Sarı leblebi faydaları genel vücut sağlığı için destekleyici etkiler sunar. Binlerce yıldır tüketilen sarı leblebi en çok tercih edilen kuruyemiş türlerinden biridir. Diyet ara öğünlerinde, ikramlık çerez öğünlerinde veya gün içinde atıştırmalık olarak tüketildiği için sevilen bir kuruyemiştir. İçerdiği besin değerleriyle sağlıklı bir atıştırmalık olan sarı leblebi lif bakımından zengindir. Ayrıca vitamin ve mineral bakımından zengin olduğu için sindirim sağlığından böbrek sağlığına kadar yararlı etkilerinden bahsedilebilir.
Nohutun kavrulması ile elde edilen sarı leblebinin faydaları oldukça fazladır. A, C ve E vitaminlerini içeren bu kuruyemiş bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kan basıncını önlemeyi mümkün kılar. Sarı leblebi faydaları arasında şunlar da yer alır:
Atıştırmalık bir besinin ötesinde olan sarı leblebinin faydaları oldukça fazladır. Besin değerlerini nohuttan aldığı için vücut sağlığına yarar sağlar. Folik asit, manganez, omega 3 gibi mineral ve antioksidanlarla birlikte A, C ve E vitamini içeren sarı leblebi günlük olarak tüketilebilir.
Kavrulmuş sarı leblebinin faydaları arasında sayılabilecek birçok unsur yer alır. Aminoasit, antioksidan, vitamin ve mineraller bakımından zengin bir besin olduğu için daha pek çok olumlu yönünden bahsedilebilir. Kavrulmuş sarı leblebi faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Kavrulmuş sarı leblebinin faydaları ana malzemesi olan nohut sayesinde vücut sağlığını destekler. Özellikle mide sağlığına olan etkileri ile lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalıktır. Düşük kalorili bir kuruyemiş olmasına rağmen ölçülü miktarda tüketmek faydalı olacaktır.
Sarı leblebinin faydaları ve zararlı iki farklı konuyu ele alır. Yararlı etkileri daha fazla olan bu besinin olumsuz etkilerine de değinmek gerekir. Bu etkiler özellikle de çok fazla tüketildiğinde ortaya çıkar. Bunun nedeni yüksek lif içerdiği için gaz oluşumuna sebebiyet vermesidir. Aşağıda sarı leblebinin diğer olası zararları sıralanmıştır:
Sarı leblebinin faydaları olduğu kadar zararları da tüketmeden önce göz önünde bulundurulmalıdır. Olası yan etkilerinden kaçınmak için mümkünse tuzsuz veya az tuzlu hali tüketilmelidir. Böylece sarı leblebinin yararlı etkileri daha iyi bir şekilde görülür.
Sarı leblebinin faydaları sayesinde bazı rahatsızlıkları önlemek mümkündür. İçerdiği vitamin, mineral, lif ve protein gibi değerli besin öğeleriyle insan sağlığını olumsuz etkileyen bazı sorunlara da iyi gelir. Aşağıda sarı leblebinin dolaylı olarak önlediği bazı rahatsızlıklar üzerindeki etkileri verilmiştir:
Sarı leblebi yararlı etkileriyle bilinen bir atıştırmalıktır. Fakat ana malzemesi nohut olduğu için bazı kişilerin bu besine alerjisi olabilir. Nohut alerjisi olanların sarı leblebi tüketiminden kaçınmaları önemlidir. Aksi takdirde mide problemleri, cilt üzerinde kaşıntı ve kabarcık gibi reaksiyonlar ortaya çıkabilir.
Diğer yandan yüksek karbonhidrat içeren bir besin olduğu için kilo verme hedefi olanların ölçülü şekilde tüketmeleri gerekir. Bebeklerde gaz oluşum riskine sebebiyet verdiği için emziren kadınların da dikkatli bir şekilde tüketmeleri önemlidir. Aynı zamanda tuzlu olarak tüketilmesi tansiyonu yükseltebilir. Bu nedenle tansiyon rahatsızlığı olan kişiler sarı leblebiyi tuzsuz veya az tuzlu yemelilerdir.
Sarı leblebi içerdiği yüksek lif ve protein sayesinde kilo verme sürecinde destekleyici bir besindir. Ara öğünlerde ölçülü miktarda sarı leblebiye yer verilmesi uzun süre tok tutacağı için kilo vermeye yardımcı olur. Yine de tek başına zayıflamaya etkisi olmadığı için düzenli ve dengeli beslenmeyle hareketli bir yaşamı benimsemek gerekir.
Sarı leblebi her ne kadar faydalı bir kuruyemiş türü olsa da gün içinde belirli miktarda tüketmek önemlidir. Kuruyemiş ihtiyacı genelde avuç içi ölçüsüyle giderilir. Sarı leblebinin günde 1 avuç tüketilmesi idealdir. Fazla miktarda tüketmek özellikle de sedanter hayat tarzına sahip olanlar için kilo almaya neden olabilir.
Sarı leblebinin besin değeri 100 gram üzerinden değerlendirildiğinde toplam 268 kalori içerir. İçeriğinde 38.34 gr karbonhidrat, 19.8 gr protein ve 21.4 lif bulunur. 810 gr potasyum içeren sarı leblebi 124 gr kalsiyum, 30 gr A vitamini, 4 gr C vitamini ve 7 gr demir içerir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.