Tavuk alerjisi bazı kadar yaygın olmasa da bu alerjiye sahip kişiler için oldukça rahatsız edici ve riskli durumlar yaratabilir.
Tavuk alerjisi her yaştan insanda görülebilir. Bu alerjiye sahip kişilerden bazılarının tavuğun her haline ve tavuğa ait her şeye alerjisi olabildiği gibi bazıları yalnızca çiğ tavuğa karşı alerjik reaksiyon gösterir.
Tavuk alerjisi birincil alerji olabildiği başka bir alerjinin çapraz reaktifi olarak ikincil alerji olarak da ortaya çıkabilir.
az yağlı ve yüksek protein içerikli oluşundan dolayı sıklıkla tercih edilen besinlerdendir.
Fakat tavuk ve tavuk ürünleri bazı kişiler alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Tavuk alerjisi genellikle ile ilişkili olabilmektedir.
Yani yumurta alerjisine sahip kişilerin bazıları tavuk yediklerinde de benzer semptomlar gösterirler. Bu durum kuş-yumurta sendromu olarak bilinir.
Bu sendroma sahip kişiler az pişmiş ya da çiğ yumurta sarısı yediklerinde veya tavuk tüyü veya etiyle temas ettiklerinde alerjik reaksiyonlar gösterebilirler.
Tavuk alerjisi bebeklikten yetişkinliğe kadar her yaş grubunda görülebilir. Yani yetişkinlerde tavuk alerjisi görülmesi mümkün olduğu gibi bebeklerde tavuk alerjisi belirtileri de görülebilmektedir.
Çocuklukta sahip olunan tavuk alerjisi ilerleyen zamanda aşılabilir ya da yıllarca bu alerjiye sahip olmayan bir kişi sonradan tavuğa karşı bir alerjik reaksiyon gösterebilir. Tavuk alerjisinin belirtileri tavuğa maruz kalındıktan hemen sonra ortaya çıkabildiği gibi birkaç saat sonra da ortaya çıkabilir.
Tavuk alerjisine sahip olduğunuzda bağışıklık sisteminiz tavuktaki bazı zararsız proteinleri zararlı madde olarak algılayarak bu maddeye karşı savaş açarlar.
Bu duruma bağlı olarak vücudunuz hafif ya da şiddetli bazı alerjik reaksiyonlar gösterir.
Bu reaksiyonların şiddeti alerjinizin ne seviyede olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Yani tavuk alerjisi belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Tavuğa alerjiniz varsa tavuk dışkısına, tavuk tüyüne ve tozuna da alerjiniz olabilir.
Bu durum hindi gibi diğer kümes hayvanları için de geçerli olabilir.
Tavuk alerjisi olan kişiler tavuk eti tükettiklerinde veya tavuğun derisi ya da tüyleriyle temas ettiklerinde bazı alerjik reaksiyonlar gösterebilirler.
Yetişkinlerde tavuk alerjisi belirtileri birçok besin alerjisinde görülen belirtilerle benzerdir.
Ancak diğer besin alerjilerinde olduğu gibi tavuk alerjisi belirtileri de alerjiye sahip kişinin tavuğa karşı hassasiyet derecesine göre değişiklik gösterebilir. Sık görülen tavuk alerjisi belirtileri şunlardır:
Tavuğa maruz kalınmasıyla ilk birkaç saat içinde görülebilen bu hafif belirtilerin yanı sıra nefes darlığı ve anafilaksi gibi daha ciddi ve hayati risk taşıyan alerjik reaksiyonlar da vardır. acil müdahale gerektiren, aksi takdirde ölümle sonuçlanabilen bir semptomdur.
Dolayısıyla anaflaksiyi iyi tanımak ve belirtilerini iyi bilmek oldukça önemlidir. Anafilaksinin bazı belirtileri aşağıdaki gibidir:
Bu belirtileri gösteren bir kişi derhal en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli ya da bilinçli bir şekilde acil müdahale yapılmalıdır.
Besin alerjileri genellikle bağışıklık sistemindeki bir eksiklik nedeniyle ortaya çıkar.
Bağışıklık sistemi vücudu her türlü yabancı maddeye karşı korumakla görevli olan savunma sistemidir. Vücuda giren her türlü yabancı maddeye karşı direnç gösterir ve o maddeyi vücuttan atmak için çeşitli savunma mekanizmaları geliştirir.
Bazı durumlarda bağışıklık sistemi zararlı olmayan maddeleri de zararlı olarak algılayabilmektedir.
Tüketilen besindeki bazı maddeleri zararlı madde olarak tanımlayarak o maddelere savaş açar ve bunun sonucu olarak vücut bazı alerjik reaksiyonlar göstermeye başlar.
Tavuk alerjisinde de benzer şekilde bağışıklık sistemi tavuğun içindeki bir bileşeni alerjen olarak algılayarak onunla savaşması için immunoglobulin E adı verilen antikorlar üretir.
Bu antikorlar alerjen olarak tanımlanan bileşenle savaşmaya başlar ve bu aktivitesine bağlı olarak hafiften şiddetliye bazı alerjik reaksiyonlar oluşur.
Reaksiyonların şiddeti kişinin alerjen besine duyarlılığına göre değişiklik gösterebilir.
Ayrıca bebeklerde tavuk alerjisi belirtileri yetişkinlerde görülen belirtilere göre de farklılıklara sahip olabilir.
Diğer birçok besin alerjisinde olduğu gibi tavuk alerjisinde de temel korunma yöntemi alerjiye neden olabilecek besinleri beslenme rutininizden tamamen çıkartmaktır.
Bu noktada alerjiden korunabilmek için öncelikle alerjinizin ne boyutta olduğunu ve neleri kapsadığını iyi bilmeniz gerekmektedir.
Tavuk alerjisi tavuğa ve her türlü tavuk ürününe karşı hassasiyete sahip olunması durumudur. Dolayısıyla tavuğa alerjisi olan kişilerin yumurtaya da alerjisi olması beklenmedik bir durum değildir. Bu durum aynı zamanda kuş-yumurta sendromu olarak da adlandırılır. Fakat bu iki alerji tamamen birbirine bağlı değildir. Yalnızca tavuğa ya da yalnızca yumurtaya alerjisi olan kişiler de olduğu bilinmektedir.
Alerji belirtileri ne kadar hafif olursa olsun kesinlikle bir doktora başvurulmalıdır. Belirtilerin incelenmesi, tedavi edilmesi ve alerjiden korunma yollarının planlanması kişinin alerjik rahatsızlıklarını en aza indirmeye yardımcı olacaktır. Öte yandan tavuk alerjisinde görülebilen şiddetli belirtilerden anafilaksi durumunda acilen en yakın sağlık kurumuna başvurulmalıdır. Anafilaksi acil tıbbi müdahale gerektiren, aksi takdirde ölümle sonuçlanabilen ciddi bir semptomdur. Bu durumun yaşanması halinde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Tavuk alerjisi her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır. Genellikle erken çocukluk döneminde ortaya çıksa da bebeklerde de görülebilen bir alerji türüdür.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.