Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Nohut Suyunun Faydaları Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Nohut suyunun faydaları sağlığa olan etkileri ile öne çıkar. Mineral ve vitamin bakımından zengin olan nohut suyu gerek cilt gerek de vücut için onarıcıdır. Uykusuzluk sorununa bile iyi gelen bu besin, gücünü ana malzemesi olan nohuttan alır. Hazırlanışı oldukça basit olan nohut suyunun diğer faydalarını kapsamlı bir şekilde incelemek gerekir. 

Nohut Suyunun Faydaları Nelerdir? 

Nohut suyu, nohuttan elde edilen güçlü bir sıvıdır. Lezzetli ve yararlı bir baklagil olan nohut, besleyici bir gıdadır. Kaynatıldığında oluşan suyu aquafaba olarak da adlandırılır. Bunun tam karşılığı yapışkan sıvıdır ve nohut ve suyun birleşiminden elde edilir. İçeriği zengin olduğu için beslenmede de önemli bir yer tutar.

Aşağıda nohut suyunun faydaları verilmiştir: 

  • Doku ve hücrelerin hızlı şekilde onarılmasını sağladığı için yaraları iyileştirir. Aynı zamanda yaralarda iltihap oluşumunu önler ve iyileşme süresini kısaltır. 
  • Kas ve  hafifletir. Özellikle günlük hayatı yoğun tempoda geçen kişilerin şikayet ettiği bel ağrıları ve kas zedelenmelerine iyi gelir. Romatizma semptomlarını da azaltmaya yardımcı olduğu için birçok ağrı probleminde etki sağlar.  
  • Bağırsakları rahatlatır ve metabolizmayı hızlandırıcı etkisiyle besin sindirimini kolaylaştırır. Aynı zamanda zararlı bakterilerin temizlenmesini sağlar ve kilo verme sürecinde iyi bir yardımcıdır. 
  • Düzenli olarak tüketildiğinde sivilce ve akne problemlerine iyi gelir ve cilde canlı bir görünüm kazandırır. Özellikle de hassas cildi olan kişiler nohut suyu içtiğinde akne oluşumunun azaldığını görebilir.  
  • Vücutta oluşan  ve şişkinliğe iyi gelir ve idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Bu etkileriyle kilo verme sürecinde doğal bir destekçi olarak tüketilebilir.  
  • Bitkisel bir sıvı olan nohut suyu akciğer başta olmak üzere daha birçok organın temizlenmesinde fayda sağlar. Organları zararlı maddelerden arındırdığı ve yenilediği için oluşabilecek hastalık risklerini azaltır.  
  • Gargara olarak kullanıldığında  onarır ve iyileşmesine yardımcı olabilir. 
  • Cilt hücrelerini yenilediği için daha genç ve canlı bir görünüm kazanmaya yardımcı olur.  
  • Bağışıklık sistemini de güçlendirmeye etkisi olduğu için birtakım hastalıklara karşı korumaya destek olur.  
  • Bağırsakta yaşayan kurtçukları giderme özelliği vardır.  

Nohut suyunun faydaları vücut başta olmak üzere cilt sağlığına kadar etki eder. Yararlı bir baklagil olan nohuttan elde edilen bu sıvı çoğu kişi tarafından tercih edilir. Dolayısıyla yemeklere eklenebilir veya tek başına içilebilir.  

Haşlanmış Nohut Suyu Neye İyi Gelir? 

aşlanmış nohuttan elde edilen nohut suyu şeffaf ve hafif kahverengi renkte bir sıvıdır. Yararlı etkileriyle özellikle de son günlerde çok fazla tercih edilir. Bunun nedeni , C vitamini ile birlikte demir, potasyum, lif ve çinko gibi değerli mineralleri içermesidir.

Aşağıda nohut suyunun faydalarına dair diğer unsurlar yer alır:

  • Yüksek oranda protein içerdiğinden vücut direncini artırır ve kas gelişimini destekler. 
  • İçerdiği B vitamini sinir sisteminde etkili olduğu için uykusuzluğa iyi gelir. 
  • Kolesterol seviyelerini düşürmesine bağlı olarak kalp sağlığını korur. 
  • Düşük glisemik indeksi ile insülin direncini azaltır.  
  • İçerdiği lif sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olduğu için kabızlığa iyi gelir.  
  •  özellikleriyle hücre hasarını önler ve vücudu yabancı maddelere karşı korur. 
  •  mineralini içerdiğinden tiroid bezlerinin daha iyi çalışmasında etki sağlar. 
  • Bünyesinde barındırdığı demir kansızlığa iyi gelir ve anemiden kaynaklı birçok belirtiyi hafifletir.  

Nohut suyu oldukça faydalı olan bitkisel bir sıvı olduğu için tüketilebilir. Ölçülü miktarda tüketildiğinde sağlıklı ve doğal bir içecek olabilir. Fakat düzenli ilaç kullananların veya mevcut kronik hastalığı olanların nohut suyunu içmeden önce doktora danışmaları önemlidir.  

Nohut Suyu Zayıflatır mı? 

