Çilek yağının faydaları arasında cilde iyi gelmesi yer alır. Çilek yağı esansiyel yağ asitleri, vitaminler ve antioksidanlar bakımından zengindir. Çilek yağı cildi nemlendirir, yumuşatır, besler, cilt bariyerini güçlendirir ve serbest radikal hasarını önler.
Bu yağ çilek tohumlarının ezilmesiyle ve yağın toplanmasıyla elde edilir. Yağ meyve suyu üretilirken çöpe gidecek tohumlarının yağlarının soğuk sıkım olarak preslenmesiyle üretilir. Çilek yağı meyvemsi ve tatlı olarak tanımlanan ve taze toplanmış çileği anımsatan benzersiz aromasıyla bilinir.
Soğuk olarak preslenerek üretilen çilek yağı faydaları cilde olumlu etkisiyle bilinir. Soğuk olarak preslenen çilek yağı vitamin, antioksidan ve yağ asitleri gibi temel besinler içerir. Çilek yağı içinde %44 oranında linoleik asit, %28 oranında alfa-linolenik asit, %8 oranında oleik asit ve %2 oranında palmitik asit barındırır.
Çilek yağı ciltte doğal olarak yer alan linoleik asit bakımından zengindir. Ayrıca çilek yağı tahrişi ve kızarıklığı hafifleten önemli bir Omega 3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit içerir.Bu yağ asitleri vücuda sadece takviyeler, diyet ya da cilt bakımı yoluyla sağlanır.
Çilek yağı ayrıca cildin koruyucu tabakasında doğal olarak bulunan yağ asitleri olan palmitik asit ve oleik asit içerir. Bu yağ asitleri sayesinde cildin nemli tutulması sağlanır. Bu yağ fitosteroller ve biyoflavonoidler gibi zengin antioksidan kaynağıdır. Çilek yağı kuru cildin görünümünü iyileştirerek cilt sağlığı için gereklidir.
Çilek yağı faydaları bu yağın içerdiği asitlerden kaynaklanır. Hafif bir yağ olan çilek yağı cilt tarafından kolayca emilir. Cildi yumuşatan etkisiyle çilek yağı içerdiği yağ asitleri ile cildi pürüzsüzleştirir. Çilek yağı cildi derinlemesine nemlendirerek içerdiği Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri ile cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur.
Nem bariyerini güçlendiren çilek yağı su kaybını önler ve böylece cildin daha yumuşak ve elastik olması sağlanır. Bu sayede cilt pürüzsüz bir görünüm kazanır. C vitamini bakımından zengin olan çilek yağı kolajen üretimini de artırır. Cilt dokusunu destekleyen etkisiyle çilek yağındaki kolajen cildin esnekliğini ve sıkılığını korur.
Çilek yağı faydaları arasında cildin neminin korunmasını ve cildin bariyer fonksiyonunun desteklenmesi yer alır. Cildin dış yüzeyinde yeterli lipit bulunmazsa cilt kuru, pürüzlü ve donuk bir görünüme sahip olabilir. Çilek yağı yumuşatıcı bir etki göstererek cilt bariyerinde yer alan boşlukları doldurur ve cildin daha sağlıklı bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.
Çilek yağı gibi yumuşatıcı etki yapan besinler cilt bozulmalarını engeller. Çilek yağı cildin esnekliğini artırarak. Bu yağı kuru ciltten kaynaklanan pürüzlülüğün ve pullanmanın azalmasına yardımcı olur. Çilek yağı hücreler arasında boşlukları doldurup cilt bariyerinin desteklenmesini sağlar.
Çilek yağı cildin dış bariyerinde yer alan linoleik asit gibi yağ asitleri içerir. Linoleik asit cilt bariyerini dayanıklı, pürüzsüz ve sağlıklı tutmak için rol alan biyoaktif lipitler olan seramidlerdendir. Bu yağ asiti sayesinde çilek yağı cildin nemini korur.
