EGFR nedir kan tahlilinde ‘glomerüler filtrasyon hızı’ demektir. Bu parametre, atıklardan uzaklaştırılan ve bir dakikada filtrelenen kanın miktarını ifade eder. Kan tahlillerinde EGFR önemli bir unsurdur ve birçok hastalığın varlığı konusunda bilgi verebilir. Kan tahlili EGFR nedir sorusu tahlildeki değeri referans aralığının dışına çıktığında merak edilen bir unsur olur.
Glomerüler filtrasyon hızı ifadesindeki ‘glomerülle’, kanı filtreler. Bu filtreleme işleminde kandan atıkları, elektrolitleri ve fazla bulunan suyu atar. Bu işlem böbrekler için çok önemlidir. EGFR nedir kan tahlili merak edenler bu işlemin nasıl yapıldığını sorgular. EGFR parametresinin hesaplaması yapılırken ilk olarak kandaki düzeyi ölçülür. Daha sonra böbreklerin işleyişi hesaplanır. Bu iki sayıyla birlikte parametrenin ne olduğu belli olur ve rapora işlenir.
Kan tahlili EGFR nedir sorusuna verilebilecek bir diğer cevap da hücrelerle ilgili tüm önemli büyüme, çoğalma ve bölünme işlemlerinin düzenlenmesini sağlamasıdır. Vücudun mevcut sağlık düzeniyle ilgili birçok teşhis için yardımcı olur. Fakat yine de tek başına yeterli değildir. Bu test genellikle; böbrek sağlığı, , hipertansiyon, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan şüphelenildiğinde yapılır. Vücuttaki hasarı gözler önüne serer.
EGFR nedir kan tahlili sorusunun cevabını alanlar, bu parametrenin normal değer aralığının kaç olduğunu da merak eder. EGFR için normal değer yaşa göre değişiklik gösterebilir. Tahlil sonuçlarında referans aralığının sınırlarını aşan bir durumla karşılaşıldığında doktor yorumu beklenmelidir.
EGFR değeri 90 ml/dakika üzeri ölçüldüğünde normal böbrek sağlığından bahsedilir. 60-89 ml/dakika aralığı hafif böbrek hasarına, 30-59 ml/dakika aralığı orta seviye böbrek hasarına, 15-29 ml/dakika aralığı ciddi böbrek hasarına ve 15 ml/dakika altı da işaret eder.
Bu sınırlar yaşa ve diğer hastalıklara göre esneyebilir. Böbrek fonksiyonlarının mevcut durumunu öğrenmek için çok önemli olan bu parametrenin ölçümü, şikayetlere bağlı olarak belirli zaman aralıklarıyla tekrar yapılabilir.
EGFR düşüklüğü neden olur sorusunun birçok cevabı vardır. Çeşitli hastalıklar, hayat düzenleri, rutindeki değişimler buna sebep olabilir. Ancak EGFR, böbreklerle ilgili olduğu için düşük olması durumu da ciddiye alınmalıdır. Bu değerlerin düşmesi gençler, yaşlılar ve çocuklar için farklı nedenlerle ele alınabilir. Ancak sıklıkla görülen EGFR düşüklüğü nedenleri şunlardır:
EGFR düşüklüğü bu gibi nedenlerle ilk sinyallerini vermeye başlar. Tahlillerle kesin sonuca ulaşınca doktorun uygun gördüğü tedavi yöntemine başlanır. Eğer ciddi derecede EGFR düşüklüğü gözlemlenirse böbrek yetmezliği için bir diyaliz takvimi hazırlanır ve hastanın düzenli olarak diyalize girmesi sağlanır. Diyaliz makinesi, glomerülle filtresinin görevini yapay araçlarla yerine getirir.
