Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Neut Kan Tahlili Nedir? Neut Düşüklüğü, Yüksekliği!

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Neut kan tahlili diğer bir ismi ile ‘Neu kan tahlili’ olarak da bilinir. Nötrofil kan tahlili olarak da adlandırılan neut, detaylı kan sayım testi sonuçlarında görülür. Bu kan sayım sonuçları sonrasında birçok kişi kan tahlilinde neut nedir sorusunun yanıtını arar. Bunun nedeni ise sonuçların normalden yüksek ya da düşük olarak çıkmasıdır. 

Kan tahlil sonuçlarında bu değerlerin anlaşılabilmesi için ise ilk olarak neut nedir bunu bilmek gerekir. Neut, nötrofiller olarak bilinen beyaz kan hücreleridir. Vücudun bağışıklık sisteminin en önemli parçalarından birisi olarak da bilinirler. 

Neut nedir kan tahlili sonuçlarının çıkması ile belli olur. Kişide neut yüksekliği ya da düşüklüğü görülme ihtimali vardır. Bu gibi durumlar bazı sağlık sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkar. Aynı zamanda da bu değerlerin belirli bir referans aralığının altında ya da üstünde olması da sağlık sorunlarına yol açabilir.

Neut hakkında daha detaylı bilgi vermek gerekir ise; neut, vücudun enfeksiyonlara karşı savaşmasını sağlar. Özellikle bulaşıcılığı olan mikropların vücuda girmemesi için savaşırlar. Bu değerlerin düşük ya da yüksek olması da vücudu savunmasız kılar. Kan dolaşımında düşük seviyelerde bulunan nötrofiller, vücuda herhangi bir enfeksiyon ya da iltihap girmeye çalıştığı anda artış gösterir.

Neut Nedir Kan Tahlilinde Nasıl Anlaşılır?

an tahlili neut nedir anlamak için hastalara uygulanır. Kişide neut düşüklüğü gibi problemler olup olmadığı bu sayede kontrol edilmiş olur. Neut,  ilk savunma fazı olarak bilinir. Bu nedenle de neutun görevi oldukça önemlidir.

Beyaz kan hücreleri genel olarak incelendiğinde, bu hücrelerin neredeyse tamamı vücudu bu tarz enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Bu nedenle vücuttaki beyaz kan hücrelerinin seviyesinin düşmesi ya da yükselmesi birçok sağlık problemini beraberinde getirir.

Kan tahlili neut nedir sorusunun yanıtını verirken aynı zamanda diğer beyaz kan hücrelerinin değerlerini de ortaya çıkarır. Bakteri ve diğer zararlı mikroorganizmaların vücuda verebileceği zararlar, neut sayesinde önlenmiş olur. Nötrofiller aynı zamanda zararlı hücrelerin iyileşmesine de katkı sağlar.

Neuy nedir kan tahlilinde nasıl anlaşılır sorusuna detaylı bir şekilde yanıt vermek gerekir ise; neut, vücudun savunma mekanizmasının bir parçası olarak kabul edilir. Kan tahlilinde değerlerinizi anlamak için ise öncelikle çıkan sonuçları incelemeniz gerekir. İncelemiş olduğunuz kan tahlil sonuçlarını sizlerin net bir şekilde yorumlaması mümkün değildir.

Fakat çıkan detaylı kan sayım testinizin sonuçlarında "NEU" yazan kısma bakarak fikir sahibi olabilirsiniz. "NEU" kısmında normalde insan vücudunda bu değerin ne kadar olması gerektiğini gösteren bir referans aralığı yer alır. Belirtilen referans aralığının yanında ise çıkan kan değeriniz bulunur. Bu iki değeri karşılaştırarak kan değerinizin yüksek ya da düşük olup olmadığını görebilirsiniz.

Kan değerleriniz normal referans aralığının altında ya da üstünde bulunabilir. Bu durumlar başta olmak üzere birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda kişinin diğer beyaz kan hücrelerinin değerleri de incelenir. Bu nedenle hastalar bu sonuçlara bakarak direkt olarak kendi değerlerinin düşük ya da yüksek olduğu hakkında bilgi sahibi olamaz. En doğru bilgiler için mutlaka alanında uzman hekimlere danışmak gerekir.

Neut Kan Tahlili Normal Değeri Kaç Olmalıdır?

Neut nedir kan tahlili sonuçları göz önünde bulundurularak değerlendirilir. Sağlıklı yetişkin bireylerde normal olarak kabul edilen neut değerleri mikrolitre olarak hesaplanır. Bin 500 ila 7 bin mikrolitre aralığındaki neut değerleri, yetişkin ve sağlıklı kişilerde normal değer aralığı olarak bilinir. İnsan vücudunda bulunan beyaz kan hücrelerinin ortalama olarak % 50 ila % 70'lik bir kısmını nötrofiller oluşturur. Bu nedenle neut değerleri oldukça önemlidir.

Yaş aralığına bağlı olarak normal kabul edilen neu değerleri şu şekilde bilinir:

  • Yetişkinlerde 1.500 - 7.000 mcL
  • Çocuklarda 1.000 - 8.000 mcL
  • Yeni doğan bebeklerde 6.000 - 26.000 mcL
  • Bir haftalık bebeklerde 1.000 - 10.000 mcL
  • Altı aylık bebeklerde 1.000 - 8.500 mcL

Kan Tahlilinde Neut Düşüklüğü Neden Olur?

