. Kişinin sağlık durumuna ve şikayetlerine bağlı olarak belirli tahliller incelenir. Kan tahlilleri detaylı kan sayım testi olarak talep edilir. Doktorun talep etmiş olduğu alkalen fosfataz tahlili de yapılan hemogram testinin içerisine dahildir.

Doktorunuzun sizden bu tarz kan tahlillerini istemesi üzerine, hastanelerin kan tahlili alım alanlarına gitmeniz gerekir. Bu alanlarda sağlık personelleri ile görüşerek kan tahlili işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Doktor muayenesi olduktan sonrasında başka  talebi oluşturmaya gerek kalmaksızın, aynı gün içerisinde hastaneden kan tahlili işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Alkalen Fosfataz Kan Tahlili Sonucu Nasıl Öğrenilir?

Alkalen fosfataz kan tahlil sonuçlarınızı öğrenebilmek için sizi muayene eden doktora başvurmanız gerekir. Sonuçlarınız çıktığı zaman sizlerde internet üzerinden hastanenizin sistemine girerek sonuçlarınızı görebilirsiniz. Aynı zamanda hastaneden kan tahlil değerlerinizi gösteren bir dokuman da talep etmeniz mümkündür. Fakat sonuçlarınızın değerlendirilmesi için mutlaka alanında uzman hekimlere başvurmanız gerekir.

Alkalen Fosfataz Kan Tahlili ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Alkalen Fosfataz Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır?

Alkalen fosfataz kan tahlili birkaç dakika içerisinde kolaylıkla gerçekleşen bir işlemdir. Bu süreçte kişiler doktorlarının talebi doğrultusunda kan tahlil işlemleri için ilgili alanlardaki sağlık personellerine danışır. Alkalen fosfataz değerlerinizin görülebilmesi için detaylı kan sayım testi yapılması gerekir.

Detaylı kan sayım testi yaptırırken doktorun görmek istediği ek tahliller olup olmadığına bakılır. Bu doğrultuda da kişinin kolunda yer alan damardan kan alım işlemi gerçekleşir. Genellikle iki ya da üç tüp kan alımı yapılır. Alınacak kanın miktarı da yine talep edilen kan tahlillerine göre değişebilir. 

Kan alım işlemi alındıktan sonrasında ise kişinin kanı, değerlendirilmek üzere hastanelerin birlikte çalıştığı laboratuvarlara gönderilir. Laboratuvarlarda kişinin vermiş olduğu kan incelenir. Yapılan inceleme sonucunda da kişinin değerleri belirlenir. Bu şekilde kan tahlili yapılmış olur ve sonuçlar hazırlanır. 

Alkalen Fosfataz Kan Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

Alkalen fosfataz kan tahlili yapıldıktan sonrasında laboratuvar personellerinin inceleme yapma süreci değişiklik gösterebilir. Hastanenin ve laboratuvarın yoğunluğu bu süreci etkiler. Detaylı kan sayım işleminin sonuçları genellikle aynı gün içerisinde çıkar. Fakat bu noktada kan verme işleminin hangi saatlerde yapıldığı da önemli bir detaydır. 

Alkalen fosfataz değerlerini de içerisinde barındıran detaylı kan sayım testinin sonuçları ortalama olarak üç iş günü içerisinde çıkmış olur. Tahlil sonuçlarınızın ne zaman çıkacağına dair daha net bilgi almak için ise kan alım bölümünde hizmet veren sağlık personellerine danışmanız mümkündür.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.