Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Distimi (Kronik Depresyon) Nedir? Distimi Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Distimi (Kronik Depresyon) Nedir? Distimi Belirtileri Nelerdir?

Kronik depresyon olarak da bilinen distimi, yetişkinlerde en az iki yıldır, çocuklarda ise en az bir yıldır devam eden hafif ile orta derecedeki depresyon durumudur.

Oldukça yaygın olan distimide; kişi çoğu gün, günün büyük bir kısmında üzgün ve karanlık bir ruh hali içindedir.

Distimi tedavisinde psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisinin yanı sıra kişinin benimsediği yaşam tarzı da önemli rol oynar.

Kronik Depresyon (Distimi) Nedir?

Kronik Depresyon (Distimi) Nedir?

İki yıldan uzun süredir geçmeyen ve hafif - orta derecede seyreden kronik depresyon (distimi) hali kişinin günlük yaşamını direkt olarak etkiler.

Belirtilerin devamlılığı kronik depresyon (distimi) tanısı için en önemli kriterdir.

Kişinin okul - iş yaşamını, sosyal ilişkilerini ve kendiyle olan ilişkisini direkt olarak etkileyen bu durum; mutlaka tedavi edilmelidir. 

Kronik Depresyon (Distimi) Nedenleri

Kronik depresyonun (distimi) nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte,  düzeyinin düşük olması ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.

Serotonin düzeyinin yeterli olması duygusal olarak daha dengeli, mutlu ve iyi hissedilmesini sağlarken; düşük olması daha depresif ve yorgun hissedilmesine sebep olabilir. 

Kişinin depresyonunun uzun süredir devam etmesinde pek çok tetikleyici faktör bulunabilir; ancak iş kaybı, sevilen birinin ölümü, yaşanan zorlu bir ilişki gibi travmatik olaylar öncelikli olarak ele alınabilir.

Kronik Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Kronik Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Kronik depresyon nedir, sorusunun yanıtı oldukça kapsamlıdır çünkü kişiden kişiye değişiklik gösteren kronik depresyon belirtileri bulunur.

Kronik depresyonun (distimi) ana belirtisi, kişideki depresyon belirtilerinin iki yılı aşkın süredir devam etmesidir.

Kronik depresyon (distimi) teşhisi için semptomların çocuklarda ve ergenlerde bir yıldır devam ediyor olması yeterlidir. 

Depresyon olarak adlandırılan bu durum şu belirtilerle ortaya çıkabilir:

  • Enerji eksikliği, mod düşüklüğü
  • Yorgunluk
  • Umutsuzluk ve değersizlik hissi
  • Sosyal izolasyon, sosyal aktivitelerden kaçınmak
  • Günlük aktivitelere karşı ilgi kaybı
  • Konsantrasyon ve karar alma güçlüğü
  • Düşük özsaygı ve özgüven
  •  veya aşırı yeme
  • Uyku sorunları veya aşırı uyuma

Kişi,  güçlüğüne ve özgüven eksikliğine de bağlı olarak iş ve okul hayatında sorunlar yaşamaya başlayabilir.

Sosyal çevresiyle iletişimden kaçınabilir, ilgi aldığı aktivitelere karşı ilgisini kaybedebilir.

Kronik depresyon (distimi) yaşayan bir kişi için hayattan zevk almak zor olabilir.

Kronik depresyona sahip kişiler  ataklarına da yatkın olabilir; böyle bir durumda daha şiddetli ataklar geçirmek olasıdır.

Kronik Depresyon (Distimi) Nasıl Teşhis Edilir?

Kronik depresyon (distimi) tanısı, detaylı bir değerlendirme sürecinin ardından bir sağlık profesyoneli tarafından konulur.

Tanı süreci; semptomları ve sıklığını gözlemlemek-anlamak; benzer semptomlara neden olabilecek olası başka rahatsızlıkların elenmesini sağlamak gibi adımları kapsar. 

Kronik depresyon (distimi) yaşayan kişilerin pek çoğu en az bir defa majör depresyon atağı da geçirmiş olduğu için yaşanmış şiddetli ataklar tanı sürecinde yönlendirici olabilir.

Bu maddelere ek olarak, kişinin okul - iş, sosyal ilişkiler gibi alanlarda nasıl bir tutum sergilediği oldukça belirleyicidir.

Kronik Depresyon (Distimi) Tedavisi Nasıldır?

Kronik Depresyon (Distimi) Tedavisi Nasıldır?

Kronik depresyon için tedavi planı, psikoterapi ve gerekli görülürse ilaç tedavisi dahil olacak olacak şekilde oluşturulur.

Tedavi süreci tamamen kişiye göre planlanması gereken bir süreç olduğu için semptomların şiddeti, süresi, kişinin yaşam tarzı gibi pek çok faktör detaylıca ele alınmalıdır. Tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

  •  (Konuşma Terapisi): Distimi tedavisi için en etkili yaklaşımlardan olan psikoterapi, kişinin düşünce yapısını, davranışlarını ve duygusal reaskiyonlarını anlaması için oldukça yol göstericidir. Bilişsel davranışçı terapi gibi terapi yöntemleri, kişinin olumsuz düşünce kalıplarını tanımlamasına ve buna bağlı olarak değiştirmesine yardımcı olabilir. Terapi süreci, kişinin sorunu algılama ve sorunla başa çıkma becerilerini artırmak adına destekleyici olabilir.
  • İlaç Tedavisi (Antidepresan): Tedavi, kronik depresyon (distimi) semptomlarını hafifletmek amacıyla ilaçla desteklenebilir. Selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar) veya serotonin ve norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI'lar) gibi antidepresan ilaçların tercih edildiği bu tedavi için karar mutlaka sağlık profesyoneli tarafından verilmiş olmalıdır. İlaç tedavisi, kişiye özgü olarak değerlendirilmesi ve psikiyatri gözetiminde planlanması gereken bir süreçtir. 

