Aç karnına kuru üzüm yemenin faydaları, daha sağlıklı bir yaşam tarzı için dikkat çeken önemli bir konudur. Güçlü bir antioksidan olarak öne çıkan kuru üzüm, günlük beslenme rutininde yer alması halinde çeşitli faydalar sunar. Bu kapsamda sindirimden cilt sağlığına kadar pek çok yönden faydalı bir besindir. Hatta pek çok sağlık sorununun düzelmesine yardımcı olabilir.
Eğer siz de kuru üzüm yeme konusunda tereddüt ediyor veya nasıl tüketeceğinizi bilmiyorsanız aşağıdaki bilgilerden faydalanabilirsiniz. Böylelikle aç karnına yenilen kuru üzümün hangi faydaları sunduğunu daha detaylı şekilde öğrenebilirsiniz. Kuru üzümün başlıca faydaları konusunda da bilgi sahibi olabilirsiniz.
Aç karnına kuru üzüm yemenin faydaları nelerdir öğrenmek için öncelikle bu kurutulmuş meyveyi daha yakından tanımak gerekir. Bir çeşit kuruyemiş olarak da adlandırılan kuru üzüm, doğal yollarla kurutulan üzüm meyvesidir. Üretim şekline göre dehidratör, güneş ve fırın aracılığıyla kurutularak tüketime hazır hale getirilir.
Kuru üzüm glukoz ve fruktoz şekerinden oluşur. Aynı zamanda içerisinde diyet lifi ve protein de vardır. Çeşit olarak ise çekirdekli ve çekirdeksiz olarak ikiye ayrılır. Tercihe göre pek çok farklı şekilde tüketilir. Direkt yenilebilir veya dut kurusu çayı gibi suda kaynatılarak içilebilir. Kuru üzüm suyu yapmak için 10-15 dakika suda kaynatmak, 5 dakika kadar da dinlendirmek yeterlidir. Ardından üzümler süzülür ve suyu içilebilir.
Kuru üzüm çeşitleri, aç karnına kuru üzüm yemenin faydaları kadar önemli bir konudur. Yaklaşık 60 adet kuru üzüm çeşidi vardır. Bu çeşitler birbirinden farklı faydalar sağlayabilir. Örneğin, kara üzüm demir emilimini artırmaya yardımcıdır. Bu sebeple iyi bir kan yapıcı olarak öne çıkar. Kan yapıcı özelliği sayesinde ise cilt yaralarının daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
Kuru üzüm üretimi için daha çok çekirdeksiz beyaz üzümler tercih edilir. Çekirdeksiz üzümler daha yumuşak bir forma sahiptir. Bu tür üzümler genellikle tatlı bir tada sahiptir. Çekirdeksiz kuru üzümün öne çıkan ana özelliği öksürük ve bronşite karşı etkili olmasıdır. Hatta bu sebeple özel olarak suyu kaynatılarak içilir. Amino asitler, B vitamini, demir ve potasyum bakımından zengindir. İçerisindeki doğal fruktoz sayesinde ise vücutta harcanan enerjinin geri depolanmasına yardımcı olur.
Sunduğu faydalarla ilgi çeken çekirdekli üzümler, çekirdeği ile birlikte kurutulur ve bu şekilde tüketime sunulur. Siyah çekirdekli üzümün tadı beyaz üzüme kıyasla daha ekşi olabilir. Çekirdekli üzümün cezbedici bir diğer özelliği ise saç, tırnak ve cilt sağlığını güçlendirmeye yardımcı olmasıdır.
Aç karnına kuru üzüm yemenin faydaları neler öğrenmeden önce, kuru üzümün genel faydaları neler öğrenmekte fayda vardır. Çünkü kuru üzüm hem aç hem de tok tüketildiğinde fayda sağlayan kurutulmuş bir meyvedir. Örneğin, üzüm şekerli bir meyve olduğu için şeker düşmesi gibi rahatsızlıklara karşı tüketilebilir.
Bunun yanı sıra kuru üzüm faydaları genel olarak şu şekildedir:
Doğru miktarda tüketilmesi halinde aç karnına kuru üzüm yemenin faydaları oldukça çeşitlidir. Örneğin yaban mersini, elma ve domatese benzer şekilde kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Bunun yanı sıra aç karnına yenen kuru üzümün faydaları, geniş kapsamlı olarak şu şekilde sıralanabilir:
Doğru ürün seçimi, aç karnına kuru üzüm yemenin faydaları kadar önemlidir. Bu kapsamda kuru üzüm alırken dikkat edilmesi gereken birçok önemli detay vardır. Öncelikle taze veya kuru üzüme alerjiniz olmadığından emin olmanız gerekir. Çünkü kavun alerjisi gibi öne çıkan birçok meyve alerjisi vardır. Bunun yanı sıra tatlandırılmamış kuru üzüm seçmeye özen göstermek gerekir.
Kuru üzüm alırken görüntüye dikkat etmek önemlidir. Rengi solgun olmamalıdır. Bunun beraberinde üzerinde herhangi bir şekilde küf ve leke de bulunmamalıdır. Doku olarak ise sert ve kırılgan olmaması gerekir. Fakat aynı zamanla nemi fazla olan kuru üzümler alınmamalıdır. Birçok kuru üzüm paketi koruyucu maddeler içerebilir. Bu tip paketlerin yerine daha sağlıklı ve doğal tercihler yapılabilir.
Kuru üzüm tercihe göre yıkanabilir. Fakat yıkandıktan hemen sonra kurulamak gerekir. Çünkü kuru üzüm su ile buluştuğunda şişmeye başlar. Bu durum kuru üzümün tadının ve formunun bozulmasına sebep olabilir. Bunu önlemek için yıkama işlemenin hemen ardından kağıt havlu ile kurutulmalıdır.
Günde 1 avuçtan fazla kuru üzüm yememek gerekir. Diyabet hastalarının ise kuru üzüm tüketiminde daha dikkatli olması gerekir. Örneğin, diyabet hastaları günlük olarak 5-6 adet çekirdeksiz üzüm tüketebilir. Genellikle badem gibi çiğ yağlı tohumlarla birlikte tüketilmesi önerilir. Üzüm tüketiminde aşırıya kaçmak diyabet hastalarında ani şeker yükselmelerine sebep olabilir.
Kan yapıcı özelliği ile öne çıkan kuru üzüm çeşidi çekirdekli siyah üzümdür. Aynı zamanda kara üzüm de kan yapan ve kansızlığa iyi gelen bir üzüm çeşididir. Hatta kansızlık sorunu olan kişilere iyi bir demir kaynağı olduğu için kurutulmuş kara üzüm veya Kars üzüm pekmezi tüketmeleri önerilir.
Kuru üzüm, yorgunluğa ve sindirime iyi gelir. Bunun beraberinde enerji seviyesini yükseltmeye yardımcı olur. Kalp sağlığının korunmasını ve serbest radikallerle mücadeleyi de destekler. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan kuru üzüm, aynı zamanda cildin daha genç görünmesine de yardımcı olur.
Çekirdekli kuru üzüm, diş sağlığına olumsuz bir etkide bulunmaz. Aksine çekirdekli üzüm tüketmek diş ve diş eti sağlığını korumaya yardımcı olur. Bu yönde iyi bir lif kaynağı olması sebebiyle ağız içindeki bakterilerin gelişimini engellemeye ve çürük oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.