Çilek yağı faydaları bakımından yüksek Omega 3 yağ asidi içermesi nedeniyle çok iyi bir antiinflamatuar özelliğe sahiptir. Kuru ciltlerde genellikle hassasiyet, kızarıklık ve tahriş olur. Çilek yağı tahrişi ve kızarıklığı hafifletebilen ve önemli bir Omega 3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit içerir.
Omega 3 yağ asidi cilt iltihabını azaltan etkisiyle kuru, kaşıntılı bölgeleri ve tahrişi yatıştırır. Çilek yağını cilt bakım rutininize dahil ederseniz kuru etkiden kaynaklanan rahatsızlıkları hafifletebilirsiniz.
Çilek yağı içerdiği fitosteroller ve biyoflavonoidler ile zengin bir antioksidan kaynağıdır. Bu antioksidanlar sayesinde serbest radikaller nedeniyle kaynaklanabilecek hasarlar önlenir. Serbest radikaller cilt hücrelerine hasar verebilecek olan kararsız moleküllerdir.
Yağ sayesinde normal yaşlanmadan ve güneşten kaynaklanan UV radyasyonu ve hava kirliliği gibi çevresel etkilerden cildiniz korunur. Serbest radikaller hücrelere ve dokulara zarar vererek cildin yaşlanmasını hızlandırabilir. Çilek yağı içinde bulunan antioksidanlar serbest radikalleri nötralize edip cildinizi koruyucu özellik gösterir.
Çilek yağı cilt bakımı için mükemmel bileşenlere sahiptir. Gözeneklerin tıkanmasına ve yağlanmasına neden olmadan cildinizi derinlemesine nemlendirir. Diğer meyve yağları gibi çilek yağı göz kremleri, dudak balsamları ve yüz serumlarında kullanım için uygundur.
Bazı doğal yağlar içerdiği vitaminler ve yağ asitleri ile cilde uygulandığında şaşırtıcı şekilde iyi sonuç verir.
Cildi besleyen yağ çeşitleri şu şekildedir:
Bu sıralanan yağlara ek olarak jojoba yağı, baobab yağı, shea yağı cilt sağlığını destekleyen özellikleri taşır.
Çilek yağı doğrudan saça veya cilde uygulanabilir bir yağdır. Cilt bakımı için bir iki damla çilek yağı nemlendirici kreme eklenebilir. Saç bakımında çilek yağı ile saç uçlarına masaj yapılarak uygulanabilir. Banyo suyuna bir iki damla çilek yağı ekleyerek aromaterapi etkisi yaratılabilir.
Çilek yağı, hassas ve kuru ciltlerde etkisini daha iyi gösterir. Ayrıca akne bulunan ya da yağlı ciltlerde çilek yağı akne karşıtı özellikleriyle kullanılabilir. Cilt tipi ne olursa olsun çilek yağını kullanmadan önce cildinizin küçük bir bölgesine bir damla uygulayarak alerjik reaksiyon olup olmayacağını deneyebilirsiniz.
Çilek yağı doğru şekilde muhafaza edilirse 6 ay ila 1 yıl arasında raf ömrüne sahiptir. Çilek yağının karanlık ve serin bir yerde saklanması tavsiye edilir. Çilek yağının raf ömrünü uzatabilmek için buzdolabını kullanabilirsiniz. Bunlara ek olarak çilek yağı hava geçirmeyen bir kap içinde saklanırsa tazeliğini koruyabilir.
Çilek yağı doğal bir yağ olsa da bazı kişilerde alerjik reaksiyon oluşmasına sebep olabilir. Çilek yağını ilk olarak kullanmadan önce cildinizin küçük bir bölgesinde test edilmesi tavsiye edilir. Cildin küçük bir kısmına çilek yağını uyguladığınızda şişme, kaşıntı ya da kızarıklık gibi belirtiler olursa kullanımı durdurmanız ve bir hekime danışmanız tavsiye edilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.