Pirinç tanelerinin rengi, hangi renkli pigmentleri içerdiğine göre değişir.
Mor pirinç olarak da adlandırılan siyah pirinç kendine has siyah ve mor karışımı rengiyle farklı bir pirinç türüdür.
Pirinçler rengini antosiyanin isimli, hastalıklarla mücadeleyi destekleyen güçlü antioksidan özelliklere sahip bir pigmentten alır.
Hafif cevize benzer tadı, çiğnenebilir yarı yumuşak dokusu ve besleyici içeriğiyle siyah pirinç, dünya çapında birçok ülkede tüketilen bir gıdadır.
Siyah pirinç faydaları daha çok insan tarafından öğrenildikçe tüketimi de gitgide yaygınlaşan bir besin maddesidir.
Ülkemizde ve genel olarak dünyada beyaz pirinç en yaygın tüketilen pirinç türüdür.
Asya ülkelerinde ise beyaz pirincin yanında siyah pirinç gibi farklı renklerdeki pirinçler de mutfaklarda kullanılır.
Siyah pirincin faydaları yüzyıllar öncesinden aslında çok iyi biliniyordu. Bu pirinç türünün ‘İmparatorluk Pirinci’ ve ‘Yasaklanmış Pirinç’ olarak da anılıyor olmasının sebebi Antik
Çin toplumunda sadece kraliyet ailesinin tüketmeye izinli olduğu, özel bir besin olarak görülmesinden ileri gelmektedir.
Zamanla siyah pirinç herkesin tüketebildiği bir buğdaygiller ailesi üyesi olmuştur.
Siyah pirincin yetiştirilmesi diğer pirinç çeşitleri kadar kolay değildir çünkü diğer pirinç çeşitlerinin sağladığı hasadın yalnızca yüzde 10'unu verir.
Bu yüzden siyah pirinç diğer pirinç türlerine göre genelde daha pahalıdır.
Siyah pirinç daha önce yalnızca gurme marketlerde satılırken günümüzde çoğu yerde bulmak daha kolaydır.
Siyah pirinç faydaları nelerdir sorusunun cevabı oldukça uzundur zira bu besinin içindeki yararlı bileşenler çok fazladır.
Önemli başlıklarla birlikte siyah pirincin faydaları şöyle sıralanabilir:
Göz Sağlığını Destekleme: Siyah pirinçte göz sağlığını destekleyen lutein ve zeaksantin bulunur.
Bu bileşikler, gözleri zararlı serbest radikallerden korumaya yardımcı olmak için antioksidan görevi görür.
Bu bileşikler zararlı mavi ışık dalgalarını filtreleyerek retinayı da korur. Ayrıca yine bu iki bileşik körlüğün önde gelen nedeni olan yaşa bağlı makula dejenerasyonuna (AMD) karşı koruyucu bir role sahiptir.
Siyah pirinç göz hastalıkları arasında ciddi bir yere sahip olan ve diyabetik retinopati riskini düşürmeye de yardımcı olabilir.
Siyah pirinç faydaları arasında cildi güzelleştirici etkisi de vardır.
Siyah pirinç, içerdiği cilt dostu parçacıklar sayesinde cildin derinliklerine nüfuz ederek cildi iyileştirir ve rahatlatır. Bu etki sebebiyle kozmetik alanında kullanılan bir seçenektir.
Cildi serbest radikallerden koruyan siyah pirinçteki antioksidanlar, teninizin daha uzun süre pürüzsüz kalmasına yardımcı olabilir.
Siyah pirinç faydaları içeriğindeki önemli detaylarda saklıdır. 100 gram siyah pirinç ortalama 335 kcal’dir.
İçerisinde yaklaşık 10 gram protein, 62,5 gram karbonhidrat, 8,8 gram lif ve 2,9 gram yağ bulunur.
Siyah pirinçte esansiyel amino asitler ve fitokimyasallar vardır. A, E ve bakımından zengin olan siyah pirinç; mineral bakımından da demir, potasyum, magnezyum, bakır, ve fosfor içerir.
Siyah pirincin ana maddesi nişastadır ancak içinde iyi miktarda protein de vardır.
Kükürtlü amino asit ve lizin içermesi siyah pirinci mısır ve buğdaya göre daha dengeli bir aminoasit bileşimine sahip bir gıda yapar.
Siyah pirinç diğer pirinç türlerine göre daha fazla içerir. Siyah pirinç tüketimi ile birlikte lif alımınızı çok hızlı artırırsanız mide-bağırsak sorunları yaşama ihtimaliniz olabilir.
Özellikle irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi mide ve bağırsak hastalıkları olan kişiler siyah pirinçteki lif içeriğini tolere etmekte zorlanabilirler.
Genel anlamda bakıldığında siyah pirinç faydaları yanında ortaya çıkabilecek zararlar çok az miktardadır.
Siyah pirincin aşırı tüketimi bazı küçük semptomların dışında ciddi komplikasyonlara yol açmaz. Bu pirinç türü çoğu insanın tüketmesi güvenli, besin açısından zengin bir besindir.
Siyah pirinç ve beyaz pirinç içerik açısından farklıdır. Beyaz pirinç rafine edilmiş bir tahıl olduğundan lif oranı siyah pirinçten biraz daha düşüktür. Ayrıca siyah pirinç daha düşük glisemik indekse ve daha yüksek magnezyuma sahiptir ve bu yüzden kan şekerini daha az yükselten bir gıdadır.
Siyah pirinç glutensiz yapısıyla çölyak hastaları için uygun bir besindir. Siyah pirinç yapısal olarak beyaz pirinçten daha serttir bu yüzden pişirirken beyaz pirince göre daha çok suya ihtiyaç duyar.
Siyah pirinç de diğer pirinçler gibi farklı tariflerle hazırlanıp tüketilebilir. Dokusu en çok kahverengi pirince benzediği için salatalarda veya yemeklerin yanında garnitür olarak kahverengi pirincin yerini alır. Ayrıca pilav, kek, ekmek ve erişte yapımında da siyah pirinç tercih edilebilir.
Siyah pirincin pişirilmesi diğer pirinç türlerinin pişirilmesine benzer. Pirince 2'ye 1 oranında su kullanmak ve su kaynadıktan sonra pirinci eklemek yeterlidir. Pirinç yumuşayana ve su emilene kadar kapak kapalı kalır. Siyah pirincin diğer pirinç türlerine göre pişmesi yaklaşık 10 dakika daha uzun sürer.
Siyah pirincin yüksek oranda nişastadan oluşması insanlarda şeker içerdiğine dair yanlış bir kanı oluşturur ancak siyah pirinçte şeker yoktur. Bu pirincin karbonhidratlı yapısı içindeki nişasta ile bağlantılıdır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.