Vajinadan kist ameliyatı kendi içerisinde farklı türlere ayrılır. Yumurtalıkta oluşan kist tek taraflı ya da çift taraflı olarak oluşabilir.
Oluşan bu kistler arasında zararsız olanları da mevcuttur. Rahimde oluşan her kist zararlı değildir ve ameliyat ile kolaylıkla tedavi edilebilir. Bunların içerisinde zararlı olan kistler de bulunur.
Bu gibi durumlarda doktorlar tarafından önerilen işlemler gerçekleştirilir.
Zararlı kistlerin ortadan kaldırılmasını sağlayan bu cerrahi operasyon, vajinadan kist ameliyatı nedir sorusunun yanıtını oluşturur.
Vajinadan kist ameliyatı, rahimde oluşan iyi ya da kötü huylu kistlerin cerrahi müdahaleler ile alınmasıdır. Yumurtalık kistleri genellikle içi sıvı dolu olarak bilinir.
Çoğu zaman bu kistler doğal nedenlere bağlı olarak oluşum sağlar. Zararsız olarak bilinen bu kistlerin bir de zararlı olanları mevcuttur.
Birçok kişi kendisinde kist olduğu hakkında bilgi sahibi değildir.
Bu kistlerin varlığından haberdar olmak için düzenli olarak kadın doğum uzmanlarına ve onların yönlendireceği branşlardaki doktorlara muayene olmak gerekir.
Bazı durumlarda kişilerde belirtiler görülmeye başlar ve bu belirtiler doğrultusunda muayene edilirler.
Böylelikle rahimde kist olup olmadığı öğrenilir. Ağır semptomlara sahip olan kişilerde çoğu zaman ameliyat önerilir.
Vajinadan kist ameliyatı için genellikle kapalı ameliyat yöntemleri tercih edilir. Kapalı kist ameliyatı ile kişinin rahminde oluşan zararlı ya da zararsız kistler alınır.
Rahimde kist olup olmadığını anlamak için öncelikle muayene olmak gerekir. Yapılan muayene sonrasında kişinin kapalı kist ameliyatı olup olmayacağına karar verilir.
Bazı durumlarda açık ameliyatların tercih edilmesi de mümkündür.
Vajinadan kist ameliyatı göbek deliğinin alt kısmından ya da kasık bölgesinden küçük bir kesik oluşturularak gerçekleşir.
Gerekli kontroller sonrasında doktorlar tarafından uygun görülmesi halinde vajinadan kist ameliyatı gerçekleştirilir.
Hastanın ameliyat esnasında hareket etmemesi ve acı hissetmemesi için genel anestezi uygulanır. Kişi ameliyata hazır hale geldikten sonra cerrahi işlemlere başlanır.
İlk olarak belirlenen bölgeden bir ya da birden fazla kesik açılır. Kistin boyutuna ve yapılacak müdahaleye göre kesik sayısı değişiklik gösterir.
Kesiklerin boyutu ortalama 7 - 10 mm arasındadır. Bu kesiklerden içeriye hastanın mide bölümüne denk gelecek şekilde karbondioksit gazı verilir.
Verilen gaz sayesinde organlar daha rahat ayırt edilir. Kişiye verilen karbonhidrat gazı sayesinde ameliyat sürecinde yaşanabilecek yaralanmaların da önüne geçilir.
Kişinin vücudunda açılan kesiklerden içeriye laparoskop yerleştirilir.
Böylelikle doktorlar ameliyat esnasında iç organları monitörden izleyerek ameliyatı daha kolay bir şekilde gerçekleştirir.
Ameliyat sürecinde kistlerin vücuttan uzaklaştırması sağlanır.
Aynı zamanda kistlerin farklı bir bölgeye gitmesini engelleyen torbalar kullanılır. Kistler alındıktan sona kişinin içerisindeki gaz geri çekilir ve kesikler kapatılır. Ameliyatlı bölge temizlenir ve işlem tamamlanır.
Yaşlılarda vajinadan kist ameliyatı yapılması da mümkündür. Özellikle menopoz sonrasında birçok kişide kist oluşumu görülür.
