Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Alp Tahlili Nedir? Alp Düşüklüğü, Yüksekliği!

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Alp Tahlili Nedir? Alp Düşüklüğü, Yüksekliği!

ALP tahlili,  tahlilinin kısaltılmış hali olarak bilinir. ALP nedir kan tahlili sonuçları nasıl olmalıdır kısaca bahsedelim. Kan tahlilinde bu değerlerin ne olduğunu bilmek ve anlayabilmek için ilk olarak alkalen fosfataz hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Kan tahlilinde ALP nedir bu şekilde çok daha kolay bir şekilde anlaşılır. Alkalen fosfataz yani kısaca ALP, vücudumuzun birçok bölgesinde bulunan bir enzim olarak bilinir. 

Alkalen fosfataz özellikle iskelet sisteminde, mide sisteminde ve bağırsak sisteminde daha fazla üretilen bir enzimdir. Bu enzim kandaki proteinlerin parçalanmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kemiklerin gelişiminin sağlıklı bir şekilde ilerleyiş gösterebilmesi için vücudun bu enzime ihtiyacı vardır. ALP nedir kan tahlili sonuçlarına bakılarak daha net bir şekilde anlaşılır. Bunun nedeni ise ALP enziminin birbirinden farklı görevlerinin bulunmasıdır.

Alkalen fosfataz kemik gelişiminde önemli olduğu kadar karaciğer içerisinde besin ve enzim taşınmasında da büyük rol oynar. Bağırsak içerisinde ise yağ asidi, fosfat ve  taşınmasını sağlar. ALP enzimi aynı zamanda sindirim kanalında yağsı yapıya sahip olan maddelerin sindirilmesini ve hücre gelişimini de sağlar.

ALP nedir kan tahlili sonuçlarında daha net bir şekilde belli olur. Kan tahlili sonuçları kişilerin normal ALP değerlerinin ne kadar olması gerektiğini gösterir. Kişinin vücudundaki enzim değerinin ne miktarda olduğu da yine bu tahlillerde ortaya çıkar. Böylelikle kan tahlili ALP nedir incelenir ve kişinin değerlerine göre karaciğerinde mi yoksa bağırsaklarında mı problem olduğu ortaya çıkar.

ALP Nedir Kan Tahlilinde Nasıl Anlaşılır?

Kan tahlili ALP nedir sorusunun yanıtını alabilmek için uygulanır. Genel olarak ALP bir enzim olarak bilinir. Fakat bu enzimin birden çok işlevi bulunur. Bu nedenle de kişinin rahatsızlığının daha net bir şekilde tespit edilebilmesi için ALP değerleri ile birlikte birkaç farklı kan değeri daha incelenir. ALP düşüklüğü ya da yüksekliği olması halinde kişinin karaciğerinde problem olduğu düşünülebilir. Fakat başka değerler ile ALP değerleri karşılaştırıldığında kişinin kemik gelişimi ile ilgili ya da bağırsaklardaki kalsiyumun taşınamaması ile ilgili bir sorun olduğu da ortaya çıkabilir. Bu nedenle ALP nedir kan tahlili yaptırılarak ortaya çıkar.

Kan tahlil sonuçlarınız çıkmış olduğunda sizlere verilen dokumandan ya da e - nabız sistemi üzerinden sonuçlarınızı görmeniz mümkündür. Görmüş olduğunuz sonuçlarda kendi kan değerleriniz belirtilir. Kan değerlerinize ek olarak normalde vücudunuzda hangi değerin ne kadar olması gerektiği de bu dokumanda yer alır. 

Bu bilgiler ışığında sonuçlarınızı doktorunuza göstermeniz gerekir. Belirtilmiş olan bilgiler ışığında bu sonuçları kendiniz yorumladığınız takdirde olmayan hastalıkların dahi kendinizde olduğunu düşünebilirsiniz. Kan tahlili sonuçlarını incelemek sanıldığı kadar kolay değildir. Doktorunuz tek bir sonuca bakmaz. Aynı zamanda çıkan değerleri diğer değerler ile birlikte analiz eder. Kendiniz sonuçlarınıza baktığınızda ise sadece belirtilen değerlere bakara yorum yapabilirsiniz.

Alp Tahlili Nedir?

Sağlıklı Bireylerde ALP Kaç Olmalı?

Sağlıklı bireylerde ALP değerinin belirli bir referans aralığı içerisinde sonuçlanması gerekir. Fakat kan sonuçlarını inceleyen laboratuvarların her birinin farklı bir değer analiz işlemi olabilir. Bu durumda da olması gereken referans değeri aralığı değişiklik gösterebilir. 

ALP nedir kan tahlili yaptırarak öğrenmek isteyenler için bilinen ortalama ALP değerlerinin 20 - 140 IU olduğunu belirtmek mümkündür. Bu değerler bazı laboratuvarlarda 44 - 147 IU olarak bazılarında ise 30 - 120 IU olarak belirtilebilir. Sizlerde ALP yüksekliği ya da düşüklüğü olabilme ihtimalinden şüpheleniyorsanız, alanında uzman hekimlerden  alarak ALP kan tahlili yaptırabilirsiniz.

