Osteoartrit nedir dendiği zaman en kısa cevap kireçlenme problemidir şeklinde verilebilir. Sık rastlanan rahatsızlıklar arasında olan osteoartrit kadınlarda erkeklerden daha sık görülmekle birlikte daha çok yaş ilerledikçe ortaya çıkan bir sorundur.
Kireçlenmede yaşanan en rahatsız edici semptom ağrıdır.Dejeneratif eklem hastalıkları arasında olan osteoartrit en çok 50 yaş üstü kişileri etkiler. Bu rahatsızlık neredeyse yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak görülür. Yaşlandıkça kemik ve eklem sağlığında biraz düşüş olabilse de aslında doğru egzersizler ve uygun beslenmeyle sağlıklı yaş alma konusunda dikkatli olunursa kireçlenme yaşamamak mümkündür.
Kireçlenmeden en çok etkilenen eklemler ellerde, kalçada, omurgada ve dizde bulunur. Eklemlerdeki kıkırdak yapı bozulduğunda alttaki kemiklerde sorunlar oluşmaya başlar. Kemiklerde büyüme ve eklem kenarı çıkıntıların eklem yapısını bozması sonucu hareket mekanizması kısıtlanır. Osteoartritin tedavisi genel olarak özel ilaçlar, fizik tedavi uygulamaları ve egzersiz önerilerini kapsar.
Osteoartrit ne demek sorusunu cevaplamak için tıbbi terim olarak anlamını bilmekte yarar vardır. Artrit, eklemlerdeki iltihaplanmayı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Eklem iltihaplanması zamanla eklem hareketini kolaylaştıran sıvının azalmasına ve eklemdeki kıkırdaksı yapının bozulmasına neden olur.
Kıkırdağın hareketler esnasında kemikler arası sürtünme etkisini emme görevinde sorun olması kemiklerde sorun yaratır ve osteoartriti tetikler. Kıkırdak yapısının bozulması ostreartritin en önemli nedenlerinden biridir. Osteo kelime olarak kemik anlamına gelir. Osteo ve artrit kelimelerinin birleşmesinin anlamı; kemikleri etkileyen eklem iltihaplanması olarak açıklanabilir.
Osteoartritin evreleri vardır. Başlangıç evresi sağlıklı yaş almaya dikkat etmeyen kişilerde muhtemel tablo gibi görülür ve uygun egzersizlerle şikayetler kontrol altına alınabilir. İleri evrede ise osteoartritten dolayı günlük aktivitelerde sorunlar yaşanmaya başlar. Bu durumda hastalık olarak tanımlanan osteoartritte ameliyat tedavi seçenekleri arasına girer.
Osteoartrit nedir iyi kavramak için sebepleri de bilmek gerekir. Kireçlenmenin sebepleri kişiden kişiye değişir. Eklemlerin yoğun kullanımı, yaş alma sürecinde yanlış hareketlerin ve sağlıksız beslenmenin sürmesi ve bazı hastalıklar nedenler arasında sık rastlanan konulardır.
Osteoartritin oluşması ihtimalini artıran bazı etkenler şöyle sıralanabilir:
Kireçlenme problemi için ortopedi ve travmatoloji doktoruna başvurulur. Uzman hekim önce hasta öyküsünü dinler. Genellikle kişiler ağrı, hareketlerde tutukluk ve şişlik şikayetleriyle hastaneye giderler. Fiziki muayeneden sonra kan testi ve röntgen filmi çekimi gibi yöntemlerle detaylı analiz yapılır.
Direkt radyografiyle eklem röntgen filmleri çekilir. Bu aşamada bazen ağrı gibi şikayetlerin olmadığı eklemlerde de kireçlenme olup olmadığı da kontrol edilmiş olur. Kan testleri ise özellikle osteoartritin bazı romatizmal hastalıklarla karışabiliyor olması ihtimalini elemek için önemlidir. Bunun için eklem sıvısı incelenmesi de bazen tercih edilen yöntemlerden biridir.
Tedavi, hastalığın şiddetine göre şekillenir. Tedavi sürecinde ağrıların giderilmesi, kısıtlanan hareketlerde olabildiğince rahatlama yaşanması ve hastalığın ilerlemesinin önlenmesi ana hedefler arasındadır. Tedavi sürecinde; hasta eğitimi için yönlendirmeler yapılır, uygun egzersiz programı belirlenir, fizik tedavi uygulamaları gerçekleştirilir, eklem içi enjeksiyonlar yapılır ve ilaç tedavisine başvurulur.
Osteoartritin riskini azaltmak için yapılabilecekler şöyle sıralanabilir:
Osteoartritte mutlaka uygulanması gereken bir diyet biçimi yoktur. Kemikleri, eklemleri güçlendirmek adına uygun besinlerin tüketilmesi elbette destekleyici olabilir. Bakliyatlar, tahıllar, balıklar ve kemik suyu uygun besinlerdir.
Çınar yaprağı semptomların hafiflemesi için kullanılabilir. Kıkırdak sıvısının arttırılması için ise kuşburnu ve Mekke gülünün etkili olduğu söylenmektedir. Kemik dokusunu güçlendirmede de sirke destekleyicidir. Tüm bunlardan ve benzer bitkisel çözümlerden faydalanmadan önce alerji, cilt ve mide sorunları gibi problemler yaşamamak adına mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Eklemlerdeki kireçlenme tedavi edilmediğinde dokularda iltihaplanma, kıkırdak aşınmasını telafi etmeye çalışan kemiklerde düzensiz çıkıntıların oluşması, baker kisti gibi problemler ortaya çıkabilir. Tedaviye ne kadar çabuk başlanırsa olumlu sonuçlar alma ihtimali de o kadar artar.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.