P LCR (Platelet Large Cell Ratio) trombositlerin boyut ve yapısındaki değişiklikleri ölçmede kullanılan bir testtir. Türkçe ’ye büyük trombosit oranı olarak çevrilmiştir. Trombosit kan pıhtılaşma sürecinde önemli rol oynadığından kanda büyük trombositlerin değerini ölçen P-LCR önemli bir hematoloji parametresidir.
P LCR nedir kan tahlili verilerinize göre doktorunuz tarafından cevaplanabilecek bir sorudur. Kanda P LCR sayısı arttığında pıhtılaşma hızlanırken azaldığında ise pıhtılaşma problemi yaşanır. P LCR sayısındaki değişiklikler; sigara, splenomegali(dalak büyümesi), kanser, lösemi, bazı kalıtsal hastalıklar ve yüksek rakımda yaşam gibi birçok nedene bağlıdır.
P LCR nedir kan tahlili yaptırdığınızda ve düşüklüğüne göre cevabını bilmek istediğiniz sorulardandır. P LCR değeri cinsiyete ve yaşa göre değişir. Değerin referans aralıkları dışına çıkması hastalık belirtisi olabileceğinden doktorunuzdan görüş almanız önemlidir. Kanda trombosit oranı yüksek olduğunda kanser, enfeksiyon gibi hastalıkları işaret ederken pıhtı atması ve felç riskini de akla getirir. Özellikle kolesterolü yüksek olan hastalarında oldukça önemli bir veridir.
P LCR nedir kan tahlili yaptırdığınızda eğer sonuç referans aralıkları dışında ise ilk sorduğunuz sorulardan biridir. P-LCR (trombosit büyük hücre oranı) trombosit hacmi 12 Fl’den büyük olan trombositlerin oranı olarak ifade edilir. Fl ile ifade edildiğinde alt trombosit limiti(PL) 2 fL, üst limit(PU) 30 Fl’dir. Büyük trombositler 12 fL ile 30 fL arasındadır. Büyük trombositlerin normal olanlara oranı P-LCR olarak adlandırılır. Büyük trombositlerin içinde daha fazla hücre içi granül bulunur. Bununla birlikte trombositlerin hücre çekirdeği yoktur.
Kemik iliği ya da akciğerdeki megakaryositlerden türetilen sitoplazma parçalarıdır. Parçalar daha sonra dolaşıma girerler. Diğer yandan trombositler sadece memelilerde bulunur. Diğer omurgalılarda trombositler bozulmamış mononükleer hücreler olarak dolaşır. Trombositlerin en önemli işlevlerinden biri pıhtı oluşturarak kan damarlarındaki kanamanın durmasını sağlayan hemostaza katkıda bulunmaktadır. P LCR nedir sorunuza cevap bulabileceğiniz verileri sunduğu için detaylı incelenmesi gereken bir testtir.
Kan tahlili P LCR nedir referans aralıklarına bakarak değerlendirebileceğiniz bir soru olsa da yaşa ve cinsiyete göre değişir. Ölçüm parametresi laboratuvarların kullandığı tekniklere göre farklılık gösterebilir. Ölçüm birimi % olarak ifade edilen test sonuçlarına göre beklenen ortalama referans değeri %44 ile %56 (150,000-400,000) aralığındadır. Bu değer yaşa ve cinsiyete göre değişir.
Hamilelik kan hacmi düştüğü için hamileliğin ikinci ve üçüncü trimester döneminde P LCR düşüklüğü yaşanabilir. Hamilelikteki normal referans aralığı birinci trimester döneminde %18 ile %46, ikinci trimesterde %16.7 ile %46.7, üçüncü trimester döneminde ise %18 ile %50 aralığındadır. P LCR düşüklüğü düşük PLT seviyesi ile direkt bağlantılıdır. Düşük PLT trombositopeni, yüksek ise trombositoz olarak bilinir.
Kanda P LCR değeri düştüğünde akla romatoid artrit, , doğuştan gelen dalak anomalileri gibi farklı hastalıklar gelir. Bunun yanı sıra bazı ilaçlar ve idrar söktürücü ilaçların da P LCR düşüklüğü neden olur sorusunun cevabı olduğu bilinmektedir. Ayrıca alkol kullanımı ve B12 vitamini düşük olduğunda da kandaki P LCR değeri azalma eğilimi gösterir. Kan tahlilinde P LCR nedir sorunuza cevap ararken P LCR düşüklüğüne sebep olan hastalıkları aşağıda bulabilirsiniz.
