Dil bağı, tıp dünyasında ankiloglossi ismi ile bilinir. Bu bir dil problemi olarak bilinir ve bu durumlarda kişilerin dil bağı ameliyatı olması gerekebilir.
Dil bağı ameliyatı nedir sorusuna yanıt aramadan öncesinde dil bağının ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.
Dil bağı bazı bebeklerde görülen bir sağlık problemidir. Dil bağı herkeste var olsa da bazı kişilerde bu durum farklılık gösterir.
Oluşan dil bağı, normalde olması gerektiği gibi değildir. Dil bağı olan kişilerde konuşma zorluğu görülebilir.
Ayrıca bulunan dil bağı yüzünden dil, ağız içerisinde rahat hareket edemez. Aynı zamanda dil bağı, bebeklerin süt emmesini de engelleyen bir problemdir.
Bu sebeple dil bağı ameliyatı olarak bu problemin ortadan kaldırılması gerekir.
Dil bağı ameliyatı, ankiloglossi rahatsızlığının ortadan kaldırılmasına imkan sunan cerrahi bir operasyondur.
Dil bağına bağlı olarak ortaya çıkan sağlık problemleri, dil bağı ameliyatı ile ortadan kaldırılır.
Bebeklerde doğuştan görülebilen bu durum çocuklarda geç konuşma probleminin oluşmasına dahi sebebiyet verebilir.
Bazı kişilerde dil bağı lingual frenulum olarak bilinen dildeki yapının farklı olması halinde bu problem ila karşı karşıya kalınabilir.
Bu yapının farklı olması sebebi ile de ortaya farklı sorunlar çıkar. Bu sorunlar karşısında kişilerin dil bağı ameliyatı olması gerekir.
Dil bağı ameliyatı oldukça küçük bir operasyondur. Bebeklik döneminde lokal anestezi uygulanarak ameliyat gerçekleşir.
Bebeklerin henüz dişleri çıkmadan önce dil bağı kesilebilir. Bu dönemlerde dil bağının yapısı henüz ince olacağı için ağrı ya da acı hissi oluşmaz.
İlerleyen süreçlerde ameliyat olunması halinde ise genel anestezi uygulanması gerekir. Çünkü yaş ilerledikçe dil bağı da kalınlaşmaya başlar. Bu sebeple ameliyat daha zor bir hale gelir.
Çocuklarda dil bağı ameliyatı oldukça kolay bir şekilde gerçekleşir.
Dil bağı problemi doğuştan ortaya çıkar. Bu sebep ile henüz bebeklik dönemindeki çocuklarda dil bağı problemi varsa hemen ameliyat gerçekleştirilebilir. Bebekler dünyaya geldikten birkaç gün sonra ya da ilk altı aylık dönemde rahatlıkla ameliyat olabilir.
Bu yaşlar arasında uygulanacak olan dil bağı ameliyatı, ilerleyen yaşlara kıyasla çok daha rahattır.
Bebeklerde acı ya da ağrı hissi oluşmaz. Çocukluk çağında da bu ameliyatın olunması mümkün. Fakat dil bağına bağlı olarak kişilerde farklı sağlık problemleri ortaya çıkabilir.
Örneğin konuşma zorluğu yaşanabilir ya da yetersiz beslenmeye bağlı olarak farklı problemler de oluşabilir. Çocukların dil bağı bebeklerin dil bağından daha kalın bir yapıya sahiptir. Bu sebeple çocuklara genel anestezi uygulanması da mümkündür.
Bebeklik döneminde anormal dil bağı yapısına sahip olarak gelen kişiler, ilerleyen yaşlarda da dil bağı ameliyatı olabilir.
Her ne kadar bu ameliyatın bebeklik çağında yapılması daha doğru olsa da bazı kişiler ameliyat olmamış olabilir.
Bu gibi durumlarda doktorlar tarafından fiziksel muayene gerçekleştirilir.
Dil bağının kişi üzerinde yarattığı sorunlar göz önüne alınır. Dil bağına bağlı olarak konuşma zorluğu çeken çocuklarda bu durum yetişkinlik çağında travmaya dönüşebilir.
Bu durum hem sağlık açısından hem de psikoloji açısından oldukça zararlıdır. Bu sebeple doktorların uygun görmesi halinde kişinin ameliyat olmasına karar verilir.
Ameliyat günü belirlendikten sonra ise ameliyat öncesi anestezi hazırlıklarına başlanır.
Erkeklerde de kadınlarda olduğu gibi dil bağı ameliyatı gerçekleştirilir. Kişiye uygulanacak olan cerrahi işlemler cinsiyete göre değişiklik göstermez.
Yetişkinlik çağında dil bağı ameliyatı olmak isteyen herkesin alanında uzman doktorlar tarafından muayene edilmesi gerekir.
