Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Hamam Otu Nedir? Hamam Otu Faydaları Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Hamam Otu Nedir? Hamam Otu Faydaları Nelerdir?

Hamam otu Osmanlı’da da sıkça kullanılan ve özellikle kadınların ilgi gösterdiği bir bitkidir. Günümüzde ise bitkinin yağı ya da tozu basit bir işlemle hazırlanarak evde kullanıma hazır hale getirilebilir. Ayrıca, tüy dökücü etkisi sayesinde birçok kremin içeriğinde bulunarak etiket bilgisinde yer aldığı gözlemlenebilir. Son yıllarda soğuk sıkım yöntemleri ile elde edilen hamam otu yağının tüylerin çıkmasını geciktirdiğine dair veriler de yaygınlaşmıştır.

Hamam Otu Nedir?

Hamam otu diğer bir adıyla zırnık otu Türkiye'de yaz aylarında yetişebilen bir bitki florasına sahiptir. Bu açıdan Türkiye'nin Kahramanmaraş bölgesinde yetişebilen bitkinin bileşenleri oldukça değerlidir. Dünya çapında ise Tunus, Cezayir ya da Fas gibi Doğu Akdeniz bölgelerinde yetiştiği görülür. 

Bitkinin özellikleri içeriğinde yer alan arsenik trisülfür yapısından kaynaklıdır. Bu içeriği aynı zamanda doğada zehirli yapısıyla bilinen arsenik maddesi ile kötü kokuya sahip sülfür bileşiğini barındırması anlamına da gelmektedir. Bu sebeple, hem şifalı bitkiler sınıfında hem de zehirli bitkiler kategorisinde yer aldığı bir gerçektir. 

Belirli dozlarda kullanıldığında organik içerikli tüy dökücü krem formülasyonunda kullanılabilir. İlk aşamada hamam otu yağı ile kozmetik sektöründe göze çarpar, bu sayede jilet ya da kimyasal içerikli kremlere doğal bir alternatif olarak dikkat çeker.

Hamam Otu Nedir?

Hamam Otu Ne İşe Yarar?

Gıda ve ilaç sektöründe kullanımı yaygın olmayan bitki kozmetik ürünleri olarak üretimi gerçekleştirilebilir. Bunun yanında, aktarlarda hamam otu tozu alınarak belirli tariflerle cilt üzerine uygulamalarının yapılması devam etmektedir. Bu bilgiler ışığında hamam otu ne işe yarar sorusuna sırasıyla aşağıdaki cevaplara verilerek açıklanabilir:

  • Hamam otu tüy ve kıl yoğunluğunun etkinliğini azaltmak adına kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilebilir. Bununla birlikte, kadınlar ham maddeyi düzenli ve seanslar şeklinde kullandığında tüy dökme özelliği belirgin hale gelebilir. Böylece, istenmeyen tüylerin yok olmasında yardımcı rol üstlenebilir.
  • Hamam otu erkek ve kadınlarda da vücuttan istenmeyen tüylerin dökülmesine yardımcı olurken tekrardan çıkmasını da engellemede destekleyici olur. Bu nedenle, ciltte yara ya da yanık tehlikesine sebebiyet verebilen ağda uygulamasına da bir alternatiftir. Ayrıca, ağda içeriğinde kullanılan bazı fermente şekerlerin kıl köklerini beslediğine dair veriler de dile getirilmektedir. 
  • Bu ham maddenin bir diğer özelliği de zamanla kıl dökülmelerini sağlamasıdır, ayrıca kıl köklerinin zayıflayarak incelmesine de katkı göstermesidir. Bu sayede, tıraş makinesi ya da jilet gibi kılları üstten kesen, devamında kılların daha sert ve yoğun çıkmasını neden olan yöntemlere karşı avantaj sağlar. Halk arasında doğal bir  yöntemi olarak adlandırılması bu bilgilere dayanır.
  • İçeriğinin keskin olması nedeniyle vücudun bazı ince ve hassas olan bölgelerine ise kontrollü kullanımı önerilir. Bu hassas bölgelerden biri yüz bölgesidir.

Hamam Otu Faydaları Nelerdir?

