Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🩺 Bağırsak Sarkması Nedir? Bağırsak Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Bağırsak Sarkması Nedir? Bağırsak Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak sarkması, pelvik alanda yerleşen bağırsakların karın boşluğunda başka bir yere yerleşmesini ifade eder.

Özellikle kadınlarda  sonrası oluşan vajinal açıklık bu rahatsızlığın temel nedenidir. 

Kalın bağırsak ve vajinal çıkışta kaslarda herhangi bir gevşeme olduğunda ya da anormal bir açıklık oluştuğunda bağırsak sarkması meydana gelebilir.

Hastalığın teşhisi uzman bir doktor tarafından yapıldıktan sonra farklı tedavi yöntemleri ile hızlıca iyileştirilmesi amaçlar.

Eğer, tedavi ihmal edilirse dışkının tutulamaması ya da rektal ülser gibi farklı hastalıklara zemin hazırlayabilir.

Bağırsak Sarkması Nedir?

Bağırsak Sarkması Nedir?

Boşaltım fonksiyonunu sağlayan kalın bağırsağın makata doğru çıkıntı vermesi ya da fıtıklaşma durumuna bağırsak sarkması denir.

Tıp dilinde rektal prolapsus olarak da adlandırılan rahatsızlık, makat bölgesinde kasların zayıflamasına bağlı mukus salgısının dışarı çıkmasına neden olur.

Hastalık şiddetlenirse tamamen rektum dışarı çıkabilir ciddi komplikasyonlar oluşabilir.

Ayrıca, kadın ve erkekte de görülebilen hastalık, %80 oranında kadınlarda daha çok gözlemlenir. 

Kadınların  dışarıya verilmesi, hamilelikte bebeğin çıkışının sağlanması ya da yumurtanın  için vajen açıklığına sahiptir.

Bu açıklık bağırsağın alt bölümünde zayıf bir alan oluşmasına sebebiyet verebilir.

Bağırsak sarkması, pelvik alanda yerleşen bağırsakların karın boşluğunda başka bir yere yerleşmesini ifade eder.

Özellikle kadınlarda rahim sarkması sonrası oluşan vajinal açıklık bu rahatsızlığın temel nedenidir. 

Kalın bağırsak ve vajinal çıkışta kaslarda herhangi bir gevşeme olduğunda ya da anormal bir açıklık oluştuğunda bağırsak sarkması meydana gelebilir.

Hastalığın teşhisi uzman bir doktor tarafından yapıldıktan sonra farklı tedavi yöntemleri ile hızlıca iyileştirilmesi amaçlar.

Eğer, tedavi ihmal edilirse dışkının tutulamaması ya da rektal ülser gibi farklı hastalıklara zemin hazırlayabilir.

Bağırsak Sarkması Neden Olur?

Bağırsak sarkması toplumda  (basur) olarak bilinse de kadın hastalıkları, idrar kesesi ve kalın bağırsakla doğrudan ilgilidir.

Bu doğrultuda, hastalığın altında yatan nedenler aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Hastalığın ana nedenlerinden en önemlisi ıkınma refleksinin gerçekleşmesidir. Bununla birlikte, anne adayının normal doğum sırasında zorlu ıkınmaları bu süreci başlatabilir. Ayrıca, sayıca fazla normal doğum yapma, normal doğumda vajinada epizyotomi açılması, ciddi doğumlarda vakum uygulaması gibi problemler vajinadan bağırsak sarkmasını tetikleyebilir.
  • Devamlı olarak kabızlık ya da ishal yaşama ve kronik kabızlığa neden olan hastalıklar sürece zemin hazırlar. Ülser, sibo rahatsızlığı, , ,  gibi durumlar temek neden olabilir.
  • Bağırsak florasının zararlı bakterilerle bozulması, parazitler ve  gibi enfeksiyonları sık yaşanması hastalığı tetikleyebilir.
  • Yaşla beraber dışkının çıkışı sırasında kasılıp gevşeyen kaslar zayıflayarak hastalığı oluşturabilir.
  • Ağırlıkla kadınlarda görülen çatı kemiği tabanı deformasyonu ve beraberinde  rahatsızlığı meydana getirebilir.
  • Dışkının aşırı yumuşamasına neden olan dışkı gevşetici ilaçların kullanımı hastalığın tetikleyici unsurlarındandır.
  • Kronik hale gelen öksürme halinin devam etmesi sonucu hastalık oluşabilir.