Kanda trombosit seviyesinin 150 binin altına düşmesi vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkan morarmalarla kendini gösterir. P LCR düşüklüğü olduğunda ilk belirti yorgunluk ve halsizliktir. Bunun yanı sıra trombosit seviyeniz düştüğü için diş eti kanamalarınız artar. Yaralarınız kolay iyileşmez ve idrar ve dışkıda kanama görülebilir. Özellikle hamilelik döneminde bu belirtilerin dikkatle takip edilmesi ve P LCR nedir kan tahlili sorusunun diğer kan değerleriyle birlikte değerlendirilmesi önerilir.
Kanda trombosit fazla olduğunda trombositoz oluşur. Her trombosit yüksekliği ciddi bir sağlık sorununa işaret etmese de uzun süre devam ettiğinde organlara zarar verebileceğinden takibi ve gerektiğinde tıbbi destek alınması önemlidir. Kan tahlilinde P LCR yüksekliği nedir sorunuzun cevabı için öncelikle aşağıdaki belirtileri hissedip hissetmediğinizi kontrol etmenizde fayda var.
Yukarıda sayılan belirtilerden bir ya da birkaçının olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden doktora başvurmanız olası felç ya da beyin kanaması riskinin önüne geçecektir. Hamileler, yakın zamanda bir ameliyat geçirenler, ailede kan pıhtılaşma sorunu öyküsü olanlar, kanser tedavisi görenler trombositoz durumunda riskli gruplar arasında sayılırlar.
P LCR kendiliğinden yükselmez. Altında mutlaka patolojik ya da yaşam şeklinde kaynaklı bir durum yatar. P LCR yüksekliği nedenleri arasında aşağıdaki hastalıkları saymak mümkündür.
Doktorunuz, P LCR yüksekliği ortaya çıktığında testinizi değerlendirirken altında yatan sebebi bulabilmek için farklı kan tahlillerini de beraberinde değerlendirir. Öncelikle demir deponuza bakar.
Tam kan sayımında beyaz kan hücresi ve kırmızı kan hücresi sayımı içeren tam kan sayımı ister. C-reaktif protein ve eritrosit, sedimantasyon hızı kan testleri ile vücutta bir enfeksiyon durumu olup olmadığını kontrol eder. Bunların yanı sıra duruma göre kanser tarama testleri, kemik iliği örneği, genetik yatkınlık kontrolü için gen mutasyon testleri yapar.
Kan tahlili P LCR nedir sorusu hamilelikte oldukça önemli bir sorudur. Hamilelikte daha çok düşük P LCR rapor edilmiş olsa da bazı hamilelerde P LCR değeri yükselebilir. Bu durum da yüksek tansiyon, yavaş fetal büyüme, , plasentanın rahimden ayrılması, düşük gibi komplikasyonlardan birini ya da bir kaçını beraberinde getirir. Hamilelik sırasındaki rutin kontrollerle P LCR yüksekliği nedeniyle oluşan bu tür komplikasyonların önüne geçmek mümkündür.
Herhangi bir sebepten PLCR değeriniz yüksek çıkmışsa değerlerinize tekrar baktırmak için hastanelerinin bölümlerinden randevu alabilirsiniz. Randevunuzu varsa üzerinden alabileceğiniz gibi hastaneyi arayarak ya da hastaneye giderek de alabilirsiniz.
P LCR kan tahlili isteğiniz doktorunuz sisteme girdikten sonra kan vermek üzere gidebilirsiniz. Kan tahlili sonuçlarınız 2 ile 4 saat arasında çıkar. Doktorunuza giderek ya da varsa hastanenin online sistemi üzerinden kan sonuçlarınızı öğrenerek doktorunuza yorumlatabilirsiniz.
P LCR değerinin öğrenilebilmesi için Hemogram olarak da bilinen tam kan sayımının yapılması gerekir. P LCR tam kan sayımında istenen testlerde biridir. Hastane laboratuvarlarında yetişkinlerde koldan bebeklerde topuktan kan alınarak yapılır. Alınan kan özel tüpler içinde analiz edilmek üzere gönderilir. Analiz sonuçları ise hastaların e-nabız sistemi üzerinden hastalarla paylaşılır.
Tam kan sayını sonuçları 2 ile 4 saat arasında çıkar. P LCR’de hemogram testi sırasında bakılan bir parametredir. Sabah verdiğiniz tahlili öğleden önce ya da öğleden sonra doktorunuza yorumlatabilirsiniz. Öğleden sonra verilen kan sonuçlarının çıkması ise ertesi günü bulabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.