Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Eritrosit Kan Tahlili Nedir? Eritrosit Düşüklüğü, Yüksekliği!

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Eritrosit nedir kan tahlili sonuçlarında değerler nasıl anlaşılır gibi soruların yanıtına ilk olarak eritrositin ne olduğunu açıklamakla başlamak gerekir. Eritrosit,  olarak da bilinir. RBC, kırmızı kan hücrelerinin sayısının belirlenmesine yardımcıdır. Yapılan kan tahlilleri, kişinin eritrosit yüksekliği ya da düşüklüğü olup olmadığını gösterir.

Eritrositler insan vücudunda en çok bulunan kırmızı kan hücreleridir. Kan tahlili eritrosit nedir anlaşılabilmesi için yapılır. Kişinin vücudunda bulunan kırmızı kan hücrelerinin belirli bir referans aralığı içinde bulunması gerekir. Bu referans aralığının dışında çıkan sonuçlar ise kişide bir sağlık problemi olduğunu gösterir.

Eritrosit, 'RBC' yani 'Red Blood Cell' ismi ile bilinir. Kısaca kırmızı kan hücresi olarak da bahsetmek mümkündür. İnsan vücudunda doğuştan bulunan bu kırmızı kan hücreleri disk şeklindedir. Vücudun oksijen ve karbondioksit alışverişinin yapılabilmesi için  ihtiyaç duyulduğu bilinir.

Kişinin RBC değerlerinin normal olmadığı durumlarda, vücut oksijen ve karbondioksit alışverişini verimli bir şekilde tamamlayamaz. Bu durumda da kişide bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler ise bazı hastalıkların habercisi olabilir. Örneğin kişide eritrosit düşüklüğü varsa bu durum kendisini bazı semptomlar ile gösterir. Bu semptomlar doğrultusunda da kişiler kan tahlili yaptırır. Eritrosit nedir kan tahlili sonucuna bağlı olarak ortaya çıkar.

Eritrosit Kan Tahlili Nedir?

Kan tahlili eritrosit nedir ve kişinin normalde kan değerleri ne kadar olmalıdır anlamamıza yardımcı olur. Eritrosit nedir kan tahlilinde nasıl anlaşılır sorusuna ilk olarak eritrositin ne olduğunu anlatmak ile başlamak daha doğru olur. Eritrositler yani RBC, insan vücudunun sağlıklı işleyişini gerçekleştirebilmesine yardımcı olan en önemli parçalardan birisidir.

Kişinin sağlık durumunu yakından etkileyen RBC, hemoglobin içeriğine sahiptir. Solunum yolu ile akciğerlere ulaşan oksijen, eritrosit içerisinde yer alan hemoglobin ile karışır. Böylelikle oksijen tüm vücuda iletilmiş olur. Oksijenin vücuda yayılabilmesi için insan vücudunda belirli bir miktarda eritrositin yer alması gerekir. Aksi takdirde oksijen yetersizliği gibi problemler ortaya çıkabilir. 

Eritrositler, kırmızı renge sahiptir. Bu nedenle alyuvarlar olarak da adlandırıldıkları bilinir. Eritrosit üretimi kemik iliğinde gerçekleşir. Aynı zamanda bu yapının büyük bir kısmının böbreklerde bulunduğuna dair de bazı bilgiler vardır. Eritrositler yapılan kan tahlillerinde RBC değeri olarak görülür. Kan tahlili sonucunuzda ilk olarak RBC değerini bulmanız gerekir. Bu alanda sağlıklı bir insanın eritrosit değerinin hangi referans aralığında olması gerektiği yazar.

Kişinin çıkan kan sonuçları ise normalde olması gereken değerlerin hemen yan kısmında yer alır. Bu değerlerin karşılaştırılması ile eritrosit nedir kan tahlilinde nasıl anlaşılır sorusunun yanıtı ortaya çıkar. İki farklı değere baktığınız zaman, çıkan sonuçların gerekli referans aralığında olduğunu gördünüz diyelim. Bu durum sağlıklı olduğunuzun bir işaretidir.

Fakat normal referans aralığının altında ya da üstünde bir RBC değerine sahipseniz, bu durumda sağlık probleminiz olabilir ya da ilerleyen süreçte bir hastalık ortaya çıkabilir. 

Bu kan tahlili sonuçlarını direkt olarak kendiniz yorumladığınızda yanlış sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle de çıkan sonuçları doktorunuza göstermeniz daha doğru sonuçlara ulaşmanızı sağlar. Kan değerlerinizin normal referans aralığı dışında olması halinde diğer kırmızı kan hücrelerinizin değerleri de göz önüne alınır. Farklı kan değerlerinin karşılaştırılması ile daha net sonuçlar elde edilir. Eritrosit nedir kan tahlili yaptırarak öğrenmek mümkündür.

Eritrosit Kan Tahlili Normal Değeri Kaç Olmalıdır?

Eritrosit değerleri kan tahlili sonucunda ortaya çıkar. Çıkan sonuçların değerlendirilebilmesi için ise sağlıklı bir insan vücudunda olması gereken eritrosit değerinin bilinmesi gerekir. Bu değerler genellikle laboratuvarlara göre değişiklik gösterir.

