Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Sg Kan Tahlili Nedir? Sg Düşüklüğü, Yüksekliği!

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Sg Kan Tahlili Nedir? Sg Düşüklüğü, Yüksekliği!

Sg kan tahlili,  olarak bilinir. Dansite, bir maddenin yoğunluğunu gösterir. İdrarın özgül ağırlığı olarak da bu durumdan bahsetmek mümkündür. Kan tahlili sg nedir sorusuna yanıt vermek pek mümkün değildir. Bilinenin aksine sg, kan tahlili değil idrar tahlilidir. İdrar tahlili sg nedir ve değerleri ne olmalıdır anlaşılmasına katkı sağlar. 

Kan tahlilinde sg nedir anlaşılamaz. Bu değerin anlaşılabilmesi için kişinin idrar tahlili vermesi gerekir. Kişinin idrar yoğunluğunun belirlenebilmesi adına  uygulanır. Uygulanan bu tahlil ile birlikte kişinin vücudunda bulunan hastalıklar ile ilgili bilgi sahibi olmak mümkün hale gelir.

Dansite testi sayesinde olası hastalıkların önüne geçmek mümkündür. Bu test, hastalıkların erken teşhis edilmesine katkı sağlar. Böbrek rahatsızlıkları ve şeker hastalığı bu idrar testi sayesinde tespit edilebilir. Vücudun susuz kalıp kalmadığı da sg değerlerinin ölçümü ile birlikte ortaya çıkmış olur. Kişinin vücudunun susuz kalması da farklı sağlık problemlerine neden olabilir.

Kişinin yeterli miktarda sıvı tüketmemesi kadar aşırı miktarda sıvı tüketmesi de sağlığı olumsuz yönde etkileyen faktörler arasında yer alır. Bu nedenle günlük su tüketim miktarına dikkat etmekte fayda vardır. Su tüketimi insan sağlığı açısından oldukça önemli olsa da aşırı miktarda su içmek böbreklerin işlevini yitirmesine dahi sebebiyet verebilir.

İdrar Tahlili Sg Nedir?

Sg, dansite olarak bilinen bir değerdir. Dansite ise madde yoğunluğunu ölçmek olarak bilinir. Kişinin idrar tahlilinin incelenmesi ile birlikte idrarın yoğunluğu ölçülür. Böylelikle sg değerleri ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu değerlerin belirli bir referans aralığı içerisinde yer alması gerekir. Aksi sonuçlar, kişinin böbreklerinde bir problem olduğu anlamına gelir. Kişinin sg değerleri düşürülerek ya da yükseltilerek olması gereken referans aralığı içerisine getirilir. Böylelikle ortaya çıkabilecek farklı hastalıklar önlenmiş olur. 

Kişinin idrarında bazı maddelerin yoğun olması, kişide sg değerlerinin yükselmesine neden olur. İdrarda yüksek miktarda bulunarak değerleri yükselten maddeler şu şekildedir;

  • Kırmızı kan hücreleri
  • Beyaz kan hücreleri
  • Bilirubin
  • Protein
  • Kristaller
  • Glikoz
  • Bakteriler

Kişinin idrarında bazı maddelerin az olması da sg değerinin düşmesine sebep olur. Aynı zamanda kişinin böbrek rahatsızlığına sahip olması da bu değerin düşmesi ile doğrudan alakalı bir durum olarak kabul edilir. 

İdrar Tahlili Sg Nedir?

Sg Kan Tahlili Normal Değeri Kaç Olmalı?

Sg idrar tahlili sonuçlarında belli olur. Kişinin sg değerleri göz önüne alınarak olası hastalıkların önüne geçilmesi mümkün hale gelir. Sağlıklı bireylerin idrar tahlilinde sg değerinin belirli bir oranda bulunması gerekir. Kişinin sağlıklı olarak kabul edilebilmesi için belirlenen bu referans değerinin daha altında ya da üstünde sonuçlar çıkabilir. Bu gibi durumlar kişilerde böbrek taşı oluşumu başta olmak üzere birçok farklı hastalığın ortaya çıkabileceğinin bir işareti olarak kabul edilir. Kişinin idrar tahlili sonucunda değerlerinin 1.002 ila 1.030 aralığında çıkması, kişinin sağlıklı olduğunu bizlere gösterir. Fakat bu değerin daha yüksek ya da daha düşük olması, kişinin sağlık sorunları olduğunun belirtisi olarak bilinir. 

Sg Düşüklüğü Neden Olur?

Sg düşüklüğü genellikle böbreklerin çok çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Kişinin yoğun miktarda sıvı tüketmesi, böbrek yetmezliğine sahip olması ve kalp yetmezliği de sg düşüklüğü nedenleri arasında yer alır. Bunların haricinde ise kişinin idrar tahlilinde sg değerlerinin düşük çıkmasının farklı nedenleri de bulunur. Bu nedenler arasında şu maddelere yer verilir;

  • Felç
  • Wolfram sendromu
  • Boğulma

  • Böbrek iltihabı
  • Şekersiz şeker hastalığı
  • Kandaki sodyum seviyesinin düşük olması

Kişinin sg değerlerinin düşük olmasına bağlı olarak ortaya çıkabilecek belirtiler ise şu şekilde bilinir;

  • Mide bulantısı
  • İshal
  • Sık idrara çıkma
  • Böbrek ağrısı

  • İdrar renginin normalden daha açık bir renge sahip olması

Kan Tahlilinde Sg Yüksekliği Nedir?

