Nötrofil nedir kan tahlili yapılarak öğrenilir. Kan tahlili sonuçlarında "NEU" kısmı yer alır. Bu kısım nötrofil sonuçlarını gösterir. Nötrofiller bağışıklık sisteminin temel yapı taşlarından birisi olarak kabul edilir. İnsan vücudunun enfeksiyonlara ve mikroplara karşı savaşabilmesi için nötrofile ihtiyaç duyulur. Beyaz kan hücreleri arasında yer alan nötrofiller kanda yer alır. Kanda bulunan nötrofiller, protein yapıdaki maddelerin parçalanmasını sağlar.
Kan tahlili nötrofil nedir sorusuna yanıt bulmak için uygulanır. Böylelikle kişinin vücudunda ne kadar nötrofil üretildiğini öğrenmek mümkün hale gelir. Nötrofiller genel olarak çok yüksek miktarlarda bulunmaz. Fakat vücudun kendisini tehlike altında hissetmesi halinde kandaki nötrofiller artış göstermeye başlar.
Kişinin bağışıklık sisteminin düşmesi ile birlikte nötrofil düşüklüğü de ortaya çıkabilir. Bunun temel nedeni ise vücudun savunma sisteminin güçsüzleşmesidir. Bazı durumlarda nötrofil yüksekliği de görülebilir. Her iki durumda da kişinin sağlığı bozulur. Bu nedenle kan tahlili nötrofil nedir öğrenmek için en ideal yöntemler arasında yer alır.
Kan tahlilinde nötrofil nedir anlayabilmek için öncelikle beyaz kan hücrelerinin hangileri olduğunu da bilmek gerekir. Nötrofiller beyaz kan hücreleri arasında yer alır. Fakat beyaz kan hücreleri bu kadarla sınırlı değildir. Bu nedenle de kişinin kan tahlili sonuçlarında beyaz kan hücresinin değerlerinin ne olduğunu anlamak pek mümkün değildir.
Fakat sadece nötrofil değerlerinizi öğrenmek istiyorsanız, kan tahlilinizin sonuçlarında bu değeri görebilirsiniz. NEU kısmında çıkan kan sonuçlarınız görülür. Aynı zamanda kan sonucunuzun yanında normalde nötrofil değerlerinizin ne olması gerektiği hakkında da bilgi bulunur. Bu bilgiler ışığında nötrofil nedir kan tahlilinde anlayabilirsiniz.
Fakat nötrofil değerlerinizi uzman hekimlere göstermeden sağlık durumunuz hakkında net bir bilgiye ulaşmanız mümkün değildir. Kan değerlerinizin hepsi bir arada incelenir. Böylelikle nötrofil değerlerinizin ne durumda olduğu ve diğer beyaz kan hücrelerinizin düşük ya da yüksek olup olmadığı ortaya çıkar.
Kan tahlilinde ortaya çıkan nötrofil değerlerinin normal olup olmadığını anlayabilmek için ilk olarak NEU değerinizin normalde ne kadar olması gerektiğini bilmeniz gerekir. Böylelikle de çıkan sonuçlarınızın yüksek mi yoksa düşük mü olduğunu daha kolay bir şekilde anlayabilirsiniz.
Nötrofil değerleri yaşa göre değişiklik gösteren bir durumdur. Hatta yeni doğan bebekler ile 6 aylık bebeklerin dahi normalde olması gereken nötrofil değerlerinin birbirinden farklı olduğu bilinir. Yeni doğan bebeklerin nötrofil değerlerinin 6 bin ila 26 bin mikrolitre olması normal kabul edilen bir durumdur.
Bir haftalık bebeklerde ise bu referans aralığı bin ila 10 bin mikrolitre olarak bilinir. Altı aylık bebeklerin nötrofil değerleri ise bin ila 8 bin 500 mikrolitre referans aralığı içerisinde normal kabul edilir. Sağlıklı ve yetişkin bireylerde ise normal olarak kabul edilen nötrofil değerleri bin 500 ila 7 bin mikrolitre aralığındadır.
Nötrofil yüksekliği birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kan değerlerinin yükselmesinin başında ise vücuda zararlı bakterilerin ve mikropların girmiş olması yer alır. Vücudun bu mikroplar ile savaşamamış olması, mikropların vücuda girmesine neden olur. Kişinin bağışıklık sisteminin düşmesi de yine bu bakterilere bağlı olan bir durum olarak bilinir.