Tüm bunlarla birlikte kişinin yaşam stiline bağlı obezite hastalığına yakalanması, bağ doku problemleri, rahim ameliyatları hastalığa neden olabilir.

Özellikle, karın iç basıncını arttıran sorunlar ile leğen kemiği dokuların hasara uğraması üstünde kalan organların aşağıya doğru inmesine sebebiyet verebilir.

Bağırsak Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak sarkması belirtileri bireysel farklılıklara dayanır ve kişilerde farklı şiddette ortaya çıkar.

Her yaşta görülebilen rahatsızlık genellikle yaşlılarda daha fazla öne çıkar. Genel olarak, kalın bağırsak sarkması belirtileri ile kendini gösteren hastalık yaygın semptomlar gösterebilir.

Tüm bu bilgiler doğrultusunda, bağırsak sarkması belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Pelvik ve karın bölgesinde ağrı: Ağrının şiddeti devamlı ya da aralıklı artabilir, semptomları zamanla ağırlaşabilir.
  • Kabızlık: Fizyolojik olarak boşaltımın gerçekleştiği organın kayması bağırsağın normal hareketlerini bozulmasına etken olabilir. Dışkılanma probleminin yaşanması kabızlık sorununu beraberinde getirebilir. Bu sürecin aksine, hareket dengesizliği ishal sorununu da gündeme getirebilir.
  • İdrara çıkma problemi: Hastalığın pelvik organları zorlaması ve basıncı artırması idrar kesesinin tam boşalmasını engelleyebilir. Bozulan idrar akışı nedeniyle idrar yaparken yanma ve ağrı gözlemlenir. Ayrıca, mesaneye ekstra baskı yapılması sık sık tuvalete gitme problemini meydana getirebilir.
  • Kalın bağırsak sarkması belirtilerinden dışkılama sonrası tamamlanmamış hissi kişide psikolojik kaygı oluşturabilir. Tam boşaltma sağlayamadığını düşünen kişi bölgesel hissizlikle durumu da ayırt edemez.
  • Gaz ve hazımsızlık hissetme: Normal işlevi bozulan boşaltım sisteminde besinlerin sindiriminde de problemler oluşarak şişkinlik hissedebilir.
  • Cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrı: Pelvik alanda istenmeyen sarkmadan kaynaklı rahime baskı artar ve kişide cinsel ilişki sırasında ciddi ağrı durumu oluşabilir.

Bağırsak Sarkması Nasıl Teşhis Edilir?

Hastalığın teşhisinde genel cerrahi ve jinekoloji alanında uzman doktor kişinin bağırsak sarkması belirtilerini dikkate alarak fiziki muayene yapar.

Hastalığın 3 farklı tipi olurken tip 3 türünde fiziki muayenede rektumda çıkıntı muayene sırasında tespit edilebilir.

