Güneş zehirlenmesi, güneş çarpması ya da olarak da adlandırılabilir.
Direkt olarak güneşten zehirlenmek gibi bir durum yoktur. Güneşin insan üzerinde bıraktığı bir takım olumsuz problemler vardır.
Güneş alerjisi olan kişilerde ya da aşırı derecede güneş altında kalmış olan kişilerde bu tip zehirlenme belirtileri görülme ihtimali vardır.
Güneş zehirlenmesi, kişinin fazla güneşe maruz kalması olarak da bilinen bir durumdur.
Cildin aşırı güneşe maruz kalması, birtakım sağlık problemlerine yol açabilir. Aynı zamanda kişinin başına güneş geçmesi halinde de kişi baygınlık geçirebilir.
Bu durumlara kısaca güneş zehirlenmesi demek mümkündür.
olarak da bu durumdan bahsedilebilir. Bu gibi durumlarda tıbbi müdahale gerekir.
Kişinin sağlık durumunu olumsuz yönde etkileyen , bazı belirtiler doğrultusunda ortaya çıkar.
Bu belirtiler ile birlikte mutlaka kişilerin uzman hekimler tarafından muayene olması gerekir.
Güneş zehirlenmesi, kişinin güneş altında fazla vakit geçirmesi ile ortaya çıkar. Sıcak basması ve göz kararması yaşanması halinde kişinin başına güneş geçtiği düşünülebilir.
Bu tip durumlarda doğru teşhisin konulabilmesi için kişinin en yakın sağlık kuruluşunu ziyaret etmesi gerekir.
Güneş zehirlenmesi yaşayan kişiler bir süre sonra baygınlık geçirebilir.
Bu durumda acil müdahale gerekli olabilir. Kişinin güneş zehirlenmesi yaşayıp yaşamadığının anlaşılabilmesi için doktorların teşhis koyması gerekir.
Güneşten zehirlenip zehirlenmediğini anlamak için öncelikle güneş zehirlenmesi belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.
Bu bilgiler ışığında, güneş zehirlenmesi yaşanıp yaşanmadığını anlamak mümkün hale gelir.
Güneş çarpması belirtileri, kişinin terlemeye başlaması ile ortaya çıkar. Bu terleme durumu normal terlemeden çok daha şiddetlidir.
Güneş zehirlenmesi belirtileri arasında genellikle şiddetli baş ağrısı ve mide bulantısı yer alır. Kişinin ateşi bu süreçte 41 derecenin üzerine çıkabilir.
Sıcak koması ismi ile de bilinen güneş zehirlenmesi, geçirmeye sebebiyet verebilir.
Sinir sistemi bozuklukları ve yürümede zorluk çekme gibi durumlar da güneş zehirlenmesi belirtileri arasında yer alır.
Bunların haricinde bilinen güneş zehirlenmesi belirtileri arasında; ruhsal durum bozuklukları, deride kızarıklık oluşumu, solunum düzensizliği ve bilinç kaybı yer alır.
Güneş zehirlenmesi, kişinin komaya dahi girmesine sebebiyet verebilecek bir durumdur. Kişinin cildi kurumaya ve ısınmaya başlar.
Vücut bu süreçte sıvı kaybeder. Güneşten zehirlenen kişilere bu belirtiler doğrultusunda acil müdahale edilmesi gerekir.
Aynı zamanda kişide kas krampları da oluşmaya başlar. Cilt rengi kırmızıya döner.
Baş ağrısına bir süre sonra ise zonklama eşlik etmeye başlar. Kişinin soluk alıp verme sürecinde hızlanmalar meydana gelebilir. Sürekli uyuma isteği görülür.
Kişi kendini çok yorgun hissedebilir. Şuur kaybı da bu süreçte ortaya çıkabilecek belirtiler arasında yer alır.
Kişinin komaya girmesi de olası ihtimallerin arasındadır. Bu gibi belirtilerin ortaya çıkması halinde en yakın sağlık ocağını ziyaret etmenizde fayda vardır.
Güneş zehirlenmesi nasıl geçer sorusuna en doğru yanıtı doktorunuza danışarak alabilirsiniz. Genel olarak ılık bir duş almak bu süreçte kişiye iyi gelebilir.
Kişinin vücut sıcaklığının düşürülmesi gerekir.
Güneş zehirlenmesine ne iyi gelir sorusuna kısaca vücut sıcaklığını düşürmek, güneş zehirlenmesine iyi gelir demek mümkündür.
Fakat güneş zehirlenmesi belirtilerinin giderilebilmesi için mutlaka doktor randevusu almak gerekir.
Evde kendi yöntemleriniz ile bu süreci atlatmaya çalışmanız tehlikeli olabilir. Hatalı yapılan herhangi bir işlem sonucunda kişi kendini çok daha kötü hissedebilir.
Güneş zehirlenmesi bilinç kaybına ve komaya girmeye sebep olabilir.
Bu nedenle de ılık duş almanız ve daha sonrasında en yakın sağlık kuruluşunu ziyaret etmeniz gerekir. Aynı zamanda bu süreçte bol su tüketimine de dikkat etmek gerekir.
Kişinin vücut ısısının yükselmesi başta beyin olmak üzere birçok hayati organa zarar verebilir.