Sg yüksekliği idrar tahlilinde ortaya çıkan bir durumdur. Kişinin idrar değerlerinin belirli bir referans aralığında olması gerekir. Belirlenen referans aralığının üzerinde çıkan sonuçlar ise kişinin sg yüksekliği olduğunu gösteren bir durumdur. Dansite yüksekliği, kişinin vücudundan fazla miktarda su atılması olarak da bilinen bir durumdur. Bazı hastalıklara bağlı olarak vücut, içerisinde bulunan sıvıyı idrar ya da ter yolu ile atmaya başlar. İdrar tahlilinde sg yüksekliğinin görülmesi, vücudun susuz kaldığının da bir işaretidir. Sg değerlerinin yükselmesi şu nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar;

  • Şeker hastalığı

  • Böbrek yetmezliği
  • Böbreklerde enfeksiyon oluşumu
  • İshal
  • Kusma

  • İdrarda aşırı miktarda glikoz olması
  •  hastalığı
  • Böbrek damarlarının daralmış olması

Dansite değerlerinin yükselmesine bağlı olarak kişilerde yüksek ateş, terleme, ishal kusma ve idrarda ağır koku gibi semptomlar ortaya çıkar. Kişi idrara çıkmakta zorluk çekebilir ve normalden daha fazla su tüketimi gerçekleştirmeye başlayabilir. Aynı zamanda kişinin idrarının rengi normalden farklı olabilir ve idrar kıvamı farklılık gösterebilir.

Kan Tahlilinde Sg Yüksekliği Nedir?

Sg Kan Tahlili Sonucu Nasıl Öğrenilir?

İdrar tahlili sg nedir öğrenmek adına hastalardan talep edilir. Bu değerlerin ölçülebilmesi için kan tahlili uygulanmaz. Kişinin idrarının içerisinde yer alan yoğunluk seviyesini ölçebilmek için idrar tahlili talep edilir. Bu süreçte kişinin idrarının incelenmesi laboratuvar personelleri tarafından gerçekleşir. Kişinin idrar sonuçlarının çıkması halinde, muayene olduğu doktora tekrar  alması gerekir. 

Doktor randevusu ile birlikte sonuçlar hakkında bilgi sahibi olunur. Doktorunuz çıkan idrar tahlili sonuçlarınızı değerlendirerek sağlık durumunuz hakkında sizlere daha detaylı ve daha doğru bilgiler iletir. Kısacası sg tahlil sonuçlarınızı öğrenebilmek için mutlaka aşzş muayene etmiş olan doktorunuza danışmanız gerekir.

Sg Kan Tahlili Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sg Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır?

Kan tahlili sg nedir sorusunun yanıtını verebilen bir işlem değildir. Kan tahlili ile sg değerleri hakkında bilgi sahibi olunmaz. Kişiler bazı semptomlara bağlı olarak sağlık sorunları yaşamaya başlar. Bu sağlık sorunları ile birlikte de hastanelerden randevu alarak muayene olurlar. Kişi muayene olduktan sonrasında ise doktorlar tarafından kişiden bazı testler ve tahliller talep edilir. İdrar tahlili sg nedir sorusuna yanıt almak için uygulanması gereken bir yöntemdir. Bu nedenle kişilerin dansite değerlerinin ne durumda olduğuna bakılabilmesi adına idrar tahlili talep edilir. İdrar tahlili ile kişilerde sg yüksekliği ya da düşüklüğü olup olmadığına dair bilgi sahibi olmak mümkün hale gelir.

Sg Kan Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

İdrar tahlili sg nedir ve değerleri ne kadar olmalıdır öğrenilmesi için hastalardan talep edilir. Kan tahlili yaptırarak kişilerin sg düşüklüğü ya da yüksekliği olup olmadığı anlaşılamaz. Bu nedenle de sg değerlerinizi kan tahlilinde görmeniz mümkün değildir. Kişinin sg değerinin öğrenilebilmesi için idrar tahlili talep edilir. Kişinin idrarı incelenmek adına laboratuvarlara iletilir. 

 kişinin idrarını incelemesinin süresi ise birçok farklı etkene bağlı olarak değişiklik gösterir. İdrar tahlili sonuçlarınızın ne zaman çıkacağını doktorunuzdan ya da hastanedeki diğer sağlık personellerinden öğrenmeniz mümkündür. İdrar tahlili sonuçları ortalama olarak bir haftalık süreç içerisinde çıkar. Kısacası bu süreç ile ilgili net bir süre bildirmek doğru değildir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.