Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Üre Kan Tahlili Nedir? Üre Düşüklüğü, Yüksekliği!

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Vücudun dönüştürdüğü bir madde olan üre böbrekler tarafından atılan bir yan üründür. Protein sindirimi ile ilgili olan bu maddenin atık olarak vücutta yükselmesi ya da düşmesi farklı hastalıkların habercisi de olabilir. Bu açıdan üre nedir kan tahlilinde ölçülebilir mi sorusu önem kazanır. 

Kan düzeyinde BUN (blood urea nitrogen) testi ile ölçülen değer kan tahlili üre nedir sorusunu doğrudan cevaplayabilir. Bununla birlikte üre nedir kan tahlillerinde yansıması nelerdir sorusu dolaşımdaki azot düzeyinin miktarını ölçen bir test olmasıyla da bağlantılıdır. Son olarak, vücudun metabolizmasında önemli bir yol oynayan molekülün dengede kalması homeostasinin devam etmesi açısından oldukça kritiktir.

Üre Kan Tahlili Nedir?

Kan tahlili üre nedir sorusu kandan alınan numune örneklerin laboratuvar testlerinde azotun ölçülmesini esas alan bir yönteme dayanır. İdrar yoluyla atılan bu molekül böbrek fonksiyonları hakkında bilgi verir. Bu nedenle, BUN testi yapılarak proteinlerin metabolitlerinin durumunu değerlendirme şansının yakalanmasını sağlar. Aynı zamanda, tıbbi süreçleri, dehidrasyonu ya da bazı yapılan diyetleri belirlemek amacıyla da bu ölçümlerden yararlanılır.

Üre Kan Tahlili Normal Değeri Kaç Olmalı?

Yapılan rutin kan testinde azot ölçümüne dayalı BUN testinde değer aralıkları 7-20 mg/dl arasında yer alır. Yetişkinlerde ve çocuklarda değer aralıkları farklılık gösterirken sırasıyla 10 mg/dL - 20 mg/dL ile 5 mg/dL-18 mg/dL arasında olduğu bilinir. Bu değer aralıkları kişinin yaşına, hamilelik durumuna ya da sağlık profiline göre değişkenlik gösterebilir. 

Bebeklerde azot seviyeleri oldukça düşüktür, yetişkinlerde ise yaş ilerledikçe molekül artış eğilimine geçer. Bununla birlikte hamile kadınlarda molekülün yetişkinlere göre yüksek olduğu da bilinir. Tüm bu farklılıklarla beraber referans değerler  duyarlılıklarına göre değişebilir, bu açıdan bireyin sonuçlarının doktor tarafından değerlendirilmesi önemlidir.

Üre Kan Tahlili Düşüklüğü Nedenleri

Kan tahlilinde üre nedir sorusu çıkacak sonucun yüksekliği ve düşüklüğü ile ciddiyet kazanabilir. Vücut sıvısı analizlerinde her ne kadar üre düşüklüğü çok görülen bir durum olmasa da bazı hastalıklarda ilişkilendirilebilir.

Bu doğrultuda, üre düşüklüğünün birçok nedeni olabilirken günlük koşullarda değer aralıkları da önemlidir. Üre nedir kan tahlili nelerdir sorusu kişinin sonuçlarının referans aralığına göre rakamsal olarak çok altında kalmasını ifade eder. Üre düşüklüğünün minimum referans değeri 10 mg/dL altında görülen sonuçlarla teşhis edilebilir.

Bu kapsamda, üre düşüklüğü neden olur sorusu aşağıdaki maddelere göre cevaplanabilir:

  • Proteince fakir diyetlerle beslenmeye ya da dengesiz beslenmeye bağlı  eksikliğinin yaşanması
  • Molekülün enzimatik olarak dönüşümünü sağlayan karaciğerde hastalıkların ya da hasarın olması 
  • Gereğinden fazla su tüketerek böbreklerden aşırı derecede atık molekülünün atılması
  • Pankreas yetmezliği ya da  görülmesi
  • Bazı diüretik ilaçların aşırı ve sayıca fazla kullanımı
  • Hamilelik sürecinde olunması
  • Bağırsak iltihabının görülmesi ya da  hastalığının olması
  •  varlığı

Üre düşüklüğüne neden olan tüm bu etmenlerle beraber erkeklerde bu molekülün vücut sıvısında ölçümü daha yüksek çıkabilir. Kadınlar ve çocuklarda ise daha düşük seviyelere sahiptir. Bu detayın da doktor tarafından değerlendirerek tam teşhisin konulması noktasında destek sağlanabilir.

Üre Kan Tahlili Yüksekliği Nedenleri?

Kan tahlilinde üre yüksekliği nedir sorusu yapılan kan testlerinde maksimum değer olan 20 mg/dL’in üzerinde sonucun çıkması ile açıklanabilir. Üre yüksekliği başta böbreklerin iyi çalışmadığını gösterirken farklı hastalıkların da göstergesi olabilir.