Bu nedenle vücut ısısının bir an önce düşürülmesi gerekir. Kişinin güneş zehirlenmesinin durumuna bakılarak buz banyosu gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Bu tip işlemleri uzman hekimler eşliğinde yapmak gerekir. Evde kendiniz buz banyosu gibi tedavi yöntemlerini denememelisiniz.
Aksi takdirde farklı sağlık problemleriniz ortaya çıkabilir.
Yaşa ve genel sağlık durumuna bağlı olarak uygulanacak tedavi yöntemleri değişiklik gösterebilir.
Kalp rahatsızlığı olan kişilere ya da yaşlı kişilere buz banyosu uygulaması genellikle uygun görülen bir durum değildir. Bu durumda buharlaştırıcı soğutma yöntemi denenir.
Kişinin vücuduna soğuk su damlatılır ve bu su buharlaştırılır. Bu işlem ile kişinin vücut ısısı düşürülür.
Kişinin kasık bölgesine ve kol altına buz konularak da vücut ısısının düşürülmesi gerçekleştirilebilir. Bu süreçte ağrı kesici ilaçlardan uzak durmakta fayda vardır. Bu tip vakalarda gerekli olması halinde, doktorunuz tarafından ateş düşürücü ilaçlar verilir. Doktorunuzun onayı olmadan ilaç kullanımından kaçınmanızda fayda vardır.
Gebelik sürecindeki kişilerin bu tip durumlara karşı daha tedbirli olmasında fayda vardır.
Bu süreçteki kadınlar, zehirlenme vakalarından daha çok etkilenebilir. Bunun nedeni ise vücudun normalden daha hassas bir durumda olmasıdır. Bu gibi durumlardan bebeğin de etkilenme riski vardır.
Bazı durumlarda farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Bu gibi nedenlere bağlı olarak bebeğin sağlığını da göz önünde bulundurmak gerekir.
Kişinin güneş zehirlenmesi yaşamasının ne derecede olduğuna bağlı olarak bebeğin sağlık durumu da bu durumdan etkilenebilir.
Genellikle kişinin komaya girme ihtimalinde bu tip durumlar görülebilir.
Fakat güneş zehirlenmesinden bebeğin etkilenme ihtimalinin düşük olduğu hakkında da bazı bilgiler bulunur.
Güneş zehirlenmesi belirtilerinden herhangi birinin ortaya çıkması ile birlikte en yakın sağlık kuruluşunu ziyaret etmek gerekir.
Özellikle gebelik sürecindeyseniz ekstra özen göstermenizde fayda vardır.
Güneşten zehirlenen kişilerin, güneşten zehirlendiğini anlamak için çok fazla zaman geçmesine gerek yoktur. Kişinin güneşin altında çok fazla durması ve bu duruma bağlı olarak belirtilerin görülmeye başlaması, güneş zehirlenmesi olarak bilinir. Belirtilerin ortaya çıkması ile birlikte bu durum kolaylıkla anlaşılır.
Kişinin güneş zehirlenmesi yaşaması halinde ortaya çıkan belirtileri, doktora anlatması gerekir. Bu belirtiler doğrultusunda doktor, hastayı fiziksel olarak muayene eder. Bu muayene sonrasında ise kişinin güneş zehirlenmesi yaşayıp yaşamadığı ortaya çıkar. Ekstra bir tahlil yapılıp yapılmaması gerektiği ise doktorun kararına bağlı bir durumdur.
Güneş zehirlenmesi bazı durumlarda tehlikeli sonuçları da beraberinde getirebilir. Kişinin muayene olmaması, kendi yöntemleri ile güneş zehirlenmesi problemini ortadan kaldırmayı denemesi ve zehirlenme durumuna rağmen güneş altında durmaya devam edilmesi, kişinin girmesine sebep olabilir. Bu durum ölümle dahi sonuçlanabilecek kadar ciddidir.
Güneş çarpması riskli bir vakadır. Bu gibi durumlarda evde tedavi pek fazla önerilmez. Fakat kişinin güneş zehirlenmesi yaşaması basit bir seviyede ise evde soğuk uygulama yaparak bu sorun çözülebilir. Eklem bölgelerine buz koyarak vücut ısısının düşürülmesi mümkün hale gelebilir.
Güneş zehirlenmesi, kişinin doktor tarafından muayene edilmesi ve gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması halinde birkaç gün içerisinde ortadan kalkar. Bu süreç aynı zamanda kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak da değişkenlik gösterir.
Baş ağrısı birçok vakasında karşımıza çıkan bir durumdur. Güneş zehirlenmesinde de baş ağrısı sıklıkla görülür. Güneşe fazla maruz kalmaya bağlı olarak kişinin başı ağrımaya başlar. Bu baş ağrısı sürekli bir hale gelir ve şiddetlenir.
Güneş zehirlenmesi, kişinin aşırı güneşe maruz kalması ile ortaya çıkan bir durumdur. Bu nedenle de kişinin vücut ısısı yükselmeye başlar. Bu durumda da kişinin ateşi çıkar. Kişinin ateşi bu süreçte 41 dereceye kadar çıkabilir.
Güneş zehirlenmesinde kişinin mide bulantısı hissi ortaya çıkar. Aynı zamanda bu sürece da eşlik edebilir. Bu nedenle zehirlenme sonrasında kişinin daha hafif besinler tüketmesinde fayda vardır. Doktorunuza danışarak bu konu hakkında daha detaylı bir bilgi olmanız mümkündür.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.