Bitkisel bir destek olarak cilt üzerinde tüylerden kurtulmanın pratik bir yöntemi olarak ifade edilir. Birden fazla faydasının olduğu bitkinin besleyici ve onarıcı özellikleri de cilt üzerinde önemli hale getirebilir. Tüm bu süreçte, hamam otu faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Bitkinin içeriği epilasyon ya da ağda gibi yöntemlerin benzer görevini üstlenebilir. Bilindiği üzere ağda ya da epilasyon gibi yöntemler cilt üzerinde yanma, yakma ya da acı verme riskleri mevcuttur, bu bitkinin kullanımında ise bu tarz riskler oldukça minimize düzeydedir.
  • Bitki kullanıldığında tüyler incelir ve zamanla dökülerek çıkmamasında destekleyicidir, jilet gibi tüyleri alan yöntemlerde ise tüyler kalınlaşarak sonrasında daha sert çıktığı görülür.
  • Ağda ya da epilasyon aleti ile tüyler alındıktan sonra cilt tahrişe uğrayabilir, kızarıklık ve şişkinlikler gibi olumsuzluklar görülebilir. Bitkisel tüy dökücü yöntemde ise bu şekilde bir yan etki söz konusu değildir.
  • Epilasyon aleti benzeri yöntemler tüyleri üstten aldığı için kırabilir, böylece  ya da kılın batmasına neden olabilir. Bunun aksine bitkisel ürün bölgeye uygulandığında kırmadan tüylerin alınmasına yardımcı olur. Bu doğrultuda, kıl köklerine etki ederek doğrudan kılların kökten alınmasına destek olur. Lazer epilasyon haricinde diğer kıl alma tekniklerinin kılın çıkmasını tamamen engelleyen bir etkisi mümkün değildir.
  • Diğer kıl alma yöntemlerinde oluşabilecek kızarma, kesik ya da alerjik semptomlarının görülmemesi, bitkinin çok yönlü etkileriyle gerçekleşebilir. Bu süreçte cildin yapı taşlarını beslemesi ile ferahlık hissine destek verir. İçeriğinde, A, B ve  açısından zengin olması cildin enfeksiyona yatkınlığının yatıştırılmasına yardımcı olabilir.

Hamam Otu Nasıl Kullanılır?

Hamam otu nasıl kullanılır sorusuna genel anlamda vücutta tüylerin kozmetik ürünü yardımıyla doğal yolla uzaklaştırılmasıdır şeklinde cevaplanabilir. Genellikle hamam otu tozu ya da yağı krem haline getirilerek cilde sürülebilir. Bazı durumlarda yağ ve toz formu aynı anda kullanılarak daha etkili sonuçlar da verebilir. Bu süreçte, bitkinin doğru kullanımında aşağıdaki adımlar izlenebilir:

  • Bitkinin tozunu bir kaba alınarak sürülecek bölgenin alanına göre miktarı belirlenebilir. Devamında, kabın içerisine su eklenerek viskoz bir sıvı haline getirilerek krem yapılabilir. Krem bölgeye sürüldükten sonra ortalama olarak 3-5 dakika bekletildikten sonra bölge yıkanarak temizlenmesi önerilir. Ayrıca, keseleme işlemiyle temizlenmesi tüylerin daha hızlı dökülmesine yardımcı olabilir. İşlem tamamlandıktan ortalama iki hafta sonra tüyler yeniden çıkması normaldir.
  • Bitkinin tozunu krem haline getirirken içeriğinde arsenik bulunduğu için solunum yoluyla alındığında zehirlenme riski oluşturabilir. Bu nedenle, krem hazırlanırken çok solunmadan nihai ürün haline getirilmesi önemlidir.
  • Bitkinin yağı kullanılacaksa doğrudan bölgeye damlatılarak emilimini sağlayacak şekilde sürülmesi gerekir. 3-5 dakika gibi bir sürede masaj yaparak bölgeye yağın yayılımı sağlanabilir. Uygulama süresinin 10 günde bir yenilenmesi verimliliğin artmasında yardımcıdır.

Hamam Otu Zararları Var mıdır?

Hamam Otu Zararları Var mıdır?

Bitkinin cilt üzerinde kullanımının belirgin bir yan etkisi mevcut değildir. Ancak, yanlış kullanımlar ve uygulama şekline dikkat etmemek kişinin zehirlenmesine neden olabilir. Öncelikle, bitkinin yağının ya da tozunun ciltte uzun süre bekletilmesi istenmeyen tahrişlere ya da yanıklara sebebiyet verebilir. Böylece, bitkinin farklı formlarının bilinçsiz kullanımı alerjik semptomları tetikleyebilir. Bitkinin zararlarını ortadan kaldırmak için dikkat edilmesi gereken durumlar aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Arsenik ve sülfür içerikli bitkiden korunmak için göze, yüze ve ağız çevresine sürülmemesi önemlidir.
  • Bitki ilk kez kullanılacaksa bacak kısmı gibi görünür küçük bir alana sürülmesi alerjik belirtiler varsa önlemede etkili olabilir. Bu bölgede kısa bir sürede  ya da yanma hissi gibi semptomlar görülürse bir daha kullanılmamasında fayda var.

Hamam Otu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hamam otu tozunun kozmetik sektöründe kullanım amacı nedir?

Tüy dökücü özellikleri ile tüylerin çıkmasını engellemeyi sağlamak adına yağ ya da krem olarak kullanılabilir.

Hamam otu yağının kullanımı açısından risk taşıyan gruplar var mıdır?

 geçiren,  ve  gibi cilt problemleri olan bireylerin doktoruna danışarak kullanması gereklidir. Bunun dışında yetişkinlerin kullanımı önerirken hamile kişilerin kullanımı tavsiye edilmez.

Hamam otu vücutta hangi bölgelere uygulanabilir?

Sırt, bacak, kol, göğüs ya da vajinal bölgede kullanımı sağlanabilir. Yüz bölgesinin ise hassasiyeti yüksek olduğu için kullanımı çok tavsiye edilmez.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.