Nohut suyunun faydaları nelerdir sorusunun yanı sıra nohut suyu zayıflatır mı sorusu da merak edilir. Nohut suyu içerdiği vitamin ve minerallerle yararlı bir sıvı olarak tüketilir. Özellikle de barındırdığı protein ve lif tokluk hissini sağladığı için uzun süre açlık hissini bastırır. Bununla birlikte düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinin hemen yükselmesini önler ve buna bağlı olarak insülin direncini düşürür. 

Nohut suyunun kilo vermeye yardımcı olduğu içerdiği besinlerle metabolizmayı hızlandırmasından da kaynaklanır. Aynı zamanda selenyum minerali ile tiroid bezlerinin çalışmasına destek olduğu için zayıflama konusunda etki sağlar.

Yine de nohut suyunun tek başına zayıflatıcı etkisi olmadığını bilmek gerekir. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizle birlikte dengeli ve düzenli olarak tüketildiğinde bu konudaki faydalarını görmek mümkündür.  

Kimler Nohut Suyu Tüketemez? 

Nohut suyu aquafaba olarak adlandırılan bitkisel bir gıda olarak mutfakta kullanılan bir alternatiftir. Sağlıklı beslenmede de yerini aldığı için tek başına içilebilir. Fakat bazı kimseler için tüketimi faydalı olmayabilir. Özellikle de nohuda alerjisi olan kişilerin uzak durmaları gerekir. Diğer yandan lif ve karbonhidrat içeriği yüksek olduğundan mide hassasiyeti ve bağırsak rahatsızlıkları olanların dikkatli tüketmeleri önemlidir.  

Nohut Suyu Zararları Nelerdir? 

Nohut suyunun faydaları oldukça fazla olsa da aşırı ve yanlış tüketiminde bazı olası zararlara yol açabilir. Öncelikle elde edildiği ana malzemesi olan nohudun yüksek karbonhidrat içerdiğini göz önünde bulundurmak gerekir. Dolayısıyla çok fazla tüketildiğinde kontrolsüz kilo alımına ve içerdiği liflerle  problemine neden olabilir. 

Aynı zamanda saponin içerdiği için aşırı tüketimi bağırsak tahrişine yol açabilir. Nohut, bazı kişilerde alerjik semptomlara neden olabileceğinden alerjisi olan kişilerin tüketmemesi gerekir.  

Nohut Suyu Nasıl Kullanılır? 

Nohut suyunun yararlı etkileri görülmesi için birçok farklı şekilde kullanımı mümkündür. Bitkisel bir besin olduğu için özellikle de vegan ve vejetaryen beslenen kişiler tarafından tercih edilir.

Aşağıda nohut suyunun kullanılabileceği ve tüketilebileceği yöntemler hakkında bilgiler verilmiştir:

  • Kek ve kurabiye gibi yumurta gerektiren tariflerde yumurtanın yerine kullanılabilir.  
  • Doğal ve bitkisel mayonez yapımında tercih edilebilir.  
  • Hayvansal ürün içermeyen tereyağı yapımında kullanılabilir.  
  • Nohut suyu belirli bir miktarda tek başına sıvı olarak içilebilir ve yemeklerin içine eklenebilir. 
  • Şeker ve vanilya birleşiminden ortaya çıkan krem şanti yapımında da kullanımı mümkündür. 
  • Cilt bakımda da maske, tonik ve doğal temizleyici olarak farklı şekillerde işe yarayabilir.  

Nohut Suyunun Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Nohut Suyu Gluten İçerir mi? 

Nohut suyu bol lifli baklagil olan nohuttan elde edilir. Bu besinin içeriğinde  olmadığı için nohut suyunda da bulunmaz. Bu nedenle alerjisi olmayanların ve çölyak hastalarının tüketebileceği alternatif gıdalardan biridir. Hatta gluten içermediği için sağlıklı kek ve poğaça gibi tariflerde yumurta yerine de kullanılabilir.  

Nohut Suyu Cilt Bakımında Nasıl Kullanılır? 

Bitkisel bir kaynak olan nohut suyu cilt bakımında birçok farklı şekilde kullanılabilir. Cilde parlak ve sağlıklı bir görünüm kazandırmak için yulaf ve kil ile nohut suyu karıştırılarak doğal bir maske yapılabilir. Aynı zamanda gözeneklerin temizlenmesi ve cilt tonunun eşitlenmesi için bir pamuk pedi suya batırılarak yüze uygulanabilir.  

Nohut Suyu Nasıl Yapılır? 

Nohut suyunun yapımı basittir ve sadece nohutla suya ihtiyaç duyulur. Tarif ölçüleri, elde edilmek istenen miktara göre farklılık gösterir. 3 su bardağı nohut derin bir kaba alınır ve üzerini geçecek kadar su eklenerek bir gece bekletilir.

Bekletilen nohutların suyu atılmalı ve üzerine 1 litre su ilave edilmeli ve yumuşayana kadar pişirilmelidir. Suyu azalıp daha koyu bir renge dönüştüğünde ocaktan alınır ve suyu süzülür. Elde edilen su soğuyana kadar buzdolabında bekletilmeli ve uygun şekillerde tüketilmelidir.  







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.