Antibiyotik, günümüzde kullanımı oldukça yaygınlaşan ilaçlar arasında yer alır. Birçok hastalıkta kişiler antibiyotik kullanarak iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlar.
Fakat bilinçsiz olarak kullanılan antibiyotikler, kişinin sağlığına zarar verebilecek kadar tehlikelidir.
İskoçyalı bilim insanı olan Sir Aleksander Flaming, ekmeğin küflenmesi ile birlikte bu bölgedeki bakterilerin yaşamadığını keşfeder.
Böylelikle penisilin olarak da bilinen antibiyotik türlerinden birisini bulur.
Antibiyotiklerin doktor onayı olmadan kullanılması ise antibiyotik zehirlenmesi başta olmak üzere birçok sağlık sorununa sebebiyet verebilir.
Antibiyotik içerisinde yer alan bazı etken maddeler, kişide oluşumuna sebebiyet verebilir.
Aynı zamanda bilinçsizce ve sürekli olarak tüketen kişilerin vücudu, bir süre sonra bu ilaca karşı bağışıklık kazanmaya başlar.
Bu durumda da ile kişinin hastalığı tedavi edilemeyebilir.
Antibiyotik zehirlenmesi, diğer bir tabirle antibiyotik alerjisi olarak da bilinir.
Yanlış bir şekilde antibiyotik kullanımının, çocuklarda problemine neden olabileceği gibi bazı bilgiler de bulunur.
Aynı zamanda kişilerin sürekli olarak antibiyotik tüketiyor olması, ilerleyen süreçlerde ve karaciğer yetmezliği gibi sorunlara da yol açabilir.
Antibiyotik zehirlenmesi genellikle penisilin alerjisi ile bağdaştırılır. Penisilin, kişilerin en sık karşılaştığı ilaç alerjileri arasında yer alır.
Kişinin penisilin alerjisi olup olmadığı belirli testler ve tahliller sonucunda ortaya çıkar.
Antibiyotik zehirlenmesi, kişinin nu tip ilaçlara alerjisi olmasına rağmen ilacı kullanmasına bağlı olarak meydana gelen bir durumdur.
Birçok kişi antibiyotik türü ilaçlara alerjisi olduğunu dahi bilmeyebilir.
Bu nedenle alerji testi yaptırmak, bu konu hakkında bilgi almak için en doğru yöntemlerden birisi olarak bilinir. Bu gibi durumlarda antibiyotik zehirlenmesi belirtileri ortaya çıkar.
Hafif, şiddetli ve belirtilerin ortaya çıkması ile birlikte kişinin antibiyotik zehirlenmesi geçirip geçirmediğini anlamak mümkün hale gelir.
Antibiyotik zehirlenmesi belirtileri, üç farklı şekilde değerlendirilir.
Kişinin alerji durumuna bağlı olarak bu belirtiler değişiklik gösterir.
Hafif belirtileri göz önüne aldığımızda genellikle cilt problemleri yer alır. Kişinin cildinde kızarıklık oluşumu başlar. Bu kızarıklığa kaşıntı hissi de dahil olur.
Daha sonrasında ise kişinin cildi pul pul dökülmeye başlayabilir. Bölgesel olarak şişlikler görülme ihtimali de vardır.
Sinek ısırığı gibi bir görüntü oluşabilir. Antibiyotik zehirlenmesi belirtileri arasında kurdeşen dökme de yer alır.
Antibiyotik zehirlenmesi şiddetli belirtiler ile de görülebilir. Bu süreçte kişinin cildi kabarmaya başlar ve soyulmalar meydana gelir.
Bu süreçteki cilt şişkinlikleri, hafif olarak ortaya çıkan şişkinliğe göre çok daha şiddetlidir. Kaşıntı hissi de şişlikler kadar şiddetli bir hal alabilir.
Kişi kaşınarak cildine çok daha fazla zarar verebilir. Kişiler kendilerini kaşımayı bırakamayabilir.
Zehirlenmeye bağlı olarak kişilerde anafilaksi belirtiler de görülebilir. Bu belirtiler, hafif ve şiddetli belirtilere kıyasla çok daha risklidir.
Kişinin nefes alması zorlaşabilir. Aynı zamanda nefes alırken hırıltı sesi de çıkabilir.