Bu nedenle de yapılan hemogram testinin sonuçları içerisinde kişinin normal değerlerinin kaç olması gerektiğine dair de bilgi yer alır. Genel olarak kabul gören eritrosit değerleri ise şu şekildedir; yenidoğan bebeklerde 4,8 ila 7,1 milyon hücre/mcL aralığında, 8 haftalığa kadar olan bebeklerde 4,0 ila 6,0 milyon hücre/mcL aralığındadır. Bu değerler yaşa ve cinsiyete göre de değişiklik gösterir.

Eritrosit değerleri şu şekilde bilinir:

  • 2 - 6 aylık bebeklerde 3,5 - 5,5 milyon hücre/mcL
  • 6 - 12 aylık bebeklerde 3,5 - 3,2 milyon hücre/mcL
  • 1 - 18 yaş aralığında 4,0 - 5,5 milyon hücre/mcL
  • Yetişkin erkeklerde 4,7 - 6,1 milyon hücre/mcL
  • Yetişkin kadınlarda 4,2 - 5,4 milyon hücre/mcL

Eritrosit Kan Tahlili Düşüklüğü Nedenleri

Eritrosit düşüklüğü özellikle  problemi olan kişilerde sıklıkla rastlanan bir durum olarak bilinir. Bunun haricinde farklı sağlık problemleri, mineral eksiklikleri ve vitamin eksiklikleri de yine eritrosit düşüklüğü nedenleri arasında kabul edilir.  de yine bu değerlerin düşmesinin temel nedenlerinden birisi olarak bilinir.

Eritrosit düşüklüğü neden olur şu şekilde açıklamak mümkündür:


  • Bazı kanser türleri
  • Kanser tedavileri
  • B12 eksikliği
  • AIDS
  • Kronik böbrek hastalıkları
  • Hamilelik süreci
  • Ciltte meydana gelen yanıklar
  • Şiddetli kanamaya neden olan yaralanmalar
  • Tiroit hastalıkları

Eritrosit Kan Tahlili Yüksekliği Nedenleri

Eritrosit yüksekliği kişinin bazı sağlık problemlerine bağlı olarak ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu sağlık problemleri ile birlikte kişinin değerleri yükselebilir.

Kan tahlilinde eritrosit yüksekliği nedir şu şekilde bilinir:

  • Uyku apnesi 
  • Kemik iliğinde meydana gelen rahatsızlıklar
  • Hemoglobinopati

  • Kan nakli
  • Bağırsak tıkanıklığı

  •  tüketimi

Eritrosit Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?

Eritrosit kan tahlili, kişinin sağlık problemlerine bağlı olarak talep edilir. Doktor muayenesinde kişi şikayetlerini doktora bildirir. Bu şikayetler doğrultusunda ise fiziksel muayene gerçekleşir. Yapılan fiziksel muayenenin ardından kişilerden bazı tetkikler talep edilir.

Bu aşamada doktorunuz sizlerden detaylı kan sayım testi talep edebilir. Eritrosit kan tahlili, detaylı kan sayım testinin bir parçasıdır. Böylelikle randevu almanıza gerek kalmadan, hastanelerin ilgili bölümlerini ziyaret ederek kan tahlili işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Eritrosit Kan Tahlili Sonucu Nasıl Öğrenilir?

Kan tahlili işlemleri kısa bir süre içerisinde gerçekleşir. Fakat tahlil sonuçlarının çıkma süresi değişiklik gösterebilen bir durum olarak bilinir. Kan tahlili yaptırdıktan sonrasında sonuçların çıkmasını beklemek gerekir. Sonuçlar çıktıktan sonra ise hastaneyi ziyaret ederek sonuçlarınızı talep edebilirsiniz. Sonuçlarınızı hastanenin sistemi üzerinden görebilirsiniz. Sonuçlarınız hakkında bilgi sahibi olmak için ise çıkan tahlil sonuçlarınız ile birlikte doktorunuzdan  alabilirsiniz. 

Eritrosit Kan Tahlili ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Eritrosit Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır?

Eritrosit kan tahlili testi oldukça kısa bir süre içerisinde gerçekleşir. Hastanelerin kan alım işlemlerinin yapıldığı bölümler bulunur. Bu bölümleri ziyaret ederek sağlık personellerine, doktorunuzun talebini iletmeniz gerekir. Birkaç dakikalık bir işlem ile damar yolu aracılığı ile kanınız alınır. Kan tahlili bu kadardır. Fakat kan tahlili testi için ise kanınızın  gönderilmesi gerekir. Laboratuvarda çeşitli yöntemler ile kanınız incelenir. Yapılan incelmeye bağlı olarak da kan sonucunuz ortaya çıkar.

Eritrosit Kan Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

Kan tahlil işlemleri yapıldıktan sonrasında sonuçların aynı gün içerisinde çıkma ihtimali vardır. Fakat sürece bağlı olarak bu sonuçların çıkması iki üç gün içerisinde de gerçekleşebilir. Kan tahlili sonuçlarınızın ne zaman çıkacağını sağlık personellerinden öğrenebilirsiniz. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.