Bu gibi durumlarda açık ya da kapalı ameliyat tercih edilebilir. Kişinin yaşı bu ameliyatlarda en çok dikkat edilen noktalardan birisidir.
Kişinin vücudunun narkozu kaldırıp kaldıramayacağı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bu sebeple farklı branşlardaki uzman doktorlar tarafından bazı testler istenir.
Talep edilen testlerin sonucuna bağlı olarak kişinin ameliyata girip giremeyeceği konusunda karar verilir.
Doktorların uygun görmesi halinde kişide oluşan kist cerrahi müdahaleler sonucunda temizlenir.
Rahimde kist ameliyatı riskleri kapalı ameliyatlarda, açık ameliyatlara oranla çok daha az olarak bilinir.
Bu riskler az olsa dahi bazı belirtiler göz önünde bulundurulmalıdır. Rahimde kist ameliyatı riskleri arasında;
Bu gibi durumlar oldukça nadir meydana gelir. Her ihtimale karşı ameliyat sonrasında kontrolleri aksatmamak gerekir.
Kendinizde vajinal kist ameliyatı sonrası herhangi bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka doktorunuza görünmeniz gerekir.
Vajinadan kist ameliyatı sonrası hastaların dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Daha kısa sürede iyileşmek ve ameliyat sonrası süreci daha iyi atlatabilmek için bu noktalara dikkat etmek gerekir. Kişinin ameliyat sonrasında hijyenine dikkat etmesi en önemli noktalardan birisidir. Vajinadan kist ameliyatı sonrası hastaların dikkat etmesi gereken hususlar şu şekilde bilinir;
Vajinada oluşan kistlerden kaynaklı olarak çoğunlukla kapalı ameliyatlar tercih edilir.
Kapalı ameliyatlar sonrasında kişinin iyileşme süreci yaklaşık olarak 2 - 3 haftayı bulur. Yaklaşık 3 hafta sonra ameliyat olan kişi, gündelik işlerini yapabilecek hale gelir.
Fakat ameliyat sonrası iyileşme süreci tam olarak tamamlanmaz. Kişinin dinlenmesi ve ameliyat sonrasında yapılması gerekenlere özen göstermesi gerekir.
Ameliyat sonrasında kişinin tamamen iyileşmesi bir ayı geçebilir. Bu durum kişinin bünyesine bağlı olarak da değişebilir.
Ameliyat sonrası tamamen iyileşme sürecine ortalama olarak 1,5 - 2 ay denilebilir.
Hijyen koşullarına dikkat edildiği takdirde, ameliyattan çıkan kişinin iyileşme süreci daha da hızlanır.
Vajinadan kist ameliyatı kaç saat sürer sorusuna net bir cevap vermek mümkün değildir. Kistin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğu, kaç tane olduğu ve hatta kistin büyüklüğü dahi ameliyat süresini etkileyen faktörler arasında yer alır. Ameliyat süresinin ortalama olarak 45 dakika olduğu belirtilir. Fakat bu durum birçok farklı etkene göre değişiklik gösterir.
Ameliyat sonrasında ağrı hissi bir süre olacaktır. Genellikle ameliyat olan kişide karın şişkinliği meydana gelir. Bunun sebebi ise ameliyat esnasında kişinin karın bölgesine gaz verilmesidir. Her ne kadar ameliyat bitmeden önce kişideki gaz çıkarılsa da içerisinde kalma ihtimali vardır. Bu durum kişide şişkinliğe sebep olur ve gaz sancısına bağlı olarak ağrı hissi oluşur.
Her yumurtalık kisti için doktorlar ameliyat önermeyebilir. Fakat bazı özel durumlarda kişinin mutlaka ameliyat olması gerektiği bilinir. Kişinin vajina kisti ameliyatı olması gereken durumlar arasında;
Yumurtalıkta oluşan kistler bazı belirtiler ile kendisini gösterir. Bu belirtiler doğrultusunda mutlaka uzman doktorlar tarafından muayene edilmek gerekir. Yumurtalık kisti belirtileri şu şekilde bilinir;
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.