Boğazda sıkışma hissi meydana gelir. Karıncalanma hissi olarak da bilinen hafif uyuşmalar bu süreçte sıklıkla karşılaşılan belirtiler arasında yer alır.
Baş dönmesi anafilaksi belirtilerden birisidir. Bu aşamada kişi bayılabilir.
Anafilaksi belirtileri çoğu zaman acil müdahale gerektirir. Bu nedenle alerjik durumlarda zehirlenme yaşanması halinde, en yakın sağlık kuruluşunu ziyaret etmek gerekir.
Bu belirtilerin ortaya çıkması, hayati tehlike oluşturabilir.
Özellikle antibiyotik zehirlenmesinin anafilaksi belirtiler ile görülmesi, kişinin farklı sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.
Antibiyotik zehirlenmesine ne iyi gelir sorusuna net bir cevap vermek doğru değildir.
Fakat bu gibi durumlara maruz kalmamak adına alerji testi yaptırmak en uygun çözümlerden birisidir. Kişinin antibiyotik ilaçlarına ya da direkt olarak penisiline alerjisi olması, bu ilaçların kullanılması halinde zehirlenmeye yol açabilir.
Antibiyotik zehirlenmesi nasıl geçer sorusuna ise en net cevabı alanında uzman hekimler tarafından almak mümkündür.
Zehirlenme yaşanması halinde direkt olarak sağlık kuruluşlarını ziyaret etmek gerekir.
Bu süreçte hatalı herhangi bir ilaç kullanmak ya da farklı bir yöntem denemek, zehirlenme belirtilerinin artmasına ya da farklı problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Bu süreçte zehirlenme vakasının geçmesi için yapılabilecek tek şey tıbbi müdahaledir.
Tıbbi müdahalelerin bilinçsizce uygulanmaması gerekir. Etraftan duyulan herhangi bir bilgi ile hareket ederek, zehirlenme vakasına çözüm bulabilmek mümkün değildir.
Kişilerin antibiyotik ilaçlardan zehirlenmesi halinde ilk olarak doktor muayenesi gerekir. Tedavi yöntemi, kişinin zehirlenme şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir.
İlk olarak doktor kişileri fiziksel ve sözlü olarak muayene eder. Kişide ortaya çıkan belirtiler de göz önüne alınarak, hastaya ve duruma en uygun olan tedavi yöntemi tercih edilir.
Bu gibi durumlarda antibiyotik alerjisi tedavisi uygulanır.
Kişide kızarıklık ve kaşıntı gibi hafif semptomlar varsa genellikle antihistaminikler uygulanır. Anafilaksi belirtilerinin görülmesi halinde ise epinefrin ilacının kullanımı gerçekleştirilir.
İltihaplanmanın azaltılması için ise steroidlerden faydalanıldığı bilinir.
Bunların haricinde ise duyarsızlaştırma tedavisine başvurmak mümkündür. Belirtilmiş olan bu tedavi yöntemlerinin, alanında uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.
Gebelik sürecindeki kişilerde, normalde olmayan bazı alerjiler görülmeye başlanabilir.
Bu dönemlerde kişinin vücudu daha hassas olabilir. Penisilin alerjisine sahip olmayan bir kişinin, hamilelik sürecinde penisilin alerjisine sahip olması mümkündür.
Gebelik dönemindeki kadınların mümkün olduğu kadar ilaç tüketiminden uzak durması gerekir.
İlaç tüketimi mutlaka doktor kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Bu gibi alerjik problemlere bağlı olarak kişilerde antibiyotik zehirlenmesi meydana gelebilir.
Hamile kadınların bu süreçte antibiyotik zehirlenmesi yaşaması genellikle bebeğe geçmez.
Fakat bu noktada kişinin zehirlenme şiddeti oldukça önemlidir.
Anafilaksi belirtilerin ortaya çıkması hem kişinin hem de bebeğin sağlığına büyük ölçüde zarar verebilir.
Bu nedenle anafilaksi belirtileri başta olmak üzere herhangi bir antibiyotik zehirlenmesi belirtisinin görülmesi halinde direkt olarak sağlık kuruluşlarını ziyaret etmek gerekir.