Kan tahlilinde EGFR yüksekliği nedir araştırmaları, düşüklüğüyle ilgili araştırmalar kadar önemlidir. Bazı kan tahlillerinde EGFR parametresi olması gerekenden çok yüksek çıkabilir. Bu durum bazı rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Ayrıca EGFR değerinin yükselmesinin belli başlı nedenleri vardır. Kişiden kişiye göre değişebilen EGFR yüksekliği nedenleri şunlardır:
EGFR yüksekliği yorgunluk, , şişlik, mide bulantısı, ya da sık idrara çıkma gibi durumlarda varlığını belli edebilir. EGFR değerinin 90 ve üstü olması normal kabul edildiği için yükseldiğinde hastalık belirtileri yansıtabileceği herkes tarafından öngörülemez. O sebeple bu konudaki karar doktora bırakılmalıdır.
EGFR yüksekliği için çeşitli ilaçlar kullanılarak normal düzeye düşürülebilir. Bazı durumlarda çok büyük bir risk yoksa ilaç kullanmadan, hayat rutininde belirli değişiklikler yapılarak da EGFR normal düzeye getirilebilir. Ölçümler belirli aralıklarla yapılarak takip edilebilir.
EGFR nedir kan tahlili sorusu kadar nasıl randevu alınabileceği de çok merak edilenler arasındadır. Randevu almak için doktorun bu tahlili istemesi gerekir. Herhangi bir şikayete sahip olan birey, ilgili bölümden almalıdır.
Doktor muayenesinin ardından aynı gün ya da ertesi gün olacak şekilde kan tahliline yönlendirilir. Tahlilden önce aç ya da tok gelmesi gerektiğine yine doktor karar verir ve test, bu kriter göz önüne alınarak yapılır.
Doktor muayenesi randevusu ise hastaneleri doğrudan arayarak elde edilebilir. Hastanedeki yoğunluğa göre bazen aynı güne bazen ertesi güne randevu alınabilir. Sonuçları elde ettikten sonra da kontrol randevusu almak gerekir.
EGFR nedir kan tahlili sorusunun yanıtını alanlar, bu sonucun nasıl öğrenileceğini de merak edebilirler. EGFR kan tahlilinin sonucunu öğrenmek oldukça kolaydır. Hem internet üzerinden hem de hastanelerden test sonucu alınabilir.
Hastanelerdeki sistem sayesinde artık sonuçlar direkt olarak doktorun ekranına gider. Ancak hasta istediği takdirde sonuçları talep edebilir. Sonuçlar hastanenin resmi internet sitesinden kolayca kontrol edilebilir. Sonuçları ilk muayene olunan doktor eşliğinde öğrenmek, sağlık sorunlarıyla ilgili daha net bilgi sahibi olmayı kolaylaştırır.
Sonuçlar her ne kadar yayınlanabilir ya da raporlanabilir olsa da analize ihtiyaç duyulur ve bunu da mutlaka alanında uzman hekimler gerçekleştirir.
EGFR düzeyine bakmak için yapılacak kan tahlili doktor talebi doğrultusunda hastadan numune kan alınmasıyla yapılır. Kaç tüp kan alınması gerektiği konusunda belirleyici olan en önemli faktörlerden biri doktorun istediği kan tahlilinin içeriğidir. İşlem yalnızca birkaç dakika sürer ve steril koşullarda gerçekleştirilir.
Kan tahlili içeriğine, hastanedeki iş yüküne, laboratuvardaki yoğunluğa ve gelişen ekstra durumlara göre sonuçların kaç günde çıkacağı değişiklik gösterebilir. Eğer hasta sabah erken saatte kan verdiyse sonuçlar aynı gün içinde çıkabilir. Ancak öğle tatilinden sonra işlem yapıldıysa sonuçlar ertesi gün de çıkabilir.
Kan tahlili sonucunu öğrenmek için doktor kontrol muayenesini beklemek istemeyenler, hastaneden yazılı rapor alamayanlar ya da hastaneye sonuç almaya gitmeden önce görmek isteyenler internetten sonuçları öğrenebilir. Yaptırılan tahlil sonuçları sayfasından kontrol edilebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.