Yapılan muayene sonucunda kişinin sağlık durumu göz önünde bulundurularak ameliyat sürecine karar verilir.
Yaşlılık döneminde de dil bağı ameliyatı olması mümkündür. Fakat yaş ilerledikçe kişilerin anesteziyi kaldıramama riski artar.
Bu sebeple dil bağı ameliyatı olunmadan öncesinde yaşlı bireylerin farklı kontrollerden geçmesi gerekir.
En önemlisi ise anestezi uzmanlarının kontrolleridir. Dil bağı kalınlaşmış olacağı için lokal anestezi ile işlem gerçekleşemeyebilir. Bu sebeple kişilerin genel anesteziyi kaldırıp kaldıramayacağı bilinmelidir.
Bazı durumlarda ilerleyen yaşlardaki kişilerde de dil bağının ince bir yapıda olduğu görülebilir.
Bu gibi durumlarda lokal anestezi uygulanarak da işlem gerçekleşebilir. Kişiye lokal anestezi uygulanamayacak ise ve genel anesteziyi de bünyesi kaldıramayacaksa ameliyat gerçekleşemez.
Bu gibi durumlarda kişinin yaşadığı sağlık problemlerinin belirtilerini hafifletecek farklı tedavi yöntemlerinin uygulanması da mümkündür.
Dil bağı ameliyatı bebeklik döneminde uygulandığı zaman lokal anestezi ile yapılır.
Bebeklere lokal anestezi uygulandıktan sonrasında cerrahi makaslar aracılığı ile dil bağı kesilir. Böylelikle ameliyat tamamlanmış olur.
İlerleyen yaşlarda ise genel anestezi uygulanır. Genel anestezi sonrasında dil bağı kesilerek ameliyat gerçekleşir.
Dil bağı ameliyatının riskleri yoktur. Ameliyat süreci oldukça kolay bir şekilde ilerler. Dil bağı ameliyatı sonrası kişilerde bir süre konuşma zorluğu olabilir.
Bu da geçici bir durumdur. Bunun haricinde ise her cerrahi işlemde olabilecek riskler dil bağı ameliyatında da yer alır.
Bu risklerin en başında enfeksiyon kapma ihtimali yer alır. Alanında uzman hekimler tarafından ameliyat gerçekleştiği takdirde ise bu problemler meydana gelmez.
Dil bağı ameliyatı sonrası yapılması gerekenler, doktorlar tarafından hastalara bildirir. Bu süreçte farklı bir beslenme listesi verilebilir.
Bebeklerin emme problemine bağlı olarak ek gıdalar önerilebilir. Doktor tarafından reçeteli olarak bazı ilaçlar verilebilir. Bu ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekir.
Gerekli durumlarda da mutlaka doktor kontrollerine gidilmelidir. Ağız hareketleri ve esneme hareketleri de doktorlar tarafından tavsiye edilebilir.
Dil bağı ameliyatı sonrası bebeklerin iyileşme süreci yetişkinlere göre çok kısadır. Bebekler birkaç gün içerisinde iyileşmeye başlar.
Bazı durumlarda ameliyatlı bölgeden damla şeklinde kanama oluşumu görülebilir.
Bu durumlar normal olarak kabul edilir. Yetişkinler ise dil bağı ameliyatı sonrasında bir ay içerisinde tamamen iyileşmiş olur.
Dil bağı ameliyatı kaç saat sürer sorusunun yanıtı, kişinin hangi yaş döneminde ameliyat olduğuna göre değişiklik gösterebilir. Bebeklik döneminde uygulanan dil bağı ameliyatları anestezi uygulandıktan sonra ortalama 15 dakikalık bir süre içerisinde gerçekleşebilir. İlerleyen yaşlarda uygulanan dil bağı ameliyatlarında ise bu süre yarım saati bulabilir. Ameliyatın ilerleyişine ve kişinin genel sağlık durumuna göre ameliyatın süresi azalabilir ya da kısalabilir.
Dil bağı ameliyatı zor mu sorusuna, ameliyatın zor olmadığı yanıtını vermek mümkün. Özellikle bebeklerde uygulanan dil bağı ameliyatları oldukça kolay bir şekilde gerçekleşir. Ameliyat süreçlerinin hepsi birbirinden zordur. Kişinin sağlığı doktorlara emanet edilir. Bu sebeple her zaman biraz zorluk eşlik eder.
Dil bağı belirtileri bebeklerde kolaylıkla ortaya çıkar ve anlaşılır. Dil bağı problemi yaşayan bebekler emerken daha çok ısırma eğiliminde olur. Bunun sebebi ise ağız hareketlerinin kısıtlı olmasıdır. Bebeklerde sürekli acıkma problemi yaşanır ve ememedikleri için yetersiz beslenirler. Bu durumlar dil bağı probleminin ortaya çıktığının bir göstergesi olarak kabul edilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.