Kan Tahlilinde ALP Yüksekliği Nedir?

ALP yüksekliği, kan tahlili sonucunda belli olur. Fakat bu sonuçlarda dikkat edilmesi gereken temel noktalardan birisi, çıkan değerin olması gerekenden kaç kat yüksek olduğudur. Çıkan değerin, olması gerekenden ortalama 5 kat daha yüksek olduğunu varsayalım. Bu durum kişinin safra kesesinde tümör olabileceğinin bir işareti olabilir. Aynı zamanda kişinin  olma ihtimali de yüksektir. Bu tarz hastalıklar, ALP yüksekliğinin boyutuna bağlı olarak değişiklik gösterir. 

ALP yüksekliği aynı zamanda kişinin karaciğerinde hasar meydana geldiğini de gösteren bir durumdur. Kişinin safra kesesindeki enzimlerin azalması, karaciğere hasar veren bir durum olarak bilinir. ALP yüksekliğinin normal seviyeden ortalama 2 kat fazla olduğunu düşünürsek bu yükselmenin nedenlerinin şu şekilde olduğu bilinir;


  • Karın bölgesinde yer alan organların iltihaplanması ya da enfeksiyon kapması

  • KALP yetmezliği
  • Lenfoma
  • Hiperparatiroidizm
  • Hipertiroid


Kan Tahlilinde ALP Düşüklüğü Neden Olur?

ALP düşüklüğü, kişinin vücudunda çinko değerlerinin azalması ile ortaya çıkabilen bir durum olarak bilinir. Aynı zamanda magnezyum eksikliğine bağlı olarak da kişinin ALP değerlerinin düşmesi mümkündür. Bu tarz bazı problemler, kişinin vücudundaki alkalen fosfataz değerlerinin düşmesine sebebiyet verir. Kan tahlilinde ALP düşüklüğüne neden olan diğer etkenler arasında; protein eksikliği, sağlıksız beslenme, Wilson hastalığı yer alır. Bunların haricinde ise bu değerin düşme sebeplerinden bir diğeri, kişinin tiroidlerinin az çalışmasıdır. Pernisiyöz anemiye ve hipofosfatemiye bağlı olarak da kişinin alkalen fosfataz değerlerinin düşme ihtimali bulunur. ALP düşüklüğüne bağlı olarak farklı hastalıkların ortaya çıkma riski vardır. Bu bilgiler genel kan testi incelemesinden sonra sizlere bildirilir. Daha kesin bilgilere ulaşmak için mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

Kan Tahlilinde ALP Düşüklüğü Neden Olur?

ALP Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?

Kan değerlerini öğrenmek isteyen kişilerin ilk olarak muayene olması gerekir. Bu tip kan tahlilleri tek olarak yapılmaz. Genellikle tam kan sayımının yapılması ile birlikte bu değerler ortaya çıkar. Kişilerin ALP kan tahlili değerlerini öğrenmesi için hemogram testi yaptırması gerekir. 

Hemogram testi yaptırmak için ise randevu alınmasına gerek yoktur. Bu test doktorunuz tarafından talep edilir. Sizleri muayene eden doktor, belirtilerinizi ve şikayetleriniz değerlendirir. Muayene sonucunda herhangi bir sorun tespit edilmesi halinde ya da kişinin farklı sağlık sorunu olup olmamasını öğrenmek için hemogram testi talep eder. Hastaneden bu testi randevu almadan yaptırmanız mümkündür.

ALP Kan Tahlili ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

ALP Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır?

ALP kan tahlili yaptırmak isteyen kişilerin ilk olarak fiziksel muayeneden geçmesi gerekir. Hangi belirtilerinizin olduğuna bakarak randevu almanız gereken bölümden işlem yapılır. Randevu almış olduğunuz doktor sizi muayene ettikten sonra gerekli olması halinde, sizleri kan alım bölümüne sevk eder. Bu bölümde sizlerden kan alınır. Kan vermeniz ile birlikte tahlil işlemi tamamlanır. Sağlık personelleri sizlerden almış oldukları kan tüplerini  iletir. Laboratuvarda kanınız incelenerek tahlil yapılır. Böylelikle ALP kan tahlili testi gerçekleşir. Kan tahlilinizin sonuçları çıktıktan sonrasında ise sonuçları doktorunuza göstermenizde fayda vardır. 

ALP Kan Tahlili Sonucu Kaç Günde Çıkar?

ALP kan tahlilinin laboratuvarda incelenme süresi değişiklik gösterebilir. Hemogram testi içerisine dahil olan ALP kan testi bazı durumlarda aynı gün içerisinde çıkabilir. Bazı durumlarda ise bu test sonucunun çıkması 1 ila 3 iş günü arasında değişiklik gösterebilir. Kan tahlilinizin sonuçlarının ne zaman çıkacağı ile ilgili detaylı bilgileri, kan alma bölümünde hizmet veren sağlık personellerinden öğrenmeniz mümkündür. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.