Magnezyum sitrat faydaları, mineralin günlük alım miktarına bağlı olarak değişir. Esansiyel bir mineral olarak vücutta yapım/yıkım reaksiyonlarında prekürsör madde olarak öne çıkar. Ayrıca, 300'den fazla enzimatik reaksiyonu destekleyen bu mineral vücutta yüksek miktarlarda bulunması da dikkat çekicidir. Özellikle magnezyum eksikliğinde bazı reaksiyonların yavaşlaması ya da durması vücut işleyişini ciddi bir şekilde bozabilir. Bu durum da birçok mekanizmada kilit rol üstlenen mineralin gıda takviyesi olarak alımı ihtiyacı karşılayabilir.
Esansiyel mineral bazı kuruyemişlerde, koyu yeşil yapraklı sebzelerde, tam tahıllı ürünlerde, yumurta ve peynir gibi süt ürünlerinde, tavuk ve balık gibi hayvansal katkılarda bolca yer alır. Bu besinler dengeli tüketilmediğinde mineralin eksikliği ortaya çıkmaya başlar. Bu durum doktor kontrolünde kan tahlilleri ile tespit edilmişse eksikliğinin giderilmesi için takviye edici ürün olarak kullanımı da önerilebilir. Bu sayede magnezyum sitrat faydaları vücutta etkili olmaya devam edebilir ve genel olarak magnezyum sitrat faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Mineralin protein sentezi, enerji metabolizması, kemik gelişimi ya da DNA sentezi gibi önemli hayati işlevlerde görev alması bebeklikten yaşlılığa kadar her insanın kullanma zorunluluğunu ortaya çıkarır. Vücudun büyüme ve gelişmesinin arttığı ergenlik çağında bu minerale duyulan ihtiyaç fazlalaşır. Magnezyum sitrat faydaları bu dönemde daha çok önemli hale gelir ve günlük kullanım dozu yetişkinlere nazaran daha yüksektir. Bunun yanında, erkek ile kadın metabolizması karşılaştırıldığında erkeklerin metabolik enerji açığı daha fazla olduğu için minerale duyduğu gereksinim de artar. Yaşa ve cinsiyete göre ortalama olarak alınması gereken oranlar aşağıdaki gibi belirtilebilir:
Özellikle emzirme ve hamilelik dönemlerinde minerale duyulan gereksinim artarak kadınlarda 350-360 mg'a çıkar.
Magnezyum sitrat faydaları nelerdir sorusunun ilk sıralarına kemik sağlığını desteklemesi cevap olarak verilebilir. Vücutta kalsiyumun emilimini ve dönüşümünün sağlanabilmesi için yeterli düzeyde bu minerale gereksinim duyulur. Başka bir deyişle vücuda gereğinden fazla kalsiyum alınırsa magnezyumunu çalışma prensibi durabilir. Kalsiyum ve magnezyum işbirliği dahilinde çalışması istenilen esansiyel bileşenlerdendir. Bu doğrultuda, kemik sağlığına katkıları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Kaslarda kasılıp-gevşeme mekanizmalarının kontrol edilmesine katkı sağlar, böylece iskelet sisteminde bulunan çizgili kasları destekler. Ayrıca, kalpte bulunan düz kaslarında kasılma hareketlerine yardımcı olması kan akışına destek vermesinde etkilidir. Kan dolaşımının yüksek olması da sportif performansın yükselmesinde yardımcı rol üstlenir.
Günümüzde çevre kirliliğinin tarımsal mahsullerin içeriğinin fakirleşmesine neden olmuştur. Bunun yanında, zirai ilaç kullanımı nedeniyle meyve ve sebzelerde kimyasal kalıntıların olması insan sağlığını tehdit eden bir unsurdur. Her ne kadar mineral içeriği zengin diyetler yapılsa da meyvenin ya da sebzenin içeriğinin fakirleşmesi mineralin eksikliğini gündeme getirebilir.
Kişi doktora başvurduğunda bu yönde bir probleminin olduğu belirlenirse gıda takviyesi olarak günlük alım dozlarına göre ek ürün önerilebilir. Kısa süreli yaşanan mineral eksikliğinde eklemlerde ağrı ya da kronik bir yorgunluk görülebilir.
Bu süreçte, eksiklik düzeyi artarsa ve uzun sürerse vücutta ciddi yan etkiler oluşabilir. Bu aşamada gıda takviyesi kullanımı kişi adına zorunlu hale gelebilir. Mineralin eksikliğinde görülen yan etkiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
gibi belirtiler kişide görülebilir, bu belirtiler söz konusu ise dahiliye uzmanına başvurulması gereklidir.
Mineralin oksit, klorür, glisinat, malat ya da sitrat gibi formlarının kullanımları değişkenlik gösterebilir. Sitrat formu sitrik asitten türevlenmiş bir bileşendir. Bu nedenle, mide asidi yüksek olan ya da reflü hastası olan kişilerde asidik etkiyi arttırabilir. Mide problemleri çekiyorsa kişi bu formda minerali yemeklerle birlikte ya da tok karnına alabilir.
Günlük emilimin maksimum olabilmesi için aç karnına ve sabah saatlerinde alınması uzmanların tavsiyeleri arasındadır. Bunun yanında mineral alındıktan sonra biyoverimliliğin yüksek olması için 1-2 saat başka bir gıda tüketilmemesi avantajları arttırabilir.
Magnezyum sitrat faydaları arasında bağırsaklarda su yoğunluğunu arttırarak dışkının daha kolay çıkması vardır. Bu nedenle, müsilaj etkisini gösterdiği ifade edilir.
Hamilelerde mineralin kullanım düzeyi yükselir, eğer yeterli düzeyde alınmazsa böbrek sorunları ve yüksek tansiyon problemi görülebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.