Antibiyotik tüketimine bağlı olarak kişilerin zehirlenme riski vardır. Bu durum genellikle antibiyotik ilaçlara alerjisi olan kişilerde daha sık görülür. Fakat alerjik durumu olmayan kişilerde de aşırı tüketime bağlı olarak bu durumun görülmesi mümkündür. genellikle oldukça kısa bir süre içerisinde ortaya çıkar. Fakat bu durum kişinin bağışıklık sistemine bağlı olarak değişebilir. Bazı durumlarda bu belirtilerin ortaya çıkması bir iki saati de bulabilir.
Antibiyotik zehirlenmesi bazı kan tahlilleri ile ortaya çıkabilir. Bu kan testleri, antibiyotik alerjisi testindeki işlemlerle aynı şekildedir. Kişinin antibiyotik alerjisi olup olmadığını öğrenmek için ise kan testlerinin yanı sıra deri prick testi ya da ilaç provokasyon testi de yapılabilir. Zehirlenme vakalarında genellikle kan testi yeterli olur. Fakat duruma bağlı olarak doktor tarafından farklı testler de talep edilebilir.
Antibiyotik zehirlenmesi oldukça riskli durumlardan birisidir. Hafif belirtiler ile ortaya çıkan zehirlenme vakaları genellikle ölüme sebebiyet vermez. Şiddetli belirtiler ise kişinin sağlık problemlerinin oluşumuna neden olabilir. Anafilaksi belirtiler ile ortaya çıkan zehirlenme vakalarında ise kişiye acil müdahale edilmemesi halinde kişinin ölüm riski bulunur.
Antibiyotik zehirlenmesi geçiren ya da bu tarz başka rahatsızlıkları olan kişilerin evde tedavi edilmesi pek mümkün değildir. Gerekli tıbbi malzemelerin yeterli olabilmesi ve kişilerin daha steril bir ortamda tedavi edilebilmesi için hastane ortamında bulunmak gerekir. Fakat hastaneye gidemeyecek durumda olan kişiler için eve ambulans çağırılabilir. Sağlık personelleri kişiye ilk müdahaleyi yaparak hastaneye götürür. Bunun haricinde ise evde bakıma ihtiyacı olan yaşlı ve engelli kişiler için ise özel evde bakım hizmetlerinden faydalanmak mümkündür.
Zehirlenme vakalarının kaç gün içerisinde geçeceğine dair net bir bilgi vermek mümkün değildir. Bunun nedeni ise her kişinin bağışıklık sisteminin aynı olmamasıdır. Bazı kişiler tedavilere daha kolay bir şekilde yanıt verebilir. Bu nedenle de iyileşme süreçleri birbirinden farklıdır. Aynı zamanda kişinin ne kadar süre boyunca ve ne kadar miktarda zehre maruz kaldığı da bu noktada oldukça önemlidir. Kişi için uygulanan tedavi yöntemlerinin türü de yine iyileşme sürecine direkt olarak etki eden durumlar arasında yer alır.
Zehirlenme vakalarının birçoğunda baş ağrısı belirtileri görülür. Fakat antibiyotik zehirlenmesi genellikle cilt problemlerine ya da nefes alma da zorluk yaşanmasına neden olur. Kişinin farklı bir hastalığı varsa zehrin de tetiklemesi ile baş ağrısı görülebilir. Fakat bu pek sık rastlanan bir durum değildir.
Ateş, genellikle iltihaplanmaya bağlı olarak ortaya çıkar. Bazı zehirlenme vakalarında da bu problemin ortaya çıkması mümkündür. Fakat genel olarak antibiyotik zehirlenmesinde ateşlenme problemine pek sık rastlanmadığı bilinir. Kısacası antibiyotik zehirlenmesi belirtileri arasında ateşlenme yoktur. Kişinin genel sağlık durumuna göre bu durum değişkenlik gösterebilir.
Zehirlenmelerden sonra kişinin midesi normale kıyasla çok daha hassas olabilir. Bu nedenle de hafif besinlerin tüketilmesi önerilir. Aynı zamanda bol su tüketimi de oldukça önemlidir. Bunların haricinde ise doktorunuz tarafından size verilmiş olan bir beslenme listesi varsa bu listeye uymanız önerilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.