Papaya C vitamini açısından zengin, tropikal bir meyvedir. Son yıllarda özellikle sindirim sistemi sağlığına desteğiyle diyetlerde sık sık önerilen papaya faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirme ve kalp sağlığını koruma gibi pozitif etkiler de sayılabilir. Christopher Columbus'un tanımıyla ‘meleklerin meyvesi’ olan papaya dünyada pek çok ülkede sevilerek tüketilen tatlımsı bir meyvedir.
Papaya, Caricaceae familyasına ait büyük bir bitkidir. Papaya ismi hem bitkinin tümüne hem de meyveye verilen isimdir. Kökeni oldukça belirsiz olsa da papaya, Meksika ve Orta Amerika'ya özgü iki veya daha fazla Carica türünün birleşiminden ortaya çıktığı düşünülmektedir. Tropik iklimlerde ve subtropiklerin en sıcak bölgelerinde yetişir.
Papayanın hafif bir tadı vardır ve tatlılığı meyvenin olgunluğuna bağlıdır. Papaya ve kavuna benzer bir tada sahiptir. Tohumların ise karabibere benzer keskin bir tadı vardır. Papayanın bazı türlerinde diğerlerine göre daha belirgin olan hoş bir misk kokusu vardır.
Papayanın şekli büyük bir armudu andırır. Dış kabuğu turuncu yeşil karışımı olan meyvenin içteki etki kısmı ise türe ve olgunluğa göre sarıdan turuncuya dönen bir renge sahip olur. Papayanın tadı ve yakındır. Tatlı tadıyla ve yumuşak dokusuyla papaya popüler tropik meyveler arasında sayılabilir.
Papayalar, bol yağış alan ancak uzun süreli su baskınlarının minimumda olduğu yerlerde yetişir. Çok yüksek sıcaklıklar papayanın yetişmesini olumsuz etkiler.
Papaya yoğun besin değerine sahiptir. Enflamasyonu azaltabilecek, hastalıklarla savaşabilecek ve genç görünmenize yardımcı olabilecek antioksidanlar içerir. Orta boy bir papaya, günlük ihtiyacınız olan C vitamininin %200'ünden fazlasına sahiptir.
özellikle hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendirmede önemli bir role sahiptir. Papayanın ihtiva ettiği vitamin ve mineraller arasında folat, , bakır, , ve pantotenik asit de bulunur.
Orta boy bir papayanın besin değeri şöyledir:
C vitamini açısından zengin gıdalar tüketmek yardımcı olarak vücudun bakteriyel ve viral hastalıklarla savaşmasına olanak tanır. Papayada C vitamini yoğun miktarda bulunur. Papaya aynı zamanda sağlıklı ve işlevsel bir bağışıklık sistemi için önemli olan A vitamininin de iyi bir kaynağıdır.
Papayanın diğer faydalarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
Papaya faydaları meyvesinde olduğu kadar çekirdeğinde yani tohumunda da yoğundur. Papayanın tohumlarının tadı acıdır ancak yenebilecek niteliktedir.
Papaya çekirdeğinin faydaları şöyle sıralanabilir:
Papaya meyvesi faydaları ve tadıyla birçok ülkede popüler bir kahvaltı meyvesidir. Ayrıca salatalarda, turtalarda, şerbetlerde, meyve sularında ve şekerlemelerde de papaya kullanılır.Papayayı lezzetli bir şekilde tüketebilmek için öncelikle satın alırken iyi seçim yapmak gerekir.
Papaya seçimi tüketim şekline göre en doğru şekilde yapılabilir. Genel olarak olgun papayaların tadı seviliyor olsa da olgunlaşmamış papayaları da tüketenler vardır. Papayanın olgun hali çiğ yenebilirken olgunlaşmamış hali ise genellikle kabak gibi pişirilerek ya da bazen salatalara ince dilimlenerek tüketilir. Papaya içeceklerde ve süt ürünleriyle birlikte de kullanılır. Özellikle smoothie ve meyveli yoğurt yapımında da tercih edilen meyvelerden biridir.
Olgunluk testi yaparken kırmızı ve turuncu kabuklu papayaların daha olgun olduğu bilgisi işinize yarayacaktır. Olgun papayalar hafif yumuşak bir dokuya sahip olurlar. Olgunlaşmamış papaya da yeterince beklenirse zamanla olgunlaşır.
Papayayı yemek ya da herhangi bir tarif için kullanmak istediğinizde kabuklarını soyduktan sonra içindeki çekirdekleri kavunu çekirdeklerini temizler gibi temizleyerek kalan kısmı yiyebilir ya da kullanabilirsiniz. Bazı kişiler kabuk ve çekirdekleri de tüketmeyi tercih etmektedir. Bu noktada damak tadınıza göre karar verebilirsiniz.
Papayalar aslen Orta Amerika kökenlidir. O bölgedeki yerli halk papaya yiyor ve onları tıbbi amaçlarla kullanmaktadır. 1500 ve 1600'lü yıllarda İspanyol ve Portekizli sömürgeciler, tohumları Filipinler ve Hindistan da dahil olmak üzere dünyanın diğer tropik bölgelerine taşıyınca papaya dünyaya yayılmıştır diyebiliriz. Günümüzde Hawaii, Filipinler, Hindistan, Avustralya ve Afrika'daki tropik bölgeler en çok papaya üreten bölgelerdir. Orta ve Güney Amerika'da de daha küçük papaya yetiştirme faaliyetleri mevcuttur.
Papaya meyvesi yaygın olarak tüketilen bir besindir ve olgun papaya meyvesinin yenmesi güvenlidir. Ancak olgunlaşmamış papaya, papaya lateksini içerir. Bu enzimin büyük miktarlarda alınması yemek borusuna zarar verebilir ancak olgun papaya tüketildiğinde bu risk düşüktür. Ek olarak, lateks alerjisi olan kişilerin papayaya da alerjisi olabilir, bu nedenle bu kişilerin papaya içeren meyve ve ürünlere karşı dikkatli olmaları gerekebilir.
Aşırı papaya tüketimi, olgunlaşmamış papaya tüketimi, papaya içerikli ürünlerin ya da takviyelerin kullanımı ya da alerjen etkiler bağlamında olası papaya yan etkileri şöyle sıralanabilir:
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.