Bu yöntemlere destekleyici olabilecek diğer faktörler şu şekildedir:

  • Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Kişinin benimseyeceği yaşam tarzı, kronik depresyon (distimi) semptomlarını yönetmek adına belirleyici olabilir.Sağlıklı beslenme rutini,  - fiziksel aktivite, düzenli ve yeterli uyku gibi alışkanlıklar semptomların hafiflemesini sağlayabilir.
  • Sosyal Destek: Sosyal destek almak, kişinin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir. Aile ve yakın çevreyle birlikte olmanın yanı sıra; destek grupları da sağladığı iletişim sayesinde kişinin süreci yönetmesini daha kolay hale getirebilir.
  • Stres Yönetimi: , semptomlar için tetikleyici faktörler arasında yer aldığından, kişinin stresle başa çıkma becerilerini geliştirmesi oldukça destekleyici olabilir. Fiziksel olarak rahatlama sağlayan spor türleri, esneme egzersizleri, yoga pratikleri gibi rutinler edinmek kişinin daha rahat hissetmesine yardımcı olabilir.

Kronik Depresyon Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Distimi nedir?

Distimi; yetişkinlerde iki yıldan uzun süredir devam eden, çocuklarda ise bir yıldan uzun süredir devam eden kronik depresyon anlamına gelir. Genel olarak hafif-orta derecede seyreden bir depresyon türü olsa da kişinin günlük yaşamını ve rutinlerini direkt olarak etkiler. İştahsızlık, uykusuzluk, yorgunluk gibi farklı belirtilerle ortaya çıkan bu durum, sağlık profesyoneli gözetiminde ilaç ve/veya terapi ile desteklenerek tedavi edilmelidir. 

Distimi geçer mi?

Kronik depresyon profesyonel destek alınarak tedavi edilebilen bir durumdur. Kendiliğin geçmesi ya da iyileşmesi gibi bir durum söz konusu değildir. 

Kronik depresyon belirtileri nelerdir?

Ortaya çıkan belirtiler kişiye göre değişse de, kronik depresyon tanısı için yol gösterici olan belli semptomlar bulunur. İki yılı aşkın süredir, aşağıdaki sorunları iki veya daha fazlasına sahip olmak, teşhis için önemli bir faktördür.

  • İştahsızlık-çok yeme
  • Uyku sorunları; uykusuzluk-çok uyuma
  • Düşük enerji/Yorgunluk ve halsizlik
  • Düşük özsaygı
  • Odaklanma problemi
  • Umutsuzluk ve karamsarlık

Kronik depresyon nasıl önlenir?

Depresyon pek çok nedenden kaynaklı şekilde başlayabilir ve sürebilir. Depresyonu önlemek adına belli ve keskin kurallar yoktur ancak kronik depresyon semptomlarını hafifletmek mümkün olabilir. Kişiden kişiye değişkenlik gösterecek olsa da, sağlıklı bir yaşam anlayışını benimsemek oldukça faydalı olabilir. Bu kapsamda;

  • Sağlıklı ve dengeli bir beslenme rutini oluşturmak, 
  • Düzenli egzersiz yapmak, 
  • Alkol ve madde tüketimini sınırlandırmak,
  • Profesyonel destek almayı ve terapileri sürdürmek,
  • Sosyal çevrenizle olan iletişiminizi sürdürmek, 
  • İyi hissettiren ve rahatlatan aktivitelere katılmak-hobiler edinmek, süreç için oldukça önemlidir.

Kronik depresyon risk faktörleri nelerdir?

Depresyonu tetikleyen nedenler kesin olarak bilinmiyor olsa da, risk faktörleri durumu değerlendirebilmek adına önemli rol oynar. Kronik depresyon risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir: 

  • Birinci dereceden bir akrabanın, örneğin bir ebeveyn veya kardeşin, majör depresif bozukluk veya diğer depresif bozukluklar yaşamış/yaşıyor olması;
  • Sevilen birinin kaybı, finansal büyük krizler gibi travmatik veya stres tetikleyen olayların yaşanması;
  • Farklı zihinsel rahatsızlıklara (örneğin kişilik bozuklukları) sahip olunması.

Kronik depresyon için ne zaman doktora gidilmeli?

Kronik depresyon, majör depresyona göre daha hafif belirtilerle ortaya çıkıyor olsa da, müdahale edilmemesi durumunda ciddi sonuçlara sebep olabilir. Kişinin günlük yaşantısının etkilenmesinin yanı sıra, kendine zarar verme isteği dahi olabilir; bu sebeple semptomlar fark edilir edilmez profesyonel yardım için başvurmak şarttır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.