Kalın bağırsak ameliyatı rektum ve kolon bölgesinde oluşan sorunları düzeltmek için yapılan cerrahi bir operasyondur.
Kolon rezeksiyonu ameliyatı olarak bilinen cerrahi müdahale, kapalı kalın bağırsak ameliyatı ve açık kalın bağırsak ameliyatı olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilir.
Kolondaki tıkanık bölgenin kesilerek ya da delikler açılarak küçük kamera yardımıyla sorunlu bölge alınır. kalın bağırsakta hasta olan bölge tamamen temizlenir.
Kalın bağırsak ameliyatı nedir sorusuna cevap olarak kalın bağırsakta bulunan kolonun cerrahi yöntemle alınmasıdır diyebiliriz.
Kalın bağırsağın diğer adı ise kolondur. Kalın bağırsak ameliyatına kolon ameliyatı da denmektedir. Kalın bağırsak insan vücudunda anüs ve ince bağırsak arasında yer alır.
Ortalama iki metre uzunluğu sahiptir. Aynı zamanda, sindirim sisteminin önemli bir parçasıdır. Sindirilen besinler posa haline dönüştürülerek kalın bağırsağa gönderilir.
Sağlıksız beslenme, kilo problemi, bağırsak tembelliği, alkol ve gibi problemlerle kalın bağırsak zamanla tıkanır.
Kişi dışkılamayı ve idrarını yapamaz hale gelir. Zamanla kalın bağırsakta biriken posa kişiyi hasta eder. riskini arttırır.
Bu gibi sorunlar cerrahi işlem gerektirdiği için ihmal edilmemelidir. Kalın bağırsak ameliyatı, kolonun işlevini yerine getiremediğinde hastayı iyileştirmek amacıyla yapılır.
Kalın bağırsak ameliyatı nasıl yapılır sorusuna karşılık cerrahi bir operasyonla yapılan ameliyattır denebilir.
Kalın bağırsak ameliyatı iki farklı yöntemle yapılmaktadır. Bunlar, açık kalın bağırsak ameliyatı veya kapalı kalın bağırsak ameliyatıdır.
Hastanın durumuna göre kapalı ya da açık olmak üzere hasta ameliyat edilir.
Açık kalın bağırsak ameliyatlarında hastanın karnı kesilir. Kesi (insizyon) anlamına gelen bu ameliyat genelde kanserli hastalarda tercih edilmektedir.
Deliklerin içinden kanül denilen cihazlar yerleştirilerek karın içinde ilerlemesi sağlanır. Ameliyat esnasında kalın bağırsak çıkarılır ve ek kanüller yerleştirilir. Bütün cerrahi işlemler kanüller vasıtasıyla yapılmaktadır.
Kalın bağırsakta kanser söz konusuysa, ilk olarak kanserli bölgenin kan akışı kesilir.Kan damarları bağlanarak kanserli bağırsak alınır.
Daha sonra, temiz bağırsaklar birbirine eklenir.
Kalın bağırsak ameliyatında bir diğer yöntem kapalı ameliyattır. Genel olarak daha çok kapalı laparoskopik kalın bağırsak ameliyatı tercih edilir.
Bu yöntemde ameliyat esnasında hastanın karnına 4-5 adet bir cm’lik delik açılır. Kamera yardımıyla bu deliklerden girilerek hasta ameliyat edilir.
Açılan deliklerin içerisinden hastaya trocar adı verilen borular yerleştirilmektedir. Trocar boruları hastanın karın bölgesine karbom dioksid gazı verilmektedir.
Böylece, hastanın karnı şişirilir. Şişirilen karın içerisinde çubuk şeklinde kameralarla ekrana yansıtılır. Kalın bağırsak ameliyatı gerçekleştirilir.
Kadınlarda kalın bağırsak ameliyatı duruma göre açık ya da kapalı olarak gerçekleştirilebilir. Her iki türde de uygulanır.
Kapalı olarak laparoskopik yöntem ile gerçekleşen kalın bağırsak ameliyatında kamera yardımıyla ile açılan deliklerden girilerek hasta ameliyat edilir.
Açık kalın bağırsak ameliyatı ise kişinin durumuna göre tercih edilen bir başka ameliyattır.
Açık kalın bağırsak ameliyatında hastanın alt karın bölgesinde kesi açılır ve bağırsaktaki işlevini yitiren bölge kesiden çıkartılır.
Kalın bağırsak ameliyatı kaç saat sürer, sorusuna cevap olarak yaklaşık 5 saat işaret edilebilir.