Bu molekülün atık olarak böbreklerden atılması gerekirken dolaşımında birikmeye başlar ve üre yüksekliği kişide görülmeye başlar. Bununla birlikte üre yüksekliği yorgunluk, solunum problemi, mide bulantısı, hafıza problemleri, uyku düzensizlikleri, hıçkırık, iştah kaybı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Tüm bu bilgilerle birlikte bu molekülün dolaşımda yükselmesine neden olan etmenler aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Yeterince su tüketimi yapılmaması ya da vücut dehidrasyonunun gerçekleşmesi
  • Yetersiz beslenme ile beraber yoğun spor yapılması
  • Şiddetli yanık durumunun yaşanması
  • Sindirim sistemi organlarında iç kanamaların görülmesi
  • Proteince zengin gıdalarla gereğinden fazla beslenilmesi
  •  varlığı ya da idrar yolunda bir tıkanmanın söz konusu olması
  • Böbrek yetmezliğinin ya da böbrek taşının görülmesi
  •  varlığı
  • Kronik olarak kullanılan bazı ilaçlar

Üre Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?

Kişinin günlük hayatta sağlık rutinlerinin dışında anormal semptomlar görülmeye başlamışsa doktora başvurması gerekir. Üre nedir kan tahlillerinin önemi nedir sorusu bu süreçte anlam kazanır. Tedavi planının çıkarılması için öncelikle bir  ya da  uzmanından randevu alınması gerekir. 

.Multidisipliner yaklaşımlarla hastanın durumu farklı branşlardaki doktorlar tarafından değerlendirilebilir. Muayene sonrasında hastanın bulgularında ciddi belirtiler gözlemlenirse diyaliz tedavisine başvurulması zorunlu olabilir. Bunun yanında su tüketiminin ve beslenme şeklinin ayarlanması için diyetisyenden randevu da alınabilir.

ğer  ya da  gibi kronik hastalıklardan kaynaklı böbrekler zarar görmüşse ilaçların kontrol altına alınması ve girişimci yaklaşımlarda bulunması gerekebilir. Ek olarak, böbrek taşı gibi problemler tespit edilirse doktor kontrolünde ameliyat durumu söz konusu olabilir. Bu süreçte genel cerrahiden de randevu alınması zorunlu hale gelebilir.

Üre Kan Tahlili Sonucu Nasıl Öğrenilir?

Üre nedir kan tahlili önemi BUN testi sonucunda belirlenir. BUN testi ile beraber böbreklerin çalışma fonksiyonu, atık molekülün fazlalığı ya da azlığı hakkında bilgi sahibi olunur. Ayrıca, kişi yeni bir ilaç tedavisine başlayacaksa böbrek sağlığı kontrol edilerek doz belirlenmesine yardımcı olabilir. 

Halihazırda kişinin bir böbrek hastalığı da varsa hasarın boyutunun anlaşılmasına önemli bir testtir. Diğer bir yandan kişi şeker hastasıyla böbrekleri tamamen iflas edip diyalize giriyorsa sürecinin anlaşılması için BUN testinin sonuçları önemlidir. Doktorun öngörüsüne göre bazı ek tahlillerde istenebilir. 

Bu tahlillerde kreatinin seviyesinin ölçülmesi de gerekli olabilir. Üre ile beraber kreatinin seviyesinin de yüksek çıkması böbrek hasarına yoğunlaşılmasına neden olabilir. Ayrıca GFR (glomerüler filtrasyon hızı) testine başvurularak böbreklerin atık temizleme değerleri doktor kontrolünde bakılabilir. 

Tüm bu süreçte, kan değerlerinin öğrenilmesi için  sonuçları doktora iletilir, doktor tarafından değerlendirme yapıldıktan sonra hasta talep ederse sonuçlar verilebilir. İnternet ortamında da e-nabız ya da hastanenin sistemi üzerinden laboratuvar sonuçlarını kendi şahsi bilgilerinizle kontrol edebilir.

Üre Kan Tahlili Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Üre Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır?

Doktorun analiz formunu doldururken bu analizi işaretlemesi gerekir, sonrasında laboratuvarda hastanın damar yolundan alınan numune ile BUN testi yapılır. Çoğunlukla rutin testlerde işaretlenen bir analiz olarak ölçümü yapılır.

Üre Kan Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

Aç ya da tok karnına analizin verilmesi bu molekülün düzeyinde çok önemli değildir. Bunun yanında günlük olarak ekstrem beslenme yapılmışsa ya da su tüketiminde ciddi bir farklılık mevcut ise sonuçlar yanıltıcı olabilir. Bu nedenle, tekrarlı bir şekilde testlerin yenilenmesi doktor tarafından istenebilir. 

Normal koşullarda sabah saatlerinde analiz verilmişse gün içerisinde sonuçlar çıkar ve doktorun bilgisayar ortamına aktarılır. Sonuçlar manuel olarak doktor tarafından dokümantasyon olarak kişiye verilebilir. Otomatik sistemlerde ise hastanelerle entegre olan e-nabız sisteminden sonuçlar hasta tarafından elektronik ortamda incelenebilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.