Nötrofil yüksekliğinin diğer bir sebebi ise down sendromudur. Down sendromuna sahip olan kişilerin nötrofil değerleri genellikle yüksek sonuçlanır. Aynı zamanda kanser hastalıklarına ve gibi kanser hastalıklarına bağlı olarak da bu değerlerin normalden yüksek çıktığı bilinir. Nötrofil nedir kan tahlili sonuçlarında daha net bir şekilde belirli olur.
Kan tahlilinde bu değerlerinin yükselmesinin diğer sebepleri arasında ise şu maddeler yer alır;
Kişinin nötrofil değerlerinin yükselmesi ile birlikte bazı belirtiler de ortaya çıkar. Bu belirtiler yüksek ateş, baş dönmesi ve mide bulantısı olarak bilinir. Aynı zamanda kişinin vücudundaki yaraların uzun süre boyunca iyileşme göstermemesi ve eklemlerin ağrıması da yine bu değerin normalden yüksek olduğunu gösteren bir durumdur. Bu gibi durumlarda kişinin eklem bölgelerinde şişlikler de oluşabilir.
Nötrofil düşüklüğünün ortaya çıkmasının bilinen ve bilinmeyen birçok farklı nedeni vardır. Nötrofil nedir kan tahlilinde bu değerlerin düşmesine neler sebep olur öğrenebilmek adına kişinin muayene olması gerekir. Yapılan muayenenin ardından kişilerden kan tahlili talep edilir. Muayene ve kan tahlili sonuçları bir arada gözlemlenir. Bu gözlem sonucunda nötrofil düşüklüğünün nedenleri tespit edilir.
Nötrofil düşüklüğüne neden olan durumlardan birisi kanser tedavisidir. Özellikle sürecinde kişilerin değerlerinin düşmesi normal kabul edilir. Bunun haricinde ise bazı ilaçların tüketimine bağlı olarak yan etkiler ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan yan etkiler ise kişinin nötrofil değerlerinin düşmesine yol açabilir. Nötrofil düşüklüğünün oluşumu ile birlikte kişilerde bazı belirtiler de ortaya çıkar. Bu belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür;
Nötrofil kan tahlili yaptırmak için herhangi bir randevu talebi oluşturulmaz. Kan tahlili verme işlemleri randevusuz olarak gerçekleşir. Fakat kan tahlili yaptırma isteğinizi doktor muayenesinde bildirmeniz gerekir. Bu nedenle doktor randevusu alınmalıdır. Bazı sağlık problemleriniz doğrultusunda da doktor randevusu oluşturmanız mümkündür. Doktorunuz sizi muayene ettikten sonra da kan tahlili yaptırmanızı isteyebilir.
Kan tahlili yaptırmak için doktor randevusu aldıktan sonrasında hastanede kan verme işleminizi tamamlayabilirsiniz. Bu işlemler ise hastanelerin kan alım bölümlerinde gerçekleşir. Doktor muayenenizden çıktıktan sonra randevu almadan hastanenin ilgili alanlarını ziyaret edebilirsiniz.
Nötrofil kan tahlili yaptırdıktan sonra sonuçlarınızı öğrenmek için hastaneden kan tahlili dokümanınızı talep edebilirsiniz. Aynı zamanda online hastane sistemine giriş yaparak, çıkan kan tahlil sonuçlarınızı görebilirsiniz. Çıkan sonuçlarınızın ne anlama geldiğini ve herhangi bir sağlık probleminiz olup olmadığını öğrenmek için ise alanında uzman hekimlerden randevu almanız gerekir.
aldığınız doktorun sizi muayene eden doktor olması daha doğru olur. Doktor randevunuzda kan tahlili sonuçlarınız detaylı olarak incelenir. Yapılan inceleme sonucunda bir problem söz konusu ise tedavi sürecine başlanır.
Nötrofil kan tahlili testi, kişinin damarından kan alımının gerçekleşmesi ile yapılır. Detaylı kan sayımı için kişiden iki ya da üç tüp kan alımı yapılır. Alınan kan laboratuvarda incelenir. Bu incelemeye bağlı olarak da kişinin tahlil sonuçları ortaya çıkar. Kan alım işlemi oldukça kısa bir süre içerisinde gerçekleşir.
Nötrofil kan tahlili, hemogram testinin bir parçasıdır. Hemogram testinin çıkma süreci bazı etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Kan tahlili verdikten sonrasında sonuçların çıkması ortalama 1 - 3 gün içerisinde gerçekleşir. Çoğu zaman kan tahlili sonuçları aynı gün içerisinde çıkar. Bu süreçte kan alım işleminin yapılmış olduğu saate bağlı olarak süreç uzayabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.