Ameliyat öncesi hasta kolon ameliyatına hazırlanmak üzere uyutulmaktadır. Kan tahlilleri yapılarak ameliyat öncesi bütün işlemler tamamlanır.
Erkeklerde kalın bağırsak ameliyatı öncesi rektum boşaltılır.
Bunun için, hastaya özel bir sıvıyla kalın bağırsak temizlenir. Ardından hastanın karnına 4-5 adet delik açılır.
Bu deliklerden küçük teleskoplarla girilerek monitöre yansıtılır. Kanül aracılığıyla ameliyat işlemi gerçekleştirilir.
Yaşlılarda kalın bağırsak ameliyatı genç hastalarda uygulanan yöntemler kullanılmaktadır.
Fakat, yaşlıların özel durumlarına bağlı olarak daha temkinli hareket edilir. Tansiyon, sorunları olan yaşlılar için ameliyat öncesi gerekli tüm tedbirler alınır.
Yaşlı hasta gözlem altında tutulur. Ameliyat esnasında doktor anestezi uzmanıyla dayanışma halindedir.
Genç hastalarda olduğu gibi yaşlı hastaların kalın bağırsak özel sıvılarla temizlenerek rektum boşaltılır.
Karın boşluğundan delikler açılarak teleskopla sorunlu bölgeye iletilir ve hasta ameliyat edilir.
Kalın bağırsak ameliyatı riskli mi sorusu için bazı riskler işaret edebiliriz. Özellikle kalın bağırsak ameliyatı kanserli bölge çıkarılacaksa bazı riskleri içermesi muhtemeldir.
Ayrıca, hastanın özel durumları ve yaşlılık faktörleri bu riskleri tetikleyebilen faktörler arasında yer almaktadır.
Her hasta kalın bağırsak ameliyatı olmaya uygun olmayabilir.
Kalın bağırsak ameliyatı riskli mi diye sorulduğunda oluşabilecek bazı riskleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
Bu gibi sorunlar fark edildiğinde anında müdahale edilmesi büyük öneme sahiptir.
Kalın bağırsağı ameliyatı sonrası hastada yüksek ateş, karın ağrısı ve rektal kanama görülürse ameliyatı yapan doktora bildirilmesi gerekir.
Kalın bağırsak ameliyatı sonrası karın kaslarını yoran hareketlerden kaçınılmalıdır. Kalın bağırsak ameliyatı sonrası ne yapmalıyım sorusuna şu yanıtlar verilebilir:
Doktor hastasına en uygun olan ameliyatı belirleyerek kalın bağırsak ameliyatını gerçekleştirir. Açık kalın bağırsak ameliyatı yapılan hastalar bir hafta sonra taburcu edilmektedir. Fakat, hasta evinde 6 hafta süreyle istirahat etmesi gerekir. Böylece, bol bol dinlenip dengeli beslenerek çok kısa sürede iyileşebilir.
Genel olarak ameliyat, hastanın durumuna göre 1 veya 5 saat içerisinde gerçekleştirilmektedir. Kalın bağırsak ameliyatı ortalama 5 saat sürmektedir.
Kalın bağırsak ameliyatı sonrası bağırsak hareketlerinin kontrollerini hastanede yapmak uygun olacağından hasta bir süre daha hastanede yatırılır. Genel olarak hastanın ameliyat sonrası hastanede kalma süresi ortalama bir haftadır. Hasta ameliyat edildikten sonra birinci gün beslenme ihtiyacı damardan karşılanır. İkinci gününden itibaren sulu gıdalara geçilir ve hasta beslenmeye başlayabilir. Genel olarak yoğurt, çorba gibi sulu gıdalar tüketilmesi önerilmektedir. Böylece, hastanın bağırsağını zorlayıcı besinlerden kaçınılması ve kanama veya yırtılma riski engellenir. Kalın bağırsak ameliyatı sonrası bağırsak eski fonksiyonlarını yerine getirecek duruma gelmektedir. Bir hafta sonra hasta katı gıdalara geçerek normal beslenebilir.
Kalın bağırsak ameliyatı sonrası hastanın bağırsağı eski sağlığına kavuşana kadar bazı semptomlar gözlenebilir. Bu semptomlar ameliyat sonrası yaşanması muhtemel olduğu için endişe etmenize gerek yoktur. Kalın bağırsak ameliyatı sonrası kişi aşağıdaki durumlar ile karşılaşabilir:
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.