Sonrasında görüntüleme ya da endoskopik yöntemlerle teşhis konulur. Teşhiste yararlanılan yöntemler aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Pelvik MRG: Pelvik alanda yer alan ya da makat bölgesinde bulunan kasların durumu bu tarama testi ile görüntülenebilir.
  • Kolonoskopi: Hastalığı altında yatan problemi bulmak adına kolonoskopiden yararlanılır. Böylece, kişide kolon kanseri ya da polip olması durumunda hastalık tanısı konulur.
  • Anorektal Manometri: Kişinin makat bölgesinde bulunan kasların işlevleri ve gücü bu yöntemle ölçülür. Bu şekilde, bölgesel kasların gaz tutmasını ve dışkı tutulmasını sağlayan kasların kasılma ile dinlenme halinde basınçları değerlendirilir.
  • Defekografi: Bağırsak çalışırken rektumun görüntülenmesini sağlar. Farklı alternatifler arasında yer alan manyetik rezonans görüntüleme (MRG defekografi), video defekografi ve bilgisayarlı tomografi ile makat sarkmaları görüntülenebilir.

Bağırsak Sarkması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bağırsak Sarkması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Genel bir sağlık taramasından sonra teşhis konularak tedavi planı çıkarılabilir. Bu doğrultuda tedavi yöntemleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Konservatif yöntemler: Hastalık ilk aşamalarında ve semptomlar az ise yaşam tarzından değişikliklerin yapılması, pelvik kaslarına yönelik egzersizler, diyetle kontrol uygulanabilir. Kabızlığı önlemek adına su tüketimini arttırmak ve lifli gıdalar tüketmek alternatifler arasındadır.
  • İlaç tedavisi: İshal ya da  gibi problemlerin kaynağı bakteri, parazit ve diğer mikroorganizmalar olabilir. Bağırsak düzenleyici ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Ayrıca, ilaçlar sayesinde dışkının çıkışı düzenlenebilir ve semptomlar azaltılabilir.
  • Pelvik Alanı Destekleyen Medikal Ürünler: Pelvik kaslarını desteklemek adına cihazlar kullanılabilir. Böylece, bağırsak sarkmasını tutmak için halka ya da bant takılarak destek sağlanabilir.
  • Cerrahi Tedavi yöntemleri: Hastalık ilerlemişse ameliyat zorunlu hale gelebilir. Bu amaçla, tedavide 3 farklı yöntem uygulanabilir. Bu yöntemler; laparoskopik kapalı yöntem ile cerrahi operasyon, karından açık ameliyat ve robotik cerrahidir. Ayrıca, kadın hastalıkları bağırsak sarkması ameliyatı ile hastalık engellenebilir.

Tüm bunlarla birlikte skleroterapi, akupunktur, radyofrekans ablasyon gibi ameliyatsız yöntemlerle rektumun eski formuna dönmesi gerçekleştirilebilir.

Bağırsak Sarkması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bağırsak Sarkması Kimlerde Görülür?

Her yaşta görülebilen rahatsızlık, yaşlılıkta kasların zayıflamasıyla daha çok gözlemlenir. Özellikle kadınların pelvik kaslarında zayıflama doğum gibi durumlarda arttığı için hastalığa yakalanma riski daha yüksektir.

Bağırsak Sarkması Hangi Bölüm Bakar?

Genel cerrahi ile jinekoloji bölümü koordineli bir şekilde hastalık durumunu değerlendirebilir.

Bağırsak Sarkması Tedavi Edilmezse Hayati Risk Oluşturur mu?

Dışkının çıkışıyla ilgili problemler devam ettikçe kolon ve  riski, hemoroid, ülser, kanama gibi hastalıklar tetiklenebilir. Bununla birlikte, makat bölgesinde çıkıntı oluşumu artarsa enfeksiyon riski yükselebilir.

bağırsak sarkması olarak adlandırılan durum vajen denilen alandan organ birimlerinin dışarı çıkmasıyla sonuçlanabilir. Diğer bir taraftan, vajina açıklığı yerine makatta da çıkıntı oluşabilir. 

Sosyal hayatta hastanın yaşam kalitesini bozan bu rahatsızlık, ilk başlarda çıkan dokunun elle içeriye alınması ile toparlanmaya çalışılır. Ancak, kişinin tıbbi tedavi olması zorunludur, alanında uzman bir doktor tarafından süreç takip edilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.