Kumkuatın faydaları içerdiği yüksek C vitamini, lifler ve antioksidanlar sayesinde ortaya çıkar. Kumkuat; içerisinde A vitamini, kalsiyum, magnezyum, polifenoller gibi pek çok biyoaktif bulundurur. Kumkuatın faydaları nelerdir sorusuna vereceğimiz yanıtlar da bu biyoaktiflerden kaynaklanır.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek, kilo vermenin hızlanması gibi amaçlarla kumkuat tüketilebilir. Başlı başına bir meyve olarak tüketilebileceği gibi reçel, marmelat veya tatlılarda aroma verici olarak da tercih edilebilir. Kumkuatın Ayurveda gibi geleneksel tıp uygulamalarında da kullanımı bulunur.
Kumkuatın faydaları için tüketilen bir narenciye olduğu uzun zamanlardan beri bilinir. Kumkuat dışı tatlı, içi bir miktar ekşi olan ve kabukları ile tüketilen bir meyve türüdür. Portakala benzer görünümüyle ve zeytinden biraz büyük boyutuyla minyatür bir narenciyedir. Çin’de altın mandalina anlamına gelen bir isim ile anılır. Genellikle sıcak iklimlerde yetişen bitki soğuk havaya da dayanıklı olabilir. Japonya, Hindistan ve Çin’in aralarında bulunduğu birkaç bölgede yoğun olarak yetiştirilir.
Kumkuatın birkaç farklı türü vardır ve bunların çeşidine bağlı olarak görünüm, tat gibi özellikleri değişiklik gösterir. Yuvarlak şekilde bulunanlar, marumi ve meiwa olarak adlandırılır ve diğer türlere oranla daha tatlı bir tada sahiptir.
Nagami olarak isimlendirilen kumkuatlar, ekşidir ve armut şeklinde görünür. Son yıllarda kumkuatın limon, mandalina gibi türlerle çaprazlanması ile yeni türler de elde edilmiştir. Bu türlerden damak tadına ve beslenme alışkanlıklarına uygun olanı tercih edilerek tüketilebilir.
Kumkuatın faydaları içinde bulunan vitamin, mineral ve çeşitli biyoaktifler sayesinde ortaya çıkar.
Kumkuat tüketimiyle ortaya çıkabilecek faydalardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Kumkuatın faydaları için tercih edilmesi durumunda farklı şekillerde tüketilmesi mümkündür. Meyveler, tatlı mayhoş tadı ile direkt olarak tüketilebilir. Yetiştiği ve bol bulunduğu dönemlerde toplanıp daha sonra tüketmek üzere reçel, marmelat gibi ürünlerin hazırlanmasında kullanılabilir. Yeşilliklerle hazırlanan salatalara lezzet katmak ve besin değerini artırmak için kullanılabilir.
Güveç gibi et yemeklerine; ıspanak, kereviz gibi sebzelerle hazırlanan yemeklerin içerisine damak tadına göre konulabilir. Granola, müsli gibi öğünlere tat katmak için eklenebilir. Meyve suları ve smoothielerin içerisinde diğer meyvelerle birlikte kullanılabilir. Et marinasyonunda da limon gibi narenciyelerin yerine tercih edilebilir.
Kumkuatın faydaları nelerdir sorusundan sonra en önemli detaylardan biri de meyvenin neden olabileceği yan etkilerdir. Kumkuat, yanlış ve fazla tüketilmesi durumunda istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
Kumkuat tüketimine bağlı olarak ortaya çıkabilecek zararlardan bazıları şunlardır:
Kamkat veya kumkuat adıyla bilinen meyveler diğer narenciye türlerinin aksine kabukları ile bir bütün olarak tüketilir. Kabukları tatlı bir tat verdiğinden meyveyi soyduğunuzda ekşi bir lezzetle karşılaşabilirsiniz. Reçel, marmelat gibi ürünlerin hazırlanması sürecinde de yıkandıktan sonra ikiye bölünerek veya bütün halinde kullanılabilir. Kumkuatın iç kısımlarında küçük çekirdekleri bulunur, bu çekirdekler yeniliyor olsa da acı bir tada sahiptir. Bu tattan hoşlanmayanlar meyveyi yemeden önce çekirdekleri çıkarmayı tercih edebilir.
Kumkuat, A ve C vitamini açısından zengindir. Bunun yanında magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir, manganez ve çinko gibi mineralleri de barındırır. Beslenme yoluyla alınan vitamin ve minerallerin artırılması için tüketilebilir. Ancak ciddi miktarda vitamin, mineral eksiklikleri bulunan kişilerde bu tarz bitkisel ürünlerin kullanımı yeterli olmayacaktır. Bu tip hastaların muayene olarak doktor önerisi ile tedavi görmesi gerekir.
İçerisindeki antioksidan bileşiklerle vücut hücrelerini olduğu gibi cilt hücrelerini de serbest radikallere karşı korur. Cilt bariyerinin dış etkenlere karşı güçlendirilmesine yardımcı olur. Kolajen üretimini destekleyerek yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan ince çizgi ve kırışıklıkların oluşması sürecini yavaşlatır.
C vitamini içeriği sayesinde cildin daha aydınlık görünmesi ve cilt lekelerinin görünümünün azaltılmasına yardımcı olur. Kamkattan elde edilen uçucu yağ evde hazırlanan cilt bakım maskelerine ve hazır cilt bakım ürünlerine eklenerek kullanılabilir. Bu kullanımda narenciye alerjisi olanlarda istenmeyen etkiler ortaya çıkabilir. Kullanım öncesinde hazırlanan karışım bileğin küçük bir kısmına sürülerek yama testi uygulanmalıdır. Alerjik bir reaksiyon gözlendiği takdirde ürünün kullanımı bırakılmalı, görülen belirtiler konusunda bir uzmana danışılmalıdır.
Kumkuat saç ve saç derisini besleyerek daha sağlıklı, parlak saçlara sahip olmaya yardımcı olabilir. Saç köklerini besleyerek dökülmeleri azaltabilir ve saçların uzamasını hızlandırabilir. Kumkuat yağı; badem yağı, jojoba gibi taşıyıcı yağlar içerisine eklenerek duşta ıslak saça uygulanır. 5-10 dakika bekletilerek durulanır. Saç kremleri ve şampuanların içerisine birkaç damla kamkat yağı eklenerek faydaları için kullanılabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.