Neut nedir kan tahlilinde bu değerler ne anlama gelir kısaca bahsedelim. Neut vücutta belirli bir miktarda bulunması gereken beyaz kan hücreleridir. Bu kan hücresinin değerlerinin normal referans aralığının altında olması ise neut düşüklüğü olarak bilinir.

Neut düşüklüğü,  olarak da bilinir. Bu değerler bazı genetik hastalıklara bağlı olarak düşebilir. Aynı zamanda kemoterapi ve  gibi kanser tedavilerine bağlı olarak da kişinin vücudunda bulunan nötrofillerin seviyesi düşebilir.

Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri de yine kan değerlerinin düşmesine sebep olabilir. Bunların haricinde ise kemik iliği hastalıklarının, nötrofil değerlerinin düşmesine neden olduğu bilinir. Bu değerlerin düşmesi vücudu enfeksiyonlara karşı savunmasız kılar. Kişinin nötrofil değerlerinin düşmesi ile birlikte bazı belirtiler de ortaya çıkar.

Nötrofil değerlerinizin düştüğünü gösteren bazı belirtiler şu şekildedir:

  • Yüksek ateş
  • Kas ağrısı
  • Eklem ağrısı
  • İshal
  • Boğaz ağrısı
  • Nefes almada zorluk çekme

Bu değerlerin düşmesi ile birlikte kişi yiyecekleri yutmakta ve yutkunmakta da güçlük çekebilir. Yorgunluk ve halsizlik hali, , solunum yolu enfeksiyonları ve vücudun belli bölgelerinde enfeksiyon oluşumu da yine neut değerlerinin düşmesi ile birlikte ortaya çıkan bazı belirtilerdir. 

Kan Tahlilinde Neut Yüksekliği Nedir?

Kan tahlili sonuçları, kişinin neut değerlerinin ne durumda olduğunu bizlere gösterir. Neut nedir kan tahlili yaptırarak öğrenebilirsiniz. Yapılan kan tahliline bağlı olarak kişilerde neut yüksekliği görülme riski bulunur. Neut yüksekliği genellikle enfeksiyon hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkar. Bunun haricinde ise yoğun egzersiz yapan kişilerde de bu değerler yüksek çıkabilir.  sahip olan kişilerde de bu değerler yüksek çıkar.

Neut nedir kan tahlilinde bu değerin yüksek çıkmasının nedenleri nelerdir şu şekilde bilinir:

  • Bakteriler ve mantarlar
  • Tiroid hastalıkları
  • Böbrek yetmezliği

  • Hepatit
  • Anemi
  • Lösemi
  • Sigara tüketimi

Bazı ilaçların yan etkilerine bağlı olarak da kişinin neut değerleri yükselebilir. Dalağı alınmış olan kişilerde de yine bu değerler normalden yüksek seyredebilir. Bunların haricinde ise; yaralanmalar, kan nakli, steroid kullanımı ve bazı kanser türleri de kan değerlerinin yükselmesine sebebiyet verebilir.

Neut Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?

Neut nedir kan tahlili yaptırarak anlaşılan bir durumdur. Kişinin neut değerlerinin öğrenilebilmesi için mutlaka kan tahlili yaptırmak gerekir. Fakat kan tahlili yaptırmak isteyen kişilerin doktor muayenesi için randevu alması gerekir. Kan tahlili yaptırmak için ise ekstra randevu alımına gerek yoktur. Kişiler doktor muayenesi sonrasında hastanede, randevu alımına gerek kalmadan kan tahlili yaptırabilir.

Neut Kan Tahlili Sonuçları Nasıl Öğrenilir?

Neut kan tahlili yaptıran kişiler, sonuçların çıkmasını bekler. Sonuçların çıkması halinde ise kendilerini muayene eden doktordan tekrar randevu almaları gerekir. Çıkan sonuçlar, uzman hekimler tarafından incelenir. Yapılan inceleme sonucunda ise hastaların neut kan tahlili sonuçlarının ne durumda olduğu hastalara bildirilir. Gerekli olunması halinde kişinin tedavi sürecine başlanır.

Neut Kan Tahlili ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Neut Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır?

Neut kan tahlili testi yaptırmak için doktorunuzun talebi gerekir. Genel olarak sağlık durumunuz ile ilgili bir tahlil yaptırmak istiyorsanız yine öncelikle doktorunuza başvurmanızda fayda vardır. Bu doğrultuda hastanelerin kan alım bölümlerini ziyaret ederek kan vermeniz gerekir. Kan verme işlemi ortalama bir iki dakika sürer. Bu süreç tamamlandıktan sonra ise kanınız laboratuvarda incelenir ve sonuçlarınız çıkar.

Neut Kan Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

Neut kan tahlili sonuçları genellikle kan verme işlemi tamamlandıktan sonraki 24 saatlik süreç içerisinde çıkmış olur. Fakat bazı durumlarda kan tahlilinin çıkma süresi uzayabilir. Bu sürenin ise maksimum üç iş gününe kadar uzadığı bilinir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.