Ülseratif kolit, kalın bağırsakta iltihaba ve ülsere neden olan bir hastalıktır.
Sıklıkla karşılaşılan inflamatuar bağırsak hastalıklarından biridir. Ülseratif kolit belirtilerinin alevlenme ve sonrasında yok olduğu dönemler genellikle yaşanır.
Belirtileri hastadan hastaya değişse de tipik olarak ishal, karın krampları gibi semptomlar gözlenir.
Ülseratif kolit nedir sorusu, kalın bağırsaktaki kolon ve rektum bölgelerinde iltihap ve yaralara neden olan bağırsak hastalığı, şeklinde cevaplanabilir.
Bu bölgelerin en iç yüzeyi etkilenir. Belirtileri genellikle aniden değil, zamanla kendini gösterir.
Bu hastalık yaşamı tehdit edebilecek yan etkilere sebep olabilir.
Kesin bir tedavisi olmasa da belirtilerin hafifletilmesine yönelik yapılan tedaviler hastaları büyük ölçüde rahatlatır.
Ülseratif kolit belirtileri iltihabın oluştuğu bölgeye ve seviyesine göre değişiklik gösterebilir. Semptomlar arasında şunlar vardır:
Ülseratif kolit hastalarında çoğunlukla bu belirtiler hafif ve orta şiddette görülür. Hastalığın seyri değiştiği zaman, belirtilerin şiddeti de artıp azalabilir.
Ülseratif kolitin nedenleri tam olarak bilinmese de aşırı aktif bir bağışıklık sisteminin buna neden olduğu düşünülür.
Normalde bağışıklık sistemi vücudu dışardan gelen mikrop ve tehlikeli maddelerden korur, ancak bazı durumlarda bağışıklık sistemi vücuttaki zararlı olmayan maddelere de saldırarak onları yok eder ve doku hasarı ile iltihaba sebep olur.
Bunun dışında ülseratif kolite neden olabileceği düşünülen risk faktörleri vardır.
Tüketilen besinler veya diğer yaşam tarzı değişiklikleri hastalığın riskini arttırmaz, ancak belirtilerin çoğalmasını sağlayabilir. Bu yüzden teşhis koyulmuş bir hastanın yapması gereken ilk şeylerden bir tanesi, hastalığı neyin tetikleyip tetikleyemeyeceğini doktoruna danışması ve not almasıdır.
Ülseratif kolit, konumuna göre isimlendirilir. Bu çeşitlerin semptomları genellikle benzerdir. Çeşitler şu şekilde listelenebilir:
Ülseratif koliti teşhis etmek için doku biyopsisi yeterlidir. Ancak hastalığın diğer bağırsak hastalıkları ile karıştırılmaması için başka testler de yapılabilir.
Yapılabilecek testler şunları içerir:
Ülseratif kolit tedavisi, belirtilerin yok edilmesini amaçlar. Belirtilerin yok olduğu dönemlere remisyon adı verilir. Tedaviler arasında ilaçlar ve ameliyat vardır. İlaçlar iltihabı hafifletmek amacıyla kullanılır. Aynı zamanda bölgedeki tahriş azaltılabilir. Tahriş azaldığında ağrı azalır ve ishal geçer. İlaçlar arasında aminosalisilatlar, kortikosteroidler gibi ilaç grupları vardır. Doktor reçetesindeki gibi kullanıldığında işe yaramadığı gözleniyorsa veya ciddi yan etkiler varsa ameliyat gerekebilir. Bu hastalık için iki farklı ameliyat türü bulunur. Ameliyatların her ikisinde de kolonun veya rektumun bir kısmı ya da tamamı çıkarılır.
Ülseratif kolitli hastalarda belirtiler hastalığın tek kötü yanı değildir. Belirtilerin yanı sıra farklı rahatsızlıklar gözlenebilir. Bunlar arasında anemi, kolon kanseri , osteoporoz (kemik hastalığı), primer sklerozan kolanjit (karaciğere yayılan iltihap), çocuklarda büyüme ve gelişme gerilikleri vardır. Bu yan etkiler ilaçlar ile tedavi edilmeye çalışılır ancak acil olarak müdahale gerektirebilecek yan etkiler de oluşabilir. Bunlar arasında dehidrasyon (çok fazla sıvı kaybı), perforasyon (kalın bağırsakta delik), şiddetli kanama, kan pıhtıları, zehirli megakolon (şiddetli iltihaplanmadan dolayı bağırsağın çalışmaması) belirtilebilir.
Alevlenmeler sırasında ağrılı ve şişmiş eklemler, ağızda ülser, deri altında şişlikler (cilt lezyonları), kızarmış ve tahriş olmuş gözler, kemikler ile ilgili sorunlar görülebilir.
Ülseratif kolitin alevlenmeleri yaşam tarzından kaynaklanabilir. Sıklıkla alevlenmeye sebep olan maddelerden kaçınmayla bu durum önlenebilir. Stres çoğu insanda bağırsağı etkileyen bir durumdur. Bu yüzden stresi azaltma yollarını doktorunuza danışmanız veya araştırmanız tavsiye edilir. Örneğin en az 7 saat uyku bu yöntemlerden bir tanesidir. Bazı ilaçlar da alevlenmelere sebep olabilir. Bunlar arasında iltihap sökücü, ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar vardır. Bu tür ilaçları bir sağlık uzmanına başvurmadan kullanmanız tavsiye edilmez. Ayrıca alevlenmenizi tetikleyen bir besin olduğunu düşünüyorsanız, ondan uzak durmanız gerekebilir. Bu besinler bir listesi yoktur ve hastadan hastaya alevlendirici besinler değişebilir. Ancak şu besinlerin alevlenmeleri çoğaltabileceği düşünülür:
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.